EVENIMENT
Vlad Pop aleargă 620 de km pentru copiii cu afecțiuni grave, pe traseul Cluj-Napoca-Constanța, în cursa Arctic Ultra Virtual Race 2021

În ianuarie 2020, Asociația Magic a demarat proiectul MagicEDU, prin care 100 de copii cu afecțiuni grave, din familii care întâmpină mari dificultăți financiare, primesc lunar burse în valoare de 500 de lei. Vlad Pop aleargă 620 de km la 6633 Arctic Ultra Virtual Race 2021, de la Cluj-Napoca până la Constanța.
Cum a luat naștere proiectul?
„Proiectul a luat naștere în 2018, când am fost voluntar în tabăra Magic Camp și acolo am întâlnit o fetiță pe nume Angi, care a învins cancerul. Visul ei este să devină medic și să îi ajute pe alți copii bolnavi de cancer. Mi-am zis atunci, ce frumos ar fi să putem să îi ajutăm pe acești copii să își urmeze visele și să facă ce își doresc. Așa a pornit ideea de a găsi o cursă suficient de nebună pentru ca să poți să strângi 600.000 de lei pentru 100 de copii”, ne-a declarat Vlad Pop.
Ajutor de 500 de lei pe lună
Acesta s-a înscris la 6633 Arctic Ultra la cursa de 193 de km, pe care a avut șansa să o câștige.
”Am avut sprijinul prietenilor, partenerilor și al celor din presă și, astfel, am reușit să strângem suma necesară ca în 2020, 100 de copii să primească 500 de lei lunar, timp de 12 luni.
Și pentru că pandemia ne constrânge să ne adaptăm și să găsim soluții noi, datorită faptului că în Canada granițele sunt închise, nu se mai poate organiza cursa în 2021, ne-am zis că ce ar fi să facem noi cursa noastră în România. Astfel, am propus organizatorilor și am venit cu această idee de a alerga de la Cluj-Napoca la Constanța și a strânge încă 600.000 de lei pentru a ajuta în continuare alți 100 de copii în 2021, ca după chimioterapie să se poată întoarce la școală, sau dacă au nevoie de pregătire pentru capacitate sau pentru bacalaureat să folosească bursa de 500 de lei pt cărți, meditații sau tot ce au nevoie”, a declarat Vlad Pop pentru Cluj24.ro
Motivația vine de la copii
Vlad Pop susține că energia o primește de la copii și de la poveștile lor care îl inspiră.
De exemplu, Angi, de care spunea, acum a reușit să primească o bursă în Anglia, la o facultate de medicină și își dorește să găsească un medicament revoluționar care să ajute copiii cu cancer de pretutindeni și din România să învingă mai ușor boala.
”Cu aceste gânduri, cu poveștile lor, îmi propun să alerg de la Cluj la Constanța. Voi porni de la Cluj în 1 martie, pe la Via Sighișoara, Brașov, București. Voi face o oprire la Magic Home, la refugiul părinților, după care voi continua cursa spre Constanța”, a precizat acesta.
Coronavirusul a pus piedici proiectului
Vlad a menționat că, în prezent, din cauza pandemiei, foarte multe familii și părinți cu copii bolnavi de cancer și-au pierdut serviciul și alături de întreaga echipă de la Magic Home sunt ajutați, atât la spital, cu pachete cu alimente care sunt duse săptămânal, sau prin aplicația Magic Help care este o aplicație unică în România. Astfel, aplicația ajută familiile cu copii cu boli grave să beneficieze de o masă caldă, de o cazare, de stomatolog.
”Deci munca noastră este continuă și nu se oprește chiar dacă este pandemie și nevoia este mult mai mare acum, pentru că secțiile de oncopediatrie sunt închise, părinții și-au pierdut serviciul, și multe alte lucruri care crează o nevoie mult mai mare și încercăm să găsim parteneri și oameni care să ajute aceste cauze”, a mai spus inițiatorul proiectului.
Sponsorii și partenerii, un mare ajutor
La Cluj și la nivel național, asociația are foarte mulți parteneri, care oferă sprijin iar dacă sunt persoane care vor să facă același lucru pot intra pe site-ul Magic.ro, unde pot afla mai multe lucruri despre proiect, dar sunt și voluntari. A
”Aici fac referire la șoferi de suflet, persoane care oferă din timpul lor și transportă gratuit pacienții de la spital spre casă și invers.
Astfel, fac mulți kilometri și îi ajută pe părinți să economisească bani și timp și sunt alți voluntari care au adoptat familii și îi ajută lunar cu alimente trimițând un pachet în valoare de 350 de lei celor în cauză, deoarece pe lângă copiii bolnavi din spital, părinții mai au 2-3 copii acasă. Mai mult, medicamentele și tratamentele sunt foarte costisitoare, iar mulți copii nu au ce să mănânce acasă, deci acest pachet este un real ajutor.
Persoanele care vor să ajute pot să trimită un SMS la 8844 cu textul BURSA, astfel donează 2 euro pentru bursele educaționale”, a mai menționat Vlad Pop.
Potrivit acestuia, dacă se investește în copii, se investește în educație și în vitorul țării, generația care va schimba lucrurile. Mai mult, oamenii pot adopta o familie dacă intră pe GPSMaps.ro_Magic Camp.
„Ar fi extraordinar să merg la cursa de 620 de km”
„Cursa de 193 de km a fost tot în cadrul Ultra Maratonului de la Cercul Polar, Oceanul Arctic, dar a fost prima cursă și după ce am reușit să câștig această cursă m-am gândit că ar fi extraordinar să mă duc la cursa de 620 de km.
În cadrul competiției de la Cercul Polar cursa de 620 km este distanța cea mai mare. Alte curse și proiecte sunt și in Alaska, Groenlanda sau Antartica pe distanțe mai lungi. Momentan vreau să ajut prin cursa menționată anterior și pe viitor poate și pe distanțe mai lungi. Este prima cursă de acest gen în România”, a conchis Vlad Pop.
Cei care vor să acorde ajutor copiilor și familiilor acestora pot dona o parte din suma de 600.000 lei necesară pentru MagicEDU, prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit, iar toți ceilalți pot ajuta donând 2 euro, prin SMS 8844, mesaj BURSA.
Există posibilitatea de donație și pe Galantom la: https://magicamp.galantom.ro/fundraising_pages/view?id=14565 sau la contul nr. RO13INGB0000999905454114, deschis la Banca ING.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Universitatea Babeș-Bolyai, partener-cheie într-un proiect național de consiliere în carieră. Vor fi 20.000 de beneficiari

Românii vor avea acces la un sistem național modern de consiliere în carieră, menit să-i ajute să-și găsească mai ușor drumul profesional.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, este dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în colaborare cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției, Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai.
Un proiect revoluționar pentru orientarea profesională
Universitatea Babeș-Bolyai joacă un rol esențial în acest demers național, contribuind la dezvoltarea unui sistem de management inovator care va facilita accesul la servicii de consiliere personalizată pentru peste 20.000 de români. Proiectul vine cu soluții concrete pentru cei care își doresc să-și descopere aptitudinile și să aleagă o carieră potrivită.
Ce aduce nou acest sistem:
- Evaluare clară a aptitudinilor și competențelor – utilizatorii vor primi recomandări personalizate pentru cariera potrivită.
- Platformă digitală accesibilă tuturor – un instrument modern care va facilita procesul de orientare profesională.
- Consiliere gratuită pentru schimbarea carierei – suport specializat pentru cei care doresc să se reorienteze profesional.
- Formare pentru 1.000 de specialiști în domeniu – consilierii vor fi pregătiți la standarde europene pentru a oferi cele mai bune servicii.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027. Valoarea totală este de peste 35 de milioane de lei, din care aproape 30 de milioane reprezintă cofinanțarea UE.
EVENIMENT
Daniel David: Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială pentru prevenirea abandonului școlar

Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, susține că programul “Masă sănătoasă” este extrem de important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru asigurarea unei educații de calitate în mediul rural și în zonele defavorizate.
Ministrul a evidențiat că în învățământul rural, prin concentrările de copii în școli mai complexe și bine dotate, educația poate fi îmbunătățită semnificativ.
Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială
Astfel, în opinia ministrului, programul “Masă sănătoasă” trebuie extins în viitor.
“În învățământul rural, când se concentrează copiii în structuri școlare mai complexe – lucru care trebuie făcut atunci când satele unei comune nu sunt la distanțe mari – se pot face dotări de top și se poate aduce resursă umană de calitate, ambele contribuind la un act educațional așa cum trebuie să fie. În alte zone rurale, modelul campusului rural rămâne o opțiune adecvată.
Un rol important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru o educație de calitate în mediul rural (și în general în medii defavorizate / pentru persoane dezavantajate) îl are și programul ‘Masă sănătoasă’, pe care trebuie să-l extindem în viitor”, a scris ministrul pe Facebook.
În plus, Davia a precizat că parteneriatele cu autoritățile locale sunt cruciale în mediul urban pentru a sprijini educația de calitate. De asemenea, a promovat platforma Edulib, care facilitează învățarea digitală la gimnaziu și contribuie la reducerea disparităților educaționale.
EVENIMENT
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.
În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL
Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.
Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.
Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.
Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.
În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.
Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.
Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
- Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
- Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
- Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
- Centrul Agro Transilvania,
- stadionul Cluj Arena.
Clujenii, îndemnați să se alăture demersului
„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.