Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO/ Putem fi o comunitate solidară? Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, în 2021 de la Alba la Zalău

Publicat


YouTube video

Concerte în aer liber, amenajarea de spații verzi relaxante, spectacole de comedie (impro-show), ateliere creative cu rol terapeutic, socializare asistată de psihologi pentru pacienții singuri – acestea sunt câteva dintre activitățile plănuite pentru 7 spitale din țară în perioada iunie – august 2021.

Proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy va avea anul acesta a 9-a ediție, în care vor fi cooptați peste 30 de artiști, alături de echipa organizatorică a ONG-ului. Intervențiile artistice din programul proiectului au fost adaptate la nevoile actuale ale oamenilor din spitale cu ajutorul unor reprezentanți ai spitalelor partenere, dintre care 5 instituții medicale din Cluj-Napoca, alături de spitalele județene din Alba-Iulia  și Zalău.

Sub semnul solidarității

„Într-un timp în care autoritățile par să fi uitat de sectorul cultural, după un an în care am făcut tot ce-am putut pentru a supraviețui și a da continuitate proiectelor noastre, testându-ne puterea de adaptare în fel și chip, cerem ajutorul și sprijinul comunității. Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy a fost răsplătit cu încredere din partea comunității încă din 2012, de la prima ediție.

În cei 8 ani de până acum, atât echipa Create-ului, cât și cei peste 100 de artiști care au fost implicați de-a lungul timpului, au câștigat această încredere prin profesionalism și dedicare. Anul acesta e timpul să ne reîntâlnim cu toții sub semnul solidarității pentru cei care au nevoie de noi”, spune Diana Buluga, președintele ONG-ului și coordonator al proiectului.

Campanie de strângere de fonduri

În perioada 15 martie – 15 iunie, echipa proiectului desfășoară campania de strângere de fonduri pentru realizarea Terapiei prin Artă by Create.Act.Enjoy din această vară. ONG-ul își propune să strângă de la comunitate suma de 20.000 de euro, din bugetul total al proiectului de 70.000 de euro.

Oricine dorește să susțină proiectul poate contribui prin donații online sau prin SMS. O donație pe site-ul oficial al ONG-ului permite alegerea unei sume și selectarea plății în fiecare lună sau o singură dată. A doua modalitate de a contribui este prin trimiterea unui SMS la numărul 8833. Fiecare SMS trimis va însemna 2 euro pentru proiect.

Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Solidari cu Terapia prin Artă by Create.Act.Enjoy

Primii oameni solidari cu campania ONG-ului clujean au fost cei 14 care au acceptat să facă parte din seria de clipuri care promovează strângerea de fonduri: Dana Dumulescu – psiholog, Andi Daiszler – inițiator Lights Out, Vasile Hotea Fernezan – jurnalist cultural, Bogdan Bob Rădulescu – actor Epic Show, Cristian Hordilă – manager TIFF, Anca Hanu – actriță Teatrul Național Cluj, Ada Milea – muzician & regizor, Renate Roca-Rozenberg – managing partner PR&More, Dorel Găină – fotograf și profesor universitar secția foto-video Universitatea de Arte și Design, Horea Avram – profesor Facultatea de Teatru și Film – Universitatea „Babeș – Bolyai”, Sanda Patrichi – medic primar neurolog, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Victor Miron – inițiator Cărțile pe Față, Andra Camelia Cordoș – fondator al asociației Go-Free, Mihail Sandu – muzician.

20 de noi colaboratori

În 2020, an extrem de dificil pentru mediul cultural, în special pentru scena independentă, echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a atras peste 20 de colaboratori noi dintre artiștii locali și a realizat în 5 spitale din Cluj-Napoca o ediție a proiectului „distanțată fizic, apropiată emoțional”. Bibliotecile pentru pacienți, desenele interactive și plasmele TV cu ateliere creative în format video care au fost instalate anul trecut, continuă să fie apreciate de pacienți și de personalul medical.

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy are ca scop creșterea stării de bine în comunitate (well-being, în concepția specialiștilor internaționali).

Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora  sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă.

Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora, pentru a spori efectele tratamentelor din spitale.

Materialele foto-video din edițiile precedente ale proiectului Terapie prin Artă se pot vedea pe site-ul oficial Create.Act.Enjoy sau pe canalul de Youtube.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, EBS Radio, Napoca FM, Cluj Life, Bună Ziua Cluj, Gazeta de Transilvania, Cluju.ro, Cluj.com, The Woman, Cluj24.ro, Transilvania Reporter

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră la Cluj. Concurs de Counter – Strike 2 în BT Arena, cu premii totale de 1,25 milioane de dolari

Publicat

De

Counter

Liga Jucătorilor Profesioniști (PGL) a jocurilor pe calculator organizează, în perioada 14-23 februarie 2025, în premieră la Cluj-Napoca, un concurs de Counter-Strike 2 care se va desfășura în BT Arena.

Organizatorii au anunțat că la competiție vor participa 16 echipe formate din câte 8 jucători.

Premiile totale oferite sunt de 1,25 milioane de dolari, din care 400.000 de dolari revin ocupantului primului loc.

La concurs este așteptat să participe și Mihai ”iM” Ivan, primul jucător român de Counter-Strike care a câștigat în luna martie a acestui an un Major, la Copenhaga, alături de colegii săi de la echipa Navi.

Major este una dintre cele mai importante competiții din lumea esports, a jocurilor electronice pe calculator practicate la un nivel competițional și profesionist.

În anul 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing, Counter-Strike-ul a fost propus comisiei olimpice pentru introducerea acestuia ca sport olimpic, unde a fost și acceptat, iar Counter-Strike-ul a fost sport olimpic și la JO  din 2012 desfășurate în Londra (Marea Britanie).

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”

Publicat

De

Pianină

Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”, aceștia fiind elevi Școala Gimnazială de Muzică ”Augustin Bena” și Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”.

Proiectul este susținut de un grup de oameni de bine care doresc să își păstreze anonimatul, contribuind prin gestul lor la pregătirea artistică a unor tineri, viitori muzicieni.

pianină

„Ne-am bucura tare mult să aflăm peste ani că măcar unul dintre cei 5 copii va străluci pe mari scene ale lumii, iar asta și datorită implicării noastre”, ne-a declarat unul din inițiatorii Proiectului.
Cele 5 pianine (Schiedmayer, Ackermann, Glaser, Pfeiffer Stuttgart și Sauter) au fost aduse din Germania și vor fi oferite prin tragere la sorți în cadrul unui eveniment programat, miercuri, la ora 19 la Sala Radio Cluj.

Aici va avea loc concertul anual de colinde „La toată casa-i lumină”, producător și prezentator fiind redactorul Alin Pop.

Intrarea este liberă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vom avea noul guvern până la finalul anului? Emil Boc: E cam strâns calendarul, dar nu este imposibil

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este de părere că nu e exclus să avem un guvern până la 1 ianuarie, însă totul depinde de negocieri.

Primarul Clujului, Emil Boc, a oferit detalii despre procesul de formare a noului guvern, subliniind că, deși termenul de 1 ianuarie pentru instalarea unui guvern funcțional este strâns, nu este imposibil să fie atins.

Întrebat dacă România va avea un guvern până la sfârșitul anului, primarul Emil Boc a răspuns: „Zilele acestea se va știi. Parlamentul a fost convocat pentru data de 20 decembrie, dacă am înțeles bine, pentru că înainte de a avea un guvern trebuie să ai un parlament validat. După aceea se face comisia de validare, știu pentru că am făcut și eu parte din comisia de validare a parlamentului, și care va valida fiecare mandat de parlamentar, după care fiecare parlamentar depune jurământul. Procedura aceasta durează câteva zile”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Totul depinde de negocierile dintre partide

Edilul a subliniat că negocierea între partidele politice va juca un rol esențial în accelerarea acestui proces.

„După aceea, președintele României invită partidele la consultări și desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Prim-ministrul desemnat are la dispoziție maxim 10 zile să propună o echipă de guvernare, cu care se va prezenta pentru dezbatere și vot în parlament, după care merge la Cotroceni, depune jurământul și intră în funcție. E cam strâns acest calendar de sfârșit de an, nu este imposibil, dar depinde de cum progresează negocierile”, a mai arătat edilul.

„Opțiunea este un guvern pro-european”

Primarul Clujului a subliniat că un guvern pro-european ar trebui să fie soluția de moment pentru România, accentuând importanța unui guvern care să ofere eficiență și priorități clare.

„Opțiunea este un guvern pro-european, care cred eu că reprezintă soluția momentului. Astăzi, România are nevoie ca aceste forțe politice să meargă împreună și să arate eficiență. Fiecare partid din aria pro-europeană trebuie să vină cu un set de priorități care să poată fi făcute, nu să promiți luna de pe cer într-un program de guvernare după care să nu faci nimic din el. Să vii cu un set de măsuri care sunt acceptate de către toți membrii coaliției”, a mai afirmat Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

O turmă de mistreți terorizează locuitorii din zona Becaș: „Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul!”

Publicat

Locuitorii din zona Becaș din Cluj-Napoca reclamă problema mistreților care apar tot mai des în cartier și produc pagube în gospodării.

Un clujean a tras un semnal de alarmă pe platforma MyCluj legat de prezența mistreților în zona Becaș, semnalând că situația devine din ce în ce mai greu de gestionat.

„Vă rog să ne ajutați!”

„De câteva luni, în zona Becaș apare o turmă de mistreți. În ultimele zile vin mereu. Cam 6. Câinii mei au reușit să-i îndepărteze până acum, dar nu știu până unde se va ajunge. Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul. Vin și ziua, și noaptea. Vă rog să ne ajutați”, a scris clujeanul exasperat.

Sesizarea, făcută pe 16 decembrie, a fost preluată de Primăria Cluj-Napoca și figurează momentan „în lucru”. Deși prezența mistreților a devenit obișnuită în zonele de lângă pădure, incursiunile lor devin tot mai agresive, iar localnicii se tem că situația ar putea scăpa de sub control.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax