EVENIMENT
Weekend TORID, dar se lasă cu DISTRACȚIE. Ce poți face în acest sfârșit de săptămână la Cluj

Acest sfârșit de săptămână, 22-24 iulie, este bogat în concerte, va avea loc și o lansare de album, dar nu lipsesc nici expozițiile de artă, evenimentele culinare și petrecerile. Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre acestea, ca să uiți de căldură și de stresul de la muncă.
Vineri, 22 iulie
Seară de film, Iulius Parc, 21:30 – 23:30
Weekend, parc, filme faine și multă bună dispoziție – vara asta poți viziona filme la Iulius Parc, sub clar de lună.
În serile de vineri, începând cu ora 21:30, Movie Nights aprinde ecranul gigant, unde vei avea prilejul de a vedea comedii savuroase, povești dramatice și suspans la cote maxime.
Accesul la filme este gratuit.
Expoziția (Re)constructing Visions, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 10:00 – 17:00
Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 18 iulie-7 august 2022, expoziţia „(Re)constructing Visions”, ce cuprinde o selecție din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în care sunt cuprinse atât lucrările unor artiști semnificativi pentru centrul artistic de la Cluj, cât și lucrările unor artiști de referință în istoria artei naționale. Această selecție patrimonială este pusă într-un dialog vizual semnificativ cu lucrări ale unor artiști de mare relevanță pentru scena de artă contemporană.
Totodată, expoziția explorează arii tematice de mare interes, structurante pentru discursul vizual modern și contemporan, exprimate în pictura și sculptura unor maeștri ai artei din România.
Criteriul selecției vizează surprinderea posibilităților fascinante ale artei de a îndruma înspre tradiție sau inovație, din perspectiva unor maeștri având capacitatea cu totul specială de a construi viziuni noi sau de a reconstrui viziuni uitate, dar necesare, pentru dezvoltarea artei contemporane.
Criteriul selecției artiștilor îi revelează pe aceștia în calitatea lor de purtători de viziune care distinge, polarizează și impune grupări și direcții. „(Re)constructing Visions” vorbește, așadar, despre puterea misterioasă a artei de a se regenera grație puterii sale de a fi prospectivă și totodată retrospectivă.
Această dublă opțiune relevă calitatea comună marilor artiști de a renegocia limitele viziunii artistice, în sensul unei permanente regenerări estetice, fie prin regăsirea unor adevăruri artistice uitate, fie prin reinventarea acestora potrivit unor mereu noi sensibilități.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 7 august 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
Concert Țapinarii & Fără Zahăr, L’Autre Café, 19:00
Clujenii sunt așteptați la o seară muzicală alături de Țapinarii și Fără Zahăr, mai exact la „The MF Show”.
Când cele doua trupe concertează împreună se întruneşte masa critică a folkului alternativ. Cupluri, triunghiuri, mofturi, amantlâcuri, frustrări, speranţă, gust amărui, toate împletite cu mult umor, plus un final cu toţi patru artiştii pe scenă, atât de gălăgios încât nu se mai înţelege om cu om.
Biletele se achiziționează de aici.
Sâmbătă, 23 iulie
Mădălina Pavăl Live Orchestra – Lansare Album ROIESC, EC Garden, 21:00
Mădălina Pavăl Live Orchestra lansează sâmbătă, într-un concert în EC Garden, ultimul album, „ROIESC”. Concertul începe la ora 21, iar accesul publicului se face începând cu ora 19.
Intrarea se face pe bază de bilet, acesta putând fi achiziționat cu un click aici. Copiii sub 12 ani au intrarea gratuită, dacă sunt insoțiți de un adult.
Mădălina a avut ocazia să strângă în jurul ei 11 muzicieni extrem de talentați care activează pe scena muzicii clasice în proiectul intitulat Mădălina Pavăl Live Orchestra, un demers atent curatoriat de producătorul și artistul Alexei Țurcan. Împreună au dat naștere pieselor de pe albumul „ROIESC”, un produs muzical care își dorește să repună în valoare tot ceea ce numim origini și rădăcini.
Așa cum o spune însăși denumirea sa (a roi – roiesc), prin intermediul fiecărui element component, începând de la melodii și continuând cu identitatea vizuală, mesajele cheie, videoclipuri, activări și evenimentele asociate, albumul își propune să antreneze în jurul său o dezbatere despre amprenta culturală și tot ceea ce ne reprezintă.
Green Senzation, Caro Club, 22:00
Dacă ești pus pe distracție weekendul acesta, sâmbătă seara are loc o petrecere cu oameni faini și muzică bună la Caro Club. Ușile se deschid la 22.
Pentru a rezerva o masă, apelează la numărul de telefon 0757 190 600.
Anca Poterașu Gallery presents: Matei Bejenaru, Invitro, 17:30
Pasionații de artă sunt așteptați la Invitro în Cluj-Napoca, strada Franklin D. Roosevelt, numărul 4, la un proiect ce conține o serie de fotografii realizate în timpul rezidenței artistice Artslink de la Chicago din vara anului 2000. Structurate sub forma unui jurnal vizual subiectiv, imaginile nu documentează experiențele culturale sau turistice, ci sunt radiografii subiective ale stării de solitudine a autorului.
Imaginea iconică a proiectului, reprezentând piciorul artistului și un baton de ciocolată este mărturia lungilor plimbări din timpul rezidenței. Dialogul și similitudinile formale din imagine invită privitorul la o analiză mai subtilă a posibilităților de interpretare a unei imagini fotografice.
Seria de imagini realizate în anul 2000 stă la baza unei cărți de artist care va fi lansată în 2023.
Matei Bejenaru este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România în domeniul fotografiei contemporane și al filmului experimental. Artistul trăiește și activează la Iași, unde predă fotografie și video la Universitatea „George Enescu”.
Este membru fondator al Asociației Vector și director al Bienalei de artă contemporană Periferic. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance, el analizează felul în care modurile de producție economică, cunoașterea tehnologică, mentalitățile și stilurile de viață ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii.
Imigrația muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice „Ghid de călătorie” și „Maersk Dubai”, prezentate în diferite expoziții internaționale precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007 sau Bienala de la Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, „Cântece pentru un viitor mai bun”, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Künstlerhaus Büchsenhausen Innsbruck, între noiembrie 2010 și iulie 2011.
Din 2012, el este artist asociat la Centrul de artă Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie. În 2013, tranzit.ro/Iași a organizat partea a doua a expoziției retrospective „Matei Bejenaru – de la A la B” și participă la Bienala de la Atena.
În 2015, lucrările sale sunt prezentate în expoziția de grup „In times of hopes and unrest: critical art from Iași” la Muzeul Național de Artă Contemporană și prezintă lucrări pe tema migrației la Museum Europaicher Kulturen în Berlin.
În 2018, participă în expoziția itinerantă „Orient” curatoriată de Michal Novotny la KIM Riga (Letonia), BOZAR Bruxelles (Belgia) și Bunkier Stuki Cracovia (Polonia) iar 2019 prezintă filmul ABIS în premieră la BOZAR Bruxelles în cadrul festivalului Europalia.
Duminică, 24 iulie
Brunch Escape Greek Edition, Sky Garden, 11:00
Iubitorii de mâncare grecească sunt așteptați la o experiență culinară inedită.
„Cele mai fresh ingrediente se transformă în cele mai delicioase preparate prin măiestria lui Chef Andrei Boanfa”, spun gazdele evenimentului.
Concert Adrian Sărmășan, Kârciuma • The Public House and Taste, 19:00
Adrian Sărmășan dă întâlnire clujenilor la Kârciuma The Public House & Taste, unde se promite o seară deosebită, ancorată direct la emoția sufletelor spectatorilor.
„Vremea va fi bună și prielnică pentru o cină romantică, condimentată cu muzica mea și toate bunele mele intenții, dar mai ales emoții”, a spus artistul.
Pentru informații și rezervări, gazdele evenimentului au pus la dispoziție următorul număr de telefon: 0747 756 673.
Intrarea (contribuție pentru artist) reprezintă 40 de lei.
Concert Symphress // Abstract Grave // Cloșca, Urania Palace, 19:45 – 23:15
Clujenii sunt invitați să ia parte la un concert pe ritmuri de muzică progressive (rock, metal, metalcore), alături de Cloșca (Cluj-Napoca), Abstract Grave (București) și Symphress (Cluj-Napoca), care vor împărți scena din Urania Palace.
Trupa Symphress a luat naștere în anul 2015 la Cluj, inițial ca proiect de muzică acustică-ambientală. Mai târziu, în primăvara aceluiași an, s-au pus bazele dezvoltării proiectului înspre muzica progressive-simfonică, rock și metal. Mai multe schimbări au avut loc de-a lungul timpului în cadrul componenței până când s-a găsit o formulă care să funcționeze, anul 2020 aducând ultimele mutări la nivel de membri. Ultima piesă lansată de trupă a apărut în aprilie 2022 și este intitulată „Solstice”.
Plictisiți de aceleași piese reciclate la nesfârșit, Shov (Why Cat, Why?!) și Radu (Between life and death) au decis prin 2018 să experimenteze ceva diferit, lansând în cursul acelui an „A twist of fate”. Piesa a fost primită surprinzător de bine în undergound așa că au decis că ar fi cazul să creeze un nou proiect, astfel luând ființă Abstract Grave. Prin 2020, Florin se alătură grupului iar primul EP începe să prindă contur. După o perioadă dificilă cauzată de pandemie se lucrează intens la un turneu național dar și la un nou album, planul lor fiind să împletească un sound unic, diferit – <<ca afară>> cu videoclipuri profunde, parțial inspirate din realitate.
Energia și armoniile trioului intitulat Cloșca sunt de neconfundat. Acordurile de chitări și ritmurile de tobe împletite doar cu versuri românești, definesc stilul de rock autohton care se poate auzi pe EP-ul BASM INCULT al trupei.
Intrarea la concert (sprijinul pentru artiști) reprezintă 20 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Încălzirea globală este o realitate locală tot mai acută. Furtunile violente, ruperile de nori, zilele de arșiță – toate acestea au devenit episoade frecvente și tot mai obișnuite, la Cluj, în ultimii ani. Consensul științific arată că nu putem lupta împotriva schimbărilor climatice decât prin reducerea drastică a emisiilor de carbon.
Pe baza acestor considerente, ADI Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a desfășurat recent o serie de întâlniri cu administrațiile locale, cetățenii și toate părțile interesate din acele comune învecinate municipiului Cluj-Napoca, care au dezvoltat trăsături urbane pregnante. Aceste evenimente, reunite sub titulatura „Caravana Metropolitană NetZero” au fost menite să promoveze conceptul de cartiere de blocuri neutre din punct de vedere climatic.
Inițiativa face parte din proiectul european „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”. Scopul acestui proiect este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Misiunea ZMC în cadrul proiectului a fost de a transmite dincolo de granițele administrative ale orașului lecțiile învățate, provocările și soluțiile găsite.
Caravana Metropolitană NetZero a debutat în comuna Florești
În acest sens, a fost organizată Caravana Metropolitană NetZero, care a debutat în luna decembrie în comuna Florești, la „Hambar” în Parcul Poligon. Evenimentul a reunit o parte importantă din partenerii proiectului: Primăria Cluj-Napoca, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Transilvania IT Cluster și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară „Ernest Lupan”. Reprezentanții acestora au susținut prezentări și au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri, axate pe:
- transformarea blocurilor în clădiri inteligente și ecologice
- strategii de reducere a emisiilor de carbon
- crearea unui spațiu metropolitan sustenabil
- implicarea cetățenilor în procesul de tranziție spre neutralitatea climatică.
La evenimentul din Florești au participat și 45 de elevi de clase primare de la Liceul „Dumitru Tăuțan”, care au fost implicați într-un atelier creativ și au primit cadouri.
„Opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu
Ulterior, în luna martie, caravana a continuat cu „opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu. În Apahida, a avut loc o întâlnire de lucru cu administrația locală, urmată de o sesiune de prezentări la Casa de Cultură, abordând aceleași teme centrale ale proiectului.
Popasurile din Gilău și Baciu au fost întâlniri aplicate, caracterizate prin discuții libere, axate pe subiecte legate de neutralitatea climatică și administrația publică locală. Atât la Gilău, cât și în Baciu s-a pus accent pe dialogul deschis și adaptarea soluțiilor la specificul local.

În comuna Baciu, popasul Caravanei Metropolitane NetZero s-a desfășurat sub forma unui dialog aplicat și deschis cu administrația locală
Prin intermediul Caravanei Metropolitane NetZero, ZMC și partenerii săi au urmărit diseminarea informațiilor despre soluțiile pentru un viitor sustenabil și mobilizarea comunităților locale din zona metropolitană Cluj, în vederea atingerii obiectivelor de neutralitate climatică.
„A fost o experiență foarte interesantă, să ducem bunele practici identificate în Cluj-Napoca dincolo de granițele administrative ale municipiului. Am găsit un public receptiv și administrații locale interesate de subiecte care pot părea aride. Scopul nostru în acest proiect a fost de a comunica spre comunele limitrofe cu trăsături urbane provocările și soluțiile, existente sau preconizabile, pentru a transforma blocurile de locuit în spații neutre climatic, într-un orizont rezonabil de timp. Credem că am reușit să sensibilizăm administrațiile locale vizate și vom continua să lucrăm cu ele, pentru facilitarea transferului de bune practici, dinspre nucleul urban spre zona periurbană”, a declarat Zoltan Coraian, director general al ZMC.
Contextul proiectului
În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Alături de primăria Cluj-Napoca, partenerii locali din proiect sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Clusterul TREC, Zona Metropolitană Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania.
Ce este neutralitatea climatică?
Neutralitatea climatică se referă la atingerea unui echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră (precum dioxidul de carbon) generate de activitățile umane și eliminarea sau absorbția acestor gaze din atmosferă. Pe scurt, înseamnă a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră egale cu zero. Acest lucru se realizează, în principal, prin reducerea cât mai mult posibil a emisiilor și compensarea celor rămase, care nu pot fi evitate, prin acțiuni de absorbție a carbonului – de exemplu, prin plantarea de păduri sau tehnologii de captare.
EDUCATIE
Elevii revin la școală luni dimineață, după vacanța de primăvară. Nu încep bine orele și intră în minivacanța de 1 Mai

Școlarii și preșcolarii revin luni, 28 aprilie, în bănci, după vacanța de Paște, însă vor merge la ore doar trei zile, întrucât 1 mai – Ziua Muncii pică joi, iar Guvernul a declarat liberă și ziua de vineri, 2 mai, pentru a face punte cu weekendul.
Luni, 28 aprilie, începe ultimul modul de școală. Elevii nu vor merge decât trei zile la școală, înainte de a intra într-o nouă minivacanța, prilejuită de zărbătoarea națională legală de 1 Mai. Întrucât sărbătoarea pică anul acesta joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri, 2 mai, zi liberă, ca punte între 1 mai și weekendul primului tur de alegeri prezidențiale 2025.
Următoarea vacanță va fi cea de vară, care începe pe 21 iunie. Până la aceasta însă, elevii vor mai avea liberă ziua de 5 iunie, joi – Ziua Națională a Învățătorului, dar și ziua de 9 iunie, a doua zi de Rusalii.
De asemenea, unele școli din țară au ales prima săptămână din mai pentru programul Săptămâna Verde.
Urmează perioada de Evaluări Naționale
Tot în luna mai vor avea loc și Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Primele Evaluări Naționale sunt pentru elevii de clasa a II-a.
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a II-a
- Limbă și comunicare — scris — Limba română — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — Limba maternă — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba română — 14 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba maternă — 14 mai 2025
- Matematică și Explorarea mediului — 15 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 16 mai 2025
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a
- Limbă și comunicare — Limba română/Limba română pentru minoritățile naționale — 20 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 21 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 22 mai 2024
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a VI-a
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 29 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba română — 27 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 28 mai 2025
Evaluarea Națională și Bacalaureatul încep în 10 iunie
În luna iunie, imediat după minivacanța de Rusalii, încep înscrierile la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a, dar și probele examenului de Bacalaureat.
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
EVENIMENT
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.
Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.
Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.
Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.
Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.
AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.
Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.
RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat
„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.
Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.
50 de milioane de lei buget alocat în 2025
Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.
Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:
– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială
Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.
Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică
Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.
Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.