EVENIMENT
Votează Reformele lui Bolojan – VOTEAZĂ PNL! O șansă pentru un stat modern, eficient și european (PE)
România are nevoie de un restart. În fața provocărilor economice, sociale și administrative, țara noastră are o șansă unică: reformele propuse de Ilie Bolojan și adoptate de PNL. Acestea nu sunt doar promisiuni, ci măsuri concrete, inspirate din succesul dovedit în administrația locală din Oradea și Bihor. Planul de reforme al PNL sunt gândite să schimbe modul în care funcționează statul român, să eficientizeze administrația și să reducă risipa.
De ce să votezi reformele PNL?
- Reducerea numărului de parlamentari la 300
Nu mai e timp de amânări! Referendumul din 2009 a arătat clar voința românilor. Reducerea numărului de parlamentari înseamnă un Parlament mai eficient, mai responsabil și mai apropiat de cetățeni. - Debirocratizarea și fuzionarea agențiilor publice
Zeci de agenții care consumă resurse financiare enorme pot fi simplificate. O administrație mai suplă și mai rapidă înseamnă mai puține piedici pentru cetățeni și antreprenori. - Reducerea cheltuielilor cu demnitarii
E timpul să eliminăm structurile piramidale care blochează sistemul. Mai puțini miniștri, mai puțini secretari de stat și șefi de agenții. Resursele economisite vor fi direcționate spre investiții în educație, sănătate și infrastructură. - Descentralizarea administrației publice
Deciziile trebuie să fie luate aproape de oameni. Autoritățile locale cunosc cel mai bine nevoile comunităților lor. Descentralizarea propusă de Ilie Bolojan asigură un stat mai funcțional și mai eficient. - Stop risipei politice – Reducerea subvențiilor pentru partide
Partidele trebuie să fie responsabile față de alegători, nu dependente de banii publici. Această reformă elimină risipa și forțează partidele să se concentreze pe performanță și transparență.
Planul PNL de reforme, propus de Ilie Bolojan – Garanția unui viitor mai bun
Ilie Bolojan nu vorbește în teorie, ci în fapte. Modernizarea Oradei și dezvoltarea județului Bihor sub conducerea sa sunt exemple clare că se poate. Acum, aceste reforme pot deveni realitate la nivel național.
Votează pentru un stat care funcționează pentru tine. Votează pentru reforme, pentru eficiență, pentru rezultate. Votează reformele PNL!
CMF 11240002
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Remus Lăpușan, candidat PSD Cluj la Camera Deputaților: „Votați pentru o Românie care respectă munca și tradițiile!” (PE)
Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, transmite clujenilor un mesaj de încredere, subliniind prioritățile PSD pentru dezvoltarea județului: creșterea veniturilor, investițiile în infrastructură, educație și sănătate, precum și sprijinirea comunităților locale și a producătorilor tradiționali.
Domnule Lăpușan, ne aflăm la final de campanie electorală pentru alegerile parlamentare, unde candidați și dumneavoastră. Ce le transmiteți clujenilor care urmează să voteze duminică?
Clujenilor le transmit, înainte de toate, un mesaj de încredere. Avem capacitatea de a schimba lucrurile în bine și de a transforma Clujul într-un județ în care fiecare comunitate contează. Avem un program de guvernare coerent, sustenabil, și bazat pe valori fundamentale ale societății moderne: dezvoltare, solidaritate, inovație și respect pentru oameni. Noi suntem cei care am promis dintotdeauna că nu lăsăm pe nimeni în urmă, suntem partidul care a demonstrat că guvernează pentru toți – pentru cei din mediul urban și rural, pentru seniori și tineri, pentru profesioniști și pentru cei care au nevoie de sprijin.
„Creștem veniturile pentru toți cetățenii”
Care sunt prioritățile programului dumneavoastră pentru județul Cluj?
În primul rând, vom continua să creștem veniturile pentru toți cetățenii, fie că vorbim despre salarii, pensii sau sprijin pentru fermieri și antreprenori locali.
Clujul are un potențial uriaș de dezvoltare, dar acest potențial trebuie să se reflecte în fiecare comunitate, nu doar în marile orașe. Crezul nostru este acela că fiecare comunitate are potențialul să devină un motor de dezvoltare!
O rețea de comunități locale puternice contribuie direct la creșterea economică a județului și, implicit, la creșterea calității vieții pentru toți clujenii.
Devotat în slujba clujenilor
Sunt convins că dezvoltarea economică și calitatea vieții sunt strâns legate: nu putem vorbi de dezvoltare durabilă fără să investim în oamenii și comunitățile noastre. În calitate de deputat, voi lucra cu devotament pentru a sprijini comunitățile din județul Cluj, pentru ca fiecare familie să simtă beneficiile unei economii puternice.
Un aspect esențial este investiția în infrastructura locală: modernizarea drumurilor, conectarea localităților prin rețele de utilități și, foarte important, susținerea producătorilor locali și promovarea produselor tradiționale. Produsele noastre ardelenești merită să devină branduri recunoscute la nivel național și internațional.
Educația și sănătatea, priorități
Educația și sănătatea sunt alte priorități. Modernizăm școlile și extindem programele care sprijină elevii și familiile lor, precum „Masă caldă pentru elevi”.
În materie de sănătate, înființăm centre medicale în mediul rural, pentru a crește accesul la serviciile medicale. Sănătatea nu este un privilegiu, ci un drept, iar PSD este partidul care face din acest drept o prioritate.
Și pentru că am ajuns la partea de investiții în domeniul sănătății, vă reamintesc faptul că Spitalul Regional de Urgență Cluj devine realitate tot datorită Guvernului PSD. Dacă până acum a fost doar un plan aruncat în niște sertare, acum au început efectiv lucrările și avem și finanțare. Prin finalizarea acestui obiectiv, Clujul va deveni un hub de excelență în domeniul serviciilor medicale. Avem deja excelență în pregătirea cadrelor medicale prin UMF, vom avea și infrastructura necesară derulării activității acestora.
Proiecte concrete pentru dezvoltarea economiei locale
Cum răspundeți provocărilor de dezvoltare urbană și rurală?
Dezvoltarea urbană și rurală trebuie să meargă mână în mână. De exemplu, legătura dintre centura Vâlcele-Apahida și autostrada A3 prin nodul de la Tureni, care se finalizează anul viitor, este un proiect care va sprijini atât mobilitatea, cât și economia locală. Vom deschide noi oportunități pentru zona Turda-Câmpia Turzii și vom reduce traficul de tranzit din orașe.
În mediul rural, sprijinim producătorii locali, investim în centre medicale și școli, creăm locuri de muncă și extindem accesul la servicii de calitate. Este timpul să înlăturăm inegalitățile dintre urban și rural, iar prin politici publice bine gândite, acest lucru este posibil.
PSD, motorul progresului social și economic
Un mesaj de final de campanie pentru clujeni?
PSD a demonstrat că știe să guverneze pentru oameni, punând mereu cetățeanul pe primul loc. Am fost mereu motorul progresului social și economic – fie că vorbim de creșterea pensiilor și salariilor, susținerea fermierilor sau investițiile în infrastructură.
Dragi clujeni, viitorul județului nostru și al țării depinde de fiecare dintre noi, pentru că împreună putem face diferența. Duminică, vă invit să mergeți la vot pentru un Cluj mai puternic, pentru comunități unite și pentru o Românie care respectă munca și tradițiile!
Votați PSD, partidul care luptă pentru noi toți și pentru viitorul nostru!
Votați Remus Lăpușan – PSD, pentru un Cluj care contează, pentru o Românie mai bună!
CMF 11240017
CLUJ24 TV
VIDEO. Mircea Abrudean (PNL Cluj), către clujeni: Votați la parlamentare să fie cel puțin un Parlament pro-euroatlantic (PE)
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, care deschide lista pentru Senat a PNL Cluj, a făcut un apel la clujeni să voteze duminică, la alegerile parlamentare, astfel încât să fie cel puțin un Parlament pro-euroatlantic.
Invitatul lui Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24, Abrudean a spus că alegătorii care merg la vot, chiar dacă nu sunt liberali, ar trebui să se gândească la ei, în primul rând, și la familiile lor, și la viitorul lor ca și clujeni aici, în Cluj.
”În primul rând despre asta vorbim, pentru că alegerile parlamentare sunt despre viitorul nostru ca și comunitate. Pentru că trebuie să înțelegem cu toții că toate proiectele Clujului depind de București, de Guvern, de o majoritate parlamentară”, a explicat Mircea Abrudean.
Alte declarații
”După primul tur de la prezidențiale n-avem ce să facem altceva decât să ne reconfigurăm, să ne resetăm, ceea ce PNL a și făcut în câteva zile.
Cu niște oameni credibili, că până la urmă despre asta e vorba, să recâștige încrederea oamenilor.
Am venit cu cei mai credibili oameni din România, din punct de vedere al performanțelor administrative, un tandem extraordinar, Bolojan – Boc, ambii cu realizări impresionante pe Bihor, pe Cluj”.
”Ai nevoie de o majoritate în Parlament, că nu poți să schimbi ordinea statului și să reformezi administrativ și Parlamentul și celelalte instituții fără o majoritate serioasă în Parlament. Asta este miza, până la urmă, a alegerilor de duminică”.
Parlament serios, pro-european
”Singura plasa de siguranță pe care România o mai are la dispoziție, pentru că vorbim de un Parlament care are puteri foarte importante în țara asta, un Parlament care poate să suspende un președinte dacă o ia razna, dacă se constată că avem probleme. Deci e nevoie de un Parlament serios, stabil, pro-european, evident. Cred că aici nu avem dubii că România trebuie să meargă înainte pe drumul pro-european și pe zona de NATO, cu toate că vedem că unii au alte păreri”.
”Vedem ce s-a întâmplat doar ca urmare a deciziei CCR cu privire la renumărare. A căzut Bursa. Încrederea investitorilor în România a scăzut imediat. Adică toată lumea stă acum și așteaptă să vadă. Mai vin, mai investesc, cum să investesc într-o țară în care există instabilitate politică”.
Instabilitate și incertitudine
”În momentul de față vorbim de instabilitate, de incertitudine, chestie care ne afectează, evident, pe plan extern. Credibilitatea noastră scade și pe piețele financiare și la instituțiile financiare și la investitori și, evident, la instituțiile internaționale. Vorbim de Uniunea Europeană care mai are niște precedente.
Vedem Bulgaria, cu șapte rânduri de alegeri și n-au reușit să-și facă o majoritate în Parlament, să aibă o guvernare stabilă.
Nu avem nevoie de așa ceva în contextul în care ne aflăm noi în plin proces de cheltuire a banilor europeni cu toate șantierele peste tot deschise”.
”Un Parlament puternic generează siguranță, generează dezvoltarea economică în continuare și ăsta e un lucru pe care nu-l poate nega nimeni, că România a mers înainte în toată această perioadă”.
CMF 11240002
Incertitudinea politică din ultimele zile are un efect negativ în privința inflației. Previziunile Băncii Naționale a României arată că valoarea acesteia va crește la 4,9% la finele anului, cu 0,2% mai mult decât în luna octombrie, ceea ce reprezintă un nou semnal că țara noastră are nevoie de politicile responsabile ale PSD pentru a proteja nivelul de trai al românilor.
Această tendință de creștere a inflației va avea un efect negativ asupra puterii de cumpărare a românilor, și în special a celor cu venituri mici, pentru care orice leu contează.
PSD a redus la mai mult de jumătate rata inflației comparativ cu iunie 2023
În luna octombrie 2024, rata inflației a fost de 4,7%, cu 5,6 puncte procentuale sub valoarea din luna iunie a anului trecut, scăderea fiind un efect direct al măsurilor-cheie de plafonare a prețurilor alimentelor de bază, energiei și gazelor implementate în guvernarea PSD.
De ce votul din 1 decembrie este pentru ca INFLAȚIA să nu înceapă din nou să crească (PE)
De asemenea, datele INS arată că cele mai importante ieftiniri ale produselor alimentare au fost consemnate la mălai (-11,57%), produse de morărit (-10,81%), unt (-10,33%) sau făină (-10,24%), la care statul a plafonat adaosurile comerciale, în timp ce creșteri, notabile s-au înregistrat la conservele din fructe (9,85%) și alte produse alimentare (+6,97%), care nu se află pe listă.
Semnalul analiștilor economici
Analiștii economici subiniază faptul că înainte de 24 noiembrie, inflația se afla pe o traiectorie descendentă, iar estimările Băncii Centrale erau ca aceasta să ajungă la 3,5% la finele anului 2025, și 3,3% la finele trimestrului trei 2026. Acest lucru arată că pentru continuarea creșterii nivelului de trai al românilor este necesară continuarea guvernării social-democrate și a programelor implementate începând de la mijlocul anului trecut.
CMF 11240017
EVENIMENT
Președintele AEP: Alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 și 29 decembrie
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat că, în cazul în care Curtea Constituțională a României va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale, va fi nevoie de reprogramarea votului.
Astfel, primul tur ar urma să aibă loc în data de 15 decembrie, iar turul II în data de 29 decembrie.
Președintele AEP: Alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 și 29 decembrie
Curtea Constituțională a României – CCR a cerut ieri ca toate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale, valide sau nule, trebuie renumărate.
Toni Greblă a declarat că, din primele informații, unele județe vor termina chiar de vineri renumărarea voturilor, pentru ca rezultatul să fie comunicat cât mai repede la Curtea Constituțională.
În acest fel, CCR va putea să ia „decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie”, a precizat președintele AEP.
”Nu știm cum să tipărim buletinele de vot pentru turul II”
Toni Greblă a mai explicat, la Radio România Actualități, că desfășurarea alegerilor pe 29 decembrie „este o dată care ne dă multe inconveniențe”. Asta pentru că este în preajma Revelionului.
”În acest omentan nu știm cum să tipărim buletinele de vot pentru turul doi, pentru că nu este validat turul întâi”, a mai declarat Toni Greblă.
Biroul Electoral Central a anunțat că termenul pentru renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale și întocmirea noilor procese verbale este duminică, la ora 22.00.
Foto: Cluj24