CLUJ24 TV
VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Alin Danci: Un muncitor din Vietnam muncește o lună și își întreține familia o jumătate de an acasă
Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind Alin Danci, întreprinzător în domeniul plasării forței de muncă.
- Clujul este un El Dorado în ceea ce privește plasamentele financiare în piața imobiliară.Tot mai mulți români investesc în achiziționarea de immobile, de aparamente, case și terenuri în zona metropolitană Cluj. Nu vom discuta despre acest lucru în această emisiune în schimb aș dori să vă întreb cât de atractiv este Clujul în ceea ce privește piața forei de muncă?
A.D: Cu toate că sunt activ și în zona imobiliară, am deschis un parteneriat și în această zonă, nu am să mă aplec foarte mult pe acest subiect. Din punct de vedere al forței de muncă, Clujul are o nevoie foarte mare. Cel puțin în utlima vreme cererea de muncitori, aici mă refer la muncitori din Asia, este una cerere foarte mare. În special în zona construcțiilor, cât și în HORECA sau în alte servicii.
- Spuneați că sunt doritori din zona asiatică să lucreze la Cluj dar români sunt doritori să lucreze la Cluj ? În domeniul construcțiilor e o cerere foarte mare dar parcă pe români nu îi multumește salariul oferit în acest domeniu deși este un salariu destul de decent.
A.D: Sunt doritori să vină să lucreze. Într-adevăr, viața la Cluj este mai scumpă în primul rând. În al doilea rând sunt tentați să plece în țări din vest unde salariile sunt mult mai mari. Nivelul de trai este probabil mai ridicat chiar dacă în utlima vreme am auzit că ne comparăm cu Barcelona sau Cluj-Napoca se compară cu Barcelona.
- Probabil din perspectiva turiștilor care ne vizitează pentru că dacă discutăm de infrastructură nu ne putem compara cu tot respectul față de domnul primar care a făcut această afirmație că e comparăm cu Munchen sau cu Barcelona.
A.D: Probabil din perspectiva calității turiștilor nu al numărului turiștior. Ne putem compara cu siguranță sunt anumiți indicatori la care ne comparăm dar totuși să fim realiști.
- Ne putem compara, spuneați mai devreme la anumiți indici, din perspecitva poluării că și Barcelona este un oraș destul de poluat.
A.D: Aici putem avea o discuție putem să facem o emisiune întreagă pe această temă.
- Vedem foarte multe persoane venite din zona asiatică să lucreze în România. Clujul cât la sută are capacitata de a absorbi aceaste persoane care vin din Bangaldesh, Vietnam, Sri Lanka.
A.D: Din punct de vedere al populației și a angajatorului Clujul este un oraș tolerant. Avem o comunitate multiculturală. Nu au fost și nu am avut probleme cu adaptarea muncitorilor. Piața cere din ce în ce mai mult, penuria de angajați este din ce în ce mai mare cu cât proiectele din infrastructură cresc ca număr.
Muncitori necalificați și calificați
- De ce aceste persoane nu merg să lucreze în zone mai apropiate. Din Vietnam de exemplu să lucreze în Singapore sau în Indonezia. Care sunt motivele care îi aduc la noi în țară?
A.D: Etapa de construcție a orașelor, a metropolelor s-a redus și ei se îndreaptă acum spre alte țări și acesta este unul dintre marile avantaje pentru că mulți dintre muncitorii care vin în România vin specializați. Ei au mai lucrat în țări din Orientul apropiat sau din țările vecine.
Cumva sunt pregătiți pentru munca în afară. Cea mai mare cerere este pe muncitori necalificați, dar au început să crească cererile în meseriile specializate și înalt specializate. Cererea și în România se îndreaptă și spre alte categorii de angajați.
- Acești angajați sunt disciplinați în ceea ce privește seriozitatea la locul de muncă?
A.D: Da. Sunt disciplinați. Ei vin aici cu gândul de a-și întreține familia și de a-și face un viitor în țările lor. Ei nu se gândesc să rămână în România să își facă aici un viitor.
- Putem spune că aceste persoane vin pe o periadă scurtă de timp, un an, doi sau în funcție de proiectele de investiții.
A.D: În principiu contractele se încheie pe doi ani de zile dar punctual perioada poate fi adaptată în funcție de proiectele angajatorului.
- Cum funcționează procesul de selecție a acestor persoane care vin să lucreze la noi ?
A.D: Diferă foarte mult în funcție de specializare. Persoanele necalificate sau pentu muncitori necalificați este un proces mai simplu. Nu necesită o durată mare în selecție. Poate fi poate până la câteva ore de obicei. Avem bazele de date. Comunicăm foarte bine cu partenerii din țările de origine.
Principiul: se identifică nevoia angajatorului de forță de muncă. În funcție de asta se stabilește dacă este nevoie de o probă de lucru sau un interviu. După ce avem foarte clar fișa postului, a angajatului, noi pregătim procesul de rectrutare cu partenerul din țara pe care o vor ei sau de multe ori selectăm mai multe țări și în funcție de ceea ce ne oferă, cea ce putem identifica, stabilim ulterior care vor fi candidații pe care îi vom intervieva.
- Înainte de a stabili acești candidați pe care îi intervievați identificați în primă fază firmele din România și din zona Clujului care au nevoie de această forță de muncă și au disponibilitatea de a susține financiar cel puțin 2 ani de zile aceste contracte.
A.D:Categoric. De obicei firmele ne solicită pe noi și nu mergem noi spre ei cu o ofertă inițială. Într-adevăr au fost și cazuri în care noi am mers spre companii care știam că au nevoie de forță de muncă și nu cunoșteau posibilitatea de a recruta muncitori din Asia. Cea mai mare plajă de clienți ne identifică ei pe noi.
Selecția durează
- După acel interviu cum se desfășoară….? Sunt puși pe avion ? Cum e obține viza de lucru?
A.D: Nu e chiar așa simplu. În principiu durata de selecție și de recrutare a muncitorului durează, așa cum am mai sus, în funcție de calificare. Dacă alegem un muncitor necalificat v-am spus durata poate fi până a câteva ore. Dacă mergem spre înalt calificați, spre inginerie sau chiar spre IT poate dura până la o lună de zile identificarea viitorilor angajați.
Ulterior stabilim cu angajatorul care va fi proba de lucru sau interviul în funcție de specialitate. Avem posibilitatea să mergem chiar în țara de origine să asistăm la probele de lucru să fie cât mai bine adaptate la nevoia clientului.
Adică, încercăm să pregătim chiar un șantier în țara de orgine să poată să vadă efectiv care e gradul de cunoștințe în domeniu și gradul de adaptabilitate la nevoia angajatorului.
Ulterior selecției obținem documentele viitorului angajat prin partenerii noștri în țara de origine iar în România, în vederea aplicării pentru avizul de angajare, de la angajator, o serie de documente. Important este ca angajatorul să nu aibă datorii la stat și să aibă ca obiect de activitate domeniul pentru care se solicită ca viitorul angajat va fi angajat pe psotul respectiv.
Avizul de angajare durează în funcție de județ și cât de solicitate sunt oficiile pentru imigrări, până la 30-60 de zile. Ulterior obținerii avizului de angajare se va aplica pentru viză de lungă ședere în vederea angajării în România la ambasada din țara de origine sau unul din consulate, pentru țările care au reprezentanțe consulare și pentru țările care nu au reprezentanțe consulare, la țările vecine.
Asta vă spun și am făcut referire pentru că durează, diferă foarte mult durata de obținere a vizei de lungă ședere în funcție de țara de origine.
- Perioada de obținere a vizei durează. Cât de digitalizată este România din acest punct de vedere?
A.D: Pot să spun că am observat o evoluție, cel puțin pentru obținerea avizului de angajare. Toate documentele în prima fază se depun on line, se face o analiză prealabilă iar ulterior se depun fizic la oficiul de imigrări.
Pot să spun că din perspectiva asta suntem digitalizați. Nu aș putea să vă spun cât de digitalizat este procesul de obținere a vizei pentru că asta o facem cu partenerii noștri și v-am spus diferă în funcție de țara de origine și în funcție de ambasadă. Dar cred eu și am simțit și eu și alți colegi din domeniu ar mai fi nevoie de o suplimentrare a angajaților serviciului de imigrări cel puțin în județele unde… în județele universitare cum ar fi Cluj, Timișoara Iași, Ilfov, București unde avem și un flux mare de studenți străini.
Pe lângă asta fiind și județe foarte dezvoltate din punct de vedere economic avem și un flux mare de muncitori veniți din Asia. Atunci crește foarte mult presiunea pe serviciile de imigrări și nu pot procesa documente și timpul crește.
- Care sunt județele în care este cea mai mare cerere de astfel de muncitori? Ați pomenit anterior că sunt acele județe în care se lucrează foarte mult pe partea de infrastructură.
A.D: Județele unde avem o dezvoltare economică crescută pot să spun că noi în principiu ne adresăm Transilvaniei dar am avut și clienți din altă regiune.
- Dacă ar fi să faceți un top al județelor, Clujul unde s-ar situa în ceea ce privește a necesității de forță de muncă din exterior.
A.D: Din punct de vedere al clienților noștri pe primul loc din punct de vedere al solicitării este după București – Ilfov. Nu am cifrele complete dar cu siguranță la competiție cu Timiș și Iași.
- Din ce zone vin acești muncitori? Dacă vin doar dn Vietnam doar din Sri Lanka?
Muncitori pentru HORECA
A.D: Noi avem parteneriate în Vietnam, în India în Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și mai nou și în Pakistan. Am mai avut contacte dar nu am mai colaborat cu Filipine sau cu Indonezia.
Principalele țări din care noi am recrutat muncitori au fost Vietnam, India și Bangladesh. Nepalul mai puțin și Sri Lanka dar în funcție de solicitări …
De exemplu muncitorii din Sri Lanka se pretează pentru HORECA, în partea de bucătărie și servire. Vorbesc limba engleză deci … ei fiind o țară cu sectorul turistic destul de dezvoltat au avut experiență cu toate că ei au mai lucrat și în alte țări din Orientul Mijlociu tot în HORECA sau preponderent în HORECA dar nu neapărat. Adică sunt și alte industrii pentru care recrutăm.
- Ați avut discuții cu acești oameni în ce fel i-a afectat pandemia, cei doi ani de pandemie?
A.D: Nu am avut discuții dar am simțit într-adevăr anumiți muncitori au fost relocați. Clar că a existat o problemă. Nu s-a simțit atât de mult deoarece au fost subvenționați și hotelurile mari au avut și bugete care au susținut acest șomaj tehnic, acest șoc să îi spunem așa.
- Cine plătește taxele? Angajatorul, muncitorul, statul din care provin acești muncitori?
A.D: Aici vorbim de mai multe taxe. În primul rând avem taxa pentru obținerea documentelor până când muncitorul ajunge în România pe care le plăteșe angajatorul.
Ulterior după ce muncitorul străin este angajat plăteșt etaxe la fel ca și muncitorul român având posibilitatea să le recupereze există o procedură prin care el poate recupera taxele dacă nu mai muncește în România.
- Mă referam la comisioane. Ați acordat un interviu în urmă cu un an de zile în care ați pomenit că firmele din Vietnam sau Bangladesh opresc lunar un comision acestor angajați.
A.D: Din Vietnam era la acel moment dar sunt mai mutle tipuri sau proceduri. Sunt proceduri în care muncitorul plătește lunar o taxă din salar sau efectiv plătește o taxă pentru agenție pentru a găsi un angajator.
În ultima vreme, asta este practica, de a plăti o singură dată o taxă pentru recrutare de către muncitor. Nu vorbim de o taxă mare pentru că și cererea este destul de mare și atunci se compensează.
150 de dolari salariul în Vietnam
- Cu salariul din România cât pot să își întrețină.. câte luni de zile pot să își întrețină familia în Vietnam de exemplu.
A.D: Dacă ne gândim că în Vietnam salariul mediu este de 150 de dolari pe lună iar în România un muncitor necalificat pornește de la 500 de dolari pe lună…
- Putem spune că pentru o lună muncită în România aproape jumătate de an își susține familia acasă.
A.D: Putem să facem calculul acesta sau să ne gândim și așa cu toate că angajații nu mai au și alte cheltuieli în România cu masa și cazarea pe care i le oferă angajatorul. De asemenea în funcție de înțelegerea pe care angajatul o face cu angajatorul poate să îi ofere și transportul în țara de origine în concediu.
- Putem face o comparație la genul acesta de intermediere cum eram în urmă cu 10-15 ani cu plasarea forței de muncă din România în străinătate, înspre UK, înspre Statele Unite sau Italia, Spania?
A.D: Da am putea face. Nu am avut experiența asta dar tind să cred că românii au lucrat în condiții mai grele în țările din vest decât lucrează la ora actuală, cel puțin, muncitorii pe care noi i-am recrutat.
- Ați spus mai devreme de forță de muncă, calificată în domeniul IT-ului în domeniul ingineriei. Aveți o statistică a procentului a personalului care vine în România în acest sens?
A.D: Aici e o discuție destul de largă cel puțin cu personalul din IT. Nu aș putea să vă dau cifre și nu am procente pentru asta. Cu siguranță există și cerere și ofertă pentru zona IT . Noi avem parteneriate și chiar vrem să înființăm birouri externalizate pentru muncitorii în IT în India sau Pakistan. Adică ei să lucreze la distanță pe proiecte sau ca partenerieri externalizați pentru firmele din România.
- Se discută de o modificare a Codului Fiscal începând de anul viitor. Printre măsurile pe care oficialii doresc să le impună e o prevedere prin care se dorește eliminarea treptată a facilităților fiscale. Putem să ne gândinm că din lipsa banilor la buget prin această modificare putem să vedem că și IT-iștii vor fi obligați să plătească taxe?
A.D: Știu că au fost discuții și dezbateri. Cu siguranță va fi nevoie de o analiză mai aprofundată. Nu știu dacă deciziile brulte sau radicale sunt ele mai bune. Trebuie avut în vedere că sectorul IT este unul care susține economia cel puțin în județul Cluj sectorul IT are o amprentă destul de mare.
- Multi colegi de ai mei spun că IT-iștii au ridicat prețul la cafea pe centru.
A.D: Poate fi o discuție și în imobiliare dar nu am văzut studii concrete pe domeniu.
Furie și neputință privind defrișările
- Ați afirmat anul trecut că defrișarea pădurilor nu este altceva decât un atentat la siguranța națională. În calitate de pescar pe râuri de munte, cum vedeți defrișările din zona de munte a județului Cluj? Ați fost subprefect și v-ați întâlnit cu probleme inclusiv de inundații în județul Cluj.
A.D: Pescar la muscă sau cel puțin încerc să fiu nu știu cât de bun sunt. Nu mi-am schimbat părerea tot la siguranța națională mă refer când mă gândesc cât de mult au fost distruse pădurile din județul Cluj și din județele limitrofe. Vorbim din Munții Apuseni. De fiecare dată când merg la pescuit în zona Măguri Răcătău mă uit pe culmile munților le văd din ce în ce mai golașe și… nu știu… am un sentiment așa de furie și de neputință în același timp când mă gândesc că acest fenomen este unul generalizat și cred că este posibil să fie stopat doar prin contribuția activă a societății civile și bineînțeles a autorităților.
- Dar am avut cazuri în care societatea civilă, oameni care au sesizat transporturi ilegale de lemne au fost amenințați sau chiar bătuți. Legislația din acest domeniu credeți că ar trebui să fie modificată? Pedepsele să fie mult mai drastice.
A.D: Cred că pedepsele sunt drastice și consider că avem legi în domeniu doar că trebuie să le aplicăm și cei care le aplică trebuie să fie mai aplecați în această zonă.
- Cum comentați că au fost scoase din sectorul forestier, în zona comunei Poieni undeva la 7 hectare de pădure dar loturile au fost împărțite în două astfel încât să nu fie nevoie de aviz de la București. Avizul s-a obținut de la Cluj pentru extinderea suprafeței de exploatare a pietrei în cariera Grandemar.
A.D: Nu cunosc foarte bine subiectul dar cu siguranță cei care au interes în zona vor găsi tot timpul artificii legislative ca să poată să ocolească legea.
- Exact ca în contabilitate. Avem un Cod fiscal, avem o legislație dar tot se va găsi un contabil care va găsi o chichiță sau o șmecherie prin care să se evite oarecum plata anumitor taxe. În altă ordine de idei se discută de o energie verde, pentru că putem spune că ne confruntăm cu o criză a energiei, vedem ce prețuri sunt la energie electircă și la gaz. Aș dori să vă întreb cum vedeți dacă România, trebuie să recunoaștem și județul Cluj are potențial, în ceea ce privește energia hidro, care este onsiderată o energie verde. În același timp amenajara unor mini hidroentrale care să producă ar duce la o degradare a mediului.
Fără microhidrocentrale
A.D: Întrebarea dumneavoastră se referă dacă în contextul actual geopolitic ar trebui să revenim la construirea de micro hidrocentrale. În niciun caz. Cel puțin eu consider că beneficiile sau curentul produs de acele micro hidrocentrale raportat la distrugerile pe care le-ar face o dată cu construirea lor nu s-ar justifica.
Ele creează acele sau să spun așa distrug ecosistemul din acele zone. Am văzut foarte multe studii din Austria unde ei au renunțat la micro hidrocentrale și în SUA chiar au renunțat și încearcă să reconstruiască acel ecosistem care a fost distrus iremediabil deci nu o să poată să revină niciodată la ceea ce a fost. Cu siguranță se vor găsi surse alternative de energie verde dar nu cu orice costuri
A.D: Apropo de costuri a fost votată Legea offshore. România va primi anual 5 miliarde de lei redevență pentru exploatarea gazelor din marea Neagră. Considerați că este o sumă suficeint de bună pentru statul român? 1 miliard de euro.
A.D: Ca să pot să îmi dau cu părerea ar trebui să cunosc domeniul. Nu cunosc domeniul și nu cunosc impactul economic pe care l-ar avea. Din câte am citit România va avea un drept de preemțiune a achiziției acelor hidrocarburi. Nu știu dacă prețul va fi unul raportat la bursă sau unul stabilit între părți.
- Ați pomenit și de piața imobiliară. S-a ajuns la 1800 euro pe metru pătrat de spațiu locativ. La o medie. Avem și 4000 de euro pe strada Avram Iancu sau pe Paster la 3500 plus tva. Cum vi se par aceste prețuri raportat la câștigurile românilor?
Preț umflat la imobiliare
A.D: Când mă gândesc la prețul apartamentelor și caselor mă gândesc și la randamentul pe care viitorul proprietar sau proprietarul îl obține din chirie. Consider că este unul … am să spun neacademic… unul umflat.
- Cine umflă aceste prețuri? Agențiile imobiliare, proprietarii, dezvoltatorii imobiliari?
A.D: Nu aș putea spuen că agențiile imobiliare. Cu siguranță sunt mai mulți factori care contribuie. Există o cerere foarte mare. Nu se construiesc sau numărul construcțiilor nu este unul raportat la cerere și atunci prețurile cresc speculativ. Eu cred că un randament bun la un apartament sau un spațiu este înte 10 -15 ani. Acel spațiu să fie acoperit, plătit prin chirie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.
„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”
Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.
Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.
Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.
FOTO: Arhivă

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.
Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.
Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.
El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.
Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.
Modificarea impozitării autovehiculelor
În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.
ADMINISTRAȚIE
”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.
Averea lui Călin Neamțu
Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:
- Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
- Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
- Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
- O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată
De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.
Declarațiile de avere, ținute secrete
Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.
Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.
Situația angajaților din companie
Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.
Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB. La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.
„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM
Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Cum se prezintă lotul clujenilor
„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.
În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.
„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”
Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.
Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.