Connect with us

ACTUALITATE

Voiculescu: În centrele MApN, membrii familiilor personalului pot fi vaccinaţi dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate

Publicat


Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, subliniază că în centrele proprii ale Ministerului Apărării Naţionale, membrii familiilor personalului pot fi vaccinaţi doar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite prin strategie.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Sănătăţii nuanţează informaţiile apărute în presă, conform cărora „…rudele militarilor şi angajaţilor din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier şi de ministrul Voiculescu”.

Totodată, Voiculescu citează textul Hotărârii de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie, conform căreia: „Ministerul Apărării Naţionale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin strategie, vaccinarea personalului propriu şi a membrilor familiilor acestora”.

Nu a semnat pentru prioritizarea cuiva

„‘Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie’. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a precizat el.

Voiculescu a menţionat că aceeaşi HG prevedea ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile.
„Tot în acel HG am insistat şi premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani şi persoane cu comorbidităţi), iar restul – toţi restul – să nu fie peste 25%”, se mai arată în postare.

33.000 de cadre medicale, vaccinate

Aproximativ 33.000 de cadre militare, personal al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), veterani şi membri ai familiilor acestora ce au peste 65 de ani sau comorbidităţi (incluşi în categoria a II-a a procesului de imunizare) au fost vaccinaţi anti-COVID, arată un comunicat al MApN.
„Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil în activitate în cadrul ministerului. Diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi)”, mai arată sursa citată.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

Părintele ortodox Călin Popovici: De sărbători, să ne întoarcem spre rădăcinile spirituale. Poporul român s-a născut creștin

Publicat

popovici

”Am crezut de cuviință că un dialog cu un preot ortodox este benefic în aceste vremuri tulburi și, mai cu seamă, în perioada Crăciunului când, poate, oamenii sînt mai deschiși și spre alte subiecte decât cele care ne învrăjbesc în viața de zi cu zi. Călin Popovici este inginer, a absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii Cluj la începutul anilor ‘90, după care s-a dedicat teologiei, devenind preot. A înfiintat prima parohie ortodoxă din Scoția ca trimis al Bisericii Ortodoxe Române. A locuit acolo aproape patru ani dupa care s-a întors la Cluj-Napoca. Acum este preot al parohiei ‘Sfântul Apostol și Evaghelist Ioan” din cartierul Mănăștut. Mai jos am selectat câteva dintre părerile și opiniile acestui preot dăruit, invitat la podcastul Constraste de pe Cluj24”. (Florin Danciu)

 

“Mie, în loc să mi se zică preotul parohiei “Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, îmi ziceau Popa de la Cora, iată o formă de secularizare.”

“Este o rivalitate și o competiție între două aspecte firești ale vieții omului. Cum am zis, noi suntem și suflet, dar suntem și trup. Acest consumerism care caută să mulțumească aspectul trupesc, material, al vieții se află tot timpul în competiție cu nevoile sufletești”

“Poate și noi, preoții, avem vina noastră, pentru că primii care cad în privința asta suntem noi, clericii, cei care reprezentăm pe Dumnezeu și noi, dacă coborâm un standard al activității și preocupările noastre în zona lumescului, a imediatului, a materialului, atunci și oamenii, decad odată, cu noi. Adică, dacă preotul cade, coboară și credincioșii.”

Accentul trebuie să-l punem pe schimbarea noastră personală în bine

”Acum există tendințe extreme și în biserică. Sunt unii care nu se preocupă de latura filantropică, de latura socială, de a veni în întâmpinarea semenilor în nevoie. Și ei zic că trebuie să ne axăm mai mult pe rugăciune, pe liturghie, pe practica personală, pe îmbunătățirea noastră spiritual.

Sigur că accentul trebuie să-l punem pe schimbarea noastră personală în bine. Mântuiește-te pe tine și vei mântui și pe alții în jurul tău!”

”Dar, spunea foarte bine mitropolitul Plămădeală, Maria, cea morală, religioasă și spirituală, este contrabalansată de Marta, cea filantropică, cea care vine în plan social, cu bunurile exterioare, care țin de lumea aceasta. Și lumea aceasta este tot creația lumii, este cosmosul, cosmosul frumuseților. Ne bucurăm de așa cea cum ne bucurăm, sincer, de o masă bună, de un pahar de vin și cu prietenii cu care nu vorbim numai despre Dumnezeu”.

”Suntem în lumea asta. Deci sunt două lumi, una pe verticală și una pe orizontală, care nu se exclud reciproc, doar că există o prioritate. Și atunci, spunea mitropolitul Plămădeală foarte frumos, Maria și Marta înseamnă înțelegerea priorităților”.

”Chiar am reținut din predica lui expresia acestui lucru foarte bine. Înțelegerea priorităților. Deci e bine în primul rând, mai ales în preajma sărbătorilor, să ne întoarcem puțin așa spre rădăcinile noastre spirituale, pentru că poporul român s-a născut, practic, creștin odată cu etnogeneza lui și a fost profund creștin”.

Papa Ioan Paul al II-lea, un om extraordinar

“Biserica Romano-Catolică a avut un merit extraordinar în înfrângerea comunismului. Se știe limpede Papa Ioan Paul al II-a a fost un om extraordinar, un om prezent peste tot. Și la altar, și în societate, chiar și în zona politicului pe care nu trebuie să-l respingem. Zona politicului este de fapt societatea. Suntem tot noi. Zona socială cu zona politică interferează.”

“Marele avantaj al Bisericii Romano-Catolice a fost centralizarea puterii, spre deosebire de modul descentralizat de existență a Bisericilor Ortodoxe, faptul că a avut șansa să aibă centrul de biserică în Occident, într-o zonă liberă. Datorita acestui fapt Biserica Ortodoxă poate ajunge și a ajuns într-adevăr zic eu, parțial colaboraționistă, dar a fost o prigoană puternică. Ei, prin această colaborare a dat Cezarului comunist, uneori prea mult!”

“Nu putem să-i suspectăm pe acest oameni care au pus bazele acestui partid (AUR), care practic a ieșit din popor, de pe stradă, din casele oamenilor sau din biserici. Pentru că există o mare frustrare la nivelul oamenilor credincioși, nu numai ortodocsi, de toate denominațiunile prin faptul ca nu se simt reprezentati!”

“În momentul în care statul vine și începe să bată cu pumnul în masă, că tu trebuie să numești pe cutare acolo și tu trebuie să faci asta și lucrurile astea nu concordă cu idealurile noastre morale și religioase și cu dreptul noastră liberă opinie și la libertate, atunci trebuie sa te opui cu vehemență!”

Mulți aderenți ai USR sunt creștini

“Foarte mulți din aderenții la un partid de factură neomarxistă cum este USR, foarte mulți sunt creștini. Ei admiră anumite persoane din USR, pentru că sunt oameni respectabili și oameni buni peste tot. Sigur, doar că n-au înțeles care este programul și dezideratul și politic al acestei partid, care, din păcate, vine în contradicție cu valorile noastre religioase.”

“Mă laud că am șase prieteni homosexuali. Șase prieteni care mi-s dragi!”

“Biserica Ortodoxă nu va milita niciodată pentru interzicerea homosexualității, pentru interzicerea avortului. Asta e important, nu? Nu este în spiritul ortodoxiei să interzică.”

“Ortodoxia și, în general, teologii ortodocși avertizează foarte clar și bazat pe ceea ce spuneam Mântuitorul, să nu forțăm pe nimeni la nimic. Nu există dragoste cu forța. Dacă oamenii vor aleg o cale, cum este homosexualitatea, sau vor să facă avort noi nu-i putem opri.”

“Sunt opt locuri în Sfânta Scriptură unde homosexualitatea este respinsă și chiar așa, la mod foarte categoric, in cuvinte foarte aspre. Deci este o realitate pe care nu dorim s-o negam, nu dorim  s-o oprimăm, asa cum era articolul 200 din Codul Penal comunist  deci noi credem ca așa ceva este contra libertății omului. Dar nu dorim nici să se prolifereze, să se cultive! Vă spun cu toată sinceritatea, din experiența mea pastorala, ca mă laud ca am șase prieteni homosexuali. Șase prieteni care mi-s dragi!”

Orice lucru care se radicalizează și merge în extremă, devine nociv

“Un mare teolog Olivier Clément, un teolog ortodox francez, spune într-o carte, neomarxismul este un marxism ezoteric, adică ascuns. Nu se vede la prima vedere.”

“În momentul în care orice lucru se radicalizează și merge în extremă, devine nociv, devine toxic, chiar criminal. Și atunci, noile forme de feminism radical ajung la un fel de război declarat și de segregaționism. Noi, femeile, voi, bărbații. Asta nu e în duhul iubirii creștine. O adversitate în care femeia vrea neapărat să conducă. E o luptă pentru putere. O luptă pentru putere în stil marxist, care pe care!”

“Pur și simplu femeile sunt transformate într-o armată. Homosexualii sunt transformați într-o armată, se spune LGBT. Negrii sunt transformați într-o armată, se spune Black Lives Matter. Deci aceste forme mai agresive de luptă nu sunt în duhul iubirii creștine. Și o spun ca unul care am prieteni negri și-i iubesc, am prieteni arabi și-i iubesc, am prieteni musulmani și-i iubesc…”

“Când văd abuzul unui bărbat asupra unei femei, care face exces de putere, nu zic că n-aș fi și eu tentat. Și eu ca bărbat sunt tentat. Ispita puterii o are oricine. Dar întotdeauna duhovnicii sunt de partea victimei.”

“Cel ce vrea să conducă, să cucerească, trebuie să divizeze. Dezbină și condu. Și atunci se sparg unitățile astea puternice, religioase, cum este sinagoga, cum este moscheea, cum sunt bisericile conservatoare.”

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Două PERCHEZIȚII efectuate de polițiști în Cluj. Au fost CONFISCATE 100 kg de articole PIROTEHNICE

Publicat

artificii

Polițiștii clujeni au efectuat, marți, două percheziții domiciliare în Aghireșu și Chinteni, vizați fiind un bărbat de 29 de ani și o femeie de 26 de ani. Cu această ocazie au fost confiscate 100 kg de articole pirotehnice în valoare de 10.000 de lei.

„La data de 24 decembrie a.c., în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC”, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 2 percheziții domiciliare, în comunele Aghireșu și Chinteni, la două persoane, un bărbat de 29 de ani și o tânără de 26 de ani, bănuite de infracțiuni cu materiale pirotehnice.

artificii

FOTO. Două PERCHEZIȚII efectuate de polițiști în Cluj. Au fost CONFISCATE 100 kg de articole PIROTEHNICE

În urma perchezițiilor derulate, polițiștii au identificat și ridicat cantitatea de 100 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3, în valoare totală de 10.000 de lei.

Activitățile au fost sprijinite de polițiștii din cadrul Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

artificii

artificii

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 – privind regimul materiilor explozive, republicată”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe A3, în Cluj. Patru mașini implicate. Trei persoane au primit ÎNGRIJIRI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe A3, în jud. Cluj. Au fost implicate patru mașini. Trei persoane au necesitat îngrijiri medicale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe autostrada A3. Din primele date, în accident au fost implicate 4 autoturisme, iar trei persoane necesită îngrijiri medicale.

accident

FOTO. ACCIDENT pe A3, în Cluj. Patru mașini implicate. Trei persoane au primit ÎNGRIJIRI

Mai exact, vorbim despre doi bărbați și o femeie, cu toții conștienți și cooperanți. La fața locului acționează echipajele de la Garda Gilău, cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Forțele au fost suplimentate cu o ambulanță SAJ.

În urma acestui eveniment rutier, au fost transportați la spital un bărbat și o femeie de aproximativ 65 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic DIFICIL pe mai multe șosele din România din cauza ploilor și ninsorilor

Publicat

buscat trafic

Ploaia și zăpada îngreunează traficul pe mai multe șosele din România în dimineața de Crăciun. Avertismentul vine de la Centrul Infotrafic. Totuși, nu există șosele închise din cauza zăpezii.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că miercuri dimineață „nu sunt înregistrate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită ca urmare a producerii vreunui eveniment rutier sau din cauza condițiilor meteorologice”.

Trafic DIFICIL pe mai multe șosele din România din cauza ploilor și ninsorilor

Plouă în mai multe părți din sudul țării, carosabilul fiind umed, iar în zonele înalte de munte ninge, fără însă a fi impuse restricții de trafic, mai transmite Infotrafic.

„Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2, A 3 și A 7, circulația rutieră se desfășoară pe un carosabil umed, cu precipitații sub formă de ploaie, valorile de trafic fiind reduse”, anunță Infotrafic.

Din cauza vântului puternic, sunt închise porturile de la Marea Neagră.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate