Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Mihai Curteanu: Nu sunt fanul și adeptul STOP construcțiilor. Un oraș trebuie să se dezvolte COERENT

Publicat


Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind analistul politic Mihai Curteanu.

 

  • Luna trecută a fost un scandal imens. România trebuie să plătească un miliard de euro pentru vaccinuri, multe din ele nu vor fi folosite pentru vaccinarea populației.

 

M.C: Cu atât mai mult multe dintre ele cred că sunt și expirate astăzi. Și-au pierdut termenul de valabilitate. Avem o problemă mare astăzi. România a cheltuit un miliard pentru achiziționarea acestor doze de vaccin, multe dintre ele după cum ați observat și dumneavoastră nu au putut fi folosite.

Problema va fi cum vom recupera acești bani. Da, într-adevăr, toată lumea va spune au fost pentru o cauză imediată, o cauză de urgență sanitară. Trebuia să fim pregătiți. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi rămas fără.

Fără doar și poate cred că s-ar fi putut estima măcar un număr real. Nu spunea nimeni nimic dacă astăzi aveam un mic plus dar astăzi avem un număr de doze extrem de mare pe care va trebui Guvernul să le și neutralizeze, care implică cu totul și cu totul alte costuri. S-ar putea să ne trezim, astăzi, că acel miliard de fapt se va dubla. Cine va suporta aceste cheltuieli? Le vom suporta noi, din buzunarul propriu cu atât mai mutl cu cât România începe să simtă primul val de recesiune.

 

  • Primul val de recesiune, dar ne împrumutăm la cea mai mare dobândă din Europa. În luna martie inflația a atins 10 procente.

 

M.C: Avem o problemă. Inflația este în crescendo.Toți economiștii vin și ne avertizează pe acest subiect spunându-ne că avem probleme mari cu inflația. În trimestrul al treilea vom avea probleme mari de a susține economic astăzi și România să poată să impacteze absolut orice val al viitoarei recesiuni care se anunță din cauza războiului și bineînțeles și din cauza pandemiei.

Nici nu am avut blocaje economice în pandemie iar astăzi avem blocaje economice din cauza războiului din Ucraina.

 

  • România s-a împrumutat în primele 3 luni ale anului 2022 cu 46,9 miliarde de lei. Asta înseamnă 10 miliarde de euro.

 

M.C: Împrumuturile nu sunt neapărat un mecanism neutizat în alte state. Este un mecanism utilizat în orice stat democrat în absolut orice economie, doar cu un singur amendament: acele împrumuturi să fie împrumuturi performante, să se regăsească în economie într-un fel încât să poată fi restituite fără a crea sau a aduce pe spatele contribuabilului noi și noi scumpiri, noi și noi recuperări de datori pentru a fi achitate.

E nevoie de măsuri concrete pentru oamenii cu venituri mici

  • Cum vedeți această inițiativă a Guvernului de a susține cu 50 de euro la două luni persoanele aflate în pragul sărăciei?

 

M.C: Dacă am o libertate de exprimare am să fac o… am să folosesc o sintagmă: semicretină, și vă spun și de ce. Astăzi să vii, o consider o jignire personală. Să vii să oferi cei 50 de euro la două luni, 100 de lei pe lună, mi se pare o palmă pe obrazul celor nevoiași care astăzi într-adevăr se află în imposibilitate de a-și achita dările către stat, de a-și achita utilitățile, de a-și cumpăra de mâncare. N-am văzut un program real din partea Guvernului prin care să susțină… nu știu… prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, dau un exemplu, achitarea absolut tuturor medicamentelor pe care le folosește un pensionar cu un venit mic. N-am văzut așa ceva.

Avem doar doar punctual. Știm că este o categorie vulnerabilă. Avem alocația copilului de râde toată lumea de noi, toată Europa de noi și venim cu aceste vouchere care sunt exact pe principiul sticlei de ulei pe care o oferi într-o campanie electorală unui potențial votant. Eu cred că astfel de pomeni le-aș putea numi fără doar și poate și asumându-mi și având proprietatea cuvintelor, ar trebui să se o termine odată pentru totdeauna cu aceste pomeni. România are nevoie de proiecte. Oameni au nevoie de proiecte pe termen lung care să impacteze benefic în viața lor de zi cu zi.

 

  • La ora actuală în calitate de om politic ce ați face, ce proiect de lege ați iniția pentru a ajuta persoanele nevoiașe. Sunt discrepanțe foarte mari. O dată avem persoanele cu pensii minime, 1000 de lei, și avem persoane cu zeci de mii de lei pensie. Unde ar trebui să se echilibreze pentru că noi peste 10 ani dacă ieșim la pensie nu vom avea cine să ne plătească pensia.

 

M.C: Avem o probemă mare din punctul acesta de vedere pentru că există aceste discrepanțe. Avem acele pensii nesimțite acele pensii care au trecut la un moment dat prin acele majorări prin Parlament, procentual. Ele ar trebui reduse și îmi asum spunând acets lucru, ar trebui reduse în așa fel încât să nu mai existe aceste diferențe atât de mari. Ar trebui creat un plafon maxim și un plafon minim în așa fel încât să poată și cel din pătura de jos, total dezavantajată, să aibă un trai normal, demn de secolul 21 și de o țară democratică europeană.

 

  • Pentru că ați pomenit de o țară democratică europeană, costurile pentru lotul de autostradă Nădășel-Zimbor au crescut cu 250 milioane de lei.

 

M.C: Și probabil vor mai crește.

 

  • Deși se știa că acel sector este cu alunecări de teren. Dar ne întoarcem puțin în timp în 2004 când s-a tăiat panglica la Autostrada Bechtel în Săvădisla, aveam un contract negociat, o sumă fixă la care americanii au cerut să facă ei inclusiv proiectarea, dar ne-am ambiționat să facem noi proiectarea, ei nu și-au mai asumat execuția, dar în același timp a fost reziliat contractul pe vremea domnului președinte Băsescu.

 

M.C: Astăzi sunt neprevăzuturi care pot apărea în absolut în orice edificare a unui proiect. Dar, aceste neprevăzuturi nu trebuie să depășească un procentaj din valoarea totală, un procentaj de bun simț din valoarea totală a întregului proiect. Astăzi ne trezim că oferim  spre licitare un anumit tronson, oferim spre licitare lucrări publice la  un anumit preț iar la finalitatea lor prețul respectiv se triplează. Aici avem deja o problemă mare. Cineva înseamnă că a analizat total,  total greșit și ar trebui să vedem cine este vinovat pentru așa ceva. Nu ar mai trebui ca aceste lucruri să se întâmple. Ar trebui să avem parte de un preț real al piețe ide edificare a absolut oricărui proiect pe care noi dorim să îl edificăm.

Clujul proiectelor mari

  • Mergând de la Autostrada Transilvania puțin mai aproape de Cluj-Napoca. Vorbim despre Centura Metropolitană. Din punctul tău de vedere ca jurist, crezi că va fi realizată această Centură Metropolitană.

 

MC: Cred în proiectele mari, cred că trebuie să fie realizată la fel cum cred că din nefericire astăzi este o dulce himeră.  Observăm că pașii se fac din ce în ce mai greu. Observăm că edificarea ei și direcția spre edificare pașii de edificare sunt din ce în ce mai greoi. Văd că ne blocăm în tot felul de tertipluri legislative și tot felul de tertipluri birocratice. Într-adevăr astfel de proiecte sunt imperios necesare pentru dezvoltarea unui oraș, unui municipiu care are tendințe de metropolizarecum este municipiul Cluj-Napoca. nudiscutăm despre clujul celor un milion de locuitori, ne apropiem vertiginos. dacă luăm  întreaga zonă mtropolitană și comunele aferente cred că acolo suntem, la un milion de locuitori.  Cred că astfel de proiecte trebuie să fie puse în practică dar mult mai coerent și cu finanțări foarte bine definite

 

  •  Ar trebui simplificată legislația?

 

MC: Cu certitudine

 

  •  Noi stăm foarte mult după autorizațiile de mediu, ultima ștampilă care se pune pe acest proiect.

 

MC: Stăm foarte mult pe mecanismul de licitare. Stăm foarte mult pe multe ale chichițe birocratice. Cu certitudine ar trebui ca întreg mecanismul să fie unul mult mai  simplificat încât să poată fi pus în practică într-un timp relativ scurt.

 

  •  Se dorește modificarea pragului de licitație la 5 milioane de lei. Acest lucru va avantaja autoritățile locale?

 

MC: Da. Aș putea să cred că ar putea fi avantajate.

 

  •  Crezi că va fi realizat metroul în Cluj?

 

MC: Îmi doresc să fie realizat. Indiferent unde aș locui cred că absolut oricare cetățean al Clujului și-ar dori și cred că, construirea acestui proiect ar impacta pozitiv calitatea vieții cetățeanului. Costurile sunt mari. Nicăieri în lume astăzi nu este rentabil metroul. Autoritățile trebuie să încerce astfel încât subvenția care vine de la stat în momentul finalizării lui să fie cât mai mică. Costurile de edificare astăzi a acestui proiect da, sunt foarte mari.

 

  •  Două proiecte majore sunt vizate în această vară. O dată intersecția strada Mărginașă – Calea Mănăștur, va duce la blocaje de trafic acolo, și o dată cu începerea lucrărilor la metrou, domnul primar Emil Boc spunea că vom avea parte un an de zile fără trafic în centrul orașului pe calea Moților.

 

MC: Noi, astăzi, ca cetățeni, discutăm din ce în ce mai des despre Green Deal, discutăm din ce în ce mai des de programe de mediu, de crearea unui sistem în care să avem o viață cât mai sănătoasă cu putință, iar noi mergem de la magazinul din colț până la scara vecinului cu mașina. Dacă ne uităm astăzi în trafic putem observa, multe mașini sunt doar cu o singură persoană în ele sau cu o persoană cu un copil. Ar trebui și este într-o oarecare măsură transportul public în comun o soluție viabilă, ar trebui updatat. Nu cred că trenul metropolitan nu trebuie readus în discuție ca și mijloc de transport în comun astfel încât să descurajăm cât de mult se poate ca omul, cetățeanul de rând, să mai folosească mașina proprie.

Să nu oprim dezvoltarea orașului

  •  Dar autoritțile nu au construit în cartierele noi ale Clujului acele centre de cartier. Când mă refer la centre de cartier mă refer la creșe, grădiniță școală. Normal că părintele vine cu copilul în centru la școală, cum ai spus, după care merge la serviciu.

 

MC: Probabil că a fost o problemă de viziune urbanistică. Astăzi se încearcă o corectare a acestei paradigme. Orice edificare de ansamblu, când vedem un ansamblu de clădiri, sunt condiționate de a construi eventual o clădire de utilitate publică cum ar fi o grădiniță sau altă clădire de utilitate publică astfel încât să se corijeze aceste probleme urbanistice de care ne lovim astăzi exact cum spuneați mai devreme.

 

  •  Ar fi trebuie ca primăria să pună pe prim plan aceste investiții și abia după aceea să elibereze autorizațiile de construcție?

 

MC: Dacă am condiționa… eu nu sunt un fan neapărat al opririi edificării construcțiilor într-un oraș. Nu sunt fanul și adeptul STOP construcțiilor. Nu, eu cred că un oraș trebuie să se dezvolte dar…COERENT. Primăria nu trebuie să fie minim intruzivă în piața de business, dar trebuie să aibă anumite puncte prin care să ghideze o traiectorie concretă astfel încât să nu existe astfel de probleme pe care astăzi le întâmpinăm. Să avem străzi neasfaltate, să avem probleme de clădiri mult prea apropiate. Trebuie probabil reconsiderat întregul PUG și am înțeles că se lucrează la asta. Acest nou PUG probabil va corija inadvertențele care au existat până acum astfel încât ”calitatea vieții”, să îl parafrazez pe primarul Clujului, calitatea vieții cetățeanului să fie una ridicată.

 

  •  O întrebare referitoare la cele peste 250 de case ridicate pe Valea Fânațelor, pe care tot domnul primar afirma că vor fi demolate pentru că nu au fost construite cu autorizație…

 

MC: Aici va hotărî instanța dacă vor fi sau nu demolate. Nu hotărăște primarul acest aspect. Dacă aceste construcții din nefericire au fost edificate fără existența unei autorizații de construcție, din câte am înțeles.

 

  •  Neavând autorizație de construire, în atâția ani a apărut o casă în livadă, încă o casă în livadă, autoritățile….

 

MC: Autoritățile trebuiau să intervină din timp și să stopeze. Astăzi multă lume vine și ne spune: ar trebui să găsim o formulă legală pentru aceste persoane. Din punct de vedere uman îi înțeleg, sunt oameni  care astăzi au copii, și-au investit economiile probabil de o viață în edificarea unei case și să vină cineva să le-o dărâme… Dar dacă încurajezi un astfel de compartament, ne vom trezi  mâine nu cu 200, nu cu 300, ci probabil cu o mie de astfel de construcții. Toată lumea va încerca să se lege de acest subrefugiu în așa fel încât să eludeze latura legală. Un astfel de comportament nu trebuie încurajat. Trebuie corijat de urgență. Într-adevăr trebuia preîntâmpinat  și autoritățile aveau toate pârghiile legale ca să pre-întâmpine un astfel de comportament. Nu s-a întâmplat acest lucru și vedem astăzi că avem 200 de familii care se află în această situație.

 

  •  Trecem Valea Someșului, mergem puțin mai pe sud, zona Borhanci. Acolo, primăria anunța, încă de pe vremea domnului primar Gheorghe Funar, celebrul cartier de locuințe CasaRom. Ulterior acel cartier nu s-a mai construit. Vedem un exemplu de casă, ce trebuia construită în Borhanci, pe Calea Turzii. A ars acolo și de atâția ani, e o ruină acolo și nu s-a făcut nimic. Primăria nu a mai investit în Borhanci, dar în același timp sunt peste 80 de familii care așteaptă să primească autorizație de construire de peste 3 ani de zile…

 

MC: Astăzi este un studiu de trafic pe zona respectivă. Asta este și explicația primarului. Nu am să fac pe avocatul Primăriei, eu doar spun ceea ce știu din piață. Există un studiu de trafic care a demonstrat că dacă va crește numărul de locuințe, traficul generat pe toată breteaua străzii Brâncuși, iar acolo avem o intersecție destul de păcătoasă, fagului cu Borhanci, cu Brâncuși… Aici Primăria va trebui să implementeze și să facă acel sens giratoriu. S-a discutat despre el, s-a luat în calcul ca și măsură, s-a ajuns la concluzia că este una dintre măsurile viabile, ar fi trebuit pus în practică. Întreaga zonă este legată și de centura metropoitană și de căile de acces în așa fel încât tot traficul care se va genera în acea zonă să nu se mai reverse doar în Brâncuși sau în zona Bună Ziua. Acesta este rolul centurilor ocolitoare, inelelor de centură șamd.

Sunt formule de trafic care să decongestioneze practic hub-urile pe care le ai într-o unitate administrativ-teritorială.

 

  •  Vedem și putem face o comparație cu Oradea. În 2 mandate domnul Ilie Bolojan a reușit să creeze acele centuri, mulți amici, cunoștințe care locuiesc în Oradea îmi spun că e un oraș mult mai aerisit, pe când Clujul a rămas în urmă din acest punct de vedere.

 

MC: Da, Oradea este extrem de lăudată în ultima perioadă și am observat că apare prin toate topurile  ca model de bune practici administrative. Dar nu a fost asaltată precum a fost Clujul. Clujul a fost la un anumit punct, având în vedere că este un centru universitar, un centru medical. Am fost efectiv asaltați de noi și noi persoane care au rămas să locuiască în municipiul Cluj-Napoca. De la an la an am observat că populația municipiului Cluj-Napoca crește exponențial. Vom avea recensământul și vom vedea exact cum stăm.

 

  •  Nu doar o creștere exponențială, dar și o întinerire pentru că mulți tineri, mulți studennți aleg să rămână în Cluj.

 

MC: Avem Florești. Cea mai tânără și cea mai mare comună din țară. Mă uitam când era încă domnul Șulea încă primar, era făcut un studiu și era considerată comuna cu cel mai înalt grad de educație având tineri, mulți tineri absolvenți de studii universitare. Dar cu toate acestea este o comună cu mari probleme.

 

  •  Ca analist politic și jurist, care sunt problemele din Florești?

 

MC: Ar fi o listă mult prea lungă. Nu se datorează actualei administrații. Au fost multe dintre ele probleme moștenite. În primul rând inexistența unui PUG. Discutăm de acel PUG de peste 8 ani și încă nu este finalizat și nici nu există premisele să se finalizeze într-un termen relativ scurt.

 

  •  Cu toate acestea administrația a plătit firma care trebuia să realizeze acest PUG.

 

MC: A plătit și încă nu sunt premisele de finalizare a acestui PUG. Acest PUG, să înțeleagă toată lumea, este mecanismul de corijare, mecanismul de implementare  a unei direcții de dezvoltare. Astăzi ar trebui să fie multe studii de trafic, nu doar un studiu de trafic. Să vedem cum stăm efectiv la nivelul Floreștiului din punct de vedere al traficului. Avem probleme cu clădirile care nu au astăzi spațiile  aferente între ele. Putem începe discuția cu o regenerare urbană. Un proiect de regenerare urbană la nivelul întregii comune în așa fel încât să reușim să corectăm ceea ce a fost făcut greșit.

 

  •  Ar însemna să dărâmăm blocurile… și să construim de la zero.

 

MC: Nu neapărat să le dărâmăm. Am putea găsi formule de rezolvare a spațiului comun între blocuri, spațiile verzi. Am putea găsi zonele de expropriere unde pot fi expropriate anumite zone.

 

  •  Nu poți să faci o expopriere atâta timp cât terenul sau drumul de acces este girat la bancă pentru că mulți dintre proprietarii apartamentelor din Florești și-au cumpărat cu cotă parte din acel drum de servittute.

 

MC: Aici avem o problemă.

 

  •  Dacă băncile nu își vor da acceptul?

 

MC: Aici și cu insitituția financiar bancară trebuie avut discuții pe cazuri particulare. Nu putem generaliza. Nu e un caz generalizat. Sunt cazuri particulare. Aici trebuie începute discuții pe aceste cazuri cu instituția financiar bancară. Expus proiectul în așa fel să își dea și ei acordul făcându-i să înțeleagă că valoarea bunului pe care ei astăzi îl au în acea locație crește exponențial dacă acești pași vor fi urmați.

E corect prețul apartamentelor din Cluj?

  •  Referitor la valoarea bunurilor, cum considerați prețul apartamentelor pe metru pătrat în municipiul Cluj-Napoca, Florești, Chinteni. Chinteniul e preponderent de case, avem numai pe calea Chintăului câteva blocuri ridicate. Apahida Feleacu și Baciu…?

 

MC: Nu sunt neapărat un expert în imobiliare. Cred că cei mai potriviți pentru a da răspunsul ar fi experții pe imobiliare. Eu sunt doar un simplu părerolog din punctul acesta de vedere. Simt din plin și eu creșterea exponențială a prețurilor apartamentelor din Cluj și din comunele imediat limitrofe. Nu știu dacă va mai crește, dacă nu va mai crește. Există o problemă reală. Piața de profil, din cauza războiului, multe firme alimentându-se cu ciment, cu fier beton, cu diferite materiale de construcții, observăm o creștere de minim 40% a materialelor și asta se răsfrânge automat în prețul final al apartamentelor. Cât va putea susține piața, aici este o corelare și cu instituțiile financiar bancare. Cât timp ele vor susține nivelul de creditare, ca omul de rând să își poată să își cumpere un apartament  și susține acel credit. În momentul când acest cerc se va închide pe o anumită direcție, atunci într-adevăr vom suferi o cădere a pieței. Până atunci lucrurile vor merge la fel cum au mers și până acum.

Urmează o nouă recesiune?

  •  Ne putem aștepta la o nouă criză, după modelul 2007-2008?

 

MC: Nu, pentru că astăzi avem o criză provocată de război. Nu știu dacă va cădea neapărat piața imobiliară deși au crescut exponențial prețurile. Dacă va exista o corecție, cu certitudine va exista acea corecție. Nu știm când, dar să vedem când va veni efectiv valul pe care îl vom deconta, de valul pandemic și valul războiului. S-a întâmplat în epicentrul pandemic, în epicentrul războiului, iar valul va veni și către noi și ne va lovi la un moment dat. Experții preconizează că va fi undeva prin toamnă, când vom simți efectiv efectele atât ale pandemiei, cât și ale războiului. Ele au reușit să se și cumuleze fiind atât de aproape una de cealaltă în acest orizont de timp. Din nefericire au continuat una după cealaltă.

 

  •  Estimezi o creștere a prețului la alimente în condițiile Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale?

 

MC: Le și vedem deja în piață. Această creștere, atât la produsele de bază, cât la absolut orice aliment, observăm o creștere a prețurilor. Nu observăm o stagnare și premisele sunt pentru o creștere continuă. Sunt legate și cu prețul combustibilului, cu prețul care va fi în crescendo al grâului, pentru că să nu uităm: Ucraina era unul dintre producătorii principali de grâne din Europa.

 

  •  Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru stoparea acestor creșteri de prețuri?

 

MC: Avem acei bani pe care noi i-am primit de la UE prin PNRR. Simplificați modul de acordare a banilor. Dați drumul la bani în piață în așa fel încât să putem contracara absolut toate efectele care vin și o   potențială criză, o potențială recesiune. Să se dea drumul la ban în piață. Nu văd decât măsuri declarative. Nu văd decât lozinci pancardiste, nimic mai mult. Vreau să văd în piață dat drumul banilor care să se reverse în economie și să impacteze imediat buzunarul cetățeanului.

 

  •  Pe partea socială. Am pomenit mai devreme de cei 50 de euro sub formă de vouchere. Sunt suficienți acei bani?

 

MC: V-am spus fără doar și poate NU.  Este o jignire. Să existe și pe partea socială pachete clare de măsuri de într-ajutorare, dar măsuri de într-ajutorare reale, în așa fel încât cetățeanul care este beneficiarul acelor măsuri sociale, să aibă într-adevăr o impactare pozitivă.

 

  •  Alianța PSD-PNL va fi de durată sau e doar o parte de conjunctură politică?

 

MC: Veteți, ei se laudă peste tot că vor continua și după alegerile din 2024. Până acum funcționează. Văd că au reușit să își rezolve absolut orice diferend deși este o struțo-cămilă.Văd că funcționează încă această alianță. Sincer din punctul meu de vedere guvernarea USR a fost mult mai slabă și care a creat pe termen mediu cel puțin și scurt probleme mult mai mari din cauza unor persoanje care erau în incapacitate de a conduce anumite minsitere. Aici aș nominaliza-o și, de fiecare dată când am ocazia, o nominalizez pe doamna Mihăilă din cauza căreia am pierdut o finanțare europeană pentru testare gratuită. Pentru simplu fapt că doamna Mihăilă nu a deschis mapa aflată pe biroul dânsei și nu a semnat. Pe când a deschis acea mapă, a trecut timpul și am pierdut acei bănuți.

 

  •  Ar trebui ca aceată doamnă să fie trasă la răspundere?

 

MC: Fără doar și poate. Cineva ar trebui. Să se îndrepte împotriva ei din punct de vedere legal.  Ar trebui să fie trasă la răspundere și să suporte aceste cheltuieli care cetățeanul de rând în definitiv le-a făcut. Astăzi putea cetățanul sau în perioada aceea, știm costurile care erau destul de mari  pentru testare, bănuți pe care omul de rând trebuia să îi disloce  din fondurile proprii, într-o situație oricum delicată. Mulți erau acasă cu salarii neplătite. Doamna Mihăilă care, din motive astăzi sunt greu de înțeles, venit din partea unui ministru, a omis în termen util să semneze ce era în acea mapă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei Popa

    mai 24, 2022 la 4:55 pm

    Era interesant daca era intrebat care e situatia la Transilvania Smart City unde e implicat si el. Cum arata o mare investitie blocata deja la stadiul de fundatie din lipsa de bani….?
    Mai sunt sanse ca cei ce au platit deja sa-si vada finalizate apartamentele?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș

Publicat

a3 2

Marți, pe Autostrada A3, vor fi restricții între Turda și Târgu Mureș, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Între orele 8.00 – 12.00, traficul va fi restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A3 pe sensul Turda – Târgu Mureș, la kilometrii 36+800 metri – 35+800 metri.

Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș

Între orele 12.00 – 17.00, pe același sens, vor fi închise prima bandă și cea de urgență, pe același tronson kilometric, pentru reparații la rosturile de dilatare ale viaductului.

Polițiștii le recomandă șoferilor să fie foarte atenți în această zonă, să reducă viteza de deplasare, să semnalizeze din timp când schimbă banda și să se asigure foarte bine înainte de a trece pe o altă bandă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte (PE)

Publicat

orban 2

Președintele Forța Dreptei Cluj, Adrian Oros, afirmă că cei care au lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, printre care se numără și el, știu că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter.

Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.

Prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:

•În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favorea lui Antonescu.

Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.

Duce PNL la victorie

•În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca cei care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.

În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.

După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.

În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu (O MARE GREȘEALĂ).

Demisie din PNL

După preluarea ostilă a conducerii PNL de către “ băieți “ , în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun. Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.

Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Nicolae Ciucă a mimat interesul pentru o unire a forțelor de dreapta, în vreme ce Elena Lasconi și-a dorit, dar multi lideri din conducerea USR s-au opus.

Altruism politic

Gestul din seara aceasta reprezintă o nouă dovadă de realism și altruism politic, deoarece, pentru Ludovic Orban, binele comun a fost întotdeauna mai important decât obiectivul politic personal.
Retragerea lui și sprijinirea lui Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2 și să câștige alegerile.
Am acceptat cu inima strânsă această decizie, dar știu ca Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.

Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!”, a transmis Oros.

CMF 11240022

Citește mai departe

EVENIMENT

Târg caritabil organizat de copii pentru copii, la Școala Ioan Bob din Cluj-Napoca

Publicat

Evenimentul este organizat în ajunul lui Moș Nicolae, pe data de 5 decembrie, 2024, între orele 10.00 și 13.30, iar vânzători vor fi elevii de la clasele primare și gimnaziale.

Ei pregătesc bunătăți, cum ar fi dulciuri, realizate acasă împreună cu părinții, frații și bunicii, și obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă: globuri, steluțe sau aranjamente florale, potrivite pentru decorarea bradului ori a meselor de Crăciun.

Produsele vor avea prețuri accesibile, iar, cu ajutorul și implicarea profesorilor, toată lumea se așteaptă ca manifestarea să aibă succes. Toți banii adunați vor fi virați apoi în contul Asociației Sfântul Nectarie din Cluj.

Un ajutor binevenit din partea copiilor

Invitat la podcastul Human Hub, medicul-preot, Bogdan Chiorean, ne-a oferit toate detaliile despre acest proiect, construirea unui Centrul de îngrijiri paliative, denumit „Sfântul Hristofor”, care a început cu un gând, de fapt cu o întrebare: unde se duc copiii care sunt foarte bolnavi?

În prezent clădirea este ridicată la roșu. Centrul va avea o capacitate de 25 de paturi pentru micuții care au probleme grave de sănătate și 13 pentru părinții acestora.

Cu mic, cu mare, toată comunitatea școlii, este invitată să participe la târg. Diana Mureșan, directoarea instituției de învățământ, este încrezătoare că acțiunea va fi un real succes, și, pe lângă caracterul caritabil al evenimentului, ea promite participanților timp de calitate petrecut împreună, dar și un prilej de a medita la adevărata esență a sărbătorilor.

Sprijin pentru realizarea unui centru paliativ pentru copii

Fiecare obiect achiziționat în cadrul târgului, a mai adăugat Mureșan, înseamnă un sprijin pentru construirea centrului, care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată și care va oferi îngrijire psihică și spirituală membrilor familiei.

Este pentru prima oară când Târgul de Crăciun organizat de comunitatea școlii din Cluj-Napoca este caritabil. Până acum, banii erau folosiți de cei care se arătau merituoși și harnici, o activitate destinată dezvoltării simțului antreprenorial al elevilor.

Evenimentul caritabil se va desfășura în curtea sediului școlii, de pe strada Memorandumului, numărul 22. Oricine dorește să contribuie la construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, o poate face în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj.

Cristina Șendrea

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

Publicat

Bani 1 octombrie

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Sursa: Edupedu.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax