CLUJ24 TV
VIDEO. Raimonda Boian: Ajutăm oameni care, într-un moment din viață, au fost nevoiți să își ia ceva din casă și să plece
Cluj24 a lansat emisiunea TV online ”Cluj pentru Ucraina” în care prezintă asociații și voluntari care ajută refugiații ucraineni nevoiți să fugă din calea războiului declanșat de Rusia.
Invitatul ediției din luna iunie este președintele Asociației ”O masă caldă”, Raimonda Boian.
Aceasta a arătat cum asociația pe care o conduce s-a implicat în organizarea Centrului de tranzit pentru refugiați din Gara Cluj-Napoca, cum au fost primiți refugiații și ce cazuri au impresionat-o cel mai tare.
De asemenea, Raimonda Boian a relatat despre înființarea Cantinei Prieteniei, care oferă o masă caldă de prânz pentru zeci de refugiați ucraineni.
Meniul este conceput astfel încât să cuprindă produse culinare ucrainene, gătite de o bucătăreasă din Kiev.
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
De ce a PLECAT Ioan Ovidiu Sabău de la prima echipă a Universității Cluj. DECLARAȚIA antrenorului

Marți, clubul Universitatea Cluj a anunțat că Ioan Ovidiu Sabău a decis să se retragă din funcția de antrenor principal, scrie Mediafax.
„Ioan Ovidiu Sabău a anunțat astăzi că se retrage din funcția de antrenor principal al Universității Cluj. Tehnicianul ar putea continua colaborarea cu FC Universitatea Cluj ca antrenor al echipei secunde, unde ar asigura tranziția juniorilor spre prima echipă”, a transmis „U” Cluj.
Surse GSP spun că principala neînțelegere la negocierile privind prelungirea contractului a constat în obiectivul trasat de șefii „șepcilor roșii”.
Conducerea lui „U” voia să-i impună lui Sabău să termine între locurile 5-8, iar antrenorul a refuzat, motivând că valoarea lotului nu i-ar permite o asemenea clasare.
Potrivit unui comunicat al clubului, tehnicianul a precizat că decizia de a se retrage din funcția de antrenor al Universității Cluj vine pe fondul oboselii și a încărcăturii emoționale pe care această poziție o aduce:
„Atunci când am preluat echipa am spus că antrenorii care vin, cu tot respectul pentru ei, își iau bagajele și pleacă. Am spus că în cazul în care nu funcționează lucrurile, plec. Însă, fiind crescut și format aici am o altă responsabilitate. A fost o încărcătură enormă, mai ales în ultima parte și foarte greu să te mai odihnești, să dormi. După meciul cu Voluntari a fost o încărcătură destul de mare, care m-a măcinat foarte mult și m-a consumat. Am luat o decizie.
Consider că este cel mai bine pentru mine, pentru sănătatea mea să întrerup colaborarea la nivel de antrenor principal cu Universitatea. Nu renunț la cariera de antrenor. În momentul de față prioritatea mea rămâne însă <U> Cluj. Ce nu aș vrea să speculeze este că nu s-a pus niciun moment problema că am cerut un buget mai mare, că am vrut să ridic nivelul, că vrem să atacăm play-off-ul, dar clubul nu a putut să îmi asigure așa ceva. Am spus sincer exact ceea ce simt și de ce am nevoie, dar și ce ar fi bine pentru mine și club”.
Întrebat dacă decizia a fost luată după finala Cupei, acesta a spus că decizia a fost luată înainte de momentul finalei cu Sepsi: „A fost o decizie luată înainte de finala Cupei României. Nu e condiționată de câștigarea Cupei. Dacă aș fi câștigat Cupa nu aș fi fost altfel sau aș fi gândit diferit. În principiu, nu mi-am dorit ca lucrurile să se afle pentru că aveam nevoie de stabilitate. A fost foarte greu să iau această decizie pentru că îți dorești, ești de aici, este liniște și un buget asigurat. Am avut alături oameni în conducere care m-au lăsat să îmi fac meseria foarte bine și niște jucători minunați de care m-am legat foarte mult, suporterii, dar simt că mă consumă foarte mult. Nu mai am timp de mine, de sănătatea mea, de familie. Este total diferit să antrenezi în altă parte și să antrenezi aici, la echipa ta, la care ești și fan și îți dorești de fiecare dată să nu dezamăgești. Această dorință încarcă foarte mult. Trebuie să existe acest echilibru. Fotbalul este un sport și așa este tratat. Din păcate, de partea asta a mea nu mă pot separa”.
Directorul sportiv al Universității Cluj Gabi Giurgiu a spus că își dorește mult ca Ioan Ovidiu Sabău să rămână alături de club.
„În urma discuților cu domnul Sabău și nouă ne pare foarte rău pentru decizia pe care a luat-o. Ne-am fi dorit foarte mult să continue alături de noi, pentru că a făcut niște lucruri foarte bune. Puteam trece la un pas superior foarte ușor împreună cu staff-ul său. Au făcut o muncă extraordinară. Au reușit să aducă echipa pe locul 9 în sezonul regular, să aducă echipa în finala Cupei României pe care am fost la un pas să o câștigăm. Împreună am pus bazele unui model de joc pe care ne dorim să îl continuăm, un profil al jucătorilor pe care ne dorim să îi aducem în continuare la echipă. În direcția aceasta și antrenorul care va veni va trebui să se plieze pe ce ne dorim noi”, a spus Giurgiu.
Acesta a vorbit despre alegerea noului antrenor, dar și despre conturarea lotului pentru noul sezon: „Avem mai mulți antrenori pe listă. Vom vedea în continuare ce decizie vom lua. Cu siguranță vor fi și schimbări de lot. Sunt șanse mari ca jucătorii cu experiență să rămână la „U”, chiar o parte din ei sunt sub contract și vor rămâne alături de noi”.

Marți, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicaliștilor din Educație au anunțat că greva va continua și miercuri. Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare, scrie Mediafax.
Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.
„Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
Greva va continua și miercuri, au mai spus liderii de sindicat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Pe parcursul serii, în urma discuțiilor cu membrii de sindicat, liderii vor anunța dacă școlile se vor redeschide săptămâna viitoare, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii.
„Le mulțumesc pentru susținerea acordată, tot ceea ce facem noi este și pentru ei”, a adăugat Marius Nistor, mesajul fiind adresat părinților și elevilor care au susținut protestul profesorilor.
EDUCATIE
VIDEO FOTO.Dispozitiv portabil care te ajută dacă stai prea mult aplecat cu capul în telefonul mobil. Concursul studenților UTCN

Un număr de 25 de echipe ale studenților UTCN au prezentat, marți, proiecte inovative în finala celei de-a șasea ediții a competiției studențești „Internet of Things (IoT) Student Challenge”, organizat de Departamentul de Automatică, singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România.
Echipele formate din studenți și-au transpus ideile din domeniul IoT în practică, munca lor concretizându-se prin realizarea unor prototipuri demonstrative care au fost prezentate în fața juriului format din prof. Liviu Miclea, prof. Honoriu Vălean, prof. Silviu Folea și Mihai Hulea, toți de la UTCN, Ionuţ Muntean și Rareş Lemnariu de la Bosch, precum și Alin Fărcaş și Cristian Stanus de la ARQES.
Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, Liviu Miclea, a declarat că scopul concursului este de a scoate în evidență calitățile studenților de viitori ingineri.
”Vedem dacă sunt capabili să producă obiecte, pornind de la principiul de Internet of Things. Proiectele sunt inițiate de studenți și încercăm să îi și formăm ca viitori antreprenori”, a spus Miclea.
Dispozitiv pentru corectarea posturii
Ionică Darius, student în anul IV, a prezentat un dispozitiv purtabil, care ține cont de fenomenul dependenței de telefoanele de tip smartphone, în special în rândul tinerilor și care petrec foarte mult timp aplecate cu ochii în telefon, fără să își dea seama că această poziție, în timp, poate duce la afecțiuni ale coloanei vertebrale.
”De asemenea, o mare parte din activitatile noastre din ultimii ani s-au mutat in fata laptopului, de la educatia online pana la munca remote chiar dintre toți cei mai vulnerabili la afectiuni ale coloanei vertebrale dezvoltate in timp sunt IT-istii.
Pentru aceasta problema, am prezentat un dispozitiv purtabil care sa detecteze momentul in care pozitia corpului uman ar putea conduce la dureri la nivelul spatelui/coloanei vertebrale.
Astfel, dispozitivul monitorizeaza in timp real pozitia celui care il poarta si in momentul in care detecteaza unghiuri anormale sau incomode pentru corp, trimite o avertizare. În functie de modul in care se va realiza varianta finala a dispozitivului, avertizarea poate sa fie locala, prin motorase cu vibratie, sau o avertizare pe telefon, care ar putea sa fie chiar sursa pozitiei incorecte”, a spus Darius.
Dispozitivul va permite personalizarea pentru pozitia corecta si confortabila a fiecarui purtator si realizarea avertizarii si prin mesaj pe telefonul mobil, iar această personalizare se va realiza printr-o aplicatie de telefon mobil.
”O aplicabilitate alternativa a dispozitivului este pentru monitorizarea unor miscari de fitness in asa fel incat exercițiile sa fie realizate correct”, a precizat studentul care lucrează in IT, dar este si pasionat de fitness.
Dispozitiv de hrănire automată a animalelor de companie
Patru studente au prezentat proiectul Pet Feeder, un dispozitiv care facilitează hrănirea animalelor de companie, fie că este vorba de câini sau pisici, acestea având posibilitatea să se hrănească singure grație tehnologiei.
”Dispozitivul poate fi utilizat atât în modul manual, cât și în mod automat oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a alege dintre aceste două moduri.
Când animalul de companie se apropie de bolul cu mâncare, senzorul recunoaște mișcarea și declanșează un servomotor care acţionează alimentatorul cu hrană de maximum 3 ori consecutiv.
Sistemul se blochează apoi și poate fi deblocat prin intermediul paginii web a aplicației, iar animalul este chemat prin-un semnal audio”, a explicat Laura Ghimici, studentă în anul IV.
Colega sa Ilaria Ceoban a declarat la rândul său sistemul va fi îmbunătățit prin adăugarea unei componente de alimentare cu apă a animalelor de companie.
”Poate fi adaptat în funcție de cât de mare este animalul și câtă cantitate de hrană trebuie să fie administrat. Un animal poate sta singur acasă și se poate alimenta cu hrană și, ulterior, cu apă chiar și două zile”, a explicat Ilaria.
Din echipă au mai făcut parte Andreea Cercel și Maria Crețiu.
Competiția Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 la Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Scandal în fața unui magazin din Turda. Femeie lovită de un bărbat nervos după ce a fost acroșat de o mașină

Polițiștii au fost sesizați, marți, despre un incident care ar fi avut loc în zona unui magazin Penny din cartierul Turda Nouă, iar la fața locului au constatat faptul că un bărbat, în vârstă de 48 de ani, care îndruma conducătorul unui autoturism pentru a ieși din parcare, ar fi fost acroșat de un alt autoturism, condus de o femeie, în vârstă de 33 de ani, în cursul unei manevre de mers înapoi.
În urma acestui eveniment, bărbatul ar fi lovit cu pumnii geamul portierei autoturismului în care se afla femeia, ulterior agresând-o fizic și pe această, lovind-o în zona feței.
”Polițiștii au intervenit pentru a aplana conflictul. Conducătoarea auto și bărbatul în cauza au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice”, au spus polițiștii.