CLUJ24 TV
VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Alin Danci: Un muncitor din Vietnam muncește o lună și își întreține familia o jumătate de an acasă
Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de vineri realizată de Eugen Olariu fiind Alin Danci, întreprinzător în domeniul plasării forței de muncă.
- Clujul este un El Dorado în ceea ce privește plasamentele financiare în piața imobiliară.Tot mai mulți români investesc în achiziționarea de immobile, de aparamente, case și terenuri în zona metropolitană Cluj. Nu vom discuta despre acest lucru în această emisiune în schimb aș dori să vă întreb cât de atractiv este Clujul în ceea ce privește piața forei de muncă?
A.D: Cu toate că sunt activ și în zona imobiliară, am deschis un parteneriat și în această zonă, nu am să mă aplec foarte mult pe acest subiect. Din punct de vedere al forței de muncă, Clujul are o nevoie foarte mare. Cel puțin în utlima vreme cererea de muncitori, aici mă refer la muncitori din Asia, este una cerere foarte mare. În special în zona construcțiilor, cât și în HORECA sau în alte servicii.
- Spuneați că sunt doritori din zona asiatică să lucreze la Cluj dar români sunt doritori să lucreze la Cluj ? În domeniul construcțiilor e o cerere foarte mare dar parcă pe români nu îi multumește salariul oferit în acest domeniu deși este un salariu destul de decent.
A.D: Sunt doritori să vină să lucreze. Într-adevăr, viața la Cluj este mai scumpă în primul rând. În al doilea rând sunt tentați să plece în țări din vest unde salariile sunt mult mai mari. Nivelul de trai este probabil mai ridicat chiar dacă în utlima vreme am auzit că ne comparăm cu Barcelona sau Cluj-Napoca se compară cu Barcelona.
- Probabil din perspectiva turiștilor care ne vizitează pentru că dacă discutăm de infrastructură nu ne putem compara cu tot respectul față de domnul primar care a făcut această afirmație că e comparăm cu Munchen sau cu Barcelona.
A.D: Probabil din perspectiva calității turiștilor nu al numărului turiștior. Ne putem compara cu siguranță sunt anumiți indicatori la care ne comparăm dar totuși să fim realiști.
- Ne putem compara, spuneați mai devreme la anumiți indici, din perspecitva poluării că și Barcelona este un oraș destul de poluat.
A.D: Aici putem avea o discuție putem să facem o emisiune întreagă pe această temă.
- Vedem foarte multe persoane venite din zona asiatică să lucreze în România. Clujul cât la sută are capacitata de a absorbi aceaste persoane care vin din Bangaldesh, Vietnam, Sri Lanka.
A.D: Din punct de vedere al populației și a angajatorului Clujul este un oraș tolerant. Avem o comunitate multiculturală. Nu au fost și nu am avut probleme cu adaptarea muncitorilor. Piața cere din ce în ce mai mult, penuria de angajați este din ce în ce mai mare cu cât proiectele din infrastructură cresc ca număr.
Muncitori necalificați și calificați
- De ce aceste persoane nu merg să lucreze în zone mai apropiate. Din Vietnam de exemplu să lucreze în Singapore sau în Indonezia. Care sunt motivele care îi aduc la noi în țară?
A.D: Etapa de construcție a orașelor, a metropolelor s-a redus și ei se îndreaptă acum spre alte țări și acesta este unul dintre marile avantaje pentru că mulți dintre muncitorii care vin în România vin specializați. Ei au mai lucrat în țări din Orientul apropiat sau din țările vecine.
Cumva sunt pregătiți pentru munca în afară. Cea mai mare cerere este pe muncitori necalificați, dar au început să crească cererile în meseriile specializate și înalt specializate. Cererea și în România se îndreaptă și spre alte categorii de angajați.
- Acești angajați sunt disciplinați în ceea ce privește seriozitatea la locul de muncă?
A.D: Da. Sunt disciplinați. Ei vin aici cu gândul de a-și întreține familia și de a-și face un viitor în țările lor. Ei nu se gândesc să rămână în România să își facă aici un viitor.
- Putem spune că aceste persoane vin pe o periadă scurtă de timp, un an, doi sau în funcție de proiectele de investiții.
A.D: În principiu contractele se încheie pe doi ani de zile dar punctual perioada poate fi adaptată în funcție de proiectele angajatorului.
- Cum funcționează procesul de selecție a acestor persoane care vin să lucreze la noi ?
A.D: Diferă foarte mult în funcție de specializare. Persoanele necalificate sau pentu muncitori necalificați este un proces mai simplu. Nu necesită o durată mare în selecție. Poate fi poate până la câteva ore de obicei. Avem bazele de date. Comunicăm foarte bine cu partenerii din țările de origine.
Principiul: se identifică nevoia angajatorului de forță de muncă. În funcție de asta se stabilește dacă este nevoie de o probă de lucru sau un interviu. După ce avem foarte clar fișa postului, a angajatului, noi pregătim procesul de rectrutare cu partenerul din țara pe care o vor ei sau de multe ori selectăm mai multe țări și în funcție de ceea ce ne oferă, cea ce putem identifica, stabilim ulterior care vor fi candidații pe care îi vom intervieva.
- Înainte de a stabili acești candidați pe care îi intervievați identificați în primă fază firmele din România și din zona Clujului care au nevoie de această forță de muncă și au disponibilitatea de a susține financiar cel puțin 2 ani de zile aceste contracte.
A.D:Categoric. De obicei firmele ne solicită pe noi și nu mergem noi spre ei cu o ofertă inițială. Într-adevăr au fost și cazuri în care noi am mers spre companii care știam că au nevoie de forță de muncă și nu cunoșteau posibilitatea de a recruta muncitori din Asia. Cea mai mare plajă de clienți ne identifică ei pe noi.
Selecția durează
- După acel interviu cum se desfășoară….? Sunt puși pe avion ? Cum e obține viza de lucru?
A.D: Nu e chiar așa simplu. În principiu durata de selecție și de recrutare a muncitorului durează, așa cum am mai sus, în funcție de calificare. Dacă alegem un muncitor necalificat v-am spus durata poate fi până a câteva ore. Dacă mergem spre înalt calificați, spre inginerie sau chiar spre IT poate dura până la o lună de zile identificarea viitorilor angajați.
Ulterior stabilim cu angajatorul care va fi proba de lucru sau interviul în funcție de specialitate. Avem posibilitatea să mergem chiar în țara de origine să asistăm la probele de lucru să fie cât mai bine adaptate la nevoia clientului.
Adică, încercăm să pregătim chiar un șantier în țara de orgine să poată să vadă efectiv care e gradul de cunoștințe în domeniu și gradul de adaptabilitate la nevoia angajatorului.
Ulterior selecției obținem documentele viitorului angajat prin partenerii noștri în țara de origine iar în România, în vederea aplicării pentru avizul de angajare, de la angajator, o serie de documente. Important este ca angajatorul să nu aibă datorii la stat și să aibă ca obiect de activitate domeniul pentru care se solicită ca viitorul angajat va fi angajat pe psotul respectiv.
Avizul de angajare durează în funcție de județ și cât de solicitate sunt oficiile pentru imigrări, până la 30-60 de zile. Ulterior obținerii avizului de angajare se va aplica pentru viză de lungă ședere în vederea angajării în România la ambasada din țara de origine sau unul din consulate, pentru țările care au reprezentanțe consulare și pentru țările care nu au reprezentanțe consulare, la țările vecine.
Asta vă spun și am făcut referire pentru că durează, diferă foarte mult durata de obținere a vizei de lungă ședere în funcție de țara de origine.
- Perioada de obținere a vizei durează. Cât de digitalizată este România din acest punct de vedere?
A.D: Pot să spun că am observat o evoluție, cel puțin pentru obținerea avizului de angajare. Toate documentele în prima fază se depun on line, se face o analiză prealabilă iar ulterior se depun fizic la oficiul de imigrări.
Pot să spun că din perspectiva asta suntem digitalizați. Nu aș putea să vă spun cât de digitalizat este procesul de obținere a vizei pentru că asta o facem cu partenerii noștri și v-am spus diferă în funcție de țara de origine și în funcție de ambasadă. Dar cred eu și am simțit și eu și alți colegi din domeniu ar mai fi nevoie de o suplimentrare a angajaților serviciului de imigrări cel puțin în județele unde… în județele universitare cum ar fi Cluj, Timișoara Iași, Ilfov, București unde avem și un flux mare de studenți străini.
Pe lângă asta fiind și județe foarte dezvoltate din punct de vedere economic avem și un flux mare de muncitori veniți din Asia. Atunci crește foarte mult presiunea pe serviciile de imigrări și nu pot procesa documente și timpul crește.
- Care sunt județele în care este cea mai mare cerere de astfel de muncitori? Ați pomenit anterior că sunt acele județe în care se lucrează foarte mult pe partea de infrastructură.
A.D: Județele unde avem o dezvoltare economică crescută pot să spun că noi în principiu ne adresăm Transilvaniei dar am avut și clienți din altă regiune.
- Dacă ar fi să faceți un top al județelor, Clujul unde s-ar situa în ceea ce privește a necesității de forță de muncă din exterior.
A.D: Din punct de vedere al clienților noștri pe primul loc din punct de vedere al solicitării este după București – Ilfov. Nu am cifrele complete dar cu siguranță la competiție cu Timiș și Iași.
- Din ce zone vin acești muncitori? Dacă vin doar dn Vietnam doar din Sri Lanka?
Muncitori pentru HORECA
A.D: Noi avem parteneriate în Vietnam, în India în Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și mai nou și în Pakistan. Am mai avut contacte dar nu am mai colaborat cu Filipine sau cu Indonezia.
Principalele țări din care noi am recrutat muncitori au fost Vietnam, India și Bangladesh. Nepalul mai puțin și Sri Lanka dar în funcție de solicitări …
De exemplu muncitorii din Sri Lanka se pretează pentru HORECA, în partea de bucătărie și servire. Vorbesc limba engleză deci … ei fiind o țară cu sectorul turistic destul de dezvoltat au avut experiență cu toate că ei au mai lucrat și în alte țări din Orientul Mijlociu tot în HORECA sau preponderent în HORECA dar nu neapărat. Adică sunt și alte industrii pentru care recrutăm.
- Ați avut discuții cu acești oameni în ce fel i-a afectat pandemia, cei doi ani de pandemie?
A.D: Nu am avut discuții dar am simțit într-adevăr anumiți muncitori au fost relocați. Clar că a existat o problemă. Nu s-a simțit atât de mult deoarece au fost subvenționați și hotelurile mari au avut și bugete care au susținut acest șomaj tehnic, acest șoc să îi spunem așa.
- Cine plătește taxele? Angajatorul, muncitorul, statul din care provin acești muncitori?
A.D: Aici vorbim de mai multe taxe. În primul rând avem taxa pentru obținerea documentelor până când muncitorul ajunge în România pe care le plăteșe angajatorul.
Ulterior după ce muncitorul străin este angajat plăteșt etaxe la fel ca și muncitorul român având posibilitatea să le recupereze există o procedură prin care el poate recupera taxele dacă nu mai muncește în România.
- Mă referam la comisioane. Ați acordat un interviu în urmă cu un an de zile în care ați pomenit că firmele din Vietnam sau Bangladesh opresc lunar un comision acestor angajați.
A.D: Din Vietnam era la acel moment dar sunt mai mutle tipuri sau proceduri. Sunt proceduri în care muncitorul plătește lunar o taxă din salar sau efectiv plătește o taxă pentru agenție pentru a găsi un angajator.
În ultima vreme, asta este practica, de a plăti o singură dată o taxă pentru recrutare de către muncitor. Nu vorbim de o taxă mare pentru că și cererea este destul de mare și atunci se compensează.
150 de dolari salariul în Vietnam
- Cu salariul din România cât pot să își întrețină.. câte luni de zile pot să își întrețină familia în Vietnam de exemplu.
A.D: Dacă ne gândim că în Vietnam salariul mediu este de 150 de dolari pe lună iar în România un muncitor necalificat pornește de la 500 de dolari pe lună…
- Putem spune că pentru o lună muncită în România aproape jumătate de an își susține familia acasă.
A.D: Putem să facem calculul acesta sau să ne gândim și așa cu toate că angajații nu mai au și alte cheltuieli în România cu masa și cazarea pe care i le oferă angajatorul. De asemenea în funcție de înțelegerea pe care angajatul o face cu angajatorul poate să îi ofere și transportul în țara de origine în concediu.
- Putem face o comparație la genul acesta de intermediere cum eram în urmă cu 10-15 ani cu plasarea forței de muncă din România în străinătate, înspre UK, înspre Statele Unite sau Italia, Spania?
A.D: Da am putea face. Nu am avut experiența asta dar tind să cred că românii au lucrat în condiții mai grele în țările din vest decât lucrează la ora actuală, cel puțin, muncitorii pe care noi i-am recrutat.
- Ați spus mai devreme de forță de muncă, calificată în domeniul IT-ului în domeniul ingineriei. Aveți o statistică a procentului a personalului care vine în România în acest sens?
A.D: Aici e o discuție destul de largă cel puțin cu personalul din IT. Nu aș putea să vă dau cifre și nu am procente pentru asta. Cu siguranță există și cerere și ofertă pentru zona IT . Noi avem parteneriate și chiar vrem să înființăm birouri externalizate pentru muncitorii în IT în India sau Pakistan. Adică ei să lucreze la distanță pe proiecte sau ca partenerieri externalizați pentru firmele din România.
- Se discută de o modificare a Codului Fiscal începând de anul viitor. Printre măsurile pe care oficialii doresc să le impună e o prevedere prin care se dorește eliminarea treptată a facilităților fiscale. Putem să ne gândinm că din lipsa banilor la buget prin această modificare putem să vedem că și IT-iștii vor fi obligați să plătească taxe?
A.D: Știu că au fost discuții și dezbateri. Cu siguranță va fi nevoie de o analiză mai aprofundată. Nu știu dacă deciziile brulte sau radicale sunt ele mai bune. Trebuie avut în vedere că sectorul IT este unul care susține economia cel puțin în județul Cluj sectorul IT are o amprentă destul de mare.
- Multi colegi de ai mei spun că IT-iștii au ridicat prețul la cafea pe centru.
A.D: Poate fi o discuție și în imobiliare dar nu am văzut studii concrete pe domeniu.
Furie și neputință privind defrișările
- Ați afirmat anul trecut că defrișarea pădurilor nu este altceva decât un atentat la siguranța națională. În calitate de pescar pe râuri de munte, cum vedeți defrișările din zona de munte a județului Cluj? Ați fost subprefect și v-ați întâlnit cu probleme inclusiv de inundații în județul Cluj.
A.D: Pescar la muscă sau cel puțin încerc să fiu nu știu cât de bun sunt. Nu mi-am schimbat părerea tot la siguranța națională mă refer când mă gândesc cât de mult au fost distruse pădurile din județul Cluj și din județele limitrofe. Vorbim din Munții Apuseni. De fiecare dată când merg la pescuit în zona Măguri Răcătău mă uit pe culmile munților le văd din ce în ce mai golașe și… nu știu… am un sentiment așa de furie și de neputință în același timp când mă gândesc că acest fenomen este unul generalizat și cred că este posibil să fie stopat doar prin contribuția activă a societății civile și bineînțeles a autorităților.
- Dar am avut cazuri în care societatea civilă, oameni care au sesizat transporturi ilegale de lemne au fost amenințați sau chiar bătuți. Legislația din acest domeniu credeți că ar trebui să fie modificată? Pedepsele să fie mult mai drastice.
A.D: Cred că pedepsele sunt drastice și consider că avem legi în domeniu doar că trebuie să le aplicăm și cei care le aplică trebuie să fie mai aplecați în această zonă.
- Cum comentați că au fost scoase din sectorul forestier, în zona comunei Poieni undeva la 7 hectare de pădure dar loturile au fost împărțite în două astfel încât să nu fie nevoie de aviz de la București. Avizul s-a obținut de la Cluj pentru extinderea suprafeței de exploatare a pietrei în cariera Grandemar.
A.D: Nu cunosc foarte bine subiectul dar cu siguranță cei care au interes în zona vor găsi tot timpul artificii legislative ca să poată să ocolească legea.
- Exact ca în contabilitate. Avem un Cod fiscal, avem o legislație dar tot se va găsi un contabil care va găsi o chichiță sau o șmecherie prin care să se evite oarecum plata anumitor taxe. În altă ordine de idei se discută de o energie verde, pentru că putem spune că ne confruntăm cu o criză a energiei, vedem ce prețuri sunt la energie electircă și la gaz. Aș dori să vă întreb cum vedeți dacă România, trebuie să recunoaștem și județul Cluj are potențial, în ceea ce privește energia hidro, care este onsiderată o energie verde. În același timp amenajara unor mini hidroentrale care să producă ar duce la o degradare a mediului.
Fără microhidrocentrale
A.D: Întrebarea dumneavoastră se referă dacă în contextul actual geopolitic ar trebui să revenim la construirea de micro hidrocentrale. În niciun caz. Cel puțin eu consider că beneficiile sau curentul produs de acele micro hidrocentrale raportat la distrugerile pe care le-ar face o dată cu construirea lor nu s-ar justifica.
Ele creează acele sau să spun așa distrug ecosistemul din acele zone. Am văzut foarte multe studii din Austria unde ei au renunțat la micro hidrocentrale și în SUA chiar au renunțat și încearcă să reconstruiască acel ecosistem care a fost distrus iremediabil deci nu o să poată să revină niciodată la ceea ce a fost. Cu siguranță se vor găsi surse alternative de energie verde dar nu cu orice costuri
A.D: Apropo de costuri a fost votată Legea offshore. România va primi anual 5 miliarde de lei redevență pentru exploatarea gazelor din marea Neagră. Considerați că este o sumă suficeint de bună pentru statul român? 1 miliard de euro.
A.D: Ca să pot să îmi dau cu părerea ar trebui să cunosc domeniul. Nu cunosc domeniul și nu cunosc impactul economic pe care l-ar avea. Din câte am citit România va avea un drept de preemțiune a achiziției acelor hidrocarburi. Nu știu dacă prețul va fi unul raportat la bursă sau unul stabilit între părți.
- Ați pomenit și de piața imobiliară. S-a ajuns la 1800 euro pe metru pătrat de spațiu locativ. La o medie. Avem și 4000 de euro pe strada Avram Iancu sau pe Paster la 3500 plus tva. Cum vi se par aceste prețuri raportat la câștigurile românilor?
Preț umflat la imobiliare
A.D: Când mă gândesc la prețul apartamentelor și caselor mă gândesc și la randamentul pe care viitorul proprietar sau proprietarul îl obține din chirie. Consider că este unul … am să spun neacademic… unul umflat.
- Cine umflă aceste prețuri? Agențiile imobiliare, proprietarii, dezvoltatorii imobiliari?
A.D: Nu aș putea spuen că agențiile imobiliare. Cu siguranță sunt mai mulți factori care contribuie. Există o cerere foarte mare. Nu se construiesc sau numărul construcțiilor nu este unul raportat la cerere și atunci prețurile cresc speculativ. Eu cred că un randament bun la un apartament sau un spațiu este înte 10 -15 ani. Acel spațiu să fie acoperit, plătit prin chirie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.
„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.
Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.
Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.
„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”
Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:
„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.
Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.
„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”
Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.
Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…
ECONOMIE
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit mediul de afaceri
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?
Instructajul costă sute de mii de lei
Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.
Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.
Mergem la competiție și furăm
Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.
Cât de fraieri pot fi?
Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:
- Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
- Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
- În plus:
- Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
- Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.
Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție
Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.
Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:
- mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
- folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
- lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.
Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.
ADMINISTRAȚIE
Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism
Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.
Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.
Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.
Ultima etapă a fazei de proiectare
Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.
Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus
”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.
Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.
Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.
Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.
Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.
Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.
Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.
Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.
Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.
”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.
Experiență inedită pentru elevi
Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.
”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.
Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.
Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.
”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.
Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.
”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.
Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.
Produs nou pentru târgul de Crăciun
Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.
”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.
O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.
Copiii, angajați după absolvire
Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.
”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.
La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.
Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.
Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.