EVENIMENT
Vreme grea. Cod portocaliu în mai multe localităţi din Cluj

Au fost emise mesaje RO Alert de Cod portocaliu de furtună pentru mai multe localităţi clujene. Primul mesaj Ro-Alert a fost emis până la ora 12, pentru comunele Apahida, Bonțida, Jucu, Căianu, Borșa, Pălatca.
Ulterior, a mai fost emis încă un mesaj similar.
„A fost emis mesaj RO-ALERT de Cod Portocaliu de furtună în comunele Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Ploscoș; Valabil până la ora 12:45. Am primit o primă solicitare de pe strada Stânjeneilor, unde s-a raportat un garaj inundat. Se deplasează la fața locului o autospecială cu o motopompă.
O altă solicitare a venit din Jucu de Mijloc, unde s-au raportat două gospodării inundate. Se deplasează la fața locului o autospecială cu o motopompă”, informează ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Un paznic de la Primărie a bătut un supraveghetor la un examen la UBB. A fost prins că a copiat. Are dosar penal

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, vineri seara, cu privire la producerea unui incident în cadrul unui examen susținut la UBB, iar din primele verificări a rezultat că în jurul orei 12.30, în timpul desfășurării unei evaluări scrise, o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de supraveghere a examenului ar fi fost agresată fizic, după ce a semnalat o posibilă tentativă de fraudare.
”Supraveghetorul a observat un candidat care ar fi utilizat un dispozitiv de tip smartwatch și i-ar fi solicitat acestuia predarea obiectului până la finalizarea testului. În acel moment, candidatul ar fi devenit agresiv, manifestând un comportament violent, agresându-l.
Totodată, persoana bănuită de comiterea agresiunii ar fi purtat în momentul incidentului o uniformă specifică Poliției Locale.
În cauză, polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, arată IPJ Cluj.
Din informațiile Cluj24, bărbatul, care se numește Adrian Rusu nu este polițist local, ci este încadrat ca paznic la serviciul de pază al Primăriei Cluj-Napoca.
UBB condamnă violența
UBB a reacționat la acest incident.
”UBB condamnă violența de orice fel ar fi ea și încearcă să ia toate măsurile pentru a evita asemenea incidente.
Avem regulamente care spun clar care e conduita în spațiul academic și prevăd și măsurile ce se pot lua. Incidentul va fi analizat în Comisia de etică, iar aceasta va decide”, a trasmis universitatea.
EVENIMENT
Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.
Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.
Vom reveni cu detalii.

Partidul Social Democrat nu a stat niciodată deoparte când România a trecut prin momente grele. Când alții au evitat deciziile grele, PSD și-a asumat responsabilitatea de a interveni acolo unde era nevoie pentru ca oamenii să nu fie abandonați, instituțiile să funcționeze, iar țara să nu-și piardă echilibrul. Așa cum a făcut-o de fiecare dată când țara a avut nevoie, și de această dată, PSD își asumă intrarea la guvernare.
Această decizie a fost validată prin votul majoritar exprimat în cadrul Comitetului Politic Național al PSD, exprimând o asumare fermă și un angajament comun pentru stabilitate și coerență guvernamentală.
În cadrul aceleiași ședințe, PSD Cluj a decis în unanimitate susținerea deputatului Remus Lăpușan pentru funcția de ministru al Muncii, în cadrul procesului de desemnare națională.
”Este o decizie care reflectă valorile în care partidul nostru crede: competență, seriozitate, echilibru și respect față de oameni. Remus Lăpușan are o experiență solidă în plan politic, administrativ și economic, dublată de capacitatea de înțelegere a realităților sociale.
Nominalizarea acestuia nu este doar un gest de susținere internă, ci exprimă convingerea fermă a PSD Cluj că, în aceste vremuri complicate, Ministerul Muncii are nevoie de un om care cunoaște nu doar sistemul, ci și oamenii din spatele cifrelor: angajați, pensionari, tineri, familii vulnerabile”, a transmis conducerea PSD Cluj.
Remus Lăpușan este și prim-vicepreședinte al PSD Cluj.
PSD nu fuge de răspundere
Această guvernare nu va fi una ușoară. Provocările sunt multe, iar așteptările și mai mari. Dar PSD nu fuge de răspundere. A demonstrat-o întrecut și o face și acum: intrăm la guvernare pentru că nu putem sta deoparte atunci când e nevoie de echilibru, soluții și grijă față de oameni.
Prin liderii pe care îi susținem, ne reafirmăm angajamentul pentru o Românie în care protecția socială, siguranța locurilor de muncă și sprijinul real pentru cetățeni nu sunt opțiuni, ci responsabilități. Vom fi parte dintr-un efort comun de reconstrucție și vom arăta, încă o dată, că PSD rămâne acolo unde e greu: cu oamenii și pentru oameni.
În următoarea perioadă au fost stabilite o serie de ședințe și decizii la nivelul conducerii naționale, prin care PSD va definitiva un program de guvernare coerent și va propune echipe de miniștri care să răspundă cu profesionalism și responsabilitate nevoilor fiecărui domeniu, unde fiecare alegere va reflecta aceeași linie de echilibru, competență și respect față de cetățeni.
EVENIMENT
FOTO. Țarc cu gonflabile, concerte și plimbări cu calul. Distracție pentru copii la ”Iarmaroc la Sat” de la Cluj-Napoca.

În primul weekend din iulie, toată suflarea se mută de la oraș, la IARMAROC la Sat. A doua ediție a Festivalului Creației și Artelor va avea loc la umbra copacilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, între 4 și 6 iulie, iar arșița verii se va domoli cu siguranță (și) datorită activităților cu apă special gândite pentru copii la ediția din acest an. Vor fi trei zile pline de activități pentru copii: tobogane cu apă, teatru de păpuși, gonflabile, spectacole, aventuri și ateliere de creație
Și după ce bălăceala le va fi fost suficientă, cei mai mici vizitatori ai festivalului pot trece la activități mai domoale: atelier de ceramică cu Ana Cazac, atelier de țesut cu Bucur, de artă stradală de la Comunitatea 156 sau atelier de interacțiune cu animalele de la Ham Ham.
Zona de inițiere în echitație oferită de Herghelia Sjiza este următoarea oprire obligatorie, după care continuă aventura în parcul de gonflabile dedicat copiilor al celor de la Hopa Hopa și în parcul de aventură. Apoi, ne așezăm cu toții în fața scenei pentru spectacole special puse la cale pentru cei mici.
Activitățile pentru copii, la Festivalul Creației și Artelor
Țarcul cu gonflabile – tobogane gonflabile, pictură pe față, lupta cu mingi, costumele de summo, jocuri alături de personaje costumate, provocări și concursuri cu premii
Țarcul cu aventuri: jocurile copilăriei, tobogane “slip and slide”, jenga uriaș, corn hole, pista de mini golf
Teatru de papuși: „Cine este Yop” (30-35 min, vârsta 3+), ”Hei, unde este zâmbetul?” (vârsta 3+)
Spectacol-concert, după Ada Milea: „Aventurile Alisei în Țara Minunilor“
Ateliere de creație: ceramică tradițională, împâslit tradițional, artă stradală
Experiențe cu animalele: interacțiune cu câinii, plimbări cu calul
Copilăria aleargă liberă
“Ascultăm, simțim și punem suflet în fiecare detaliu și aducem bucurie de vară pentru toate vârstele. Cei mari, dar în special cei mici, vor avea parte de o diversitate de activități, ateliere, un parc de aventură cu diferite experiențe cu apă, iar astfel garantăm că voia bună și amintirile prețioase vor fi toate adunate în același loc, la Sat! Fiecare colț din IARMAROC la Sat e creat cu grijă, cu sens.
E un loc unde copilăria aleargă liberă, iar părinții își găsesc, măcar pentru o vreme, răgazul. Este o sărbătoare a creației și artelor unde muzica curge sincer, meșteșugul e viu, iar comunitatea se adună firesc, fără invitații scrise”, declară Emilian Vasi, fondator IARMAROC.com și coordonator IARMAROC La Sat.
Muzica bună își dă întâlnire cu liniștea satului: concerte acustice pentru suflet cu Adrian Despot, Irina Rimes, Cristina Lupu, Paul Tihan, Simona Delegeanu și alți nouă artiști care vor fi anunțați în curând.
Adrian Despot vine la Sat unde va cânta solo acustic și ne va inspira prin cântec sincer, puternic și totodată blând. El și chitara lui. Și Irina Rimes, vocea care se lipește de suflet, va susține un recital complet acustic cum rar o să mai vezi și la care îți va reaminti ce simțeai când nu mai voiai să spui nimic.
Pe scena de la Sat vor mai urca Simona Delegeanu, Paul Tihan și Cristina Lupu
Trei zile de voie bună, cântări și descoperiri
La IARMAROC la Sat nu vii doar să asculți muzică, deși tare fain o să fie, vii să descoperi, să guști, să creezi, să stai, să râzi, să privești și să zici: „ar fi fain să fie așa în fiecare weekend”.
În 2025, Festivalului Creației și Artelor aduce laolaltă 100 de creatori autohtoni, 60 de instalații și lucrări de artă, 40 de ateliere pentru copii și adulți, peste 15 concerte acustice, 10 DJi la discotecă pe vinil, piață de viniluri, proiecții de film, spectacole de teatru, plus câteva surprize care nu pot fi povestite, trebuie trăite.
Târg de creatori din toată țara – cu lucruri făcute cu atenție și drag
Concerte acustice – blânde, vii, aproape de inimă
Activități pentru copii – ateliere, joacă liberă, parc de aventură și voie bună
Expoziții de artă & instalații – de privit, de simțit, de povestit
Ateliere de creație – pentru toate vârstele, cu activat mâinile, inima și creativitatea
Discotecă pe vinil – dans pe pajiște, pe melodii rare, fără bum-bum, dar cu farmec
Bucătărie autentică – mâncare gătită la foc domol, de stat la masă, nu pe fugă
Grădina cu hamace – unde se stă, se ascultă, se zâmbește (nici un pui de somn n-ar fi rău)
Piața de viniluri – pentru pasionați și pentru nostalgici
Cinema silențios – filme și documentare la umbra copacilor, auzite în căști, trăite în tihna fiecăruia.
Abonamentele sunt disponibile AICI. Copiii până la 6 ani și adulții de peste 65 de ani au acces gratuit.