Connect with us

EVENIMENT

VIDEO&FOTO/ Disperare la Vlaha. Sătenii nu pot dormi din cauza ZGOMOTULUI de pe Autostrada Transilvania

Publicat


Familiile care locuiesc în satul clujean Vlaha, la doar câțiva zeci de metri de Autostrada Transilvania, au ajuns în pragul disperării din cauza zgomotului produs de mașinile, motocicletele și TIR-urile care circulă ziua și noaptea pe tronsonul Gilău-Turda.

Oamenii așteaptă de la CNAIR să își onoreze promisiunile făcute în 2009, când a fost inaugurat tronsonul, de a se monta panouri fonoabsorbante care să-i protejeze.

Bardos Martin are 86 de ani și locuiește în Vlaha la o aruncătură de băț de Autostrada Transilvania. Familia sa nu poate sta cu geamul deschis, mai ales vara, din cauza zgomotului făcut de mașini și TIR-uri dar și a prafului care se depune peste tot prin casă, pe mobilă, precum și pe rufele puse la uscat în curte.

”Autostrada trece pe terenul nostru, la 30 de metri de casă, iar în 2009, când s-a dat în folosință ni s-a promis că se pun panouri de protecție, să nu auzim zgomotul. E gălăgie mare, așa se aude de parcă ar fi în casă. Mai sunt unele mașini care se mai freacă de parapeții de metal și așa sună de tare. Să ne facă ce au promis ăștia de la Drumuri și Poduri Cluj, adică panouri”, a spus bătrânul pentru Cluj24.

Acesta a lucrat 46 de ani în construcții și a construit 240 de blocuri în Cluj-Napoca, dar și halele de la CUG și alte lucrări edilitare de anvergură.

”Asta e mulțumirea pentru tot ce am făcut eu”, a mai spus Bardos Martin.

Haine, mobilă și geamuri pline de praf

Soția sa, Ilonka, completează că la ei în casă, până la miezul nopții, nu doarme nimeni, iar oamenii așteaptă reducerea traficului pentru a pune geană pe geană.

”Avem în spate și un grajd cu animale, care se sperie noaptea de la farurile mașinilor și de claxoane. Praful e așa de mult și se depune încât zilnic șterg mobila, să nu mai vorbesc de geamuri. Hainele le spălăm și dacă le punem la uscat în curte sunt pline de praf ,iar dacă plouă parcă sunt pline cu noroi”, a spus aceasta.

În primul an de la darea în folosință a autostrăzii, găinile din gospodăria familiei Bardos nu s-au ouat din cauza sperieturii cauzate de zgomotul creat de trafic.

S-au depășit valorile admise de zgomot

Anda Mariș locuiește împreună cu soțul ei la o altă casă din Vlaha aproape de autostradă. Cei doi s-au mutat în octombrie 2020 dar nu știau că vor avea probleme din cauza zgomotului.

”Casa este foarte bine izolată dar totuși se aud motocicletele și TIR-urile. Noi am sesizat Protecția Mediului Cluj care a efectuat măsurători de zgomot la 3 metri de limita de proprietate și s-a constatat depășirea nivelului maxim admis, care este de 50 dB. Au fost înregistrate valori de 58 dB. I-am contactat și pe cei de la autostrăzi, în urmă cu două luni, și ne-au promis că se vor lua măsuri și să monteze panouri fonoabsorbante. Deocamdată nu s-a făcut nimic”, a spus Anda Mariș.

Noi promisiuni de la DRDP Cluj și de la Primăria Săvădisla

”Știm că avem asemenea probleme în două sate din zonă, în special pe o porțiune de doi kilometri. Cunoaștem problemele cetățenilor de anul trecut și avem încheiat un contract cadru cu o firmă pentru a face lucrarea. Problema este că a crescut foarte mult prețul fierului și trebuie să ne menținem în valorile din contractul cadru.

De două săptămâni am luat decizia să modificăm soluția și să montăm panouri pe bază de poliuretan și ciment, însă trebuie să găsim un preț corespunzător.

În apropierea autostrăzii există într-adevăr și construcții mai vechi, dar s-au și ridicat unele noi”, a declarat pentru Cluj24 directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, Eugen Cecan.

Primarul comunei Săvădisla, Asztalos Ștefan, le recomandă locuitorilor din Vlaha să strângă semnături prin care să solicite CNAIR să monteze panouri anti-zgomot.

”Și Primăria Săvădisla se va implica și va face demersuri pentru montarea acestor panouri, oamenii trebuie ajutați”, a spus edilul.

Lucrările se degradează în timp

Tronsonul Gilău-Turda, de 42 de km, a fost inaugurat de fostul premier Emil Boc la 1 decembrie 2009, iar oficialii au dat drumul la circulație pe repede înainte, fără să mai fie finalizate alte lucrări, cum ar fi parcarea de la Stolna, telefoane de prim-ajutor, toalete.

Deși erau cuprinse în proiect, panourile fonoabsorbante nu au mai fost montate pe motiv că traficul inițial nu era atât de ridicat, dar acesta a crescut exponențial în ultimii ani.

De asemenea, se constată degradarea lucrărilor existente, în special la rigolele de colectare a apelor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

Publicat

De

Fetiță dispărută din Baciu

Fetiță dispărută din localitatea Baciu, Cluj.

Daria Cocoi are 13 ani și a plecat de acasă joi seara.

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

La data de 6 septembrie, Secția 3 Poliție Rurală Baciu a fost sesizată despre faptul că minora Daria Alexandra Cocoi, în vârstă de 13 de ani, a plecat în mod voluntar de la locuința din comuna Baciu.

Fetița a plecat în cursul serii de joi, 5 septembrie, în jurul orei 21.00, iar până în prezent nu a revenit.

Sunați la 112 dacă o vedeți

Daria Alexandra Cocoi are 1,58 centimetri înălțime, 40 de kilograme, păr lung de culoare șaten și ochi căprui.

La momentul plecării era îmbrăcată cu o rochie lungă de tip animal print de culoare gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sportivul Alexandru Bologa, legitimat la U Cluj, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Publicat

De

Alexandru Bologa

Judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Alexandru Bologa a devenit campion olimpic la para judo, la categoria 73 de kilograme.

Sportivul clujean Alexandru Bologa, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Rezultat senzațional pentru Alexandru Bologa, sportiv legitimat la CS U Cluj.

Judoka român a câștigat vineri medalia de aur la para judo, la categoria 73 de kilograme după ce l-a învins în finală prin Ippon pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.

Alex Bologa s-a calificat în finala Jocurilor Paralimpice după două victorii.

În sferturi, Alex a trecut de S. Mamedov din Uzbekistan cu 10-0, iar în semifinale l-a învins pe brazilianul Pereira Arruda, cu 1-0.

Alexandru Bologa este lider al clasamentului mondial, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, și dublu campion european. Este antrenat de Gergely Tamas, și a devenit astfel campion olimpic în premieră, la a treia sa participare la Jocurile Paralimpice.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Publicat

De

Gabor Tompa, Teatrul Maghiar Cluj

Teatrul Maghiar din Cluj deschide stagiunea cu numărul 232.

Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a anunțat pentru stagiunea 2024/2025 nu mai puțin de șapte premiere.

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Nu va lipsi nici Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, a anunțat directorul teatrului.

Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Cluj, va avea loc premiera oficială a spectacolului Janovics, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr.

Bazat pe textul scris de Miklós Vecsei H. şi Nikolett Németh, precum și pe improvizațiile echipei de creație, spectacolul se concentrează pe viața și opera celebrului director de teatru clujean, regizor de teatru și film, actor și scenarist, Jenő Janovics.

Festivalul Interferențe va avea loc în luna noiambrie

Anul acesta, publicul clujean se va putea bucura de Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 2-17 noiembrie.

Interferențe este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de teatru din țară, recompensat de către Senatul UNITER, în anul 2023, cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”.

100 de ani de la nașterea regizorului György Harag

În perioada 2-10 iunie, la 100 de ani de la nașterea regizorului, Teatrul Maghiar de Stat va organiza Săptămâna Comemorativă György Harag.

György Harag a fost personalitate de renume internațional, unul dintre maeștrii teatrului românesc și un apropiat al teatrului clujean.

“I Am the Wind” de Jon Fosse, pus în scenă de Gábor Tompa

În luna octombrie, Istvan Szabó K. va începe repetițiile la adaptarea scenică a romanului “Pornocrație” de Páskándi Géza.

Premiera absolută a scrierii va avea loc pe data de 15 decembrie, în Sala Mare.

De asemenea, Gábor Tompa va pune în scenă un text al scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, intitulat “I Am the Wind”.

Muzicalul “Cabaret” pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Zoltán Puskás, binecunoscut publicului clujean, va regiza musicalul “Cabaret” de Masteroff – Kander – Ebb, care va avea premiera pe scena mare a Teatrului.

De asemenea, Mihaela Panainte va pune în scenă adaptarea romanului “Regele alb” de György Dragomán, la Sala Studio.

Va urma comedia absurdă “Tango” de Sławomir Mrożek regizată Attila Keresztes.

Ultima producție a stagiunii, “Orașul nostru” de Thornton Wilder, va fi montată de regizoarea americană Jesca Prudencio, care va lucra pentru prima dată cu trupa clujeană.

Promoție la teatrul clujean

Cu ocazia noului sezo, directorul Teatrului Maghiar din Cluj a anunțat lansarea unei promoții care se adresează celor care iubesc drama istorică, musicalul și spectacolele pentru copii.

Astfel, cine cumpără un bilet la oricare dintre spectacolele “Maria Stuart”, din 20 septembrie, “Privighetoarea”, din 21 septembrie sau “Ferma animalelor”, din 22 septembrie, pe al doilea îl va primi gratuit!

Promoția este valabilă doar în cazul biletelor cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Publicat

De

Lecție oferită de un băiețel

Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.

Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.

Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.

Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.

Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax