EVENIMENT
Zborurile de vară de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj. Pasagerii au de unde alege

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj, anunţă faptul că sezonul de vară 2023 vine cu multe oportunități de călătorie spre destinații din Europa și Orientul Mijlociu, dar şi cu creşteri semnificative ale frecvenţelor pe mai multe destinaţii.
Aeroportul Internaţional Cluj continuă să înregistreze creşteri semnificative ale traficului de pasageri, înregistrând în primul trimestru din 2023 aproximativ 600.000 de pasageri, în creştere cu 6% faţă de trimestrul I al anului 2019, care a reprezentat cel mai bun din istoria aeroportului clujean şi în creştere cu 80% faţă de trimestrul I al anului 2022.
De asemenea, în cursul lunii mai a acestui an, se estimează atingerea pragului de 1 milion de pasageri transportaţi de pe aeroportul clujean, cu lună mai devreme decât în anul precedent.
Noutăţi şi perspective de dezvoltare a reţelei de rute
Pasagerii Aeroportului Internațional Cluj au în acest moment posibilitatea de a călători spre aproximativ 50 de destinaţii oferite de către 9 operatori aerieni: Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines, Lot Polish Airlines, Ryanair, HiSky, Tarom, AeroExpress Regional şi AirConnect, iar pe parcursul sezonului de vară se va depăşi pragul de 65 de destinaţii operate de pe aeroportul clujean.
Creșterea traficului de pasageri este susţinută în programul de vară 2023 de lansarea/reluarea a 11 rute şi începerea operațiunilor pentru o nouă companie aeriană, respectiv AirConnect care operează în prezent zboruri spre Budapesta, iar din 22 iunie 2023 va conecta Clujul de litoralul Mării Negre, prin zborurile spre Constanţa, operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare joi şi duminică.
De asemenea, compania aeriană Aeroexpress Regional îşi prelungeşte perioada de operare a zborurilor spre capitala Ungariei, Budapesta, până la finalul lunii august 2023.
Odată cu începerea sezonului de vară 2023, compania aeriană Ryanair a demarat noi zboruri spre 3 destinaţii din 3 ţări europene, respectiv Bruxelles Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia) şi Paris Beauvais (Franţa), extinzându-şi astfel la 5 numărul destinaţiilor disponibile de pe Aeroportul Internaţional Cluj, alături de zborurile spre Dublin şi Londra Stansted.
Creşteri de frecvenţe
Sezonul de vară 2023, aduce o conectivitate sporită pentru mai multe rute cu plecare de la Cluj-Napoca, spre marile capitale sau oraşe europene de interes: Bucureşti (35 zboruri/săptămână), Londra Luton/Stansted (21 zboruri/săptămână), Milano-Bergamo (17-18 zboruri/săptămână), Munchen (14 zboruri/săptămână), Frankfurt Main/Hahn (13 zboruri/săptămână), Paris Beauvais (11 zboruri/săptămână), Bruxelles Charleroi (11 zboruri/săptămână), Istanbul şi Barcelona (7 zboruri/săptămână), Varşovia şi Budapesta (6 zboruri/săptămână).
Astfel, odată cu debutul zborurilor Ryanair pe cele 3 rute noi, frecvențele pentru Milano Bergamo au crescut cu un total de 13 frecvențe pe săptămână față de sezonul de iarnă 2023 (+6 Wizz Air si +7 Ryanair), cele pentru Paris Beauvais cu 7 zboruri săptămânale suplimentare (+3 Wizz Air și +4 Ryanair) şi cele spre Bruxelles Charleroi (+ 1 Wizz Air și +4 Ryanair) cu 5 zboruri în plus pe săptămână.
Zboruri suplimentate
De asemenea, în sezonul de vară Ryanair suplimentează zborurile spre cea mai populară rută de pe Aeroportul Internațional Cluj, respectiv spre Londra (Stansted), de la 3 la 4 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri şi duminică. Zborurile Ryanair spre Dublin se mențin în operare cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare luni şi vineri, iar ca o alternativă pentru această destinaţie, compania HiSky crește frecvențele săptămânale de la 2 la 3 şi operează zborurile spre Dublin în fiecare miercuri, vineri şi duminică.
Operatorul aerian Wizz Air va adăuga în sezonul de vară 2023 încă 6 rute care vor fi operate în completarea celor 34 de rute aflate deja în reţeaua de rute a aeroportul clujean. O premieră absolută din partea companiei aeriene Wizz Air o reprezintă noua rută spre Antalya (Turcia) care va fi operată din 18 mai 2023, cu 2 zboruri săptămânale, joi şi duminică.
Malta (Malta) s-a reluat de azi 3 aprilie 2023, cu 2 şi chiar 3 zboruri săptămânale în zilele de luni, joi şi vineri. De asemenea, Wizz Air va relua operarea zborurilor pe destinaţiile de vacanţă extrem de apreciate din Grecia – Corfu, din 12 iunie 2023 (Lu și Vi), Creta Chania din 13 iunie 2023 (Ma și Sâ) şi Zakynthos din 15 iunie 2023 (Jo si Du) şi Spania – Palma de Mallorca din 14 iunie (Mi și Du).
Pentru călătoriile cu conexiuni prin cele mai mari hub-uri Europene, compania aeriană Lufthansa va menţine operaţiunile de zbor spre Munchen cu 14 frecvenţe săptămânale, iar pe parcursul sezonului de vară va dubla numărul zborurilor disponibile spre Frankfurt Main (Germania), de la 6 la 12 zboruri saptămânale.
Destinații căutate
De asemenea compania aeriană Turkish Airlines va crește cu 3 frecvențe numărul zborurilor disponibile spre Istanbul (Turcia), având astfel zboruri zilnice spre această destinație de pe aeroportul clujean.
Operatorul aerian polonez Lot Polish Airlines a crescut cu 2 frecvenţe săptămânale numărul zborurilor regulate disponibile spre Varșovia (Polonia), operându-se astfel până la 6 zboruri săptămânale în sezonul de vară 2023 de pe Aeroportul Internațional Cluj.
Compania aeriană Tarom oferă oportunități de călătorie spre București prin zborurile operate cu 25 frecvenţe săptămânale în sezonul de vară 2023, iar compania aeriană HiSky oferă şi ea o alternativă la zborurile spre capitala României, Bucureşti, menţinând operarea cu 10-11 frecvenţe săptămânale de pe aeroportul clujean.
O creştere semnificativă înregistrează şi destinaţia Tel Aviv, pentru care în sezonul de vară 2023, compania HiSky dublează frecvenţele de la 1 la 2 zboruri săptămânale.
Zboruri Charter
Referitor la zborurile charter, destinaţia Hurghada (Egipt) a fost operată pe durata întregului sezon de iarnă şi va continua odată cu sezonul de vară 2023 când vor fi demarate şi alte zboruri charter, spre destinaţii însorite şi inedite de vacanţă din Egipt (Hurghada, Sharm El-Sheikh), Grecia (Creta-Chania, Creta-Heraklion, Rhodos, Zakynthos), Turcia (Antalya, Bodrum), Spania (Palma de Mallorca) şi Tunisia (Monastir).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Femeie mușcată de câinii unei stâne, în Florești. A fost dusă la spital de un echipaj SMURD

O femeie a primit, duminică, primul ajutor calificat de la echipajul SMURD din Punctul de Lucru Florești, după ce a solicitat asistență medicală în urma unor mușcături de câine în zona gambelor.
Incidentul a avut loc pe Dealul Cetății, iar din primele informații femeia ar fi fost atacată și mușcată de câinii de la o stână din zonă.
”Femeia fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale”, au spus reprezentanții ISU Cluj pentru Cluj24.
La fața locului a fost prezent și un echipaj al Poliției Locale Florești.
Altă femeie atacată mai demult
O altă victimă, tot femeie, a scris pe Facebook că în acel loc a fost și ea atacată de câini mai demult, dar a avut noroc cu niște băieți care au intervenit și au alungat câinii.
”Vine căldura și mulți vrem sa mergem la pădure aer curat. Chiar trebuie sa trecem prin așa ceva? Omul respectiv e proprietar peste tot dealul și toată pădurea?”, s-a întrebat aceasta.
Sursa foto: Trăiesc în Florești – Cluj Facebook
EVENIMENT
FOTO. Din pasiune pentru artă. Absolventă de Jurnalism din Cluj-Napoca, pictează haine și încălțăminte

Ioana Mihalachi este o tânără absolventă de Jurnalism din Cluj-Napoca, care personalizează diferite articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, căutând arta în toate activitățile sale. Atracția Ioanei pentru pictură a început încă din copilărie, de la primele ateliere la care a participat.
Adevărata pasiune a ieșit, însă, la iveală în clipa în care o simplă foaie de hârtie a devenit, brusc, prea mică pentru ideile ei. Peretele camerei s-a transformat într-un tărâm al picturii, alb, rece și lipsit de viață, dar cu un potențial imens, odată ce prima picătură de acuarelă l-a atins.
Totul a început cu un elefant creionat pe perete, abia sesizabil. Părinții Ioanei i-au susținut latura artistică, care la acel moment putea să pară o simplă distracție pentru o fetiță.
“Au venit ai mei acasă și au văzut elefantul făcut cu creionul pe perete. Reacția lor fiind: <<Ce-ai făcut, mă, pe perete?>> le-am spus apoi că vreau să-l și pictez, iar ei au spus: <<Bine, hai, pictează, că dacă nu iese bine, dăm cu var>>.
Am pictat elefantul, doar că pe atunci nu eram eu foarte pricepută la materiale și l-am pictat cu acuarele de hârtie. Evident că n-a ieșit cum trebuie și a trebuit să dăm după cu var, dar a fost un început”, povestește tânăra, zâmbind și amuzându-se la gândul amintirii plăcute.
Pasiunea prinde contur… pe blugi
Ani mai târziu, într-o zi ploioasă de weekend, când pânza părea prea banală, Ioana a decis să experimenteze. A cumpărat vopsele pentru textile și s-a apucat de pictat pe blugi.
“M-am dus frumos la o librărie, am cumpărat tot ce mi-a trebuit, am spart ceva bani și m-am întors acasă să mă apuc de treabă. Am început să desenez pe o pereche de blugi, care au ieșit foarte rău. Prima pereche de blugi a ieșit rău, rău de tot”, menționează Ioana.
Apoi a început să picteze hainele din casă care au început să iasă chiar bine și așa a început să ia și primele comenzi de la colege, inițial pe gratis.
”Pe atunci pictam doar blugi și le desenam doar buzunarul de la spate și am zis să cer și bani după un timp: 30 de lei buzunarul, dacă vreți”, își amintește tânăra.
Promovarea în online
Ioana a început să-și promoveze creațiile în mediul online încă de la primele lucrări, când încă locuia în orașul ei natal: “Le postam pe Instagram. Mi-am făcut cont de pictură și postam și pe grupul de Facebook din Piatra Neamț.
Mi-am făcut și pagină de Facebook. Pe atunci nu era TikTok. Și cred că dacă era TikTok, bubuia mai tare”.
Între timp, rețelele sociale au devenit parte din rutina ei, însă rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor.
“Am încercat asta cu Instagramul, am distribuit și pe pagina mea principală, fiindcă aveam mai mulți urmăritori. Și lumea doar dă like și atât, unii nici măcar. Am postat pe toate grupurile din Cluj. Am făcut texte frumoase. Nimeni nu m-a băgat în seamă”, adaugă aceasta.
Nici TikTok-ul nu pare să funcționeze așa cum spera ea, după ce a pus clipuri care au doar 100 de vizualizări.
”Îi rog pe clienți să dea tag, dar… nimic. Încă aștept momentul ăla când cineva o să zică: băi, uite, fata asta chiar face ceva fain”, adaugă tânăra, sesizabil iritată de situație.
Un perete pictat, o lecție învățată
Unul dintre primele proiecte serioase a venit din partea unui prieten, care i-a propus să picteze peretele unui local din Cluj-Napoca, Tucano Coffee. De la pictatul pe peretele propriei camere, la un spațiu care urma să fie în văzul lumii, lucrarea a fost o provocare imensă.
„Foarte inconștientă am fost, nu m-am gândit că era o chestie de trei pe patru metri și că trebuia să pictez pe o schelă. Am avut foarte mare noroc cu Gabriel, prietenul meu, care m-a ajutat”, mai spune Ioana.
Povestind despre dificulățile pe care aceasta le-a întâmpinat de-a lungul timpului, experiența de la Tucano a fost cea care i-a lăsat un gust amar tinerei după ce i s-a spus că verdele nu e verdele care trebuie, deși ea a trebuit să cumpere toate materialele și să facă toate culorile, iar dacă i s-ar fi adus culorile făcute pe nuanță, ”era altceva”.
Tehnici și materiale folosite
Ioana preferă acrilicul și spune că lucrează instinctiv. În procesul de creație nu trebuie să te gândești la ceva exact, nu pornești cu o idee exactă, gândindu-te să nu încalci vreo regulă.
Inspirația pornește de undeva, dar ești liber să adaugi o notă personală, iar rezultatul final să fie viziunea ta, nu a altcuiva.
Așadar, aceasta nu desenează după poze, nu copiază, ci creează din emoție și starea pe care o are în acel moment. “Niciodată nu am făcut după poză, de exemplu, când era de pictat ceva, dacă mi se părea mie că dacă acolo merge pus alb, puneam alb și arăta foarte bine.
Deci, cumva, la mine pictatul e din instinct, nu neapărat cine știe ce tehnică. Bine, și astea contează, dar eu nu mă ghidez după ele”, mai spune Ioana, care recunoaște că nu este bună la desen cu creionul, pentru că nici o linie dreaptă nu poate face.
”Dar cu acrilicul, totul e altfel. Și pictura pe haine rezistă perfect, am perechi de adidași pictați de 5 ani care arată la fel”, susține artista.
Pentru textile, aceasta folosește culori speciale și un top coat protector: “Am pictat pe geci, pe tricouri, pe pantaloni, pe blugi, pe papuci, pe pereți, pe tablouri. Pe tot ce se poate picta”.
Poți face bani punând în practică pasiunea?
Financiar, Ioana recunoaște că nu poate trăi încă din artă. Dar dacă ar avea comenzi constante, ar vrea să facă un job full time din pasiunea ei.
“Sincer mi-ar plăcea să fac un job full-time din asta, pentru că, până la urmă, e pasiunea mea șimereu dacă faci ceva cu drag o să iasă bine.
Dacă ar fi să am comenzi constantar fi o idee să fac asta pe viitor, pentru că orice lucru care e handmade și unicat, evident, costă mai mult.
Momentan, cred că nici măcar o cafea nu aș putea să-mi cumpăr, având în vedere că comenzile nu sunt atât de dese”, mai spune Ioana.
Fără studii în domeniu, dar cu potențial
Ioana este o fire artistică, după cum se poate observa chiar din lucrările ei. Totuși, nu are studii în domeniu și, lăsându-se îndrumată de cei din jur, a ales altă facultate.
“Toată lumea zicea că te duci la Arte, că mori de foame, clasica poveste despre pictorii care fac bani după ce mor. Și am zis că ok, hai, să ascult și eu o dată în viață de lumea care îmi spune să nu fac asta.
Și am ajuns la Jurnalism, unde chiar mi-a plăcut, doar că nu partea de scris. În schimb, tot ce înseamnă partea de design, de creat, îmi place.
Am observat că eu mereu îmi caut artă în orice aș face”, subliniază absolventa.
Mai mult decât pictură: genți croșetate, o nouă direcție
Creativitatea Ioanei nu s-a oprit la culori și pensule astfel că și-a spus că, dacă tot se pricepe atât de bine la artă, cât de greu poate fi să învețe să croșeteze? Așa că s-a dus la bunica sa și i-a zis: ”Hai, învață-mă! La un moment dat, chiar i-am arătat eu cum se face.
În vreo trei ore, cred că atât a durat, am făcut prima mea geantă, care a ieșit foarte drăguță. După aceea am început să croșetez încontinuu”.
Prima geantă croșetată de Ioana a fost postată la vânzare cu doar 40 de lei. “E foarte puțin”, recunoaște ea, “dar nici nu ieșise exact cum ar fi trebuit”.
Care sunt prețurile
Printre ultimele lucrări realizate de Ioana se numără un tablou cu Freddie Mercury, de dimensiuni mari, cât un chevalet, pe care l-a vândut cu 300 de lei.
De asemenea, o pereche de papuci pictați manual cu un model de trandafiri a ajuns la 350 de lei. Totodată, prețurile variază în funcție de complexitate și suport: un buzunar pictat costă în jur de 100 de lei, iar lucrările pe pereți se negociază în funcție de dimensiune și detalii.
Totuși, aici intervine și pasiunea și dorința de creație, unde prețul nu mai reprezintă un factor atât de important pentru aceasta.
“Sinceră să fiu, prețurile nu prea le stabilesc eu, pentru că, dacă ar fi după mine, le-aș face pe toate gratis. Mă consult mereu cu prietenul meu, pentru că el este mai obiectiv și îmi spune exact cât consideră că valorează munca mea”, menționează Ioana.
Pentru susținere sau comenzi o puteți găsi pe Ioana pe conturile sale de Instagram și TikTok:
Instagram: https://www.instagram.com/iwaas_art
TikTok: https://www.tiktok.com/@iamiwaa?_t=ZN-8vPvZCzUUSs&_r=1
Denisa Davidaș

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, publică ghidul complet pentru achiziționarea în siguranță a produselor alimentare specifice sărbătorilor de Paște, de la carnea de miel și ouă, până la cozonaci și băuturi alcoolice.
Ce verifică ANPC și ce trebuie să știți ca să cumpărați în siguranță:
1. Carne și produse din carne (inclusiv miel):
• Cumpărați DOAR din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
• NU cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
• Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
• Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon.
2. Ouă:
• Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
• Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
• Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
• În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.
3. Vopsea de ouă:
• Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
• NU folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!
Cozonaci și checuri
4. Produse de patiserie (cozonaci, checuri):
• Cumpărați din locuri curate, autorizate.
• Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
• Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.
5. Ciocolată, produse din cacao:
• Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
• Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
• Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!
6. Vin și băuturi alcoolice:
• Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
• Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
• Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.
”În anii trecuți, ANPC a găsit de Paște ouă sparte sau expirate, vopsea cu termen depășit, produse „tradiționale” fără atestare. Carnea, cozonacii și ciocolata erau uneori etichetate incorect sau cu ingrediente înșelătoare. Vinurile erau fără mențiuni privind alergenii sau ambalaje deteriorate”, a precizat Protecția Consumatorilor.
Sursa: Mediafax

După apusul soarelui din a doua sâmbătă a lunii aprilie, Martorii lui Iehova de pe tot globul au comemorat moartea lui Isus Cristos, eveniment anual care în Biblie este denumit „Cina Domnului”. În anii precedenți, la această sărbătoare creștină s-a înregistrat o prezență globală de circa 20 de milioane de persoane.
În România, la Comemorarea din 2024 au fost prezente peste 83 000 de persoane, dintre care doar circa 40 000 Martori ai lui Iehova.
„În fiecare an, milioane de Martori ai lui Iehova își invită semenii să își amintească împreună cu ei ultimele zile din viața lui Isus Cristos pe pământ și, în special, lucrurile pe care le-a făcut și le-a spus în ultima sa noapte de viață, înainte de fi judecat în mod ilegal, condamnat pentru o infracțiune pe care nu o comisese, flagelat și ulteriorucis asemenea unui tâlhar. Pentru creștini, acesta este cel mai important eveniment al tuturor timpurilor. Iar discursul biblic din această seară a subliniat importanța morții lui Isus pentru fiecare om de pe pământ”, a declarat Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România.
4000 de clujeni la Comemorare
În Cluj, Comemorarea morții lui Isus Cristos a avut loc în 18 locuri:inclusiv în săli ale Regatului și săli de conferințe închiriate. Evenimentul s-a desfășurat în diverse locații, cum ar fi Sala Regatului din Strada Porumbeilor, nr. 8-10 și Sala Regatului din Strada Viilor, nr. 54A, precum și în săli de conferințe închiriate, cum ar fi Sala de Conferințe de la stadionul Cluj Arena și Sala de Conferințe ”The Office”.
În total, la aceste eveniment au asistat peste 4.000 de persoane din Cluj și din împrejurimi.
Programul spiritual a început cu o cântare de laudă la adresa lui Dumnezeu și o rugăciune. Apoi, a fost prezentat discursul cu titlul „Să arătăm recunoștință pentru ce au făcut Dumnezeu și Cristos în folosul nostru!”.
După apusul soarelui, emblemele – pâinea nedospită și vinul – au fost date din mână în mână, conform poruncii lui Isus. Apoi, programul s-a încheiat cu o cântare și o rugăciune.
Mai multe detalii cu privire la modul în care Martorii lui Iehova sărbătoresc Cina Domnului pot fi găsite online, pe site-ul oficial jw.org.
De asemenea, toți cei care doresc sunt invitați să participe gratuit și fără nicio obligație la întrunirile săptămânale ale Martorilor lui Iehova. Mai multe detalii despre desfășurarea acestor puteți găsi în materialul video Ce activități se desfășoară la o sală a Regatului?.