Connect with us

EVENIMENT

Vortexul polar ar putea aduce IARNA în România, după 8 ianuarie

Publicat


zapada vladeasa1

Temperaturile sunt peste cele normale pentru această perioadă. Conform specialiștilor, 2023 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteo. Se anunță însă modificări de temperatură generate de un vortex polar care se apropie de țara noastră.

Anul acesta, de Bobotează, este posibil să vorbim despre maxime spre 12 – 15 grade, potrivit estimărilor prognozemeteo.ro.

Încălzirea din ianuarie 2024 urmată de un val de aer polar care vine peste România

Totuși, o brumă de speranță pentru ceva episoade de iarnă mai avem în această lună de la Vortexul Polar, care, supus unui prim episod de încălzire stratosferică chiar la începutul lunii, urmează să fie perturbat, nu major, dar perturbat, ceea ce va permite avansul unor mase de aer polar și arctic și spre regiunea țării noastre, scrie Alba24.ro.

Vortexul polar ar putea aduce IARNA în România, după 8 ianuarie

Ne așteaptă, așadar, o lună ianuarie care începe cu temperaturi mult peste normal, dar care, începând cu intervalul 8 – 14 ianuarie revine în limita unor temperaturi apropiate de normal sau chiar sub.

Vestea bună este legată și de precipitații, ne așteaptă o lună ianuarie cu un regim pluviometric peste normal la nivelul întregii țări.

Vremea în ianuarie 2024: Context sinoptic

Luna lui Gerar, așa cum este denumită în popor, ar trebui să aducă la nivelul țării noastre cele mai scăzute temperaturi de pe parcursul anului calendaristic.

Ce înseamnă asta? Valori negative de temperatură la nivelul întregii țări, cu excepția, poate, a litoralului Mării Negre și a SV Banatului.

Că lucrurile nu mai stau chiar așa, nu mai este de mult o surpriză. De la valori minime record de –38.5 grade (record de temperatură absolut, înregistrat la Bod, județul Brașov în 25 ianuarie 1942), după anii 2000 vorbim mai degrabă de recorduri de temperatură pozitivă, reprezentativ fiind chiar anul care tocmai s-a încheiat, 2023, cu 22.5 grade, înregistrați la Tr. Măgurele, pe 18 ianuarie, respective cele 20.5 grade de la București de pe 19 ianuarie 2023.

În fapt, ianuarie 2023, conform datelor ANM, a fost cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteo.

Din punct de vedere sinoptic, luna ianuarie ar trebui să fie o lună dominată de o circulație polară și ultra polară, care să aducă mase de aer continental polar constant spre regiunile țării noastre.

Cel puțin prima săptămână a lui ianuarie va fi exact pe dos, cu o circulație atlantică puternică, care va face ca primul weekend din noul an să vină cu abateri termice pozitive chiar și cu 12, 14 grade peste ceea ce ar trebui să fie normalul climatologic.

Abia începând cu a doua săptămână din lună intrăm pe un regim normal de circulație, având parte de o prim avans de aer arctic.

Primele două săptămâni din ianuarie: regim de presiune scăzută

În ceea ce privește regimul de presiune al primei luni a anului, primele 2 săptămâni vor aduce mai degrabă un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, urmând ca în săptămâna a treia să vorbim de un regim de presiune normal și abia ultima săptămână din lună să vină cu o presiune mai ridicată decât ar fi normal.

Acest lucru se vede foarte bine și pe distribuția anomaliilor centrilor barici în ianuarie: începem anul cu o primă săptămână dominată de un vast nucleu depresionar care pleacă tocmai din Atlantic și domină bună parte din continentul european.

Aceeași situația se păstrează și pentru cea de a doua săptămână din ianuarie, când un blocaj britanic și persistența unui nucleu anticiclonic viguros și în estul și sudul continentului vor asigura cale liberă pentru avansul spre regiunea noastră a nucleelor depresionare mediteraneene.

