Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Alin Danci: Un muncitor din Vietnam muncește o lună și își întreține familia o jumătate de an acasă

Publicat


Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind Alin Danci, întreprinzător în domeniul plasării forței de muncă.

 • Clujul este un El Dorado în ceea ce privește plasamentele financiare în piața imobiliară.Tot mai mulți români investesc în achiziționarea de immobile, de aparamente, case și terenuri în zona metropolitană Cluj. Nu vom discuta despre acest lucru în această emisiune în schimb aș dori să vă întreb cât de atractiv este Clujul în ceea ce privește piața forei de muncă?

A.D: Cu toate că sunt activ și în zona imobiliară, am deschis un parteneriat și în această zonă, nu am să mă aplec foarte mult pe acest subiect. Din punct de vedere al forței de muncă, Clujul are o nevoie foarte mare. Cel puțin în utlima vreme cererea de muncitori, aici mă refer la muncitori din Asia, este una cerere foarte mare. În special în zona construcțiilor, cât și în HORECA sau în alte servicii.

 • Spuneați că sunt doritori din zona asiatică să lucreze la Cluj dar români sunt doritori să lucreze la Cluj ? În domeniul construcțiilor e o cerere foarte mare dar parcă pe români nu îi multumește salariul oferit în acest domeniu deși este un salariu destul de decent.

A.D: Sunt doritori să vină să lucreze. Într-adevăr, viața la Cluj este mai scumpă în primul rând. În al doilea rând sunt tentați să plece în țări din vest unde salariile sunt mult mai mari. Nivelul de trai este probabil mai ridicat chiar dacă în utlima vreme am auzit că ne comparăm cu Barcelona sau Cluj-Napoca se compară cu Barcelona.

 • Probabil din perspectiva turiștilor care ne vizitează pentru că dacă discutăm de infrastructură nu ne putem compara cu tot respectul față de domnul primar care a făcut această afirmație că e comparăm cu Munchen sau cu Barcelona.

 

A.D: Probabil din perspectiva calității turiștilor nu al numărului turiștior. Ne putem compara cu siguranță sunt anumiți indicatori la care ne comparăm dar totuși să fim realiști.

danci 2

 • Ne putem compara, spuneați mai devreme la anumiți indici, din perspecitva poluării că și Barcelona este un oraș destul de poluat.

 

A.D: Aici putem avea o discuție putem să facem o emisiune întreagă pe această temă.

 

 • Vedem foarte multe persoane venite din zona asiatică să lucreze în România. Clujul cât la sută are capacitata de a absorbi aceaste persoane care vin din Bangaldesh, Vietnam, Sri Lanka.

 

A.D: Din punct de vedere al populației și a angajatorului Clujul este un oraș tolerant. Avem o comunitate multiculturală. Nu au fost și nu am avut probleme cu adaptarea muncitorilor. Piața cere din ce în ce mai mult, penuria de angajați este din ce în ce mai mare cu cât proiectele din infrastructură cresc ca număr.

Muncitori necalificați și calificați

 • De ce aceste persoane nu merg să lucreze în zone mai apropiate. Din Vietnam de exemplu să lucreze în Singapore sau în Indonezia. Care sunt motivele care îi aduc la noi în țară?

A.D: Etapa de construcție a orașelor, a metropolelor s-a redus și ei se îndreaptă acum spre alte țări și acesta este unul dintre marile avantaje pentru că mulți dintre muncitorii care vin în România vin specializați. Ei au mai lucrat în țări din Orientul apropiat sau din țările vecine.

Cumva sunt pregătiți pentru munca în afară. Cea mai mare cerere este pe muncitori necalificați, dar au început să crească cererile în meseriile specializate și înalt specializate. Cererea și în România se îndreaptă și spre alte categorii de angajați.

 

 • Acești angajați sunt disciplinați în ceea ce privește seriozitatea la locul de muncă?

A.D: Da. Sunt disciplinați. Ei vin aici cu gândul de a-și întreține familia și de a-și face un viitor în țările lor. Ei nu se gândesc să rămână în România să își facă aici un viitor.

 

 • Putem spune că aceste persoane vin pe o periadă scurtă de timp, un an, doi sau în funcție de proiectele de investiții.

 

A.D: În principiu contractele se încheie pe doi ani de zile dar punctual perioada poate fi adaptată în funcție de proiectele angajatorului.

 

 • Cum funcționează procesul de selecție a acestor persoane care vin să lucreze la noi ?

A.D: Diferă foarte mult în funcție de specializare. Persoanele necalificate sau pentu muncitori necalificați este un proces mai simplu. Nu necesită o durată mare în selecție. Poate fi poate până la câteva ore de obicei. Avem bazele de date. Comunicăm foarte bine cu partenerii din țările de origine.

Principiul: se identifică nevoia angajatorului de forță de muncă. În funcție de asta se stabilește dacă este nevoie de o probă de lucru sau un interviu. După ce avem foarte clar fișa postului, a angajatului, noi pregătim procesul de rectrutare cu partenerul din țara pe care o vor ei sau de multe ori selectăm mai multe țări și în funcție de ceea ce ne oferă, cea ce putem identifica, stabilim ulterior care vor fi candidații pe care îi vom intervieva.

 

 • Înainte de a stabili acești candidați pe care îi intervievați identificați în primă fază firmele din România și din zona Clujului care au nevoie de această forță de muncă și au disponibilitatea de a susține financiar cel puțin 2 ani de zile aceste contracte.

A.D:Categoric. De obicei firmele ne solicită pe noi și nu mergem noi spre ei cu o ofertă inițială. Într-adevăr au fost și cazuri în care noi am mers spre companii care știam că au nevoie de forță de muncă și nu cunoșteau posibilitatea de a recruta muncitori din Asia. Cea mai mare plajă de clienți ne identifică ei pe noi.

Selecția durează

 • După acel interviu cum se desfășoară….? Sunt puși pe avion ? Cum e obține viza de lucru?

A.D: Nu e chiar așa simplu. În principiu durata de selecție și de recrutare a muncitorului durează, așa cum am mai sus, în funcție de calificare. Dacă alegem un muncitor necalificat v-am spus durata poate fi până a câteva ore. Dacă mergem spre înalt calificați, spre inginerie sau chiar spre IT poate dura până la o lună de zile identificarea viitorilor angajați.

Ulterior stabilim cu angajatorul care va fi proba de lucru sau interviul în funcție de specialitate. Avem posibilitatea să mergem chiar în țara de origine să asistăm la probele de lucru să fie cât mai bine adaptate la nevoia clientului.

Adică, încercăm să pregătim chiar un șantier în țara de orgine să poată să vadă efectiv care e gradul de cunoștințe în domeniu și gradul de adaptabilitate la nevoia angajatorului.

Ulterior selecției obținem documentele viitorului angajat prin partenerii noștri în țara de origine iar în România, în vederea aplicării pentru avizul de angajare, de la angajator, o serie de documente. Important este ca angajatorul să nu aibă datorii la stat și să aibă ca obiect de activitate domeniul pentru care se solicită ca viitorul angajat va fi angajat pe psotul respectiv.

Avizul de angajare durează în funcție de județ și cât de solicitate sunt oficiile pentru imigrări, până la 30-60 de zile. Ulterior obținerii avizului de angajare se va aplica pentru viză de lungă ședere în vederea angajării în România la ambasada din țara de origine sau unul din consulate, pentru țările care au reprezentanțe consulare și pentru țările care nu au reprezentanțe consulare, la țările vecine.

Asta vă spun și am făcut referire pentru că durează, diferă foarte mult durata de obținere a vizei de lungă ședere în funcție de țara de origine.

 

 • Perioada de obținere a vizei durează. Cât de digitalizată este România din acest punct de vedere?

A.D: Pot să spun că am observat o evoluție, cel puțin pentru obținerea avizului de angajare. Toate documentele în prima fază se depun on line, se face o analiză prealabilă iar ulterior se depun fizic la oficiul de imigrări.

Pot să spun că din perspectiva asta suntem digitalizați. Nu aș putea să vă spun cât de digitalizat este procesul de obținere a vizei pentru că asta o facem cu partenerii noștri și v-am spus diferă în funcție de țara  de origine și în funcție de ambasadă. Dar cred eu și am simțit și eu și alți colegi din domeniu ar mai fi nevoie de o suplimentrare a  angajaților serviciului de imigrări cel puțin în județele unde… în județele universitare cum ar fi Cluj, Timișoara Iași, Ilfov, București unde avem și un flux mare de studenți străini.

Pe lângă asta fiind și județe foarte dezvoltate din punct de vedere economic avem și un flux mare de muncitori veniți din Asia. Atunci crește foarte mult presiunea pe serviciile de imigrări și nu pot procesa documente și timpul crește.

 

 • Care sunt județele în care este cea mai mare cerere de astfel de muncitori? Ați pomenit anterior că sunt acele județe în care se lucrează foarte mult pe partea de infrastructură.

A.D: Județele unde avem o dezvoltare economică crescută pot să spun că noi în principiu ne adresăm Transilvaniei dar am avut și clienți din altă regiune.

 

 • Dacă ar fi să faceți un top al județelor, Clujul unde s-ar situa în ceea ce privește a necesității de forță de muncă din exterior.

A.D: Din punct de vedere al clienților noștri pe primul loc din punct de vedere al solicitării este după București – Ilfov. Nu am cifrele complete dar cu siguranță la competiție cu Timiș și Iași.

 

 • Din ce zone vin acești muncitori? Dacă vin doar dn Vietnam doar din Sri Lanka?

Muncitori pentru HORECA

A.D: Noi avem parteneriate în Vietnam, în India în Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și mai nou și în Pakistan. Am mai avut contacte dar nu am mai colaborat cu Filipine sau cu Indonezia.

Principalele țări din care noi am recrutat muncitori au fost Vietnam, India și Bangladesh. Nepalul mai puțin și Sri Lanka dar în funcție de solicitări …

De exemplu muncitorii din Sri Lanka se pretează pentru  HORECA, în partea de bucătărie și servire. Vorbesc limba engleză deci … ei fiind o țară cu sectorul turistic destul de dezvoltat au avut experiență cu toate că ei au mai lucrat și în alte țări din Orientul  Mijlociu tot în HORECA sau preponderent în HORECA dar nu neapărat. Adică sunt și alte industrii pentru care recrutăm.

 

 • Ați avut discuții cu acești oameni în ce fel i-a afectat pandemia, cei doi ani de pandemie?

 

A.D: Nu am avut discuții dar am simțit într-adevăr anumiți muncitori au fost relocați. Clar că a existat o problemă. Nu s-a simțit atât de mult deoarece au fost subvenționați și hotelurile mari au avut și bugete care au susținut acest șomaj tehnic, acest șoc să îi spunem așa.

 

 • Cine plătește taxele? Angajatorul, muncitorul, statul din care provin acești muncitori?

 

A.D: Aici vorbim de mai multe taxe. În primul rând avem taxa  pentru obținerea documentelor până când muncitorul ajunge în România pe care le plăteșe angajatorul.

Ulterior după ce muncitorul străin este angajat plăteșt etaxe la fel ca și muncitorul român având posibilitatea să le recupereze există o procedură prin care el poate recupera taxele dacă nu mai muncește în România.

 

 • Mă referam la comisioane. Ați acordat un interviu în urmă cu un an de zile în care ați pomenit că firmele din Vietnam sau Bangladesh opresc lunar un comision acestor angajați.

 

A.D: Din Vietnam era la acel moment dar sunt mai mutle tipuri sau proceduri. Sunt proceduri în care muncitorul plătește lunar o taxă din salar sau efectiv plătește o taxă pentru agenție pentru a găsi un angajator.

În ultima vreme, asta este practica, de a plăti o singură dată o taxă pentru recrutare de către muncitor. Nu vorbim de o taxă mare pentru că și cererea este destul de mare și atunci se compensează.

150 de dolari salariul în Vietnam

 • Cu salariul din România cât pot să își întrețină.. câte luni de zile pot să își întrețină familia în Vietnam de exemplu.

 

A.D: Dacă ne gândim că în Vietnam salariul mediu este de 150 de dolari pe lună iar în România un muncitor necalificat pornește de la 500 de dolari pe lună…

 

 • Putem spune că pentru o lună muncită în România aproape jumătate de an își susține familia acasă.

 

A.D: Putem să facem calculul acesta sau să ne gândim și așa cu toate că angajații nu mai au și alte cheltuieli în România cu masa și cazarea pe care i le oferă angajatorul. De asemenea în funcție de înțelegerea pe care angajatul o face cu angajatorul poate să îi ofere și transportul în țara de origine în concediu.

 

 • Putem face o comparație la genul acesta de intermediere cum eram în urmă cu 10-15 ani cu plasarea forței de muncă din România în străinătate, înspre UK, înspre Statele Unite sau Italia, Spania?

 

A.D: Da am putea face. Nu am avut experiența asta dar tind să cred că românii au lucrat în condiții mai grele în țările din vest decât lucrează la ora actuală, cel puțin, muncitorii pe care noi i-am recrutat.

 

 • Ați spus mai devreme de forță de muncă, calificată în domeniul IT-ului în domeniul ingineriei. Aveți o statistică a procentului a personalului care vine în România în acest sens?

 

A.D: Aici e o discuție destul de largă cel puțin cu personalul din IT. Nu aș putea să vă dau cifre și nu am procente pentru asta. Cu siguranță există și cerere și ofertă pentru zona IT . Noi avem parteneriate și chiar vrem să înființăm birouri externalizate pentru muncitorii în IT în India sau Pakistan. Adică ei să lucreze la distanță pe proiecte sau ca partenerieri externalizați pentru firmele din România.

 

 • Se discută de o modificare a Codului Fiscal începând de anul viitor. Printre măsurile pe care oficialii doresc să le impună e o prevedere prin care se dorește eliminarea treptată a facilităților fiscale. Putem să ne gândinm că din lipsa banilor la buget prin această modificare putem să vedem că și IT-iștii vor fi obligați să plătească taxe?

 

A.D: Știu că au fost discuții și dezbateri. Cu siguranță va fi nevoie de o analiză mai aprofundată. Nu știu dacă deciziile brulte sau radicale  sunt ele mai bune. Trebuie avut în vedere că sectorul IT este unul care susține economia cel puțin în județul Cluj sectorul IT are o amprentă destul de mare.

 

 • Multi colegi de ai mei spun că IT-iștii au ridicat prețul la cafea pe centru.

 

A.D: Poate fi o discuție și în imobiliare dar nu am văzut studii concrete pe domeniu.

Furie și neputință privind defrișările

 • Ați afirmat anul trecut că defrișarea pădurilor nu este altceva decât un atentat la siguranța națională. În calitate de pescar pe râuri de munte, cum vedeți defrișările din zona de munte a județului Cluj? Ați fost subprefect și v-ați întâlnit cu probleme inclusiv de inundații în județul Cluj.

 

A.D: Pescar la muscă sau cel puțin încerc să fiu nu știu cât de bun sunt. Nu mi-am schimbat părerea tot la siguranța națională mă refer când mă gândesc cât de mult au fost distruse pădurile din județul Cluj  și din județele limitrofe. Vorbim din Munții Apuseni. De fiecare dată când merg la pescuit în zona Măguri Răcătău mă uit pe culmile munților le văd din ce în ce mai golașe și… nu știu… am un sentiment așa de furie și de neputință în același timp când mă gândesc că acest fenomen este unul generalizat și cred că este posibil să fie stopat doar prin contribuția activă a societății civile și bineînțeles a autorităților.

 

 • Dar am avut cazuri în care societatea civilă, oameni care au sesizat transporturi ilegale de lemne au fost amenințați sau chiar bătuți. Legislația din acest domeniu credeți că ar trebui să fie modificată? Pedepsele să fie mult mai drastice.

 

A.D: Cred că pedepsele sunt drastice și consider că avem legi în domeniu doar că trebuie să le aplicăm și cei care le aplică trebuie să fie mai aplecați în această zonă.

 

 • Cum comentați că au fost scoase din sectorul forestier, în zona comunei Poieni undeva la 7 hectare de pădure dar loturile au fost împărțite în două astfel încât să nu fie nevoie de aviz de la București. Avizul s-a obținut de la Cluj pentru extinderea suprafeței de exploatare a pietrei în cariera Grandemar.

 

A.D: Nu cunosc foarte bine subiectul dar cu siguranță cei care au interes în zona vor găsi tot timpul artificii legislative ca să poată să ocolească legea.

 

 • Exact ca în contabilitate. Avem un Cod fiscal, avem o legislație dar tot se va găsi un contabil care va găsi o chichiță sau o șmecherie prin care să se evite oarecum plata anumitor taxe. În altă ordine de idei se discută de o energie verde, pentru că putem spune că ne confruntăm cu o criză a energiei, vedem ce prețuri sunt la energie electircă și la gaz. Aș dori să vă întreb cum vedeți dacă România, trebuie să recunoaștem și județul Cluj are potențial, în ceea ce privește energia hidro, care este onsiderată o energie verde. În același timp amenajara unor mini hidroentrale care să producă ar duce la o degradare a mediului.

Fără microhidrocentrale

A.D: Întrebarea dumneavoastră se referă dacă în contextul actual geopolitic ar trebui să revenim la construirea de micro hidrocentrale. În niciun caz. Cel puțin eu consider că beneficiile sau curentul produs de acele micro hidrocentrale raportat la distrugerile pe care le-ar face o dată cu construirea lor nu s-ar justifica.

Ele creează acele sau să spun așa distrug ecosistemul din acele zone. Am văzut foarte multe studii din Austria unde ei au renunțat la micro hidrocentrale și în SUA chiar au renunțat și încearcă să reconstruiască acel ecosistem care a fost distrus iremediabil deci nu o să poată să revină niciodată la ceea ce a fost. Cu siguranță se vor găsi surse alternative de energie verde dar nu cu orice costuri

 

A.D: Apropo de costuri a fost votată Legea offshore. România va primi anual 5 miliarde de lei redevență pentru exploatarea gazelor din marea Neagră. Considerați că este o sumă suficeint de bună pentru statul român? 1 miliard de euro.

 

A.D: Ca să pot să îmi dau cu părerea ar trebui să cunosc domeniul.  Nu cunosc domeniul și nu cunosc impactul economic pe care l-ar avea. Din câte am citit România va avea un drept de preemțiune a achiziției acelor hidrocarburi. Nu știu dacă prețul va fi unul raportat la bursă sau unul stabilit între părți.

 

 • Ați pomenit și de piața imobiliară. S-a ajuns la 1800 euro pe metru pătrat de spațiu locativ. La o medie. Avem și 4000 de euro pe strada Avram Iancu sau pe Paster la 3500 plus tva. Cum vi se par aceste prețuri raportat la câștigurile românilor?

Preț umflat la imobiliare

A.D: Când mă gândesc la prețul apartamentelor și caselor mă gândesc și la randamentul pe care viitorul proprietar sau proprietarul îl obține din chirie. Consider că este unul … am să spun neacademic… unul umflat.

 

 • Cine umflă aceste prețuri? Agențiile imobiliare, proprietarii, dezvoltatorii imobiliari?

 

A.D: Nu aș putea spuen că agențiile imobiliare. Cu siguranță sunt mai mulți factori care contribuie. Există o cerere foarte mare. Nu se construiesc sau numărul construcțiilor nu este unul raportat la cerere și atunci prețurile cresc speculativ. Eu cred că un randament bun la un apartament sau un spațiu este înte 10 -15 ani. Acel spațiu să fie acoperit, plătit prin chirie.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de a face SACRIFICII. Familia „U” trebuie să fie și acolo, în tribune

Publicat

ioan ovidiu sabau1

Universitatea Cluj poate ajunge în premieră în play-off-ul Superligii. Mai are meci duminică, de la ora 14:30, cu FC Botoșani, ultima clasată, apoi în ultima rundă din sezonul regulat are joc în deplasare, la Voluntari.

Ardelenii sunt pe loc de play-off, după 1-0 cu Farul. La 3 puncte în spatele constănțenilor, la un punct în fața celor de la Sepsi, Hermannstadt și UTA, la 3 puncte de Petrolul.

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de a face SACRIFICII. Familia „U” trebuie să fie și acolo, în tribune

Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre așteptările pe care le are el de la duelul din week-end. A spus ce trebuie să facă echipa, ce trebuie să facă și el pentru ca U Cluj să nu rateze top 6 la finalul sezonului regulat. Fiindcă, a declarat și Neluțu Sabău, perspectiva unui nedorit play-out pentru „Șepcile roșii” ar reprezenta, apoi, să lupte pentru evitarea retrogradării.

„Este greu să-i refac fizic pe jucători. Avem, totuși, o zi în plus față de Botoșani. Dar totul se rezumă la a avea capacitatea de a face sacrificii. Trebuie să conștientizăm ceea ce putem câștiga și ceea ce putem pierde. Așteptările sunt mari, ne-am obișnuit fanii să spere la ceva mai bun.

Cred că putem câștiga fără probleme dacă avem capacitatea de a ne sacrifica. Sportiv, stăm bine, am crescut de la meci la meci. Sper să am la mine cuvintele potrivite, să le ating inima, ca să fie motivați. Fanii noștri sunt foarte importanți, duminică, avem nevoie mare de tot de ei. Familia U trebuie să fie și acolo, sus, în tribune.

„FC Botoșani e incomodă”

Împreună suntem puternici. Dacă fiecare gândește diferite, atunci se va destrăma tot. Nu s-au mai aruncat nici fumigene, banii ăia îi putem folosi pentru club, nu pentru altceva”, a admis antrenorul.

Tehnicianul alb-negrilor nu concepe ca „U” să piardă top 6 și să joace la fel ca în sezonul precedent în play-out. În primăvara 2023, după o absență de 8 ani din antrenorat, Neluțu Sabău a salvat „Șepcile roșii” de la retrogradare, îndeplinind obiectivul formației. Și a jucat finala Cupei României, pierdută cu Sepsi la penalty-uri.

„FC Botoșani e incomodă, aleargă foarte mult, m-am uitat pe datele ei. Nu cedează, nu abandonează lupta, cu un antrenor serios, meticulos. Principiile de joc rămân, dacă ești jucător inteligent trebuie să te adaptezi. FC Botoșani va risca tot duminică!

Un punct nu ajută pe niciuna. Astfel că fiecare echipă va ataca victoria. Asta trebuie să încarce orice jucător, dorința de a fi în play-off. E o luptă grea, fiindcă sunt 5-6 echipe pentru două locuri. Iar dacă nu ești în play-off, punctele se înjumătățesc și ești la retrogradare”, a mai declarat antrenorul ardelenilor.

Vine sau nu la „U” portarul lituanian Edvinas Gertmonas?

După ultimele zvonuri din presă legat de venirea portarului lituanian Edvinas Gertmonas la „U”, oficialii au transmis pentru GSP că n-au semnat niciun nou contract cu vreun jucător și că se bazează pe Gorcea și pe Iliev în continuare, ceea ce presupune ca fotbalistul lituanian să intre în discuții abia pentru sezonul următor.

Portar cu 9 selecții pentru țara sa, Gertmonas, 1,92 de metri înălțime, tocmai a devenit ieri liber de contract.

În 2015, francezii de la Rennes plăteau 300.000 de euro pentru a-l transfera de la Atlantas. N-a apucat să joace în Ligue 1, a bifat prezențe doar la echipa secundă.

Pentru Zalgiris a evoluat în ultima ediție inclusiv în cupele europene, 9 partide în total, pe lângă cele 25 din competiția internă.

Chestionat pe seama subiectului, Sabău a lăsat să se înțeleagă că portarul intră în discuții din proximul sezon. Mai ales că fereastra de mercato în Superliga s-a închis, iar balticul este liber de ieri.

„Nu știu nimic. Se discută o strategie pentru la anul, discuții sunt, dar nu știu să fii semnat vreun fotbalist. Trebuie să întreb conducerea. Noi am discutat strategia pentru la anul, nu mai vrem să lăsăm totul pe ultima sută de metri. Nu s-a pus problema să vină cineva în momentul de față”, a reacționat Sabău.

Citește mai departe

EDUCATIE

Începe simularea naţională la Bac. Peste 5.000 de elevi clujeni sunt pregătiţi

Publicat

De

examen scris

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi peste 5.000 de elevi clujeni.

Peste 5.000 de elevi clujeni sunt pregătiţi

„În județul Cluj, 5.022 elevi ai claselor a XII-a/a XIII-a vor susține, începând de luni, 4 martie 2024, simularea Examenului Național de Bacalaureat, 2024

Simularea examenului național de bacalaureat începe luni, 4 martie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 5 martie 2024, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată de proba la alegere a profilului și a specializării care se se va desfășura miercuri, 6 martie 2024. Joi, 7 martie 2024, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Centre de examen

Simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2024, pentru cei 5.022 de elevi se desfășoară în 58 de centre de examen, organizate la nivelul județului Cluj.

În conformitate cu legislația în vigoare, O.M.E. nr.6760/2023, privind organizarea simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, comunicată unităților de învățământ preuniversitar, rezultatele obținute la simularea examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2024 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. Acestea vor fi comunicate direct elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă, în data de15 martie 2024, conform calendarului Ministerului Educației.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2024 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 6156/2023, privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024″, arată Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

Noutatea de la simularea pentru Bac

Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului național de bacalaureat constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor vor fi scanate și încărcate pe platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, urmând ca acestea să fie distribuite, aleatoriu, unor profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

„Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2024 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces”, mai arată ISJ Cluj.

Rezultatele obținute de către elevi la simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2024 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Cazurile speciale

Cele 50 de cazuri speciale, existente la nivelul județului Cluj, vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, centre de examen din județul Cluj, potrivit Procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale, care conține cadrul procedural unitar pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare (tulburare de spectru autist cu sau fără tulburări de sănătate intelectuală asociate, tulburări specifice de învățare, tulburări cu deficit de atenție/hiperactivitate, tulburări de dezvoltare intelectuală și alte tulburări de neurodezvoltare), care susțin examenele naționale.

Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2024 se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi a competențelor asociate acestora, conform programelor de examen valabile pentru simularea examenul național de bacalaureat, sesiunea martie 2024, aprobate de Ministerul Educației, https://www.edu.ro/simulare_2024_microghid_informativ

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi a probelor de examen, la ora 15:00, pe site-ul Ministerului Educației.

Ce spune şeful ISJ Cluj

„Simularea examenelor naționale este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a unui examen național, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu încadrarea în timpul de lucru destinat redactării probelor scrise.

Deopotrivă, în acest an școlar, în care evaluarea lucrărilor este digitalizată, consider că este binevenită această simulare și pentru cadrele didactice implicate în această activitate, pe de o parte, profesorii asistenți, care vor scana lucrările și le vor încărca în platforma creată de minister în acest scop, iar pe de altă parte, profesorii evaluatori, care se vor conecta pe platformă și vor descărca seturile de lucrări transmise lor spre evaluare.

Totodată, simularea examenului național de bacalaureat permite elevilor și cadrelor didactice elaborarea unui plan de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor, până la data desfășurării examenelor propriu-zise,” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj se apropie de CFR. Clasamentul la zi

Publicat

De

După ultimele meciuri din Superliga la fotbal, U Cluj a ajuns pe locul 6 în clasamnet, loc de play off, la 11 puncte în spatele rivalei sale din Cluj, CFR, echipă care s-a îndepărtat la 12 puncte de liderul FCSB.

Rezultate:

Vineri 27 februarie

FCU 1948 Craiova – FC Politehnica Iaşi 1-1 (1-1), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Jibril Ibrahim (19), respectiv Adel Bettaieb (45+1).
Cartonaş roşu: Mihai Bordeianu (Poli Iaşi, 90+1).
Arbitru: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Ciprian Florin Danşa (Satu Mare); al patrulea oficial: Sorin Vădana (Cluj-Napoca)
Arbitru video: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Cristina Babadac (Reşiţa) – CCA, Ion Cîţoi (Bucureşti) – LPF

Dinamo Bucureşti – AFC Hermannstadt 1-0 (1-0), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
A marcat: Goncalo Gregorio (25).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Ferencz Tunyogi (Zalău); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Marian Barbu (Făgăraş); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Paul Mincu (Bucureşti) – LPF

SC Oţelul Galaţi – FC CFR 1907 Cluj 2-2 (1-1), Stadion Oţelul – Galaţi
Au marcat: Alexandru Mihai Pop (36), Juri Cisotti (90+6 – penalty), respectiv Philip Otele (45), Panagiotis Tachtsidis (88 – penalty).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); al patrulea oficial: George Cătălin Găman (Craiova)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF

Miercuri 28 februarie
FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanţa 1-0 (1-0), Cluj Arena – Cluj-Napoca
A marcat: Dan Nistor (34).
Cartonaş roşu: Cristian Ganea (Farul, 90+5).
Arbitru: Istvan Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Mihai Marius Marica (Bistriţa); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Claudiu Boaru (Mediaş) – LPF

FC Rapid Bucureşti – AFC UTA Arad 4-1 (2-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Albion Rrahmani (1, 82), Robert Bădescu (13), Borisav Burmaz (90+6), respectiv Claudiu Micovschi (44).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Ovidiu Robu (Chitila)
Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitru asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) – CCA, Viorel Anghelinei (Galaţi) – LPF

Joi 29 februarie
AFC Botoşani – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-2 (0-2), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Enzo Lopez (78), respectiv Nicolae Păun (24), Gabriel Debeljuh (31).
Eduard Florescu (FC Botoşani) a ratat un penalty în min. 65 (a apărat Dinu Moldovan).
Cartonaş roşu: Andrei Dumitrescu (Sepsi OSK, 90+9).
Arbitru: Andrei Antonie; arbitri asistenţi: Valentin Avram, Andrei Constantinescu; al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); arbitru asistent video: Marius Omuţ (Satu Mare)
Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – CCA, Cătălin Cursaru (Ploieşti) – LPF

FC Petrolul Ploieşti – Universitatea Craiova 2-3 (1-2), Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Au marcat: Marian Huja (45+1), Gheorghe Grozav (47), respectiv Jovan Markovic (32), Ştefan Baiaram (40, 59).
Andrei Ivan (Universitatea) a ratat un penalty în min. 83 (a apărat Lukas Zima).
Cartonaş roşu: Basilio Ndong (Universitatea, 90+9).
Arbitru: Ionuţ Coza (Cernica); arbitri asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Alexandru Vodă (Alba Iulia); al patrulea oficial: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Marin Petrache (Săbăreni/Giurgiu) – LPF

FC Voluntari – FC FCSB 1-2 (1-0), Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Au marcat: Andrei Dumiter (16), respectiv Florinel Coman (48, 54).
Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova), Cosmin Vatamanu (Bucureşti); al patrulea oficial: Ionela Alina Peşu (Craiova)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Valentin Porumbel (Olteniţa)
Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Eduard Alexandru (Ploieşti) – LPF

Clasament

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 28 18 7 3 52-24 61

2 Rapid 28 14 9 5 50-31 51

3 CFR Cluj 28 14 7 7 52-28 49

4 Universitatea Craiova 28 12 9 7 44-36 45

5 Farul Constanţa 28 11 8 9 36-37 41

6 Universitatea Cluj 28 9 11 8 34-38 38

7 Sepsi OSK 28 10 7 11 37-33 37

8 FC Hermannstadt 28 8 13 7 32-29 37

9 UTA 28 9 10 9 33-40 37

10 Petrolul Ploieşti 28 7 14 7 28-29 35

11 Oţelul Galaţi 28 6 15 7 29-31 33

12 FC U Craiova 1948 28 9 4 15 40-45 31

13 Politehnica Iaşi 28 7 10 11 32-43 31

14 FC Voluntari 28 6 9 13 31-45 27

15 Dinamo 28 7 4 17 21-41 25

16 FC Botoşani 28 3 11 14 30-51 20

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Publicat

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite, în Iulius Parc, la o expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters precum Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, dar și alții durează toată luna martie. Programul de vizitare este zilnic, în intervalul orar 10.00-20.00. Așa că, ia cu tine pofta de cunoaștere și hai să pătrunzi în lumea celor mai impresionante creaturi ale tuturor timpurilor.

Iulius Parc devine și primăvara aceasta ținutul celor mai prietenoase animale gigant din toate timpurile pentru că, în luna martie, găzduiește expoziția Dinos and Sea Monsters.

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Aici veți întâlni 35 de exponate animatronice, printre care:

– Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe;

– Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei;

– Mososaurus, o șopârlă din epoca dinozaurilor care trăia în mare. Avea dinți striați, diferiți de cei ai oricăror reptile cunoscute;

– Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent;

– Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ. Se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă;

– Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele). Se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 1 – 31 martie,  în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar taxa de intrare este de 30 lei. De asemenea, princhindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă. Toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil. Însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

În luna martie, Iulius Parc este locul ideal pentru iubitorii de istorie, dinozauri și…. distracție!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax