EVENIMENT
Zeci de intervenții ale Salvamont. Patru fost și în Cluj
Salvamontiştii din întreaga ţară au fost solicitaţi să intervină în peste 30 de cazuri în ultimele 24 de ore, aproape 40 de persoane fiind salvate, 4 apeluri fiind pentru Salvamont Cluj, informează Agerpres.
”Zi de foc pentru salvamontiştii din întreagă ţară, solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane”, se arată duminică pe pagina de Facebook a Salvamont.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 33 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, cele mai multe fiind în Neamţ, Cluj, Sibiu şi Argeş.
În cazul acestor intervenţii au fost salvate 39 de persoane, 10 fiind predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.
”Din păcate, cu toate eforturile depuse, o persoană a fost declarată decedată şi predată către Serviciul IML”, arată sursa citată.
S-au primit 33 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
Georgiana Teodorescu (AUR): Curtea de Conturi confirmă jaful din energie făcut de guvernele liberale sub bagheta lui V. Popescu
„AUR a contestat constant activitatea lui Virgil Popescu încă din perioada când acesta era ministru, aducând argumente solide cu privire la deciziile sale catastrofale care au contribuit la distrugerea sistemului energetic național. Nu este o surpriză pentru noi că acum Curtea de Conturi a scos la iveală acest tun financiar din banii românilor”, susține europarlamentarul Georgiana Teodorescu de la AUR.
Potrivit acesteia, Virgil Popescu, în loc să protejeze interesele naționale, a alimentat sistemul cu „băieți deștepți” în energie, deciziile luate de acesta contribuind la transformarea țării noastre în cea mai scumpă piață de energie din Europa.
”Pus în fața faptului împlinit, acesta încearcă acum să paseze responsabilitatea, dând vina pe alte instituții, dar realitatea este clară: sub conducerea lui, miliarde de lei au fost risipite într-un moment în care țara noastră abia își putea acoperi cheltuielile.
Curtea de Conturi este obligată să sesizeze organele de urmărire penală, pentru a investiga modul în care fonduri publice au fost folosite ilegal, adâncind și mai mult criza financiară și energetică în care se află România.
Este esențial ca românii să înțeleagă gravitatea acestor fapte. Sub Virgil Popescu, nu doar că România a pierdut miliarde, dar economia națională și viețile a milioane de români au fost afectate grav. Inflația galopantă, prețurile explozive la energie și pierderea competitivității economice sunt doar câteva dintre consecințele directe ale acțiunilor fostului ministru.
Aceste dezvăluiri vor păta și mai mult imaginea țării noastre. Este absolut inacceptabil ca un fost ministru al Energiei, acum europarlamentar, să fie implicat într-un asemenea scandal de corupție, până la urmă.
PNL să ceară demisia lui Popescu
Tocmai de aceea PNL ar trebui să îi solicite demisia din funcția de europarlamentar dacă va începe urmărirea penală, pentru nu lăsa ca imaginea României să fie afectată de un asemenea scandal.
AUR va continua să lupte împotriva acestor practici care distrug țara noastră și vom cere o investigație transparentă și rapidă pentru a aduce în fața justiției pe cei care au contribuit la această crimă economică.
Nu putem permite ca România să fie condusă de indivizi care au adus-o în pragul colapsului!”, a spus europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu.
POLITICA
George Simion vrea să construiască o casă de 35.000 de euro în 12 zile: Arătăm că se poate!
George Simion vrea să închidă gura tuturor criticilor planului pe care l-a lansat în urmă cu două luni. Acesta s-a apucat de treabă.
Liderul AUR a început construcția unei case de 35.000 de euro al cărui termen de finalizare este de 12 zile, pentru a arăta că Planul Simion pentru locuințe este viabil.
George Simion vrea să construiască o casă de 35.000 de euro în 12 zile
Într-un videoclip postat pe blogul său, președintele AUR, George Simion, anunță că va construi o casă de 60 de metri pătrați pentru o familie amărâtă din județul Giurgiu.
„În urmă cu o zi vă spuneam povestea unei familii din județul Giurgiu, care a rămas fără adăpost în urma unui incendiu. Astăzi am început construcția casei de 60 de metri pătrați, care va fi gata în 12 zile și va reprezenta noul cămin pentru această familie chinuită de soartă!”, a scris George Simion, pe blogul său.
Liderul AUR a arătat cum a decurs prima zi pe șantier. Puțin peste 8 mii de lei spune George Simion că a dat pe materialele de construcție necesare pentru prima zi.
„Prin Planul Simion, mi-am propus împroprietărirea românilor, care va avea ca efect creșterea natalității și a nivelului de trai în țara noastră!”, a conchis pe blogul său George Simion.
POLITICA
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: “PSD și PNL duc România în prăpastie, cu cele mai mari prețuri la energie din Europa”
”Sub conducerea dezastruoasă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, România a atins un nou record rușinos: cel mai mare preț la energie din Europa”, acuză Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
În loc să gestioneze eficient această situație, guvernarea PSD-PNL a adus sistemul energetic național într-o stare critică, iar românii vor resimți din plin povara acestei crize în lunile ce urmează. Cu prețuri care frizează absurdul și care contribuie din plin la o inflație galopantă, viața pentru milioane de cetățeni s-a degradat, iar competitivitatea firmelor autohtone este distrusă.
Pe 2 septembrie 2024, România a înregistrat o premieră nedorită: prețul energiei a depășit 1000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Așa ceva este inacceptabil într-o țară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preț rezonabil pentru consumatori. Prețurile au explodat începând cu ora 17: 167 euro/MWh, apoi 464 euro/MWh la ora 18, culminând cu peste 1000 de euro/MWh între orele 20 și 21.
Capacități de producție închise
Cum am ajuns aici? Simplu. Din 2019 încoace, guvernele PSD și PNL au închis mai multe capacități de producție pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei și pentru un număr limitat de ore pe an.
În lipsa capacităților de producție continuă și a unor soluții de stocare, sistemul energetic a devenit instabil și extrem de vulnerabil la fluctuațiile pieței. Iar rezultatul? Românii plătesc facturi astronomice, în timp ce companiile noastre își pierd competitivitatea.
Mai grav, acest dezastru energetic nu este doar o problemă de moment. Prețurile vor continua să crească, iar de la 1 aprilie 2025, românii vor începe să plătească facturi în baza prețurilor de la acel moment, care, dacă se păstrează ritmul actual, vor fi asemănătoare sau mai mari decât cele din 2021. În timp ce guvernul tace, cetățenii vor resimți și mai puternic impactul acestei crize, în condițiile în care deja avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Guvernul Ciolacu poate redresa situația?
Desigur, dar nu face nimic. În loc să prioritizeze investițiile în infrastructura energetică, guvernul a preferat să ignore realitatea și să se afunde în politici populiste și ineficiente.
De ce nu se iau măsuri? Simplu, pentru că prioritatea acestui guvern nu este binele românilor, ci menținerea puterii și accesul la resursele publice.
În loc să creeze un mix energetic stabil și să reducă dependența de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 2 septembrie, când, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, s-a plătit 67.983 de lei/MWh, adică circa 13.600 de euro/MWh.
Acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă.
Sărăcirea continuă
Pentru români, mesajul este clar: sărăcirea continuă. Într-o țară cu potențial energetic considerabil, plătim cel mai mult pentru energie, iar acest lucru nu este o coincidență, ci rezultatul unor guverne incompetente și corupte, care au distrus sistemul energetic național.
Este imperativ ca aceste probleme să fie rezolvate de urgență, prin măsurile propuse de AUR:
a) Finalizarea și punerea în funcțiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut și de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcție;
b) Demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
c) Demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarnița-Lăpuștești, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem;
d) Începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia și din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producției de electricitate de la aceste noi unități de producție;
e) Cuplarea într-un holding a diverșilor producători deținuți majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preț constant rezonabil, care să reducă ponderea electricității corespunzătoare Pieței zilei următoare (PZU).
Dacă nu acționăm acum, românii vor fi condamnați la sărăcie energetică, iar economia noastră va fi pusă în genunchi. Hai să oprim această prăbușire cât încă nu este prea târziu!
Conducerea UDMR va cere Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), reunit vineri la Cluj-Napoca, să susțină propunerea ca președintele Kelemen Hunor să fie candidatul Uniunii la alegerile prezidențiale.
Președinții organizațiilor județene ale UDMR i-au cerut lui Kelemen Hunor să fie candidatul Uniunii la alegerile prezidențiale, propunere care va fi supusă votului CRU, reunit vineri la Cluj-Napoca.
„Președintele UDMR este cel mai în măsură să fie vocea comunității maghiare”
Anunțul a fost făcut de Csoma Botond, președintele UDMR Cluj și liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, într-o postare pe rețelele de socializare.
„În această după-amiază, președinții organizațiilor județene ale UDMR i-au cerut președintelui Uniunii să fie candidatul UDMR la alegerile prezidențiale.
Președintele UDMR este cel mai în măsură să fie vocea comunității maghiare și să vorbească despre aspirațiile, problemele și obiectivele comunității noastre în această campanie electorală. El este cel mai cunoscut și respectat politician maghiar din România, care poate reprezenta unitatea comunității maghiare din România și, prin urmare, solicităm Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) să susțină, vineri, această propunere”, a transmis Csoma Botond.
Amintim că vineri, începând cu ora 11, la Cluj-Napoca, este programată şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.