CULTURA
VIDEO și FOTO/ 12 filme în Competiția TIFF. În juriu va fi și scenaristul „lui” Alejandro González Iñárritu, Guillermo Arriaga
12 filme semnate de regizori debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune intră în competiția pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 20-a ediție TIFF, care are loc în perioada 23 iulie – 1 august.
Proiectate în premieră în România, filmele abordează subiecte complexe, majoritatea în jurul acelorași teme: dragostea doare, iar viața, așa cum o știm, se poate schimba peste noapte. Nouă dintre ele reprezintă debutul în ficțiune al unor regizori aflați la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare.
Celebrul scenarist și scriitor Guillermo Arriaga, în juriu la TIFF 2021
Din juriul acestei ediții fac parte celebrul scenarist și scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum Amores perros, 21 Grams, Babel – nominalizat la Oscar în 2006, toate regizate de Alejandro González Iñárritu, sau The Three Burials of Melquiades Estrada, în regia lui Tommy Lee Jones, premiat pentru scenariu la Cannes.
Alături de el vor juriza Katriel Schory, director executiv Israel Film Fund și fondatorul Belfilms, producător al peste 150 de lungmetraje, seriale TV și documentare; actorul, regizorul și producătorul american Scott Coffey (Ellie Parker, Adult World, Mullholland Drive), actrița Maria Popistașu, protagonistă în Întregalde, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, și cunoscută pentru rolurile din Marți, după Crăciun sau Legături bolnăvicioase.
Două producții românești, în cursa pentru Trofeul Transilvania
Două producții românești concurează pentru Trofeul Transilvania. Drama Câmp de maci marchează debutul lui Eugen Jebeleanu și spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viață profesională e amenințată de relația cu un alt bărbat.
Thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri) urmărește o investigație stranie și complicată, care-l aruncă pe polițistul de caz într-o lume a întunericului și a violenței.
Câștigătorul Premiului FIPRESCI la Berlinale, Privește cerul (What Do We See When We Look at the Sky, r. Alexandre Koberidze) transformă atmosfera caldă a unui orășel georgian în decorul unei povești seducătoare despre doi îndrăgostiți blestemați să nu se mai recunoască niciodată.
Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată (Preparations to be Together for an Unknown Period of Time), cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Lili Horvát, a fost propunerea Ungariei la Oscar 2021 și spune povestea Martei, un neurochirurg de succes gata să riște totul pentru o relație cu un bărbat care pretinde că nu o cunoaște.
Internetul pătrunde în comunitățile izolate din tundră și, odată cu el, mirajul lumii noi. În Vânătorul de balene (The Whaler Boy), debutul regizorului rus Philipp Yuryev, un tânăr se aventurează într-o călătorie la capătul căreia speră că o va găsi pe fata de care s-a îndrăgostit online.
În drama de război lituaniană Nu mai vine potopul (The Flood Won’t Come), primul film al lui Marat Sargsyan, un faimos colonel implicat în conflictele armate ale altor state este nevoit să se întoarcă la luptă, de data aceasta în propria țară.
Film produs de Cate Blanchett, în competiție la TIFF
Cate Blanchett este producător executiv al debutului Mere (Apples), semnat de regizorul grec Christos Nikou și prezentat la Transilvania Pitch Stop în faza de proiect.
Filmul explorează o versiune a lumii măcinate de un virus agresiv care provoacă pierderea totală a memoriei.
Orice legătură cu adevăratul context pandemic pe care îl traversează umanitatea astăzi este pur întâmplătoare, la fel ca în cazul poveștii distopice din Norul roz (The Pink Cloud, r. Iuli Gerbase, Brazilia), prezentat anul acesta la Sundance.
O simplă aventură de-o noapte se transformă într-o lungă perioadă de conviețuire pentru doi necunoscuți nevoiți să se izoleze împreună pentru a supraviețui unui fenomen meteo fatal.
Inspirat de povestea surorii sale, care a călătorit 13 kilometri pentru a se salva de abuzurile soțului, P.S. Vinothraj semnează scenariul și regia filmului Pietricele (Pebbles), în care rolurile se inversează: un bărbat impulsiv pornește desculț în căutarea soției.
Producția indiană a fost distinsă cu Tiger Award la Rotterdam. Regizorul spaniol David Martín de los Santos debutează cu Asta-i viața (That Was Life), o poveste emoționantă în care întâlnirea dintre două femei din generații diferite dă startul unui voiaj cu neașteptate valențe afective.
Nevoită să-și adopte nepotul adolescent, o viitoare călugăriță încearcă să găsească un echilibru între chemarea sa religioasă și obligațiile de familie în drama portugheză Ultima baie (The Last Bath, r. David Bonneville).
Despre legăturile cu divinitatea vorbește și Marygoround (r. Daria Woszek, Polonia), o comedie neagră stilizată în care credința unei femei este pusă la încercare atunci când schimbările hormonale asociate menopauzei intră în acțiune.
Biletele pentru evenimente speciale TIFF și abonamentele pentru această ediție pot fi cumpărate de pe tiff.eventbook.ro.
Sursa: TIFF
Foto principala: Imagine din filmul „Privește cerul”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
În ședința de luni a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcării de tip Park & Ride din zona Aeroportului Cluj.
Proiectul de hotărâre inițiat de primar a primit aviz favorabil din partea comisiilor de buget și juridice și a fost aprobat cu 25 de voturi pentru.
Regulamentul stabilește regulile generale care trebuie respectate de către toți utilizatorii care folosesc parcarea tip Park & Ride, situată pe str. Traian Vuia 149-151, instituită pentru fluidizarea traficului și descongestionarea acestuia pe axa Apahida – Cluj-Napoca.
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și pentru a oferi o alternativă celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată utiliza mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.
Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:
– locuri de parcare pentru autovehicule;
– locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
– locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
– locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
– locuri de parcare taxi;
– parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.
Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.
Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina aici și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.
Începând din data de 23 decembrie, ora 20 și până în data de 25 decembrie, ora 10, zona montană a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de COD GALBEN ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol la altitudini între 800 și 1700 m.
Va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m.
Îndemnăm opinia publică să ia act de această avertizare meteorologică și să acționeze cu precauție.
Cod GALBEN de ninsori abundente și VISCOL în zona montană a Clujului
Daniel David, profesor universitar și rector al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării.
Daniel David este născut pe 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. Este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent predă și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA.
Cine este Daniel David, propus MINISTRU al Educației, și ce AVERE are
Este președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai.
Din 2022 este membru al Academiei Române și al Academiei Europene. De asemenea, începând cu 2021 a fost frecvent inclus între cei mai citați oameni de știință ai lumii, în general și în domeniul de specialitate, pentru toată cariera sau în analize anuale specifice. O astfel de analiză este cea realizată de Elsevier și Universitatea Stanford.
Daniel David a obținut titlul de doctor în psihologie în anul 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca cu teza „Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”. La Cluj a creat Școala de psihologie clinică și psihoterapie recunoscută ca o Școală de Excelență atât la nivel național cât și la nivel internațional.
Pentru aceste merite și contribuțiile sale științifice a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler de Președintele României.
În noiembrie 2017 a fost ales ca președinte al Asociației Psihologilor din România, asociație ce a fost inactivă timp de mai mulți ani. Obiectivele mandatului său sunt de a reporni asociația și de a o restabili ca for profesional și științific care sprijină dezvoltarea practicii profesionale în România.
În martie 2020 a fost ales rector al Universității ”Babeș-Bolyai” pentru un mandat de patru ani și reales în februarie 2024 pentru un mandat de 5 ani.
Ce avere are
Din declarația de avere a rectorului UBB Cluj reiese c-ar avea mai multe terenuri, atât în Cluj-Napoca (1.500 mp), cât și la Someșul Rece (839 mp) și Satu Mare (15.000 mp), de unde se trage.
Mai are două case de vacanță și 3 mașini. În conturi la diverse bănci avea la finele anului trecut aproximativ 60.000 euro, 12.000 dolari și 750.000 lei.
În ultimul an fiscal a încasat din salarii aproximativ 280.000 lei, iar din alte activități independente cca. 190.000 lei, 800 euro și 2.800 dolari.
Sursa: Wikipedia, UBB Cluj
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
„Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept”, a spus şeful statului, luni, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat PREMIER pe Marcel Ciolacu
Dimineaţă, liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliţiei de guvernare.