Din 15 ianuarie , un ciclon islandez va fi simțit în zonele nordice ale României

Pentru săptămâna 15 – 21 ianuarie, cei de la ECWMF estimează pentru noi tot un regim dominat de nuclee depresionare, de data aceasta scena fiind ocupată de un ciclon islandez, care va fi de interes mai ales pentru regiunile nordice ale țării.  Luna se va încheia cu un continent european dominat de un regim anticiclonic în intensificare.

Vremea în ianuarie 2024: temperaturi

Așa cum am menționat și la începutul materialului nostru, ianuarie ar trebui să fie cea mai rece lună a anului, cu un regim termic preponderent negativ.

Primă săptămână din lună nu va sta deloc așa, vorbim de abateri termice pozitive și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei, mai ales prin sudul extrem al țării, în timp ce în restul zonelor vor fi abateri de la +3 spre +5 grade.

Începând cu săptămâna 08 – 14 ianuarie estimăm o răcire evidentă, astfel că în toată țara vor fi abateri termice negative (-1 spre –3 grade sub normal) iar prin Moldova și Crișana chiar și valori cu –5, –7 grade sub norme.

Același regim rece de temperatură va caracteriza și săptămâna 15 – 21 ianuarie, cu abateri negative spre –1, –3 grade la nivelul întregii țări.

Intervalul 22 – 28 ianuarie este considerat de cei de la ECWMF ca fiind unul cu un regim termic normal pentru data din calendar, regim care se va păstra și pentru ultimele zile din ianuarie.

Așadar, după o primă săptămână extrem de caldă, ianuarie urmează să păstreze un tipar termic apropiat sau chiar mai rece decât normalul, ceea ce ar putea duce, la final, la o lună ianuarie chiar apropiată de normalul climatologic ca și regim de temperaturi.

Vremea în ianuarie 2024: Precipitații

Din punct de vedere al precipitațiilor, luna ianuarie este una destul de săracă în ele, cu până la 30 de l/mp prin estul și centrul țării, 30 – 40 de l/mp prin zonele de deal și câmpie din vestul țării, prin Câmpia Română.

Peste 50 de l/mp și izolat chiar peste 70 de l/mp regăsim, conform datelor ANM, doar prin zonele montane.

Așa cum arată ultimele date de la Centrul European de Prognoză (ECMWF), ianuarie 2024 va fi o lună cu excedent de precipitații la nivelul întregii țări.

Astfel, Moldova, NE Munteniei, nordul Dobrogei ar putea strânge până la 40 de l/mp pentru ca în restul țării să vorbim de cantități apropiate de 50 – 60 de l/mp. În zonele montane și deluroase din vest, prin Maramureș și nordul Transilvaniei se estimează chiar cantități de 80 – 100 de l/mp.

Defalcat pe săptămâni, avem intervalul 01 – 07 și 08 – 14 ianuarie care va aduce precipitații peste medie în toată țara. Săptămâna 15 – 21 ianuarie aduce regim normal de precipitații, doar prin vest, NV posibil excedentare iar intervalul 22 – 31 ianuarie rămâne pe un regim pluviometric normal.

Vremea în ianuarie 2024 : Ninsori și strat de zăpadă

Ca în în fiecare an, după deziluzia legată de lipsa ninsorilor și a unui strat de zăpadă din multe regiuni ale țării de Crăciun și Anul Nou, speranțele noastre se îndreaptă spre o lună ianuarie care să mai spele din păcatele unei ierni cenușii.

Și, ca atare, ne uităm spre singurul element macro care poate determina fenomene de iarnă și la nivelul țării noastre.

Vortexul Polar are parte în aceste zile de o încălzire stratosferică importantă (abaterile termice pozitive sunt și cu 50 de grade peste normal, urcând temperaturile din zona vortexului la valori de –7, –5 grade, când, în mod normal, la cel nivel ar trebui să vorbim de –55, –60 de grade.

Cu o activitate solară mult sub așteptări (cu o medie de sub 100 de pete solare), această încălzire stratosferică nu va duce la o destabilizare majoră a vortexului sau un split (o rupere) a lui, dar chiar și așa, un vortex perturbat aduce șanse să mai vedem și ceva fenomene de iarnă.

Iar aceasta se vede și din modelările menționate mai sus, care vorbesc de un regim termin mai rece și cu precipitații după data de 9 – 10 ianuarie.

Așadar, prima săptămână din ianuarie aduce condiții de ninsori mai ales prin Orientali, nordul Moldovei.

Când ninge în toată România

În săptămâna 08 – 14 ianuarie vor fi condiții de ninsori la nivelul întregii țări.

În zonele montane vorbim de ninsori care pot acumula cantități și de 15 – 20, 25 de l/mp, prin nordul Orientalilor chiar 30 – 40 de l/mp, iar în restul țării, 7 – 10, 15 l/mp. Atenție, vorbim de cantități căzute, nu de strat de zăpadă depus.

Ninsorile ar putea continua și în săptămâna 15 – 21 ianuarie, astfel că am mai putea adăuga un 10  – 15 l/mp prin bună parte din țară, iar până la finalul lunii, cei de la ECWMF estimează că vor cădea precipitații sub formă de ninsoare care să acumuleze între 25 – 30 de l/mp în cea mai mare parte a țării.

Prin vestul Banatului, estul Munteniei, Dobrogea fiind posibile cantități mai mici, 15 – 20 de l/mp, în timp ce zonele montane vor avea cele mai mari cantități de ninsori, 30 – 50 de l/mp, cu 60 – 80 de l/mp prin nordul Orientalilor.

*Vremea în România este oferită de Facebook/prognozemeteo



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)

Publicat

axinia

”Se pare că mult lăudatul tren electric Alstom, lansat cu fast miercuri de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a intrat deja în vacanță tehnică. După doar 24 de ore, computerul de bord a decis că „pauza e binevenită”. În loc să fie o poveste de succes, trenul s-a transformat într-un exemplu de inovație „pe hârtie”: modern pe afară, dar defect pe dinăuntru.

O zi în circulație? Cam cât o vizită cu elicopterul pe Autostrada Moldovei!

După ce ne-au obișnuit cu plimbările de PR de 15 minute pentru filmări și poze, Ciolacu și Grindeanu ne arată că au găsit și un tren pe măsura proiectelor lor: merge o zi, dar face mult tam-tam.

Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)

„Orice minune durează doar trei zile” zice o vorbă veche. În cazul PSD nu ține nici măcar 24 de ore!

Poate că trenul Alstom trebuia să fie doar o ediție limitată pentru campanie. Și totuși, rămâne întrebarea: dacă asta este „inovația franceză” pe care guvernările PSD-PNL-USR au ales-o în detrimentul unor trenuri fabricate în România, ce mai urmează?

În timp ce românii își pun speranțele în modernizare, vedem cum investițiile scumpe și de fațadă se potrivesc de minune cu stilul guvernelor PSD și PNL: multă promisiune, puțină performanță”, a spus Adrian Axinia, europarlamentar AUR.

CMF: 11240014

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Publicat

abonamente transport comun ctp (1)

Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. anunță că începând cu data de 20.11.2024 se vor elibera abonamentele pentru transportul public în comun, valabile pentru anul 2025, pentru următoarele categorii de călători:

1. Persoanele beneficiare ale L 118/1990, L 189/2000 si OUG 214/1999– stramutati, refugiati, deportati si detinuti politici – beneficiaza de gratuitate la transportul in comun pe toate liniile in cadrul Asociatiei Metropolitane de Transport Public Cluj (municipiul Cluj-Napoca, comunele Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Feleacu, Floresti, Gilau, Aiton, Petrestii de Jos si Savadisla).

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Beneficiarii L 118, L 189 si OUG 214 se pot prezenta la toate Centrele de vanzare carduri, cu urmatoarele documente:

– Buletin / carte de identitate – in original (domiciliul pe raza judetului Cluj) si o copie;

– Decizia sau Hotararea de la Casa Judeteana de Pensii Cluj -copie (se retine);

– Doua copii dupa ultimul cupon de pensie – (se retin);

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc;

2. Persoanele cu dizabilitati sunt invitate sa se prezinte la Centrul de vanzare OPERA – P-ta Stefan cel Mare nr.17-18, pentru ridicarea abonamentelor gratuite pe anul 2025, pe baza listelor puse la dispozitie de Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Persoanele cu dizabilitati trebuie sa faca o cerere in prealabil, la Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru a fi trecute pe listele cu beneficiari.

Persoanele din aceasta categorie vor avea asupra lor urmatoarele documente:

– Buletin/carte de identitate– in original;

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc.

Totodată, compania informeaza publicul calator ca, pentru desfasurarea in bune conditii a alegerilor prezidentiale, duminica 24 noiembrie 2024, programul mijloacelor de transport public in municipiul Cluj-Napoca se va desfasura intre orele 5:00 – 23:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Cârtițele” din China, așteptate pe șantierul stației de metrou Teilor din Florești. La prima stație suflă vântul

Publicat

De

Teilor

E forfotă pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului, aici fiind așteptate să sosească cele două ”cârtițe” care vor săpa în subteran și care sunt pe vapor în drumul lor spre România din China.

Stația se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa în care vor fi coborâte la 20 de m cele două ”cârtițe”, mașinăriile de câte 300 de tone care vor săpa tunelurile de metrou.

”Cârtițele”, conduse de indieni

Potrivit informațiilor Cluj24, aceste echipamente numite în limbaj de specialitatea Tunnel Boring Machine (TBM), vor fi operate de echipaje de specialiști aduși din India, dar și de români.

Muncitorii din India sunt așteptați să sosească în perioada următoare, în condițiile în care ”cârtițele” vor ajunge la Constanța abia la începutul lunii decembrie, după care vor veni pe cale terestră la Cluj cu un transport agabaritic.

Montarea celor două TBM-uri la fața locului, în stația Teilor din Florești, este estimată la trei luni.

Dacă la stația Teilor se lucrează vizibil, la prima stație din Florești, Țara Moților, suflă vântul, nefiind prezent picior de muncitor.

Acolo a avut loc în luna iunie ceremonia prin care s-a dat startul lucrărilor la metroul Clujului.

De la prima stație, metroul va fi de suprafață urmând să intre în subteran abia din stația Teilor.

Sursa video dronă: Florin Țene

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența (PE)

Publicat

ciuca

Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.

Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența

Se poate observa, așadar, că bătălia pentru locul doi se va da între Nicolae Ciucă și George Simion, candidatul USR fiind la o distanță de aproape 4%, mai mare decât marja de eroare. Competiția dintre candidatul PNL și cel al AUR este una extrem de strânsă, diferența dintre cei doi fiind una nesemnificativă.

Chiar dacă are un scor ușor mai mic decât George Simion, șansele mai mari pentru turul 2 le are Nicolae Ciucă. Sunt doi factori importanți care joacă în favoarea candidatului PNL.

Primul factor este dat de forța partidului pe care îl are în spate Nicolae Ciucă. PNL are aproape o jumătate din numărul total de primari și aproape o treime din președinții de Consilii Județene. Vorbim, așadar, despre o structură mult mai puternică decât cea a AUR. Dacă PNL reușește să mobilizeze această resursă, ea poate aduce ușor 3-4% în plus pentru Nicolae Ciucă.

„O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL”

Un alt factor nu mai puțin important este dinamica intenției de vot. Toate datele de până acum arată că liderul PNL este în creșterea preferințelor electorale. Acest lucru este remarcat de mai mulți analiști și sociologi, care arată că Nicolae Ciucă reușește să crească în sondaje de la o săptămână la alta.

De cealaltă parte, George Simion pare să-și fi atins potențialul, mai ales după ce la nivel public a început să se discute intens blatul PSD-AUR. De altfel, așa se explică indirect și creșterea lui Nicolae Ciucă. O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL, de frica scenariului unei finale PSD-AUR.

În concluzie, competiția pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi una extrem de strânsă. Nicolae Ciucă și George Simion sunt umăr la umăr cu trei zile înaintea zilei votului. Totul va depinde de mobilizarea PNL și de dinamica electorală menționată mai sus.

CMF 31240003

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax