Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. Şcoala Ardeleană cinsteşte Şcoala Ardeleană. 11 octombrie, 266 de ani. Exerciţiu de admiraţie

Publicat


Şcoala Ardeleană. Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu. Sunt doar câţiva dintre cei cărora le datorăm mult. Ceea ce suntem.

Mişcare fundamentală pentru români

Editura Şcoala Ardeleană a purces, azi, la un exerciţiu de admiraţie, aşa cum a spus directorul său, Vasile George Dâncu. Un exerciţiu dintre puţinele care au avut loc astăzi. La statuia din Cluj a celor trei principali corifei ai Şcolii Ardelene s-a săvârşit un moment de aducere aminte. Câteva cuvinte, un tricolor, un periplu printre trecători şi cadou o carte. Dacă trecătorii n-au avut răspunsuri, măcar şi-au pus întrebări.

„Astăzi este 11 octombrie, Ziua Şcolii Ardelene. Mă numesc Vasile George Dâncu şi reprezint Editura Şcoala Ardeleană şi am ales acest nume de editură şi încercăm să edităm pe măsura acestei mişcări fundamentale pentru istoria poporului român, Şcoala Ardeleană. Ne-am gândit să facem astăsi, de Ziua Şcolii Ardelene, un exerciţiu de admiraţie, pentru ce a însemnat această mişcare, ce a însemnat pentru noi, românii, această mişcare care porneşte şi ar putea porni din Transilvania”, a spus Vasile George Dâncu.

Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie George Bariţiu al Academiei Române, Cluj-Napoca, a trecut în revistă, la rându-i, importaţa Şcolii Ardelene.

„Şcoala Ardeleană a fost unul dintre pilonii formării şi afirmării naţiunii române în epoca modernă, afirmare care s-a încheiat într-un moment apoteotic la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Fără existenţa acestui curent cultural, ideologic şi politic, nu am fi asistat la mişcarea de renaştere naţională, pe care Revoluţia paşoptistă a consemnat-o şi, cu siguranţă, ar fi fost greu să ne imaginăm parcursul până la 1 Decembrie 1918. Şcoala Ardeleană a avut câţiva reprezentanţi mai bine cunoscuţi, cei care proveneau din mediul blăjan, Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu, dar, în acelaşi timp, a avut şi o componentă, dincolo de acest mediu blăjan, greco-catolic, ortodoxă, în zona bănăţeană”, a spus prof. Ioan Bolovan.

Despre

*Pe 11 octombrie 1754 au fost deschise Scolile Blajului – Fântâni ale darurilor – de către Episcopul Petru Pavel Aron, primele şcoli sistematice şi moderne în limba româna din Transilvania. Din anul 2014, 11 octombrie este declarata ,,Ziua Scolii Ardelene”.

*Școala Ardeleană a fost o mișcare de emancipare politico-socială a românilor din Transilvania. Reprezentanții Școlii Ardelene au adus argumente istorice și filologice în sprijinul tezei că românii transilvăneni sunt descendenții direcți ai coloniștilor romani din Dacia.Teză lor este cunoscută și sub numele de latinism.

*Petru Maior (n. circa1756, Târgu Mureş – 14 februarie 1821, Budapesta), istoric, filolog, scriitor, protopop greco-catolic.

*Samuil Micu (septembrie 1745, Sadu-13 mai 1806, Buda), teolog greco-catolic, istoric, filolog, filosof iluminist, lexicograf.

*Gheorghe Şincai (28 februarie 1754, Mureş- 24 noiembrie 1816), istoric, filolog, traducător, scriitor.

*Ioan Budai-Deleanu (6 ianuarie 1760, Geoagiu-24 august 1820), scriitor, filolog, lingvist, istoric, jurist.

*Romulus Ladea (17 mai 1901-27august 1970), sculptor, profesor universitar la Cluj, autorul grupului statuar al corifeilor Şcolii Ardelene

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

E sezonul BALANȚEI. Ce NU știai despre al șaptelea semn astrologic din ZODIAC

Publicat

star sign g3f6715472 640

Este, oficial, sezonul zodiei Balanță, ceea ce, conform astrologiei, aduce multă prosperitate nativilor Balanță, dar și celor care au Ascendentul în al șaptelea semn zodiacal. Balanța este singurul dintre cele 12 care e reprezentată de un obiect, celelalte 12 zodii fiind asociate cu animale sau personaje mitologice. Iată și alte lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știai despre această zodie.

Caracteristici astrologice principale

Balanța este o zodie de Aer, guvernată de planeta Venus, ceea ce înseamnă că, la bază, nativii caută să-și lărgească orizonturile, fiind foarte curioși și sociabili (trăsături asociate cu elementul Aer). Totodată, caută plăcere, armonie (Venus e asociată cu frumusețea, arta, simțurile și iubirea), dar și justiție, după cum sugerează însuși simbolul Balanței.

Reprezentarea grafică a acesteia ilustrează soarele la apus, cu cele două linii paralele care fac referire la egalitate, justiție și echilibru.

libra g0c46d4917 1280

Dat fiind că zodiile de Aer sunt mai degrabă curioase decât implicate emoțional în majoritatea situațiilor, Balanțele ar părea, la prima vedere, detașate și reci. Dar fiind guvernate de Venus, ele se dovedesc a fi opusul, cel puțin pe plan amoros.

Celelalte 2 zodii de Aer sunt Gemenii și Vărsătorul, motiv pentru care nativii se vor înțelege bine cu ele, având interese comune.

Zodia Balanței este pozitivă/masculină, adică se remarcă prin energia yang, nativii fiind expresivi și activi, asemenea zodiilor de Foc și a celorlalte două zodii de Aer. Termenii „pozitiv” și „masculin” nu se folosesc cu sens propriu, în astrologie se referă strict la trăsăturile de caracter și energia emanată de zodii, nu la un aspect sau o atitudine bună, rea, feminină sau masculină.

Balanțele se înscriu în categoria zodiilor cardinale, deci sunt considerate lideri buni, trendsetteri sau, la modul general, oameni cu inițiativă. Modalitatea cardinală se întâlnește întotdeauna la zodiile de la începutul unui anotimp: Berbecul (primăvara), Racul (vara), Balanța (toamna), Capricornul (iarna).

Zodiei Balanță îi aparține casa a șaptea, care se referă la relațiile amoroase, partenerii de viață, romantismul,  precum și alte relații importante.

libra g5ef176f62 1280

constelația Balanței

Corespondențe în natură

Se consideră că Balanței îi corespunde culoarea verde pastel, diamantul, cuarțul, marmura din rândul pietrelor și cuprul din rândul metalelor.

Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Balanța se asociază cu rinichii/regiunea lombară. Pentru că balanța e un simbol pentru echilibru, așa și rinichii sunt responsabili cu menținerea echilibrului organismului prin eliminarea substanțelor nefolositoare din sânge.

De aici vine și o învățătură pentru nativi, și anume că trebuie să filtreze mai mult relațiile și responsabilitățile care îi aruncă în dezechilibru.

Cât despre regiunea lombară, la modul general, aceasta se referă la grația Balanțelor, potențată și de faptul că sunt guvernate de planeta Venus, a frumuseții, grației, artei, și așa mai departe.

horoscope g2415693fb 1280

Trăsături de caracter

Nativii în Balanță sunt sociabili și intelectuali. Au un aer inocent care îi face plăcuți în ochii oamenilor, fiind abordabili. Le place pacea, deși în practică, pot stârni agitația cu problemele lor sau calea pe care o aleg. Legea căii de mijloc este cea cu care se identifică cel mai mult, încercând să facă totul pentru toți.

De aici, însă, apare și reputația de oameni neserioși, fiindcă unele persoane îi pot percepe ca fiind iresponsabili și neasumați, în urma încercării Balanțelor de a aduce câte ceva bun pentru fiecare, în loc să își seteze prioritățile. Cu alte cuvinte, „neadevărurile” lor provin dintr-o dorință adevărată de pace și corectitudine. Astfel, pot ajunge să mintă pentru a evita haosul.

O altă trăsătură specifică nativilor este că au o aparentă incapacitate de a lua atitudine, de unde rezultă și indirectitudinea lor, mai ales când se confruntă cu probleme mai serioase.

Balanțele sunt cunoscute și pentru tendința lor de a compara lucruri și de a gândi abstract. Armonia este scopul lor final, dar trebuie să învețe să trăiască mai mult în prezent, pentru că adesesa se simt nemulțumite, ca urmare a idealismului excesiv de care dau dovadă uneori.

Nativii dau dovadă și de un caracter civilizat, de gusturi rafinate și de intelectualitate. Fiind zodii cardinale și de Aer, se caracterizează prin dinamism, fiind o companie ideală cel puțin când vine vorba de distracție.

justitia g76a375e3c 1280

Sursa foto: pixabay

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Problema coșurilor de gunoi pentru ANIMALE din Cluj-Napoca: „Nu prin englezisme devii civilizat”

Publicat

307686879 10221571535425734 136432734355410919 n

O clujeancă a făcut o postare pe Facebook despre spațiile special amenajate pentru deșeurile provenite de la animale, deoarece a remarcat că locuitorii orașului aruncă alte deșeuri decât cele pentru care s-au amplasat dispensoarele de pungi și coșurile de gunoi în cauză.

„De apreciat inițiativa, dar, ori nu înțelege lumea ce scrie, ori nu sunt suficiente coșuri de gunoi în oraș”, se arată în postarea acesteia.

În opinia sa, probabil ar fi fost mai util dacă era scris în limba română, pentru a nu exista confuzii.

307686879 10221571535425734 136432734355410919 n (1)

Problema mesajului în engleză și a civilizației

Mai multe persoane au dezbătut problema pe Reddit.

„Mă îndoiesc că oamenii mai în vârstă știu ce e ăla doggy bag. Până la urmă vor afla la ce sunt bune, dar e cam ilogic ca o instituție să facă lucruri în engleză, ținând cont că nu e limba oficială a statului”, a punctat cineva.

„Intenția: Clujul să pară civilizat și european prin folosirea termenilor în engleză. Rezultatul: peturi aruncate acolo să demonstreze că nu prin PR și englezisme devii civilizat”, a spus un utilizator.

„Este o obsesie românească, un comportament compulsiv de a introduce gunoaie în orificii, mai ales dacă se potrivesc cât mai la fix. Orice groapă, tub, țeavă, gură de canal, cărămidă lipsă, spațiu între lemnele unei bănci va fi îndesat cu pet-uri, ambalaje de croissant sau paharele de cafea”, a menționat altcineva.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SPRIJIN în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familii VULNERABILE

Publicat

Un sprijin în valoare de 2.000 de lei sub formă de tichete va fi acordat mamelor și nou-născuților până în 3 luni din familii vulnerabile. Aceste tichete vor fi folosite pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală.

„Mamele care se află în situații de risc vor primi un ajutor financiar. Am susținut acest proiect și mă bucur că în ședința Senatului a fost votat pozitiv proiectul de lege prin care se acordă tichete sociale acestor mame. Astfel, mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni.

O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect. Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată de Executiv, cu aceste tichete mamele pot să cumpere tot ce au nevoie pentru cei mici, de la scutece, articole sanitare și medicale pentru îngrijirea acestora până la articole de vestimentație inclusiv trusou”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

„Cresc posibilitățile de asigurare a unui nivel de trai minimal pentru familiile și persoanele singure”

Ea îndeamnă toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni, care au o situație materială deficitară să se adreseze primăriilor unde au domiciliul pentru a solicita pe baza documentelor depuse, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei.

„Un vot pozitiv a fost acordat și proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind venitul minim de incluziune. Îl felicit pe ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, pentru această inițiativă. Practic, se ajustează calculul Venitului Minim de Incluziune astfel încât cresc posibilitățile de asigurare a unui nivel de trai minimal pentru familiile și persoanele singure dar și de prevenire a riscului de sărăcie în rândul copiilor și de abandon școlar.

De asemenea, se instituie temeiul legal pentru ca persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, să fie îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale și să aibă acces la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției sociale de sănătate”, încheie Firea.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Rușii fug din țară de teama RECRUTĂRII în armată. UE, reuniune de urgență la nivel de ambasadori privind cererile de AZIL

Publicat

De

razboi ucraina captura video

Uniunea Europeană vreo să aibă o reacție coordonată, în cazul în care rușii vor reuși să părăsească țara în număr mare, având în vedere că Vladimir Putin i-a chemat pe rezeviști la arme.

Finlanda, țară a cărei graniță a fost luată cu asalt de ruși, a anunțat deja că va limita numărul de vize acordate cetățenilor din țara vecină.

Citește și: Mobilizare PARȚIALĂ în Rusia. Putin a semnat DECRETUL. Începe RECRUTAREA a 300.000 de rezerviști

Uniunea Europeană va organiza o reuniune specială, la nivel de ambasadori, pentru a stabili abordarea comună în gestionarea cererilor de azil din partea cetăţenilor ruşi care nu acceptă mobilizarea militară ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

Rușii fug din țară, spre UE

Ambasadorii statelor Uniunii Europene se vor reuni luni într-o şedinţă extraordinară convocată în virtutea Mecanismului de reacţie la crize, anunţă Preşedinţia cehă a Consiliului UE.

„Tratăm cu seriozitate evoluţiile din Rusia şi Ucraina şi suntem determinaţi să avem o reacţie coordonată eficientă”, a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, conform site-ului Tagesschau.de.

Proteste și cozi de mașini la graniță

În Rusia au izbucnit proteste ca reacţie la decizia preşedintelui Vladimir Putin de a mobiliza parţial rezerviştii militari.

Finlanda a anunţat limitarea emiterii de vize pentru cetăţenii ruşi, în contextul creşterii cererilor de acces după mobilizarea ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

La rândul său, Polonia a transmis că nu va accepta accesul generalizat în grupuri mari al cetăţeni ruşi care părăsesc ţara, invocând raţiuni se securitate.

„Nu vom permite venirea generală a grupurilor de ruşi în Polonia, nici măcar dacă fug de mobilizarea militară”, a declarat Marcin Wasik, adjunct al ministrului polonez de Interne, argumentând că există riscul venirii unor persoane care au legături cu serviciile de securitate ruse.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax