Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Mihai Curteanu: Nu sunt fanul și adeptul STOP construcțiilor. Un oraș trebuie să se dezvolte COERENT

Publicat


Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind analistul politic Mihai Curteanu.

 

 • Luna trecută a fost un scandal imens. România trebuie să plătească un miliard de euro pentru vaccinuri, multe din ele nu vor fi folosite pentru vaccinarea populației.

 

M.C: Cu atât mai mult multe dintre ele cred că sunt și expirate astăzi. Și-au pierdut termenul de valabilitate. Avem o problemă mare astăzi. România a cheltuit un miliard pentru achiziționarea acestor doze de vaccin, multe dintre ele după cum ați observat și dumneavoastră nu au putut fi folosite.

Problema va fi cum vom recupera acești bani. Da, într-adevăr, toată lumea va spune au fost pentru o cauză imediată, o cauză de urgență sanitară. Trebuia să fim pregătiți. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi rămas fără.

Fără doar și poate cred că s-ar fi putut estima măcar un număr real. Nu spunea nimeni nimic dacă astăzi aveam un mic plus dar astăzi avem un număr de doze extrem de mare pe care va trebui Guvernul să le și neutralizeze, care implică cu totul și cu totul alte costuri. S-ar putea să ne trezim, astăzi, că acel miliard de fapt se va dubla. Cine va suporta aceste cheltuieli? Le vom suporta noi, din buzunarul propriu cu atât mai mutl cu cât România începe să simtă primul val de recesiune.

 

 • Primul val de recesiune, dar ne împrumutăm la cea mai mare dobândă din Europa. În luna martie inflația a atins 10 procente.

 

M.C: Avem o problemă. Inflația este în crescendo.Toți economiștii vin și ne avertizează pe acest subiect spunându-ne că avem probleme mari cu inflația. În trimestrul al treilea vom avea probleme mari de a susține economic astăzi și România să poată să impacteze absolut orice val al viitoarei recesiuni care se anunță din cauza războiului și bineînțeles și din cauza pandemiei.

Nici nu am avut blocaje economice în pandemie iar astăzi avem blocaje economice din cauza războiului din Ucraina.

 

 • România s-a împrumutat în primele 3 luni ale anului 2022 cu 46,9 miliarde de lei. Asta înseamnă 10 miliarde de euro.

 

M.C: Împrumuturile nu sunt neapărat un mecanism neutizat în alte state. Este un mecanism utilizat în orice stat democrat în absolut orice economie, doar cu un singur amendament: acele împrumuturi să fie împrumuturi performante, să se regăsească în economie într-un fel încât să poată fi restituite fără a crea sau a aduce pe spatele contribuabilului noi și noi scumpiri, noi și noi recuperări de datori pentru a fi achitate.

E nevoie de măsuri concrete pentru oamenii cu venituri mici

 • Cum vedeți această inițiativă a Guvernului de a susține cu 50 de euro la două luni persoanele aflate în pragul sărăciei?

 

M.C: Dacă am o libertate de exprimare am să fac o… am să folosesc o sintagmă: semicretină, și vă spun și de ce. Astăzi să vii, o consider o jignire personală. Să vii să oferi cei 50 de euro la două luni, 100 de lei pe lună, mi se pare o palmă pe obrazul celor nevoiași care astăzi într-adevăr se află în imposibilitate de a-și achita dările către stat, de a-și achita utilitățile, de a-și cumpăra de mâncare. N-am văzut un program real din partea Guvernului prin care să susțină… nu știu… prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, dau un exemplu, achitarea absolut tuturor medicamentelor pe care le folosește un pensionar cu un venit mic. N-am văzut așa ceva.

Avem doar doar punctual. Știm că este o categorie vulnerabilă. Avem alocația copilului de râde toată lumea de noi, toată Europa de noi și venim cu aceste vouchere care sunt exact pe principiul sticlei de ulei pe care o oferi într-o campanie electorală unui potențial votant. Eu cred că astfel de pomeni le-aș putea numi fără doar și poate și asumându-mi și având proprietatea cuvintelor, ar trebui să se o termine odată pentru totdeauna cu aceste pomeni. România are nevoie de proiecte. Oameni au nevoie de proiecte pe termen lung care să impacteze benefic în viața lor de zi cu zi.

 

 • La ora actuală în calitate de om politic ce ați face, ce proiect de lege ați iniția pentru a ajuta persoanele nevoiașe. Sunt discrepanțe foarte mari. O dată avem persoanele cu pensii minime, 1000 de lei, și avem persoane cu zeci de mii de lei pensie. Unde ar trebui să se echilibreze pentru că noi peste 10 ani dacă ieșim la pensie nu vom avea cine să ne plătească pensia.

 

M.C: Avem o probemă mare din punctul acesta de vedere pentru că există aceste discrepanțe. Avem acele pensii nesimțite acele pensii care au trecut la un moment dat prin acele majorări prin Parlament, procentual. Ele ar trebui reduse și îmi asum spunând acets lucru, ar trebui reduse în așa fel încât să nu mai existe aceste diferențe atât de mari. Ar trebui creat un plafon maxim și un plafon minim în așa fel încât să poată și cel din pătura de jos, total dezavantajată, să aibă un trai normal, demn de secolul 21 și de o țară democratică europeană.

 

 • Pentru că ați pomenit de o țară democratică europeană, costurile pentru lotul de autostradă Nădășel-Zimbor au crescut cu 250 milioane de lei.

 

M.C: Și probabil vor mai crește.

 

 • Deși se știa că acel sector este cu alunecări de teren. Dar ne întoarcem puțin în timp în 2004 când s-a tăiat panglica la Autostrada Bechtel în Săvădisla, aveam un contract negociat, o sumă fixă la care americanii au cerut să facă ei inclusiv proiectarea, dar ne-am ambiționat să facem noi proiectarea, ei nu și-au mai asumat execuția, dar în același timp a fost reziliat contractul pe vremea domnului președinte Băsescu.

 

M.C: Astăzi sunt neprevăzuturi care pot apărea în absolut în orice edificare a unui proiect. Dar, aceste neprevăzuturi nu trebuie să depășească un procentaj din valoarea totală, un procentaj de bun simț din valoarea totală a întregului proiect. Astăzi ne trezim că oferim  spre licitare un anumit tronson, oferim spre licitare lucrări publice la  un anumit preț iar la finalitatea lor prețul respectiv se triplează. Aici avem deja o problemă mare. Cineva înseamnă că a analizat total,  total greșit și ar trebui să vedem cine este vinovat pentru așa ceva. Nu ar mai trebui ca aceste lucruri să se întâmple. Ar trebui să avem parte de un preț real al piețe ide edificare a absolut oricărui proiect pe care noi dorim să îl edificăm.

Clujul proiectelor mari

 • Mergând de la Autostrada Transilvania puțin mai aproape de Cluj-Napoca. Vorbim despre Centura Metropolitană. Din punctul tău de vedere ca jurist, crezi că va fi realizată această Centură Metropolitană.

 

MC: Cred în proiectele mari, cred că trebuie să fie realizată la fel cum cred că din nefericire astăzi este o dulce himeră.  Observăm că pașii se fac din ce în ce mai greu. Observăm că edificarea ei și direcția spre edificare pașii de edificare sunt din ce în ce mai greoi. Văd că ne blocăm în tot felul de tertipluri legislative și tot felul de tertipluri birocratice. Într-adevăr astfel de proiecte sunt imperios necesare pentru dezvoltarea unui oraș, unui municipiu care are tendințe de metropolizarecum este municipiul Cluj-Napoca. nudiscutăm despre clujul celor un milion de locuitori, ne apropiem vertiginos. dacă luăm  întreaga zonă mtropolitană și comunele aferente cred că acolo suntem, la un milion de locuitori.  Cred că astfel de proiecte trebuie să fie puse în practică dar mult mai coerent și cu finanțări foarte bine definite

 

 •  Ar trebui simplificată legislația?

 

MC: Cu certitudine

 

 •  Noi stăm foarte mult după autorizațiile de mediu, ultima ștampilă care se pune pe acest proiect.

 

MC: Stăm foarte mult pe mecanismul de licitare. Stăm foarte mult pe multe ale chichițe birocratice. Cu certitudine ar trebui ca întreg mecanismul să fie unul mult mai  simplificat încât să poată fi pus în practică într-un timp relativ scurt.

 

 •  Se dorește modificarea pragului de licitație la 5 milioane de lei. Acest lucru va avantaja autoritățile locale?

 

MC: Da. Aș putea să cred că ar putea fi avantajate.

 

 •  Crezi că va fi realizat metroul în Cluj?

 

MC: Îmi doresc să fie realizat. Indiferent unde aș locui cred că absolut oricare cetățean al Clujului și-ar dori și cred că, construirea acestui proiect ar impacta pozitiv calitatea vieții cetățeanului. Costurile sunt mari. Nicăieri în lume astăzi nu este rentabil metroul. Autoritățile trebuie să încerce astfel încât subvenția care vine de la stat în momentul finalizării lui să fie cât mai mică. Costurile de edificare astăzi a acestui proiect da, sunt foarte mari.

 

 •  Două proiecte majore sunt vizate în această vară. O dată intersecția strada Mărginașă – Calea Mănăștur, va duce la blocaje de trafic acolo, și o dată cu începerea lucrărilor la metrou, domnul primar Emil Boc spunea că vom avea parte un an de zile fără trafic în centrul orașului pe calea Moților.

 

MC: Noi, astăzi, ca cetățeni, discutăm din ce în ce mai des despre Green Deal, discutăm din ce în ce mai des de programe de mediu, de crearea unui sistem în care să avem o viață cât mai sănătoasă cu putință, iar noi mergem de la magazinul din colț până la scara vecinului cu mașina. Dacă ne uităm astăzi în trafic putem observa, multe mașini sunt doar cu o singură persoană în ele sau cu o persoană cu un copil. Ar trebui și este într-o oarecare măsură transportul public în comun o soluție viabilă, ar trebui updatat. Nu cred că trenul metropolitan nu trebuie readus în discuție ca și mijloc de transport în comun astfel încât să descurajăm cât de mult se poate ca omul, cetățeanul de rând, să mai folosească mașina proprie.

Să nu oprim dezvoltarea orașului

 •  Dar autoritțile nu au construit în cartierele noi ale Clujului acele centre de cartier. Când mă refer la centre de cartier mă refer la creșe, grădiniță școală. Normal că părintele vine cu copilul în centru la școală, cum ai spus, după care merge la serviciu.

 

MC: Probabil că a fost o problemă de viziune urbanistică. Astăzi se încearcă o corectare a acestei paradigme. Orice edificare de ansamblu, când vedem un ansamblu de clădiri, sunt condiționate de a construi eventual o clădire de utilitate publică cum ar fi o grădiniță sau altă clădire de utilitate publică astfel încât să se corijeze aceste probleme urbanistice de care ne lovim astăzi exact cum spuneați mai devreme.

 

 •  Ar fi trebuie ca primăria să pună pe prim plan aceste investiții și abia după aceea să elibereze autorizațiile de construcție?

 

MC: Dacă am condiționa… eu nu sunt un fan neapărat al opririi edificării construcțiilor într-un oraș. Nu sunt fanul și adeptul STOP construcțiilor. Nu, eu cred că un oraș trebuie să se dezvolte dar…COERENT. Primăria nu trebuie să fie minim intruzivă în piața de business, dar trebuie să aibă anumite puncte prin care să ghideze o traiectorie concretă astfel încât să nu existe astfel de probleme pe care astăzi le întâmpinăm. Să avem străzi neasfaltate, să avem probleme de clădiri mult prea apropiate. Trebuie probabil reconsiderat întregul PUG și am înțeles că se lucrează la asta. Acest nou PUG probabil va corija inadvertențele care au existat până acum astfel încât ”calitatea vieții”, să îl parafrazez pe primarul Clujului, calitatea vieții cetățeanului să fie una ridicată.

 

 •  O întrebare referitoare la cele peste 250 de case ridicate pe Valea Fânațelor, pe care tot domnul primar afirma că vor fi demolate pentru că nu au fost construite cu autorizație…

 

MC: Aici va hotărî instanța dacă vor fi sau nu demolate. Nu hotărăște primarul acest aspect. Dacă aceste construcții din nefericire au fost edificate fără existența unei autorizații de construcție, din câte am înțeles.

 

 •  Neavând autorizație de construire, în atâția ani a apărut o casă în livadă, încă o casă în livadă, autoritățile….

 

MC: Autoritățile trebuiau să intervină din timp și să stopeze. Astăzi multă lume vine și ne spune: ar trebui să găsim o formulă legală pentru aceste persoane. Din punct de vedere uman îi înțeleg, sunt oameni  care astăzi au copii, și-au investit economiile probabil de o viață în edificarea unei case și să vină cineva să le-o dărâme… Dar dacă încurajezi un astfel de compartament, ne vom trezi  mâine nu cu 200, nu cu 300, ci probabil cu o mie de astfel de construcții. Toată lumea va încerca să se lege de acest subrefugiu în așa fel încât să eludeze latura legală. Un astfel de comportament nu trebuie încurajat. Trebuie corijat de urgență. Într-adevăr trebuia preîntâmpinat  și autoritățile aveau toate pârghiile legale ca să pre-întâmpine un astfel de comportament. Nu s-a întâmplat acest lucru și vedem astăzi că avem 200 de familii care se află în această situație.

 

 •  Trecem Valea Someșului, mergem puțin mai pe sud, zona Borhanci. Acolo, primăria anunța, încă de pe vremea domnului primar Gheorghe Funar, celebrul cartier de locuințe CasaRom. Ulterior acel cartier nu s-a mai construit. Vedem un exemplu de casă, ce trebuia construită în Borhanci, pe Calea Turzii. A ars acolo și de atâția ani, e o ruină acolo și nu s-a făcut nimic. Primăria nu a mai investit în Borhanci, dar în același timp sunt peste 80 de familii care așteaptă să primească autorizație de construire de peste 3 ani de zile…

 

MC: Astăzi este un studiu de trafic pe zona respectivă. Asta este și explicația primarului. Nu am să fac pe avocatul Primăriei, eu doar spun ceea ce știu din piață. Există un studiu de trafic care a demonstrat că dacă va crește numărul de locuințe, traficul generat pe toată breteaua străzii Brâncuși, iar acolo avem o intersecție destul de păcătoasă, fagului cu Borhanci, cu Brâncuși… Aici Primăria va trebui să implementeze și să facă acel sens giratoriu. S-a discutat despre el, s-a luat în calcul ca și măsură, s-a ajuns la concluzia că este una dintre măsurile viabile, ar fi trebuit pus în practică. Întreaga zonă este legată și de centura metropoitană și de căile de acces în așa fel încât tot traficul care se va genera în acea zonă să nu se mai reverse doar în Brâncuși sau în zona Bună Ziua. Acesta este rolul centurilor ocolitoare, inelelor de centură șamd.

Sunt formule de trafic care să decongestioneze practic hub-urile pe care le ai într-o unitate administrativ-teritorială.

 

 •  Vedem și putem face o comparație cu Oradea. În 2 mandate domnul Ilie Bolojan a reușit să creeze acele centuri, mulți amici, cunoștințe care locuiesc în Oradea îmi spun că e un oraș mult mai aerisit, pe când Clujul a rămas în urmă din acest punct de vedere.

 

MC: Da, Oradea este extrem de lăudată în ultima perioadă și am observat că apare prin toate topurile  ca model de bune practici administrative. Dar nu a fost asaltată precum a fost Clujul. Clujul a fost la un anumit punct, având în vedere că este un centru universitar, un centru medical. Am fost efectiv asaltați de noi și noi persoane care au rămas să locuiască în municipiul Cluj-Napoca. De la an la an am observat că populația municipiului Cluj-Napoca crește exponențial. Vom avea recensământul și vom vedea exact cum stăm.

 

 •  Nu doar o creștere exponențială, dar și o întinerire pentru că mulți tineri, mulți studennți aleg să rămână în Cluj.

 

MC: Avem Florești. Cea mai tânără și cea mai mare comună din țară. Mă uitam când era încă domnul Șulea încă primar, era făcut un studiu și era considerată comuna cu cel mai înalt grad de educație având tineri, mulți tineri absolvenți de studii universitare. Dar cu toate acestea este o comună cu mari probleme.

 

 •  Ca analist politic și jurist, care sunt problemele din Florești?

 

MC: Ar fi o listă mult prea lungă. Nu se datorează actualei administrații. Au fost multe dintre ele probleme moștenite. În primul rând inexistența unui PUG. Discutăm de acel PUG de peste 8 ani și încă nu este finalizat și nici nu există premisele să se finalizeze într-un termen relativ scurt.

 

 •  Cu toate acestea administrația a plătit firma care trebuia să realizeze acest PUG.

 

MC: A plătit și încă nu sunt premisele de finalizare a acestui PUG. Acest PUG, să înțeleagă toată lumea, este mecanismul de corijare, mecanismul de implementare  a unei direcții de dezvoltare. Astăzi ar trebui să fie multe studii de trafic, nu doar un studiu de trafic. Să vedem cum stăm efectiv la nivelul Floreștiului din punct de vedere al traficului. Avem probleme cu clădirile care nu au astăzi spațiile  aferente între ele. Putem începe discuția cu o regenerare urbană. Un proiect de regenerare urbană la nivelul întregii comune în așa fel încât să reușim să corectăm ceea ce a fost făcut greșit.

 

 •  Ar însemna să dărâmăm blocurile… și să construim de la zero.

 

MC: Nu neapărat să le dărâmăm. Am putea găsi formule de rezolvare a spațiului comun între blocuri, spațiile verzi. Am putea găsi zonele de expropriere unde pot fi expropriate anumite zone.

 

 •  Nu poți să faci o expopriere atâta timp cât terenul sau drumul de acces este girat la bancă pentru că mulți dintre proprietarii apartamentelor din Florești și-au cumpărat cu cotă parte din acel drum de servittute.

 

MC: Aici avem o problemă.

 

 •  Dacă băncile nu își vor da acceptul?

 

MC: Aici și cu insitituția financiar bancară trebuie avut discuții pe cazuri particulare. Nu putem generaliza. Nu e un caz generalizat. Sunt cazuri particulare. Aici trebuie începute discuții pe aceste cazuri cu instituția financiar bancară. Expus proiectul în așa fel să își dea și ei acordul făcându-i să înțeleagă că valoarea bunului pe care ei astăzi îl au în acea locație crește exponențial dacă acești pași vor fi urmați.

E corect prețul apartamentelor din Cluj?

 •  Referitor la valoarea bunurilor, cum considerați prețul apartamentelor pe metru pătrat în municipiul Cluj-Napoca, Florești, Chinteni. Chinteniul e preponderent de case, avem numai pe calea Chintăului câteva blocuri ridicate. Apahida Feleacu și Baciu…?

 

MC: Nu sunt neapărat un expert în imobiliare. Cred că cei mai potriviți pentru a da răspunsul ar fi experții pe imobiliare. Eu sunt doar un simplu părerolog din punctul acesta de vedere. Simt din plin și eu creșterea exponențială a prețurilor apartamentelor din Cluj și din comunele imediat limitrofe. Nu știu dacă va mai crește, dacă nu va mai crește. Există o problemă reală. Piața de profil, din cauza războiului, multe firme alimentându-se cu ciment, cu fier beton, cu diferite materiale de construcții, observăm o creștere de minim 40% a materialelor și asta se răsfrânge automat în prețul final al apartamentelor. Cât va putea susține piața, aici este o corelare și cu instituțiile financiar bancare. Cât timp ele vor susține nivelul de creditare, ca omul de rând să își poată să își cumpere un apartament  și susține acel credit. În momentul când acest cerc se va închide pe o anumită direcție, atunci într-adevăr vom suferi o cădere a pieței. Până atunci lucrurile vor merge la fel cum au mers și până acum.

Urmează o nouă recesiune?

 •  Ne putem aștepta la o nouă criză, după modelul 2007-2008?

 

MC: Nu, pentru că astăzi avem o criză provocată de război. Nu știu dacă va cădea neapărat piața imobiliară deși au crescut exponențial prețurile. Dacă va exista o corecție, cu certitudine va exista acea corecție. Nu știm când, dar să vedem când va veni efectiv valul pe care îl vom deconta, de valul pandemic și valul războiului. S-a întâmplat în epicentrul pandemic, în epicentrul războiului, iar valul va veni și către noi și ne va lovi la un moment dat. Experții preconizează că va fi undeva prin toamnă, când vom simți efectiv efectele atât ale pandemiei, cât și ale războiului. Ele au reușit să se și cumuleze fiind atât de aproape una de cealaltă în acest orizont de timp. Din nefericire au continuat una după cealaltă.

 

 •  Estimezi o creștere a prețului la alimente în condițiile Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale?

 

MC: Le și vedem deja în piață. Această creștere, atât la produsele de bază, cât la absolut orice aliment, observăm o creștere a prețurilor. Nu observăm o stagnare și premisele sunt pentru o creștere continuă. Sunt legate și cu prețul combustibilului, cu prețul care va fi în crescendo al grâului, pentru că să nu uităm: Ucraina era unul dintre producătorii principali de grâne din Europa.

 

 •  Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru stoparea acestor creșteri de prețuri?

 

MC: Avem acei bani pe care noi i-am primit de la UE prin PNRR. Simplificați modul de acordare a banilor. Dați drumul la bani în piață în așa fel încât să putem contracara absolut toate efectele care vin și o   potențială criză, o potențială recesiune. Să se dea drumul la ban în piață. Nu văd decât măsuri declarative. Nu văd decât lozinci pancardiste, nimic mai mult. Vreau să văd în piață dat drumul banilor care să se reverse în economie și să impacteze imediat buzunarul cetățeanului.

 

 •  Pe partea socială. Am pomenit mai devreme de cei 50 de euro sub formă de vouchere. Sunt suficienți acei bani?

 

MC: V-am spus fără doar și poate NU.  Este o jignire. Să existe și pe partea socială pachete clare de măsuri de într-ajutorare, dar măsuri de într-ajutorare reale, în așa fel încât cetățeanul care este beneficiarul acelor măsuri sociale, să aibă într-adevăr o impactare pozitivă.

 

 •  Alianța PSD-PNL va fi de durată sau e doar o parte de conjunctură politică?

 

MC: Veteți, ei se laudă peste tot că vor continua și după alegerile din 2024. Până acum funcționează. Văd că au reușit să își rezolve absolut orice diferend deși este o struțo-cămilă.Văd că funcționează încă această alianță. Sincer din punctul meu de vedere guvernarea USR a fost mult mai slabă și care a creat pe termen mediu cel puțin și scurt probleme mult mai mari din cauza unor persoanje care erau în incapacitate de a conduce anumite minsitere. Aici aș nominaliza-o și, de fiecare dată când am ocazia, o nominalizez pe doamna Mihăilă din cauza căreia am pierdut o finanțare europeană pentru testare gratuită. Pentru simplu fapt că doamna Mihăilă nu a deschis mapa aflată pe biroul dânsei și nu a semnat. Pe când a deschis acea mapă, a trecut timpul și am pierdut acei bănuți.

 

 •  Ar trebui ca aceată doamnă să fie trasă la răspundere?

 

MC: Fără doar și poate. Cineva ar trebui. Să se îndrepte împotriva ei din punct de vedere legal.  Ar trebui să fie trasă la răspundere și să suporte aceste cheltuieli care cetățeanul de rând în definitiv le-a făcut. Astăzi putea cetățanul sau în perioada aceea, știm costurile care erau destul de mari  pentru testare, bănuți pe care omul de rând trebuia să îi disloce  din fondurile proprii, într-o situație oricum delicată. Mulți erau acasă cu salarii neplătite. Doamna Mihăilă care, din motive astăzi sunt greu de înțeles, venit din partea unui ministru, a omis în termen util să semneze ce era în acea mapă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Andrei Popa

  mai 24, 2022 la 4:55 pm

  Era interesant daca era intrebat care e situatia la Transilvania Smart City unde e implicat si el. Cum arata o mare investitie blocata deja la stadiul de fundatie din lipsa de bani….?
  Mai sunt sanse ca cei ce au platit deja sa-si vada finalizate apartamentele?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Local clujean închis şi amendat cu 100.000 de lei. Are probleme grave cu securitatea la incendii. Controale inopinate ale IGSU

Publicat

De

incendiu local club colectiv

Un local clujean a fost închis de lucrătorii ISU Cluj, iar proprietarii au fost amendaţi cu 100.000 de lei pentru probleme grave în ceea ce priveşte securitatea la incendii.

Controale inopinate ale IGSU

Verificările inopinate la operatorii economici au continuat pe parcursul săptămânii trecute: 2 obiective au fost închise. Cuantumul amenzilor aplicate depăşeşte 1.300.000 lei.

Acţiunile extinse la nivel naţional au fost coordonate de către IGSU.

Pentru siguranţa celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în locaţii destinate divertismentului, prin dispoziţia secretarului de stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, pe parcursul săptămânii trecute (21-27 noiembrie a.c.), inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control inopinat la 312 operatori economici din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti.

Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori şi accesibilitatea căilor de evacuare.

Local clujean închis şi amendat cu 100.000 de lei

În urma acţiunilor de control derulate în perioada de referinţă, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu (depăşirea numărului maxim de utilizatori cu mai mult de 10%, neasigurarea echipării cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiilor etc.), pentru un obiectiv din judeţul Bacău a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Totodată, pentru un alt obiectiv din judeţul Cluj a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru neasigurarea instalaţiilor de desfumare, precum şi pentru lipsa echipării construcţiei cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiilor.

Pe lângă aspectele menţionate mai sus, pe timpul controalelor, colegii noştri au constatat şi alte 907 neconformităţi pe linia securităţii la incendiu (79 dintre deficienţe fiind soluţionate pe timpul controalelor), sancţionate cu 514 avertismente şi 302 amenzi, în cuantum de 1.302.600 lei.

Astfel, pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au identificat 44 de obiective care nu deţineau autorizaţia de securitate la incendiu sau alte încălcări care ţin de exploatarea necorespunzătoare a căilor de evacuare, a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, inclusiv nerespectarea interdicţiei privind fumatul în spaţii publice închise.

Securitatea celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială.

Caracterul permanent al activităţii de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanţilor obiectivelor existente la nivel naţional în respectarea, în fiecare moment, a măsurilor de siguranţă, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuţi de lege şi respectarea interdicţiei privind fumatul în spaţii publice închise.

Reamintim faptul că acţiunile noastre nu urmăresc sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă fiecăruia dintre noi, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centrul de TRANSPLANT Multiorgan aprobat de CJ Cluj. Investiție de 800 de milione de lei. 80% din bani, din PNRR

Publicat

De

Plenul reunit al Consiliului Județean Cluj a aprobat luni proiectul de construire a Centrului de Transplant Multiorgan de la Cluj. Proiectul, care este unic în România și Europa de Est va fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Consilierii județeani au voro astăzi proiectul, un pas necesar, avînd în vedere că prin PNRR a fost lansat apelul competitiv, care are în vedere finanțarea construirii a minim 25 de spitale sau unități sanitare noi, investiție prin care se va asigura inclusiv dotarea instituțiilor spitalicești cu echipamente și aparatură medicală.

Proiectul Centrului de Transplant Multiorgan de la Cluj, aprobat. Investiție de 800 de milione de lei

Proiectul forului administrativ județean are o valoare de aproape 800 de milioane de lei, fără T.V.A., din care 80% reprezintă valoarea finanțării nerambursabile din PNRR, iar 20% este contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj.

„Vorbim despre un proiect avansat și matur, care va deservi întreaga țară. Odată cu identificarea sursei de finanțare nerambursabilă avem încredere că obiectivul nostru va putea fi atins, acela de a finaliza în maxim trei ani construcția”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Investiția vizează construcția unui centru de transplant care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.

Clădire cu performanță energetică foarte ridicată

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va integra soluții tehnice contemporane în materie de construcții și arhitectură medicală, punând pacientul pe primul loc în toate fluxurile oferite.

Clădirea va avea o fundație pe sistemul top-down, care presupune realizarea de piloni forați, executarea planșeului la cota solului și, ulterior, executarea planșeelor inferioare. Aceasta va fi una eficientă, care va respecta standardele nZEB – nearly Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero.

Centrul de Transplant va avea heliport

Obiectivul medical ultramodern va fi construit pe str. B. P. Hașdeu nr. 6 și va dispune de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI.

Acesta va avea 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și Unitate de Primiri Urgențe, laboratoare, unitate de transfuzii și recoltare sânge, zonă A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane și un heliport,

De asemenea, Centrul Integrat de Transplant va dispune și de 176 de locuri de parcare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiție de 1,6 MILIARDE de lei la Cluj. Consiliul Județean depune proiectul Spitalului Monobloc de COPII spre finanțare

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj a aprobat luni proiectul privind construcția Spitalului Pediatric Monobloc, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul are o valoare de peste 1,6 miliarde de lei, fărăr TVA, 60% din această sumă reprezentând valoarea finanțării nerambursabile prin PNRR. Restul de 40% reprezeintă contribuția proprie a CJ Cluj.

Investiție de 1,6 miliarde de lei la Cluj pentru Spitalul Pediatric

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi ridicat pe un teren de aproximativ 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci.

„Profităm de această oprtunitate pentru a costrui, cu fonduri nerambursabile, cea mai modernă unitate medicală pediatrică din țară. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății, edificiul medical ultramodern urmând să deservească pacienți din întreaga Românie”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Spitalul va avea 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți, au mai arătat reprezentanții CJ Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Centralele PV livrate de E.ON au ajutat peste 60 de firme să-și REDUCĂ facturile la energie cu până la 100%

Publicat

eon pv 01

E.ON Energie România a finalizat și predat la cheie anul acesta 68 de centrale fotovoltaice pentru mai mult de 60 de companii partenere, reprezentând investiții de peste 11 milioane de euro. Numărul proiectelor implementate până în luna septembrie este aproape dublu față de întreg anul trecut.

· 68 de centrale fotovoltaice au fost finalizate anul acesta;

· Producția anuală de energie totalizează 1.400 MWh;

· Recuperarea investiției se face în 4-7 ani;

Centralele solare au fost proiectate să corespundă nevoilor și cerințelor specifice fiecărui partener și asigură între 34 și 100% din necesarul de energie al acestora.

Construcția sistemelor a presupus instalarea a peste 34.000 de module fotovoltaice în locațiile partenerilor E.ON din toată țara, acestea acoperind o suprafață utilă de aproximativ 57.000 de mp. Cu o putere instalată însumată de 12 MW, sistemele fotovoltaice produc circa 1.400 MWh de energie electrică regenerabilă pe an și contribuie la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu circa 300 de tone pe an.

„Partenerii noștri, de la întreprinderi mici și mijlocii la companii mari din industrie, caută să îşi eficientizeze consumul și să reducă costurile cu energia, să fie cât mai independenţi energetic şi să aibă o afacere sustenabilă. E.ON a dezvoltat începând cu 2019 un portofoliu de soluţii energetice care să susţină afacerile partenerilor noștri pe termen lung. Cele peste 150 de proiecte PV pe care le-am finalizat generează în prezent circa 36 GWh de energie regenerabilă anual și contribuie la reducerea emisiile de CO2 cu aproape 8.000 de tone pe an”, a declarat Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România.

„Durata de construcție a centralelor (…) a fost în medie de circa 7 luni”

Creșterea competitivității, controlul asupra nevoilor și fluxurilor de energie prin reducerea consumului din rețea și stabilizarea costurilor lunare cu energia și, totodată, reducerea amprentei de carbon sunt beneficii care fac investiția într-o centrală fotovoltaică profitabilă, dar și sustenabilă.

E.ON propune soluții la cheie, proiectate să corespundă nevoilor și profilului de consum al clienților și sprijină firmele să devină prosumatori pe parcursul întregului proces. Compania asigură evaluarea locului de consum, întocmirea proiectului tehnic, obținerea avizelor necesare, instalarea centralei fotovoltaice, precum și realizarea mentenanței sistemului și verificarea instalației electrice, după finalizarea procesului.

Durata de construcție a centralelor, de la demararea lucrărilor și până la predare a fost în medie de circa 7 luni. Cu o durată mare de viață, de circa 25 de ani și o perioadă de recuperare a investiției de 4-7 ani, centralele solare sunt cea mai competitivă opțiune de producere a energiei din punctul de vedere al costurilor.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax