Connect with us

CULTURA

VIDEO. Spot-ul festivalului de film TIFF. Cum va arăta Clujul peste 25 de ani

Publicat


YouTube video

Într-un context în care ceea ce în secolul trecut părea de domeniul fantasticului este astăzi (din ce în ce mai aproape de) realitate, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 13 – 22 iunie la Cluj-Napoca, nu doar că propune o retrospectivă trasă la temă, ci îndrăznește și să imagineze un viitor dominat de tehnologie.

Progresele în materie și erupția Inteligenței Artificiale în absolut toate domeniile au, cu siguranță, avantajele lor, dar în același timp generează o angoasă tot mai reală, amenințând să altereze lumea așa cum o știm, o dată ce cutia Pandorei a fost larg deschisă, iar lucrurile par să fi scăpat de sub control.

Cu „ajutorul” AI-ului, dar și cu contribuția unui scenarist cât se poate de uman, campania vizuală a TIFF-ului din acest an propune o viziune futuristă a Clujului gazdă, cu un dram de ironie și imaginație obraznică, dar cum nu se poate mai plauzibilă.

Parafrazând titlul plin de semnificații al unui film celebru, „Viitorul sună întotdeauna de două ori” – nu doar în spotul celei de-a 24-a ediții de TIFF, ci și într-o antologie amplă de capodopere clasice și vizionare, dar și de titluri recente, din program, denumită sugestiv Tomorrow is Fear.

Clujul peste 25 de ani

În spot, actorul Gabriel Spahiu interpretează un cinefil care se folosește de un soft AI pentru a afla detalii despre TIFF. Acesta e declicul real care-i alimentează brusc curiozitatea, declanșând un schimb virtual – și din ce în ce mai agasat – de replici despre cum va arăta Clujul peste 25 de ani. Răspunsul final pare să-l satisfacă, deși ceva-ceva nu sună tocmai încurajator.

Spotul TIFF.24 este regizat de Radu Bărbulescu, imaginea este semnată de Tudor Mircea, montajul de Alexandru Pintică, scenografia de Raluca Pascu și scenariul de Dan Panaet și Tudor Giurgiu. Spotul a fost realizat cu sprijinul Cutare Film, Eval Compact, Colorgrade, Raza Studio, FrameBreed Studio, Avanpost.

Afișul ediției, realizat de Péter Árpád Lorant, imaginează o proiecție de film în Piața Unirii, într-o ambianță futuristă ultratehnologizată în care roboții veghează asupra spectatorilor TIFF.

Simboluri din filme

Campania vizuală anticipează o retrospectivă eclectică și generoasă – Tomorrow is Fear – alcătuită din filme care fie imaginează, în cheie preponderent SF și distopică, viitorul, fie explorează anxietățile actuale generate de progresele tehnologice (în special AI-ul) și doctrine ideologice. Simboluri din filmele secțiunii se regăsesc, mai mult sau mai puțin camuflate, și în afișul ediției.

Selecția e „copertată” de Lumile ce vor veni (Things to come, r. William Cameron Menzies, 1936), în care briliantul exercițiu de anticipație al scriitorului și scenaristului H.G. Wells merge până în 2036, și foarte recentul documentar-avertisment În burta inteligenței artificiale (In the Belly of AI, r. Henri Poulain, 2025), care dezvăluie fețele ascunse ale „AIsbergului”.

Filme la TIFF

Spectatorii vor mai putea urmări pe marele ecran capodopere precum Brazil (1985), satira distopică a lui Terry Gilliam despre un birocrat care încearcă să evadeze dintr-o societate opresivă; Vânătorul de recompense (Blade Runner, r. Ridley Scott, 1982) în varianta restaurată final cut; SF-ul cult 2001: O odisee spațială (2001: A Space Odyssey, r. Stanley Kubrick, 1968) sau adaptarea fidelă a romanului lui George Orwell despre totalitarism, 1984 (r. Michael Radford, 1984). În program sunt incluse și alte titluri de colecție: Fahrenheit 451 (r. François Truffaut, 1966), Hrana verde (Soylent Green, r. Richard Fleischer, 1973), Până la capătul lumii (Until the End of The World, r. Wim Wenders, 1991) în versiunea integrală de aproape 5 ore și incredibil de profetica fabulă Ea (Her, r. Spike Jonze, 2013).

Antologia Tomorrow is Fear e completată de filme noi: Tu ești lumea mea (U Are the Universe, r. Pavlo Ostrikov, 2024), despre un transportor spațial de deșeuri nucleare care rămâne ultimul om de pe Pământ, Casa fără adresă (The House with No Address, r. Hatice Aşkın, 2024), un thriller distopic care explorează supravegherea publică și noțiunea de cancel culture, Copilul electric (Electric Child, r. Simon Jaquemet, 2024), o poveste tulburătoare despre tehnologie, parenting și AI, și premiatul berlinez Albastru infinit (The Blue Trail, r. Gabriel Mascaro, 2025), călătoria unei femei prin Amazon, într-un viitor în care bătrânii nu mai au loc în societate.

În secțiune mai pot fi văzute falsul documentar generat aproape integral de un AI „hrănit” cu opera și personalitatea regizorului Werner Herzog, Despre un erou (About a Hero, r. Piotr Winiewicz, 2024), și, last but not least, musical-ul apocaliptic Sfârșitul (The End, r. Joshua Oppenheimer, 2024), cu Tilda Swinton și Michael Shannon în rolurile principale.

Programul complet al TIFF.24 va fi anunțat la finalul lunii mai. Primele evenimente au fost puse în vânzare pe tiff.ro.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ilie Bolojan (PNL) va fi desemnat premier de președintele Nicușor Dan. Va fi rotativă cu PSD

Publicat

Ilie Bolojan

Joi vor avea loc, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Nicușor-Daniel Dan, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru”, anunță Administrația Prezidențială.

Consultările vor avea loc joi, 19 iunie 2025, după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 11:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România (SOS);
Ora 13:30 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 14:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Acord politic cu Bolojan premier

Liderii partidelor pro-europene (PSD, PNL, USR, UDMR) au ajuns la un acord politic pe noua formulă de guvernare, spun surse politice pentru gandul.ro. Președintele României a acceptat varianta rocadei la Palatul Victoria, propuse de PSD.

Astfel, Ilie Bolojan urmează să preia șefia executivului în prima parte a mandatului, iar pe la finalul anului 2026 sau în prima parte a lui 2027, Palatul Victoria ar urma să fie preluat de un premier social-democrat, spun surse politice.

La discuții au fost avansate și nume de posibili viitori miniștri, dar și ponderea ministerelor în noul Guvern. Astfel, s-a ales varianta unei distribuții a ministerelor proporțională cu ponderea din Parlament.

PSD ar urma să primească 7 ministere, PNL 4, USR 3 ministere și UDMR 2, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cluj Never Sleeps, orașul care nu doarme niciodată. Programul evenimentelor

Publicat

cluj noaptea

Evenimentul Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, “Cluj Never Sleeps”, revine și în acest an cu cea de-a 11-a ediție. Astfel în 28 iunie, pentru 24 de ore neîntrerupte, Cluj Never Sleeps promite să unească întreaga comunitate a orașului pentru o experiență culturală inedită și efervescentă.

Tema acestei ediții, “Shift”, surprinde o tranziție a perspectivei asupra tineretului – o chemare la acțiune, la implicare, la transformare. SHIFT este momentul în care tinerii preiau controlul, iar orașul devine un hub de creativitate, mișcare și expresivitate.

”Anul acesta, evenimentul revine cu o selecție de activități noi, gândite pentru a surprinde magia Clujului în cele mai vibrante forme ale sale – atât ziua, cât și noaptea. Alături de aceste noutăți, revin și reperele consacrate care au definit identitatea proiectului, precum Midnight Snack și Silent Party.

Expoziții și dezbateri

Pe parcursul a 24 de ore neîntrerupte, participanții sunt invitați să descopere expoziții ale artiștilor locali, dezbateri în aer liber, instalații interactive, concerte, reprezentări culturale, ateliere creative și workshop-uri multidisciplinare.

Orașul va fi activat în 3 puncte cheie: Parcul Feroviarilor, strada Iuliu Maniu, ZBOR Hub (strada Ioan Bob 12), dar și în locații satelit ce urmează să fie explorate de cei mai curioșii dintre participanți”, arată organizatorii.

Programul complet al activităților în cele 3 locații este disponibil aici: https://clujneversleeps.com/program.

Proiectul este implementat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, BCR și ZBOR Hub Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Publicat

Turda

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.

”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Publicat

apartament

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.

Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).

Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.

Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).

Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate