ACTUALITATE
Vine iarna, vine gerul, schimbă gumele ȘOFERUL. Unde poți schimba ANVELOPELE în Cluj și cât COSTĂ. Ce zice LEGEA
O dată cu anotimpul rece încep și problemele pentru șoferi. Prima mare bătaie de cap e schimbatul anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.
În cazul achiziționării unor anvelope de iarnă, trebuie să țineți cont nu doar de marca, ci și de stilul propriu de conducere, de zonele pe care le veți parcurge pe timp de iarnă și de numărul de kilometri pe care-i veți rula zilnic.
Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.
Este imperios necesar ca și sistemul de frânare să fie bine reglat și să acționeze cu eficacitate pe toate roțile.
Anvelopele de iarnă sunt mai eficiente atunci când automobilul întâlnește porțiuni de drum acoperite cu gheață sau polei datorită aderenței lor superioare, spre deosebire de anvelopele de vară sau cele mixte.
O presiune neadecvată în anvelope afectează performanța generală a mașinii, aderența la carosabil și durata de viață a anvelopelor.
Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.
Unde puteți schimba cauciucurile în Cluj-Napoca
Clujul este bine „dotat” din punctul de vedere al service-urilor care asigură acest tip de servicii. Iată doar câteva dintre acestea:
-Mall Service, pe Calea Dorobanților
-ADAX, pe str. Aurel Vlaicu
-Edicompany, pe str. Decebal
-Eco Service, pe str. Traian
-Nexxon, în Sânicoara
-Marinero, pe str. Frunzișului
-PitStop Tires, pe str. Traian Vuia
-MDA Servicii, pe Bdul. 1 Decembrie 1918
-Vianor și Napoca Tires, pe Bdul. Muncii
Pentru șoferii mai comozi sau care nu au timp ca să se deplaseze la un service există Vulcanizarea mobilă Road Runner. În acest caz costul unui schimb total (4 anvelope) variază între 180 și 270 lei, în funcție de tipul și dimensiunile anvelopelor. Prețul include și deplasarea.
Altfel, prețurile variază între 80 și 180 lei, în funcție de tipul cauciucurilor. Aceste prețuri includ demontarea anvelopei, dejantarea, montare anvelopă de iarnă, umflare și echilibrare.
Ce trebuie să le cereți mecanicilor să verifice întotdeauna:
-Dimensiunea și categoria de utilizare a anvelopei este potrivită cu mașina
-Anvelopele sunt montate corect din punct de vedere al sensului de rotație sau montare
-Valvele de cauciuc care prezintă semne de îmbătrânire sunt înlocuite
-Jantele oxidate sau ruginite se vor curăța și etanșa
-Roțile sunt umflate la presiunea prevazută de constructorul vehiculului
-Prezoanele sunt strânse cu cheia dinamometrică la cuplu adecvat
Mai mult de atât, ei trebuie să efectueze o inspecție vizuală asupra sistemului de frânare, direcție și să anunțe dacă sunt probleme grave.
Pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR, Poliția Cluj vă recomandă:
– Să vă echipați autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă, atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade C, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele de vară.
– Atenţie la presiunea din pneuri, care în sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!
– Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
– Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!
– Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!
Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, este pusă în pericol !
Nu în ultimul rând, aderența anvelopelor la suprafața de rulare – aderența este scăzut în cazul anvelopelor de vară utilizate la temperaturi scăzute, acest lucru fiind cauzat de faptul că anvelopele de vară au tendința să fie cu mult mai rigide în cazul temperaturilor mici.
ASPECTE LEGISLATIVE REFERITOARE LA DOTAREA AUTOVEHICULELOR CU ANVELOPE DE IARNĂ:
Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.
Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;
UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;
Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă
Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.
În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.
Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.
Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.
Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.
Notele Cluj24:
Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea, Rață 5, Blănuță 6
EVENIMENT
UPDATE. ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Doi bărbați au murit
Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe raza localității clujene Fundatura.
Două persoane sunt încarcerate, iar traficul este blocat pe ambele sensuri.
ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Două persoane în stare gravă
Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej și 1 Cluj-Napoca intervin la accidentul rutier. Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.
În autocamion se află două persoane încarcerate, ambele în stare gravă.
Echipajele lucrează pentru extragerea acestora. La misiune au fost mobilizate, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
UPDATE
Potrivit ISU Cluj, cele două persoane încarcerate, doi bărbați, se aflau în autoturism.
Unul dintre aceștia a fost extras de către pompieri și se lucrează pentru extragerea celui de-al doilea.
Din păcate, niciunul nu prezintă semne vitale.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie
Curtea Constituțională a României a anunțat luni că a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Astfel, Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul II, care se va desfășura la termen.
CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie
Astfel, judecătorii CCR au decis, în unanimitate, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Cristian Terheș.
Tot în unanimitate au decis confirmarea și validarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din data de 24 noiembrie șo organizarea celui de al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie.
S-a renunțat la numărarea voturilor din străinătate
Președintele CCR a precizat că, având în vedere că voturile din diaspora nu au fost contestate, judecătorii au aprecizat că nu se mai impune numărarea acestora.
Clujeanul Mihnea Măruță, fost jurnalist și autorul volumului Realitatea Virtuală, explică ce stă în spatele campaniei pe care candidatul la Președinția României, Călin Georgescu, a făcut-o pe rețeaua TikTok.
El arată cum, la finalul campaniei, votul nu a mai avut legătură cu vreum program politic sau cu rațiunea.
Mihnea Măruță dezvăluie mecanismul campaniei pe TikTok a lui Călin Georgescu
Iată ce scrie Mihnea Măruță pe pagina de Facebook:
Cum se face o asemenea operațiune națională
Se contractează o firmă care știe digital marketing (adică măruntaiele rețelelor).
Cu câteva luni înainte de alegeri, firma creează un nucleu de comandă, o echipă operațională care se ocupă de acest client și de campania lui.
Se deschide o platformă de tip CRM (Customer Relationship Management), similară celor folosite de o companie care își targetează clienții pentru un magazin online.
În „spatele” CRM e o altă platformă, denumită Data Management Platform (DMP), care folosește softuri de targetare și profiling. (Toate aceste mecanisme sunt specifice comerțului online).
Se înființează o pagină principală sau un cont principal în fiecare rețea de socializare, la care se conectează platforma CRM (și, implicit, mecanismul de profiling). Se deschid, în toate rețelele, cât mai multe conturi și grupuri cu același scop, care sunt administrate de aceleași persoane aflate în nucleul de comandă.
Încep postările, înaintea de campania electorală
Se încep postările pe acele pagini și pe acele conturi (înainte de campania electorală). Fiecare persoană care se alătură unui grup și fiecare persoană care dă chiar și un singur like/love conturilor deschise de nucleul de comandă devine „țintă”, fiind retargetată de softurile platformei CRM, la fel ca în campaniile de comerț online.
Se „recrutează” voluntari pentru operațiune dintre persoanele cele mai implicate. Se realizează automat un profil extins, cu mii și mii de caracteristici, fiecărui votant care intră, chiar și o singură dată, în „aria de acoperire” a campaniei.
Cum se crează rețele secundare și terțiare
Persoanele care sunt deja atrase de partea campaniei sunt „întreținute” cu mesaje care să le confirme alegerea. Nehotărâții sunt retargetați cu mesaje diverse, în funcție de pasiunile lor, în ideea că măcar unul dintre acestea îi va atrage.
Astfel se creează rețele secundare și terțiare, cercuri concentrice în cercuri concentrice, iar toate informațiile se adună la centrul de comandă, prin intermediul platformei CRM.
În câteva luni, se formează un bazin de milioane de persoane cu profiluri extinse, care sunt bombardate continuu cu aceleași mesaje, dându-le sentimentul că sunt parte a unei mișcări salvatoare (sau măcar de schimbare).
Majoritatea acestor votanți au senzația că au ales liber să participe la „mișcare”.
Ce se întâmplă în campania electorală
Odată venită campania electorală, se modifică numele unor grupuri și pagini care păreau benigne și se trece la scopul propriu-zis al campaniei.
O națiune întreagă este astfel otrăvită, prin otrăvirea a sute de mii de familii și de minți vulnerabile.
Astfel, votul nu mai are nici o legătură cu programe politice sau cu rațiunea. Astfel, votul este rezultatul unei momeli adaptate fiecărei minți, momeală care exploatează vulnerabilități, frustrări și neîmpliniri personale.
Stop joc.
Foto: Facebook