Connect with us

EVENIMENT

Vortexul polar ar putea aduce IARNA în România, după 8 ianuarie

Publicat


zapada vladeasa1

Temperaturile sunt peste cele normale pentru această perioadă. Conform specialiștilor, 2023 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteo. Se anunță însă modificări de temperatură generate de un vortex polar care se apropie de țara noastră.

Anul acesta, de Bobotează, este posibil să vorbim despre maxime spre 12 – 15 grade, potrivit estimărilor prognozemeteo.ro.

Încălzirea din ianuarie 2024 urmată de un val de aer polar care vine peste România

Totuși, o brumă de speranță pentru ceva episoade de iarnă mai avem în această lună de la Vortexul Polar, care, supus unui prim episod de încălzire stratosferică chiar la începutul lunii, urmează să fie perturbat, nu major, dar perturbat, ceea ce va permite avansul unor mase de aer polar și arctic și spre regiunea țării noastre, scrie Alba24.ro.

Vortexul polar ar putea aduce IARNA în România, după 8 ianuarie

Ne așteaptă, așadar, o lună ianuarie care începe cu temperaturi mult peste normal, dar care, începând cu intervalul 8 – 14 ianuarie revine în limita unor temperaturi apropiate de normal sau chiar sub.

Vestea bună este legată și de precipitații, ne așteaptă o lună ianuarie cu un regim pluviometric peste normal la nivelul întregii țări.

Vremea în ianuarie 2024: Context sinoptic

Luna lui Gerar, așa cum este denumită în popor, ar trebui să aducă la nivelul țării noastre cele mai scăzute temperaturi de pe parcursul anului calendaristic.

Ce înseamnă asta? Valori negative de temperatură la nivelul întregii țări, cu excepția, poate, a litoralului Mării Negre și a SV Banatului.

Că lucrurile nu mai stau chiar așa, nu mai este de mult o surpriză. De la valori minime record de –38.5 grade (record de temperatură absolut, înregistrat la Bod, județul Brașov în 25 ianuarie 1942), după anii 2000 vorbim mai degrabă de recorduri de temperatură pozitivă, reprezentativ fiind chiar anul care tocmai s-a încheiat, 2023, cu 22.5 grade, înregistrați la Tr. Măgurele, pe 18 ianuarie, respective cele 20.5 grade de la București de pe 19 ianuarie 2023.

În fapt, ianuarie 2023, conform datelor ANM, a fost cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteo.

Din punct de vedere sinoptic, luna ianuarie ar trebui să fie o lună dominată de o circulație polară și ultra polară, care să aducă mase de aer continental polar constant spre regiunile țării noastre.

Cel puțin prima săptămână a lui ianuarie va fi exact pe dos, cu o circulație atlantică puternică, care va face ca primul weekend din noul an să vină cu abateri termice pozitive chiar și cu 12, 14 grade peste ceea ce ar trebui să fie normalul climatologic.

Abia începând cu a doua săptămână din lună intrăm pe un regim normal de circulație, având parte de o prim avans de aer arctic.

Primele două săptămâni din ianuarie: regim de presiune scăzută

În ceea ce privește regimul de presiune al primei luni a anului, primele 2 săptămâni vor aduce mai degrabă un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, urmând ca în săptămâna a treia să vorbim de un regim de presiune normal și abia ultima săptămână din lună să vină cu o presiune mai ridicată decât ar fi normal.

Acest lucru se vede foarte bine și pe distribuția anomaliilor centrilor barici în ianuarie: începem anul cu o primă săptămână dominată de un vast nucleu depresionar care pleacă tocmai din Atlantic și domină bună parte din continentul european.

Aceeași situația se păstrează și pentru cea de a doua săptămână din ianuarie, când un blocaj britanic și persistența unui nucleu anticiclonic viguros și în estul și sudul continentului vor asigura cale liberă pentru avansul spre regiunea noastră a nucleelor depresionare mediteraneene.

Din 15 ianuarie , un ciclon islandez va fi simțit în zonele nordice ale României

Pentru săptămâna 15 – 21 ianuarie, cei de la ECWMF estimează pentru noi tot un regim dominat de nuclee depresionare, de data aceasta scena fiind ocupată de un ciclon islandez, care va fi de interes mai ales pentru regiunile nordice ale țării.  Luna se va încheia cu un continent european dominat de un regim anticiclonic în intensificare.

Vremea în ianuarie 2024: temperaturi

Așa cum am menționat și la începutul materialului nostru, ianuarie ar trebui să fie cea mai rece lună a anului, cu un regim termic preponderent negativ.

Primă săptămână din lună nu va sta deloc așa, vorbim de abateri termice pozitive și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei, mai ales prin sudul extrem al țării, în timp ce în restul zonelor vor fi abateri de la +3 spre +5 grade.

Începând cu săptămâna 08 – 14 ianuarie estimăm o răcire evidentă, astfel că în toată țara vor fi abateri termice negative (-1 spre –3 grade sub normal) iar prin Moldova și Crișana chiar și valori cu –5, –7 grade sub norme.

Același regim rece de temperatură va caracteriza și săptămâna 15 – 21 ianuarie, cu abateri negative spre –1, –3 grade la nivelul întregii țări.

Intervalul 22 – 28 ianuarie este considerat de cei de la ECWMF ca fiind unul cu un regim termic normal pentru data din calendar, regim care se va păstra și pentru ultimele zile din ianuarie.

Așadar, după o primă săptămână extrem de caldă, ianuarie urmează să păstreze un tipar termic apropiat sau chiar mai rece decât normalul, ceea ce ar putea duce, la final, la o lună ianuarie chiar apropiată de normalul climatologic ca și regim de temperaturi.

Vremea în ianuarie 2024: Precipitații

Din punct de vedere al precipitațiilor, luna ianuarie este una destul de săracă în ele, cu până la 30 de l/mp prin estul și centrul țării, 30 – 40 de l/mp prin zonele de deal și câmpie din vestul țării, prin Câmpia Română.

Peste 50 de l/mp și izolat chiar peste 70 de l/mp regăsim, conform datelor ANM, doar prin zonele montane.

Așa cum arată ultimele date de la Centrul European de Prognoză (ECMWF), ianuarie 2024 va fi o lună cu excedent de precipitații la nivelul întregii țări.

Astfel, Moldova, NE Munteniei, nordul Dobrogei ar putea strânge până la 40 de l/mp pentru ca în restul țării să vorbim de cantități apropiate de 50 – 60 de l/mp. În zonele montane și deluroase din vest, prin Maramureș și nordul Transilvaniei se estimează chiar cantități de 80 – 100 de l/mp.

Defalcat pe săptămâni, avem intervalul 01 – 07 și 08 – 14 ianuarie care va aduce precipitații peste medie în toată țara. Săptămâna 15 – 21 ianuarie aduce regim normal de precipitații, doar prin vest, NV posibil excedentare iar intervalul 22 – 31 ianuarie rămâne pe un regim pluviometric normal.

Vremea în ianuarie 2024 : Ninsori și strat de zăpadă

Ca în în fiecare an, după deziluzia legată de lipsa ninsorilor și a unui strat de zăpadă din multe regiuni ale țării de Crăciun și Anul Nou, speranțele noastre se îndreaptă spre o lună ianuarie care să mai spele din păcatele unei ierni cenușii.

Și, ca atare, ne uităm spre singurul element macro care poate determina fenomene de iarnă și la nivelul țării noastre.

Vortexul Polar are parte în aceste zile de o încălzire stratosferică importantă (abaterile termice pozitive sunt și cu 50 de grade peste normal, urcând temperaturile din zona vortexului la valori de –7, –5 grade, când, în mod normal, la cel nivel ar trebui să vorbim de –55, –60 de grade.

Cu o activitate solară mult sub așteptări (cu o medie de sub 100 de pete solare), această încălzire stratosferică nu va duce la o destabilizare majoră a vortexului sau un split (o rupere) a lui, dar chiar și așa, un vortex perturbat aduce șanse să mai vedem și ceva fenomene de iarnă.

Iar aceasta se vede și din modelările menționate mai sus, care vorbesc de un regim termin mai rece și cu precipitații după data de 9 – 10 ianuarie.

Așadar, prima săptămână din ianuarie aduce condiții de ninsori mai ales prin Orientali, nordul Moldovei.

Când ninge în toată România

În săptămâna 08 – 14 ianuarie vor fi condiții de ninsori la nivelul întregii țări.

În zonele montane vorbim de ninsori care pot acumula cantități și de 15 – 20, 25 de l/mp, prin nordul Orientalilor chiar 30 – 40 de l/mp, iar în restul țării, 7 – 10, 15 l/mp. Atenție, vorbim de cantități căzute, nu de strat de zăpadă depus.

Ninsorile ar putea continua și în săptămâna 15 – 21 ianuarie, astfel că am mai putea adăuga un 10  – 15 l/mp prin bună parte din țară, iar până la finalul lunii, cei de la ECWMF estimează că vor cădea precipitații sub formă de ninsoare care să acumuleze între 25 – 30 de l/mp în cea mai mare parte a țării.

Prin vestul Banatului, estul Munteniei, Dobrogea fiind posibile cantități mai mici, 15 – 20 de l/mp, în timp ce zonele montane vor avea cele mai mari cantități de ninsori, 30 – 50 de l/mp, cu 60 – 80 de l/mp prin nordul Orientalilor.

*Vremea în România este oferită de Facebook/prognozemeteo



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi tâlhari minori din Turda, arestați preventiv. Au amenințat un bătrân cu cuțitul și i-au furat 15.000 de lei

Publicat

De

minori cuțit

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Turda au reținut, pentru 24 de ore, doi minori, de 14 și 16 ani, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Cei doi sunt bănuiți că, în cursul zilei de 9 aprilie a.c., ar fi pătruns în locuința unui bărbat de 76 de ani, din municipiul Turda, unde, prin întrebuințarea de violențe și amenințări cu un cuțit, l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras suma de 15.000 de lei din locuință, părăsind apoi locuința într-o direcție necunoscută.

”Sesizarea a fost făcută de persoana vătămată prin apel la 112, în jurul orei 14.40, iar polițiștii au demarat de îndată verificări și activități operative în municipiile Turda și Câmpia Turzii.

În urma activităților investigative, cei doi minori au fost depistați la ieșirea din municipiul Câmpia Turzii, în timp ce se deplasau cu un autoturism condus de o persoană la care ar fi apelat ulterior comiterii faptei”, arată polițiștii clujeni.

Arestați preventiv

Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.

În urma administrării probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 11 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus arestarea preventivă a acestora.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Publicat

De

măcelari

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.

”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.

Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.

Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.

România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei

De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.

Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.

World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Publicat

De

motocicliști

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.

Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.

Video credit: Raul Duduia

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Publicat

Poliția Cluj

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.

Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.

Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.

Falsificarea numărului de telefon

Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.

Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.

”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate