Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO&FOTO/ Plămânii Clujului s-au înnegrit. Campanie pentru montarea în oraș a senzorilor de calitate a aerului

Publicat


La nivel național a fost demarată de către comunitatea Declic o petiție prin care se atrage atenția Ministerului Mediului și autorităților locale asupra calității aerului pe care îl respirăm. O instalație inedită a fost instalată și în centrul Clujului, pe strada Eroilor. Chiar în timp ce organizatorii discutau despre campanie, Indicele de Calitate a Aerului a stagnat pe roșu, indicând o poluare peste pragul admis.

Petiția ”Aer pentru viață” a fost inițiată în contextul în care 63 de persoane mor în România zilnic din cauza aerului poluat.

Declic a activat niște ventilatoare care împing aerul spre filtrele care se înnegresc dacă e poluat aerul. Iar în câteva zile, aceste filtre și-au schimbat radical culoarea.

”Și plămânii noștri suferă aceeași transformare, o dată ce respirăm aer poluat. Acest număr de 63 de morți zilnice probabil că este o subestimare sensibilă pentru că realmente nu avem date bune și fiabile despre asta. Știm că poluarea agravează bolile cronice, astmul, BPOC-ul, infecțiile respiratorii, cauzează cancere, malformații ale copiilor nenăscuți.

Efectele sunt extrem de grave, multifațetate, pot afecta orice organ din corpul uman. Conștientizarea problemei este extrem de deficitară.

Consider că ar fi o datorie extrem de firească implementarea unui set de senzori care să ne spună cum este calitatea aerului în Cluj; ideal ar fi să avem defalcată o calitate a aerului pe cartiere pentru că o să fie zone verzi și zone roșii. Compar ce se întâmplă acum cu poluarea cu ce se întâmpla cu fumatul acum 30 de ani. Adică avem suficient de multe date să spunem că este o problemă mare, dar nu suficient de multe ca să combatem și ce se întâmplă pe partea de lobby a celor care poluează. La Cluj suntem peste acel indice maxim permis de poluare și suferim chiar acum, în timp ce vorbim despre asta”, a declarat doctorul pneumolog Bogdan Mincu.

Vineri, în afara orelor de blocaj în trafic, indicele de calitate semnalat pe instalația construită în Centru indica 74, la o poluare maxim admisă de 50.

Municipiul, care are doar 4 senzori de calitate a aerului montați oficial, se mai lovește și de mirosul neplăcut de la groapa de gunoi de la Pata Rât, pentru majoritatea doar un disconfort temporar, dar pentru cei alergici, cu boli pulmonare grave, poate însemna agravarea problemelor.

Prin petiție se cere și modernizarea Rețelei Națională de Monitorizare a Calității Aerului, astfel încât să funcționeze cel puțin 85% din timp.

”Suntem în curs de a monta mai mulți senzori în Cluj de monitorizare a calității aerului. Mișcările de reducere a poluării nu sunt mișcări populiste. Primarii, Ministerul Mediului, trebuie să ia măsuri care pe termen scurt pot să pară agresive la adresa cetățenilor. Multe mașini care trec pe aici sunt sub Euro 4, acestea pot să polueze una singură cât 1000 de mașini Euro 6. O măsură frecvent întâlnită în Europa este crearea acestor zone de emisii reduse în Centru, care să permită intrarea mașinilor doar peste un anumit număr, Euro x. Am propus pentru Cluj ca mașinile sub Euro 4 să nu poată să intre.

E o diferență mare între marketing și realitate la nivelul autorităților locale.

Primarul afirmă că este ”eco” nu ”ego”, dar când am mers către Primărie cu propuneri, inclusiv de a ne ajuta să montăm senzori chiar în stațiile de transport în comun, ce am observat este că acțiunile nu au nicio legătură cu mesajul ”eco” al Primăriei”, a precizat Ștefan Voinea, de la Observatorul de Sănătate.

Peste 22.000 de persoane au semnat deja în cadrul campaniei ”Aer pentru viață”. Aici se arată și că trei orașe: București, Brașov și Iași, se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene și alte 10 sunt la un pas de a ajunge în această situație, din cauza poluării excesive și a raportărilor eronate.

La Cluj se fac investiții mari pentru diminuarea poluării

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Cluj24 că toată politica de dezvoltare desfășurată la nivelul municipiului Cluj-Napoca este direcționată pentru a încuraja crearea de spații verzi și pentru reducerea poluării.

”Se vede clar pe tot ce e stradă în zona centrală: diminuăm benzile pentru mașini, plantăm arbori, creăm benzi dedicate pentru transportul în comun, avem 43,5 km de piste dedicate pentru bicicletă, pe care le vom extinde și le interconectăm. Vom investi peste 100 milioane de euro fonduri de la Uniunea Europeană în parcuri și zone verzi. Realizăm investiții în metrou, centura metropolitană, tocmai pentru a avea poluare cât mai redusă. Pe lângă asta, încurajăm utilizarea mașinilor electrice prin măsuri precum autorizațiile eliberate taxiurilor electrice.

Până în 2030 ne propunem să scădem cu 15% emisiile de CO2, conform agendei europene. Tot ce investim e în descurajarea folosirii mașinii și utilizarea mijloacelor alternative de transport”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Acesta a adăugat că și investițiile viitoare generate de modernizarea zonei Kogălniceanu și a arterelor din jur vor merge în aceeași direcție.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS

Publicat

ANM anunță că urmează câteva zile în care temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, apoi va urma o răcire. Se anunță deasemenea multe precipitații, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul va fi mai friguros iar de Revelion sunt prognozate temperaturi normale pentru această perioadă, dar multe precipitații. În special în nord-vestul țării, dar și la munte,  sunt așteptate precipitații în special sub formă de ninsoare.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS

Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni, până în 8 ianuarie 2024.

VREMEA: Săptămâna 11– 18 decembrie 2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și centrale.

VREMEA: Săptămâna 18 – 25 decembrie 2023

Temperatura aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice.

VREMEA: Săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.

VREMEA: Săptămâna 1 – 8 ianuarie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice.

Citește mai departe

CULTURA

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

Publicat

Dacă zăpadă nu prea e, ce alternative de distracție și relaxare mai are clujeanul într-un weekend de iarnă? Păi ia să vedem!

Weekendul care începe vineri, 8 decembrie și se termină duminică, 10 decembrie, vine cu o ofertă interesantă.

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

În primul rând, la Muzeul de Artă are loc, în cadrul Târgului de Crăciun, Galeria de Stil – ediție specială. Vino și alege cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi intr-o ediție specială de Sărbători! Colecții noi de haine, accesorii, decorațiuni florale sau accesorii pentru casă, toate realizate de oameni talentați, vor putea fi admirate și cumpărate aici. Galeria e deschisă de vineri de la ora 14 până duminică la 18.

Sâmbătă, 9 decembrie, la Teatrul Național va avea loc cea de-a XI-a ediție a Nopții Porților Deschise.

Strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene

Începând cu ora 18:00 și până după miezul nopții, sunteți invitați să dansați tango pe scena mare, să participați la ateliere de teatru de umbre sau de improvizație, să luați la întrebări actorii și actrițele și să asistați la concerte și stand-up comedy.

Ca în fiecare an, veți avea posibilitatea să descoperiți multe potențiale cadouri la Târgul de Crăciun, unde prietenii noștri vă vor tenta cu bijuterii, plante, dulciuri și tot felul de accesorii. În tot acest timp, puteți savura un suc, un ceai sau un vin fiert la Cafeneau Sisters, poate în timp ce vă bucurați cu prietenii de un joc de societate sau îi lăsați pe cei mici să se distreze creând felicitări de Crăciun.

Campania de donații din acest an este realizată în parteneriat cu Organizația Studenților Mediciniști Cluj – o strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene.

„Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub

Amatorii de stand-up comedy sunt așteptați, sâmbătă 9 decembrie de la 20.00, la Flying Circus, la spectacolul „Swing the Joke”, un format în care fiecare comediant spune glumele proprii iar apoi încearcă să imite glumele colegilor.

Cei care iubesc muzica au de unde alege în acest weekend. În primul rând, trupa maghiară de rock „Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub, de la ora 20. Experiența concertelor Moby Dick devine amintiri de neuitat și de neînlocuit pentru toată lumea, iar muzica trupei este o legătură între generații.

Duminică, 10 decembrie, de la ora 20, v-așteaptă un „Concert ‘n 4” cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman, adică, mai pe scurt, folk, teatru, energie și umor.

Tot duminică, dar de la ora 18:15, va fi vernisajul expoziției temporare „Vibrații Klezmer în Transilvania”, care va avea loc la Muzeon, str. Virgil Fulicea, nr. 3. Expoziția va fi una interactivă și include muzică live interpretată de Beth Silver, violoncelistă, pe baza unor piese evreiești culese din Maramureș de Max Eisikovits.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi tineri din Turda, arestați pentru viol. Au amenințat o femeie fără adăpost să întrețină raporturi sexuale

Publicat

De

catuse bun (2)

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi tineri, de 18 și 22 de ani, din Turda, în cazul unui dosar penal ce vizează infracțiunea de viol.

Doi tineri din Turda, arestați pentru viol. Au amenințat o femeie fără adăpost sî întrețină raporturi sexuale

”Din aspectele sesizate și în urma documentării faptelor comise contra libertății și integrității sexuale, polițiștii au constat că, în cursul nopții de 5/6 decembrie a.c., în zona Micro din municipiul Turda, două persoane de sex masculin ar fi abordat o persoană fără adăpost, respectiv o femeie, de 28 de ani, pe care ar fi condus-o într-un gang din proximitatea unor blocuri, unde ar fi constrâns-o să întrețină raporturi sexuale, sub amenințări și agresiuni fizice.

Activitățile investigativ-operative derulate au condus la identificarea și depistarea a celor doi bănuiți în data de 7 decembrie a.c., iar în temeiul elementelor probatorii conturate, polițiștii au emis, pe numele acestora, ordonanță de reținere pentru 24 de ore”, arată polițiștii.

Arestați de Judecătoria Turda

Cei doi tineri au fost prezentați vineri, magistraților Judecătoriei Turda, care, în baza evaluării probelor administrate, au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Ordine Publică Turda, cercetările fiind continuate sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a stins la 95 de ani un mare chirurg al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, profesorul Sandu Bologa

Publicat

oncologie (5)

Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuță” îi aduce un omagiu profesorului emerit Sandu Bologa, chirurg oncolog, care a trecut în neființă.

S-a stins la 95 de ani un mare chirurg al Institutului Oncologic Cluj-Napoca

”Domnia sa și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului nostru, aducând chirurgiei oncologice românești o serie de cercetări și studii care au condus la o abordare modernă și corectă a pacienților.

Aportul domnului profesor Bologa, ca urmare a întregii sale activități științifice și profesionale, este un exemplu demn de urmat.
Institutul Oncologic Cluj-Napoca transmite familiei și celor dragi sincere condoleante”, arată conducerea unității medicale.

”Domnului profesor, cu dragoste”

Dr. Florian Nicula, medic chirurg în cadrul secţiei Chirurgie I a Institutului Oncologic, a dorit să transmită un mesaj în numele său și a doi colegi, dr. Alexandru Trăilă și dr. Emilian Neagoe, la dispariția celui care le-a fost mentor, profesorul Sandu Bologa.

”Dl. profesor Bologa ne-a adus în Institut, ne-a îndrumat primii pași și ne-a învățat chirurgie. A fost o personalitate extraordinară.

A fost cel mai luminat om pe care l-am cunoscut în viața mea, care mi-a trecut pragul și căruia i-am trecut pragul”, a arătat Nicula.

Viața lui Sandu Bologa

Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiind fiul Luciei Pușcariu-Bologa, descendentă a familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj, și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicinii.

A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și a fost profesor de Chirurgie generală, dar și de Chirurgie și Ginecologie oncologică la disciplina înfiinţată de profesorul Ion Chiricuţă în cadrul Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca.

În anul 2014, în cadrul festivităţilor desfășurate cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 95 de ani de la susţinerea primului curs de medicină în limba română în Transilvania, i-a fost acordat titlul de Profesor Emerit al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Eminentul oncolog, care vorbea 6 limbi, a emigrat după 1994 în Canada împreună cu familia și a locuit în Toronto.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax