Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO&FOTO/ Începutul școlii la Cluj. La Liceul ,,Nicolae Bălcescu” copiii au intrat programați în clase. 15 elevi învață online

Publicat


La Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca măsurile au fost respectate cu strictețe, coborârea elevilor din autobuze și intrarea lor în sala de clasă a fost făcută, luni, organizat și programat, aceștia fiind ghidați de cadrele didactice.

Directoarea liceului, Marina Zamfir, este de părere că revenirea elevilor și profesorilor înapoi la școală este o decizie bună, în condițiile în care perioada de izolare i-a făcut pe unii copii să vrea să meargă la psiholog.

Prima zi de școală în pandemia din 2021

Intrarea în școală s-a făcut luni în grupuri programate, iar începând ora 7,30 elevii au intrat în școală în grupuri răsfirate după programările făcute.

,,Dacă se poate face școală este foarte bine și mă bucur că vin copiii la școală. Cu siguranță aceștia vor respecta distanțarea și toate normele impuse. Cei mici după cum i-am văzut și după cum au venit s-au așezat cuminței în bănci și cred că respectă regulile.

Ei știu că trebuie să se spele pe mâini, să se dezinfecteze, iar doamnele învățătoare sunt împreună cu ei. Nu se întâlnesc  clasele între ele, se salută, dar păstrează distanța și le spunem că trebuie să stea cu masca permanent”, a declarat pentru Cluj24.ro Marina Zamfir, directoarea Liceului ,,Nicolae Bălcescu”.

15 elevi din clasele I-IV au ales să rămână acasă

Atitudinea majoritară a părinților este deschisă, dar există și excepții, iar unii părinți au ales din motive de siguranță ca 15 copii să continue școala în format online.

,,Părinții sunt bucuroși că vin la școală copiii, nu știu pe nimeni să fie împotrivă, dar am elevi care și-au făcut cerere să stea să învețe în online pentru că au diverse afecțiuni, numărul, aproximativ din primul semestru cred că erau 15 elevi de la ciclul primar și mai sunt care au trimis cereri  și trebuie centralizate”, a adăugat Zamfir.

Notele reflectă școala online

Școala online a fost o provocare pentru profesori pentru a păstra conexiunea cu elevii și notele mari. Iar dacă la început copiii au primit cu entuziasm această decizie, în timp i-au făcut să își piardă concentrarea față de școală.

,,Școala online pentru mine ca profesor a fost un pic dificil, dar ne adaptăm. Dacă la început i-am văzut pe elevi că erau entuziasmați că învață acasă, către finalul semestrului i-am observat apatici și cu dor de școală.

Noi am lucrat foarte mult, de pierdut nu am pierdut pentru că materia s-a făcut. Dacă stau și mă uit la note, ele fiind mari, presupun că s-a făcut toată materia planificată”, a mai explicat Marina Zamfir.

Mulți copii au mers la psiholog după izolare

Izolarea a lăsat goluri atât în materie cât și în comportamentul copiilor. Din cauza faptului că nu a fost întreținută socializarea și mulți copii au fost nevoiți să învețe autodidact, unii au apelat la psiholog.

,,Îmi doresc să vină copii la școală să socializeze că este foarte bine și pentru dezvoltarea lor personală, izolarea îți creează anumite afecțiuni. Sunt copii care au mers la psiholog din cauza acestei pandemii și a izolării”, a concluzionat Marina Zamfir.

S-a pierdut aproximativ 20% din materie, dar semestrul II-lea începe cu o recapitulare

Norina Nicolaescu este profesor la clasa a IV-a la Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”. Povestește că școala a început conform normelor.

,,Copiii au fost chiar neașteptat de cuminți, au respectat regulile și părinții sunt de acord cu începerea școlii mai ales că este vorba de clasa a IV-a. Școala online a fost grea, chiar dacă aveam cu toții calculatoare și internet.

Se întâmpla să fie conexiunea slabă și pentru unii copii a fost mai greu. Este altceva să ai contact direct cu ei, să vezi cum scriu, să fii acolo. S-a pierdut aproximativ 15-20%, dar am și lucrat.

Pentru început m-am gândit să văd cum sunt copiii și să începem să consolidăm ce am făcut acasă și mergem pe noi conținuturi”, a spus Nicolaescu.

De astăzi, 8 februarie au început școlile în scenariu roșu în Cluj-Napoca cu o rată a incidenței cazurilor de coronavirus de 3,07 la 1000 de locuitori.

Astfel, elevii se întorc în bănci după luni bune în care școala s-a mutat acasă în mediul online.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Intrarea României în Schengen – o victorie a poporului, nu a guvernelor corupte

Publicat

De

Lulea

Intrarea României în spațiul Schengen reprezintă o victorie a demnității poporului român, dar și o rușine pentru guvernele corupte PSD și PNL. Timp de ani de zile, slugile de la București au acceptat cu obediență umilința impusă de imperialismul european, fără să lupte pentru drepturile fundamentale ale țării.

În loc să acționeze ferm, au preferat să caute aprobarea de la Bruxelles, sacrificând interesele naționale.

În toată această perioadă, România a fost marginalizată, în timp ce politicienii corupți se îngrijeau doar de propriile buzunare. Au lăsat infrastructura la pământ, economia să stagneze și diaspora să sufere la granițe. Intrarea în Schengen nu vine ca o realizare a acestor guverne, ci ca o reacție la presiunea exercitată de românii care au votat pentru suveranismul românesc și pentru schimbare.

Nu acceptă slugărnicia PSD-PNL

Poporul român este demn și a demonstrat prin alegeri că nu mai acceptă slugărnicia PSD-PNL. Fără sprijinul lor, România ar fi rămas în continuare la periferia Europei, într-un joc al intereselor străine. Partidul AUR a fost singura forță politică ce a ridicat vocea împotriva acestor trădători și a cerut, cu fermitate, respectarea drepturilor noastre.

Acum, guvernanții trebuie să-și ceară scuze românilor pentru anii de umilințe și pentru lipsa de viziune. Intrarea în Schengen este doar un prim pas, dar este clar că poporul român are nevoie de o nouă clasă politică, curată și dedicată intereselor naționale. PSD și PNL au demonstrat că nu sunt decât niște obstacole în calea demnității și suveranității României”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Publicat

craciun

„Colinde, colinde, este vremea colindelor”, iar în Iulius Mall Cluj atmosfera sărbătorilor se resimte din plin, fie că ești doar în trecere sau în căutarea darurilor perfecte pentru cei dragi. Parada lui Moș Crăciun continuă să îi întâmpine pe vizitatori în această perioadă, iar Târgul de Crăciun are o varietate de idei de cadouri speciale. În continuare, în Iulius Mall Cluj primești daruri, dacă ești unul dintre elfii harnici ai Moșului, în cadrul campaniei „No more bad gifts”.

Lasă-te purtat de colinde și magia sărbătorilor în Iulius Mall Cluj! Moș Crăciun va fi prezent alături de elfii săi în zilele de 14, 15, 21 și 22 decembrie 2024, începând cu ora 18.00 și va aduce câte un zâmbet celor care îl vor întâlni. Parada Moșului va colinda prin întreg centrul comercial, așadar, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel în Iulius Mall.

craciun

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Nu uita că în Iulius Mall, cele mai harnice ajutoare ale Moșului sunt premiate. Dacă vii cu cel mult două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall. Campania „No more bad gifts” are loc până pe 23 decembrie 2024. Poți afla mai multe pe site-ul Iulius Mall Cluj.

craciun

Târgul de Crăciun, aflat la parter, în zona H&M, propune produse handmade, ce pot fi cadoul unic pentru cei dragi. Dacă ești în căutarea unor ornamente speciale de sărbători, cu siguranță le vei găsi în cadrul Târgului de Crăciun din Iulius Mall.

Atmosfera de sărbătoare este completată și de spectacolele de dans, care vor avea loc la parterul Iulius Mall sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Citește mai departe

ECONOMIE

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

Publicat

benzina motorina carburant pompa statie

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți. Acest lucru va genera o majorare a prețului benzinei cu 17 bani și al motorinei cu 16 bani pe litru.

Concret, la un plin de 50 de litri, un șofer va plăti mai mult cu 8,5 lei, scrie Alba24.

Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025.

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor explică faptul că măsura este necesară pentru a evita creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și persoane și, implicit, a altor produse și servicii.

Totodată, se urmărește menținerea competitivității transportatorilor români și prevenirea alimentării cu carburant în alte state.

În acest an, acciza s-a majorat în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.

Ce este acciza la carburanți

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Care este valoarea accizei în România (2024):

Benzina fără plumb: aproximativ 2,6 lei pe litru.
Motorina: aproximativ 2,4 lei pe litru.
GPL: aproximativ 1,2 lei pe litru.

Pe lângă acciză, la prețul final al carburanților se adaugă și TVA-ul (19%), care se aplică la suma totală, inclusiv acciza.

Astfel, prețul final al carburantului pentru consumatorii finali este influențat de acciză și TVA, dar și de alți factori de piață (precum prețul internațional al petrolului și costurile de distribuție).

Acciza este percepută de autoritățile fiscale și este inclusă în prețul carburanților vânduți de stațiile de alimentare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Publicat

De

Incendiu depozit fân Cătina

50 de baloți de fân au ars într-un incendiu care a cuprins un depozit din localitatea clujeană Cătina.

Din fericire nu au fost victime.

Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit cu fân situat în localitatea Cătina.

Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, iar prima intervenție a fost asigurată de către echipajul de la Punctul de Lucru Mociu.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de la Dej, respectiv Punctul de Lucru Gherla. Nu au sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul

Intervenția este încă în desfășurare și a început ân urmă cu aproape 3 ore. Potrivit ISU Cluj, flăcările au cuprins aproximativ 50 de baloți de fân, dar incendiul a fost localizat.

 

De asemenea, pompierii, ajutați de către persoanele aflate la fața locului, au reușit să evite propagarea focului la alți 100 de baloți de fân.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei scântei produse de către o drujbă, în timpul utilizării, au transmis pompierii clujeni.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax