Connect with us

EVENIMENT

Weekend dedicat jazz-ului la Cluj. Ce artiști urcă pe scenă la Transilvania Jazz Festival

Publicat


afis jazz weekend

Transilvania Jazz Festival aduce în fața publicului, în 28 și 29 mai, artiști din Germania, România, Finlanda si Italia. Festivalul se desfășoară în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Transilvania Jazz Festival în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca găzduiesc în ultimul weekend al lunii mai două proiecte muzicale ale unor artiști consacrați pe scenele internaționale: Sendecki & Spiegel, în 28 mai 2022, ora 19:00 și Adi Stoenescu Trio, în 29 mai 2022, ora 19:00, în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Sendecki & Spiegel, două mari talente ale jazz-ului, la Cluj

Duo-ul din Hamburg Sendecki & Spiegel aduce împreună două mari talente ale jazz-ului contemporan: pianistul Vladyslav Sendecki și toboșarul Jürgen Spiegel explorează noi dimensiuni ale sunetului ancorate între percuție și pian.

Albumul de debut „Two in the Mirror” s-a bucurat de succes la nivel internațional. „Solace” – albumul actual este un melanj de creații de jazz clasic și ritmic, caracterizat mai mult prin interacțiune creativă decât prin improvizații lungi. Albumul prezintă o muzică care conectează și emoționează, spun organizatorii festivalului.

Muzica celor doi artiști de jazz consacrați este pe alocuri puternică, dar și intimă, nu se ferește nici de nuanțele romantice, nici de minimalism, construind mereu o atmosferă jucăușă și spontană.
Sendecki & Spiegel reușesc să creeze o dinamică neobișnuită între pian și tobe, concertele lor live fiind o experiență cu totul specială.

Vladyslav Sendecki a fost numit unul dintre cei mai buni cinci pianiști de jazz din lume de către New York Village Voice, un merit confirmat și de megastarul Al Jarreau. Din 1996 până în 2020 a fost pianistul NDR Big Band. Pe lângă reprezentațiile sale solo impresionante, împarte scena, de câțiva ani, cu Jürgen Spiegel.

Jürgen Spiegel este un recunoscut toboșar german, mai ales datorită grupului apreciat la nivel internațional Tingvall Trio, al cărui membru este de mai bine de cincisprezece ani.

El este considerat a fi un adevărat acrobat al tobelor, îmbinând armonios sensibilitatea cu ritmurile dinamice. În ultimii ani, Jürgen Spiegel și-a făcut un nume și ca producător pentru diverse proiecte muzicale și video.

Sendecki & Spiegel urcă pe scenă în 28.05.2022, ora 19.00

Adi Stoenescu Trio și peisajul în schimbare al jazz-ului contemporan

Adi Stoenescu Trio este cea mai nouă formulă sub care pianistul Adi Stoenescu explorează peisajul în schimbare al jazz-ului contemporan.

Componența actuală, cu Jonathan Bäckström la contrabas și Alessandro D’Anna la tobe, se organizează în jurul unor compoziții recente, la care se adaugă cele incluse pe albumul „Waking Light” al Adi Stoenescu Group, lansat la final de noiembrie 2021.

Adi Stoenescu (foto) a studiat improvizația jazz cu pianistul și compozitorul Marius Popp. Înregistrările sale apar pe albumele „Allotropy” (2016) cu Arcuș Trio, suita „Titan” cu Iordache (2019), „Landing on the comet” (2017) alături de trupa sa, Krisper, unde cântă la pian electric Fender Rhodes și „Waking Light” (2021), primul material sub nume propriu, în cadrul Adi Stoenescu Group.

adi stoenescu

În ultimii ani a participat la cele mai importante festivaluri de profil din România (JazzTM, Bucharest Jazz Festival, Gărâna, Smida Jazz, Green Hours Fest, Transilvania Jazz Festival, One Jazz Festival) sau din Republica Moldova (Ethno Jazz Festival din Chișinău).

În prezent compune și cântă în cadrul proiectului propriu, Adi Stoenescu Group, un spațiu dedicat improvizației și interacțiunii spontane a instrumentiștilor.

Jonathan Bäckström s-a născut în 1995 în Kronoby, Finlanda. A studiat muzica încă de la o vârstă fragedă și și-a început cariera de la vârsta de 18 ani. În 2019 a absolvit UAS Novia în pedagogie muzicală (Licență în Arte).

Jonathan a studiat cu Antti Lötjönen, Or Bareket, Morten Haxholm, Julius Pyrhönen și Marcus Söderström. În prezent este stabilit în Helsinki, lucrând ca muzician și pedagog independent. A cântat cu artiști renumiți atât naționali, cât și internaționali precum Raoul Björkenheim, Kaj Chydenius, Riitta Paakki, Mario Massa, Mathias Sandberg, Marcus Wärnheim (SWE), Michele Ucchedu, Erkki-Sven Tüür sau Jesper Nordin, printre mulți alții.

La sfârșitul anului 2018, Jonathan a debutat ca lider de trupă/compozitor cu un cvartet cântând compozițiile sale. În octombrie 2020, trupa a avut un turneu la Helsinki și Uusimaa. Din 2018, Jonathan este fondatorul și directorul de creație al colectivului de artă Collision și al festivalului anual Collision din Pietarsaari.

YouTube video

Alessandro D’Anna este un baterist italian de jazz, stabilit recent la Helsinki. A studiat percuția cu Victor Lewis, Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Mark Guiliana, Gianni Di Renzo, John Wooton și Fabrizio Sferra.

A absolvit Tre University din Roma în literatură modernă și a absolvit Conservatorul Santa Cecilia din Roma în Compoziție clasică și Didactica muzicii (master).

La vârsta de 30 de ani adună deja multe colaborări importante cu muzicieni internaționali de jazz din întreaga lume precum David Kikoski, Benito Gonzalez, Essiet Okon Essiet, Mark Gross, Freddie Hendrix, Janusz Muniak, John Taylor, Eve Cornelious, Gregory Boyd, Abraham Burton, Rick Germanson, Bruce Barth, Jon Davis, Antoine Drye, Benny Benack III, Reinier Baas, Rotem Sivan, Alexi Tuomarila, Carlo Conti, Maurizio Giammarco, Ares Tavolazzi, Fabio Zeppetella, Fabrizio Bosso, Andrea Rea, Daniele Sorrentino, Roberto Tarenzi, Rodolfo Maltese și mulți alții.

A cântat în Italia, Statele Unite, Mexic, Rusia, Germania, Belarus, Ucraina, Anglia, Polonia,/ Lituania, Estonia, Letonia, Finlanda, Belgia, Spania în festivaluri, teatre, filarmonici și cluburi de jazz.

Adi Stoenescu Trio urcă pe scenă în 29 mai 2022, de la ora 19:00.

Biletele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Persoanele care doresc să participe la ambele concerte vor beneficia de un bilet cu preț special.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Lebedele s-au întors pe Lacul Chios din Cluj-Napoca

Publicat

Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.

Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.

Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.

FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Publicat

ryanair1

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.

Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.

Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair

În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.

Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.

Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.

Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare

Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.

Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.

”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.

Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.

Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.

Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.

Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Publicat

De

”Bijuterii” la Grădina Botanică din Cluj

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.

Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.

”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj

Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Ghioceii bogați (Leucojum vernum)

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)

În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica )

”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Breabăn (Cardamine glanduligera).

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.

Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.

„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate