ACTUALITATE
VIDEO. S-a deschis pasajul de la Luna. La final de an se va circula fără întrerupere de la Cluj la Târgu Mureș, pe autostradă

Începând de marți se circulă pe pasajul de pe DN15 din zona localității Luna, județul Cluj, anunță reprezentanții CNAIR.
Traficul, care va fi redirecționat pe acest pasaj, va permite continuarea lucrărilor pe lotul de autostradă Chețani – CâmpiaTurzii din Autostrada Transilvania.
S-a deschis pasajul de la Luna. La final de an se va circula fără întrerupere de la Cluj la Târgu Mureș, pe autostradă
Potrivit directorului general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol continuarea lucrărilor va permite finalizarea lotului Chețani – CâmpiaTurzii până la sfârșitul anului.
„Constructorul este bine mobilizat în șantier iar lucrările sunt în grafic. Se va putea astfel circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Cluj la Târgu Mureș”, a precizat Cristian Pistol .
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Raed Arafat laudă Clujul: Aici există modele de bună practică în ceea ce privește medicina de urgență pediatrică

România a făcut progrese majore atât în domenul medicinii de urgență, cât și în cel al terapiei intensive pediatrice, dar încă mai este mult de făcut, Clujul fiind un model de bună practică în acest domeniu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Raed Arafat laudă Clujul: Aici există modele de bună practică în ceea ce privește medicina de urgență pediatrică
Arafat a declarat la deschiderea Simpozionului de medicină de urgență și terapie intensivă pediatrică că, pe partea de formare în ceea ce privește medicina de urgență pediatrică trebuie să fie intensificate cursurile de pregătire continuă pentru medicii care se întâlnesc cu copii la unitățile de primiri urgențe.
”Sunt orașe, cum este Clujul, care au unități de primiri urgențe dedicate copiilor, dar există și multe orașe care nu au această facilitate și în aceeași unitate de primiri urgențe sunt aduși inclusiv copiii. Pregătirea trebuie să fie foarte intensă pe această direcție.
Apoi, trebuie să vorbim despre pregătirea noastră în ceea ce privește capacitatea din spitale, capacitatea de absorbție a numărului de pacienți în cazul în care se întâmplă ceva grav și avem parte de mulți pacienți.
Alo Pedi ajută populația
La Cluj s-au făcut câțiva pași foarte buni, există anumite modele de bună practică, precum Alo Pedi, care este telefonul de sprijin dedicat populației.
S-a sperat, în momentul în care a pornit acest proiect, că va reduce numărul cazurilor care vin la UPU, dar nu s-a întâmplat acest lucru, însă telefonul a rămas și ajută în continuare cu sfaturi foarte multe persoane, nu doar din județul Cluj, ci și din alte județe.
Iar partea de cercetare, pe care se axează această conferință devine importantă pentru noi, pentru că dezvoltarea unui sistem trebuie să se bazeze și pe studii, analize, cercetări și schimburi de experiență între mai multe țări”, a spus Raed Arafat.
Ediția a 4-a a simpozionului are loc in perioada 27 – 29 noiembrie 2023 la Cluj-Napoca.

Universitatea Cluj a jucat, luni seara, cu Rapid, în ultimul meci al etapei a 17-a a Superligii la fotbal. „U” era pe locul 9 cu 20p, în timp ce Rapid era pe locul 3 cu 30p. După un joc excelent, mai ales în repriza a doua, clujenii câștigă cu 3-2, goluri marcate de Papeau (min.14), Ioniță (min.24) respectiv Daniel Popa (min.40), Chipciu (min.55) și Stoica (min.73), rămânând neînvinși în deplasare în acest campionat.
Echipe de start:
RAPID (4-3-3): Moldovan – Braun, Săpunaru, Iacob, Borza – Al. Albu, Kait, Ioniță – Papeau, Borja Valle, Funsho
Rezerve: Drăghia, Onea, Cristea, Grigore, Pănoiu, El Sawy, Tsoumou, Cîrjan, Soni
Absenți: Rrahmani, Petrila, Emmers, Oaidă (accidentați)
Antrenor: Cristiano Bergodi
Rapid-„U” Cluj, 2-3. Seară magică pentru Ianis Stoica, MVP-ul meciului
U CLUJ (4-2-3-1): Iliev – G. Simion, Masoero, Pițian, Vătăjelu – Doukoure, Fossati – I. Stoica, Nistor, Chipciu – D. Popa
Rezerve: Gorcea – Peteleu, A. Miron, I. Filip, Popadiuc, Silaghi, Mani, M. Ilie, Oancea
Absenți: Mitrea, V. Gheorghe (suspendați), Cîmpanu, Bic (accidentați)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Stadion: Superbet Arena – Giulești (București)
Arbitru: Radu Petrescu; A1: Radu Ghinguleac; A2: Mihai Marica; Arbitru VAR: Adrian Cojocaru; Asistent VAR: Vladimir Urzică
Clujenii încep bine meciul, în ofensivă și ca atare au și o primă mare ocazie, prin Nistor, în min.4. Daniel Popa ratează și el din poziții bune și vine min.14 când, contrar cursului jocului, Rapid înscrie prin Papeau, care șutează de la 16m iar mingea e deviată în poarta lui Iliev, simplu spectator.
În min.24 înscrie și Ioniță pentru 2-0. „U” își revine din pumni și, după schimbarea inspirată a lui Sabău care-l scoate pe Fossati, neintrat în meci, și-l înlocuiește cu Oancea, reușește să reducă din handicap în min.40 prin Daniel Popa, după o acțiune bună a lui Stoica.
Repriza a doua a fost una de poveste. În min.55, Chipciu înscrie pentru 2-2, după un șut în bară a lui Stoica. Apoi, în min.73, Stoica, cel mai bun jucător de la „U”, face 2-3, după un contraatac excelent dus de Popa după o lansare a lui Doukoure.
Meci excelent făcut de clujeni, care au revenit de la 0-2 și rămân neînvinși în deplasare în acest campionat.

Desenul 3D pe asfalt de pe strada Piezișă din Cluj-Napoca a fost finalizat de artiștii Ocu și Kero, care au lucrat la acest proiect timp de 3 săptămâni.
Desenul 3D pe asfalt de pe str. Piezișă din Cluj-Napoca, FINALIZAT
Lucrarea, începută în 7 noiembrie, fost finalizată vineri, iar luni a fost îndepărtat gardul, pentru ca pictura să poată fi admirată de trecători.
Primăria Cluj-Napoca a organizat concursul de desene pe asfalt în cadrul inițiativei „Asphalt Art”, ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public.
Iluzie optică 3D
Citește și Desene pe asfalt la Cluj-Napoca. A început proiectul iluziei optice 3D de pe strada Piezișă
Concursul a fost câștigat de echipa Ocu & Kero, cu un proiect de ilustrație optică 3D”, care a fost recompensat cu 2.500 lei, la care s-a adăugat contractul în valoare de 20.000 dolari pentru implementarea lucrării.
Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient.
Conform conceptului prezentat de autori, proiectul câștigător este descries ca ”un peisaj desprins parcă dintr-un vis prinde contur: o iluzie optică 3D care transcede granițele realității”.
Nikki Buburuz
EVENIMENT
VIDEO. Tânăr de 18 ani, încătușat de polițiști în Piața Mărăști. A făcut SCANDAL într-un magazin

Un tânăr de 18 ani a fost încătușat, luni, de polițiștii clujeni pentru că a făcut scandal într-un magazin.
Totul s-a întâmplat ziua în amiaza mare, în piața Mărăști în fața magazinului Profi.
Tânăr de 18 ani, încătușat de polițiști în Piața Mărăști. Era beat și a făcut SCANDAL într-un magazin
Polițiștii au fost sesizați de oameni și ajunși la fața locului i-au pus cătușele bărbatului, recalcitrant.
Potrivit informațiilor Cluj24, tânărul ar fi vrut să cumpere un produs, dar nu avea bani suficienți, astfel că a început să înjure angajații magazinului.
Ce au constatat polițiștii
”Polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au fost sesizați, luni, prin apel 112, despre faptul că la un supermarket situat pe B-dul 21 Decembrie 1989, un client, posibil aflat sub influența alcoolului, provoacă scandal.
Polițiștii s-au deplasat cu celeritate la fața locului, identificând un tânăr, de 18 ani, care a refuzat să se legitimeze și să se supună indicațiilor polițiștilor, motiv pentru care a fost încătușat și condus la secție, în vederea clarificării situației și luării măsurilor legale.
Din primele verificări efectuate, polițiștii au constatat că acesta ar fi provocat scandal și adresat injurii angajaților societății comerciale pe fondul unor neînțelegeri cu privire la achitarea unui produs, iar când a ieșit din supermarket, acesta ar fi trântit ușa de acces, provocând astfel pagube materiale”, arată polițiștii clujeni.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.