CULTURA
VIDEO. Povestea lui Marco, bucătarul italian din Cluj care i-a gătit lui Emil Boc. ”Am pasiunea de a face mâncare pentru oameni”
Dacă ai trecut vreodată pe la Gustador, micul „sandwich shop” din Cluj-Napoca, după cum se autointitulează pe pagina de Facebook, poate ai zărit un bărbat la fel de mărunțel lucrând de zor în bucătărie la comenzile de pizza.
Sau poate nu, poate nici nu ai auzit de restaurantul ăsta. Dar eu, când priveam după tejghea, eram fascinată de simplitatea omului care îmi pregătea aproape fiecare comandă – uneori nu nimeream pe tura lui și, neștiind că lucrează în ture, mă întrebam dacă a părăsit locul de muncă.
La Gustador îmi plăcea să aștept. În timpul ăla mă gândeam cum că bucătarul sigur e dintr-o țară mai caldă, poate Spania, Italia, dar aducea și a sud-american. Îmi imaginam și că ar fi venit din Albuquerque ca să-și extindă Los Pollos Hermanos la Cluj, fiindcă locația în sine are, pentru mine, o atmosferă similară cu legendarul restaurant din Breaking Bad.
Am aflat apoi că pe domnul din bucătărie îl cheamă Marco și că e italian. Dacă tot am creat atmosfera de serial, îți dau un mic spoiler înainte să îl descoperi: faptul că a învățat română la 55 de ani (după ce a învățat și spaniolă) și faptul că i-a gătit o masă specială lui Emil Boc nu sunt nici pe departe cele mai captivante părți din poveste.
Marco scrie și poezii. Marco a ieșit din spital și s-a dus direct în bucătărie. A făcut suficiente în viață ca să nu aibă regrete. Da, e ceva de citit despre el, dar dacă ți-a plăcut trailer-ul, nu vrei să vezi și restul serialului? Nu e Breaking Bad, dar putem să-l numim „Better Call Marco”, pentru că e mereu la datorie.
Bucătar din greșeală: „Aveam încasări de milioane de lire”
Marco e un italian din Florența de 61 de ani, venit la Cluj cu soția și cei doi copii în urmă cu 6 ani. A început să lucreze în bucătărie după aproximativ 3 ani de management, proaspăt major, când un prieten rămăsese fără bucătar în restaurant, iar el l-a ajutat un timp mai îndelungat, până când și-a însușit această meserie la un nivel greu de imaginat.
„A fost o greșeală, am mers la restaurantul unui prieten și bucătarul a trebuit să plece în armată, așa că eu i-am ținut locul o vreme. Nu mă simțeam în largul meu la început, dar pe măsură ce trecea timpul, ajunsese să-mi placă, iar fostul angajat, care plecase în armată, nu a vrut să se întoarcă în bucătărie.
Prietenul acela mi-a propus apoi să împărțim afacerea, să fie 50-50, iar eu i-am zis să vedem cum merge. A prins foarte bine, ne-am ocupat de tot, de la rețete la tematici. În fiecare seară aveam ceva diferit. O seară aveam preparate din Italia, seara următoare făceam farfurii spaniole și așa mai departe.
Mai târziu, am făcut un împrumut la bancă pentru a deschide alte restaurante cu fratele meu. După 2 ani jumate plătisem toate datoriile, aveam încasări de milioane de lire”, povestește Marco, pentru Cluj24.
22 de ore din 24 în bucătărie: „După ce am ieșit din spital am mers direct la muncă”
Pasiunea pentru gătit a crescut atât de mult încât nu o mai putea ține sub control. Ajungea să petreacă și câte 22 de ore într-o zi cu fratele său în bucătărie, cererea fiind foarte mare. Dar și după ce s-a mutat printre români a continuat să lucreze până la epuizare.
„Am avut probleme, am leșinat la lucru, m-am operat de ulcer aici, la Cluj, iar după ce am ieșit din spital am mers direct la muncă. Seara eram la Roata Făget. Șeful mi-a zis că am probleme, m-a trimis acasă, a zis să stau liniștit o săptămână.
M-am dus acasă, am sunat un prieten și i-am spus că sunt liber și m-am dus la el. Pentru mine, asta e viața”, notează italianul.
Poliția a intervenit, succesul s-a înzecit
De altfel, în 12 ani de muncă în Italia nu a avut mai mult de o săptămână liberă. Era ocupat să îmbunătățească serviciile constant, de la tehnologizare la divertisment.
„Am pus și telefoane și computere în interior, m-am ocupat și de muzică, erau seri în care aveam dansatori. Am avut, la un moment dat, probleme cu poliția, care ne-a scos clienții afară. Restaurantul respectiv era la etaj și îi deranja pe cei de jos, așa că am deschis o terasă de aproape 120 de locuri, unde oamenii veneau grămadă. Cred că am cunoscut 1 milion de persoane acolo. Mi-am făcut mulți prieteni, încă mă sună de la Roma, Veneția, Milano sau din alte zone”, susține acesta.
După ce fratele lui s-a mutat în Elveția, Marco s-a gândit că nu vrea să stea singur și nu știa ce să facă mai departe, dar la ceva timp după, a cunoscut o româncă și viața l-a purtat până în Transilvania. După o vizită anterioară în București, a decis să se stabilească la Cluj, pentru că e un oraș dezvoltat, dar mai liniștit, iar el avea nevoie – oarecum – de o pauză.
Cină pentru 12 persoane, acasă la Emil Boc: „A vrut să stea de vorbă cu bucătarul”
În altă ordine de idei, spontaneitatea și nevoia de schimbare l-au făcut să renunțe la viața de acolo. Astfel, la 55 de ani, a început să învețe româna de la prietenii pe care și i-a făcut aici. În prezent, lucrează în 6 bucătării, pe lângă cea de la Gustador, la care se adaugă și mesele private unde mai este invitat ocazional. La scurt timp după stabilirea sa în Cluj a fost chemat de însuși primarul Emil Boc pentru a-i găti o cină.
„A venit la Roata Făget odată, a comandat ceva de mâncare și când a terminat a vrut să stea de vorbă cu bucătarul. M-am dus la masă, mi-a zis că are câțiva prieteni din Italia și m-a întrebat dacă aș putea găti pentru ei.
Am fost la el acasă și am gătit pentru 12 persoane. I-a plăcut foarte mult și a dat vorba mai departe că e un bucătar italian în Cluj. Între timp, un prieten mi-a spus că are nevoie de bucătar la acest local, Gustador. Eu i-am zis să vedem întâi cum merge, pentru că trebuia să schimb rețetele până să ajungem la produsul final”, relatează Marco.
2 zile de serviciu cu… 2 zile de serviciu, dar în altă parte
Lucrurile au mers bine, a stabilit să lucreze 2 zile și 2 să aibă liber. Dar și în cele 2 zile de odihnă ajunge să gătească, nu doar pentru familie, ci și pentru alte restaurante. Patronii îl contactează când au nevoie de bucătar și îl plătesc la finalul programului, dar primește solicitări și de la clienți care îl invită să gătească la domiciliu.
Pentru asta, tot el se ocupă de cumpărături. Mai există și excepții, dar în majoritatea cazurilor, el face aprovizionarea, pentru a fi sigur că are ingredientele potrivite pentru fiecare fel de mâncare.
„Clientul nu plătește în plus. Eu îi zic de la bun început prețul pentru numărul respectiv de persoane, cu tot cu desert, adică masa completă. Și păstrăm legătura prin mesaje sau apeluri”, adaugă el.
Gusturi din toate colțurile lumii: „Am învățat secrete din bucătărie care nu se învață la școală”
A gătit de-a lungul timpului multe feluri de mâncare, de la cele franțuzești până la cele suedeze. Mai demult a stat și în Spania, mai exact în Formentera, unde a avut timp să exploreze bucătăria locală. Tot atunci a învățat spaniola, apoi a venit în România, unde a constatat că se mănâncă mai gras, ceea ce, la început, a fost un șoc pentru el, fiind obișnuit cu pastele și mâncărurile ușoare, în general.
„În bucătărie, întotdeauna e ceva nou de învățat. Se schimbă rețetele, se schimbă clienții, ei vor lucruri noi, – cerințele diferă oricum de la o zonă la alta – iar personalul trebuie să se adapteze.
Am avut ocazia să merg la un restaurant de 5 stele. Șeful mi-a propus să petrecem o seară împreună. Am învățat secrete din bucătărie care nu se învață la școală și atunci mi-am dat seama că am pasiunea asta de a face mâncare pentru oameni.
E o satisfacție când îi vezi că se bucură de mâncarea pe care le-o oferi. Chiar dacă totul a pornit de la o întâmplare, nu aș face nimic diferit”, mai spune bucătarul.
Zbor spontan la datorie: „După 1-2 ani e o rutină, prefer schimbarea”
Nu regretă nicio decizie, fie ea bună sau rea. Odată, un prieten din altă localitate l-a sunat să-i spună că are nevoie de un bucătar, iar ziua următoare Marco și-a luat bilet de avion.
„Lucrez unde vreau eu, nu îmi place să stau într-un loc. După 1-2 ani devine obositor, e o rutină, iar eu prefer schimbarea. Am avut restaurante cu zeci de angajați în grijă când stăteam în Italia și era foarte obositor. Veneau peste 1000 de clienți într-o zi, de aceea stăteam cu zilele la muncă”, spune Marco.
În schimb, de când s-a mutat la Cluj, susține că s-a liniștit, deși lucrează zilnic.
„Am un apartament în Mănăștur, dar cu ajutorul unui prieten de la Chinteni, am reușit să ridic o casă acolo, unde mă relaxez”, adaugă el.
Alte proiecte: MasterChef Italia și catering cu soția, pentru elevi
Un recrutor de la Chefi la Cuțite l-a contactat pe Marco înainte să vină în țară pentru a-i propune să participe la concurs, dar a preferat să meargă la MasterChef Italia, fiindcă în perioada aceea avea deja mult de lucru și nu putea părăsi țara.
„Am fost la preselecții, am trecut de mai multe etape, dar la un moment dat nu se mai putea trece decât dacă se plătea, era pentru cei cu relații, așa că m-am oprit acolo”, dezvăluie italianul.
Oricum, celebritatea nu era pe lista lui de dorințe. Dacă ușa MasterChef s-a închis, altele au continuat să se deschidă pentru el, dincolo de succesul deja existent cu restaurantele.
De exemplu, împreună cu soția, a demarat un proiect de catering cu care a participat la 2 evenimente, unul în Oradea și unul în Brașov. Va mai urma unul anul viitor și speră să aibă colaborări cu diferite instituții din oraș, în special școli, ca să gătească pentru elevi.
Oportunități și recompense refuzate. Valorile lui Marco
Totuși, nu orice colaborare ajunge să fie prosperă. Are un set de principii de la care nu se abate, iar dacă șeful nu este pe aceeași lungime de undă cu el, colaborarea nu poate merge mai departe.
Spre exemplu, Marco a povestit cum s-a întâlnit mai demult cu un angajator care i-a spus să pregătească mai multe feluri de mâncare în avans, acestea fiind încălzite ulterior pentru clienți, iar el a refuzat.
„Dacă vine un client la restaurant, eu nu ofer decât mâncare proaspătă”, punctează acesta.
Dar au existat și experiențe cu totul diferite, în care a refuzat să primească recompensa pentru munca depusă. Într-o seară, la restaurantul la care lucra atunci, au venit doar 3 clienți, iar la sfârșit de program, Marco nu a vrut să primească banii pe tură.
„Un proprietar are multe lucruri de plătit, în seara aia nu a făcut vânzare, iar eu am lucrat oricum din plăcere, nu aveam nevoie de bani, așa că i-am zis să-i păstreze liniștit”, menționează el.
După tejghea. Filosofiile lui Marco. Educație, greșeli, respect, bani și regrete
Marco are un sistem de valori bine pus la punct și pe plan personal, nu doar pe cel profesional. Are o fată și un băiat și e de părere că educația oferită de un părinte trebuie să permită copilului să învețe, dar și să greșească.
„Copiilor le-a fost foarte greu să se adapteze cu limba, noi nu am mai vorbit română până să ne mutăm aici. Băiatul s-a gândit să dea la facultate, dar s-a angajat la un magazin Altex. Îi place electronica, așa că deocamdată rămâne acolo.
Când era mai mic voia să devină bucătar. I-am zis să urmeze drumul care i se pare lui potrivit, dar l-am sfătuit să evite profesia mea pentru că ocupă foarte mult timp. M-a însoțit la serviciu 2 săptămâni, apoi și-a dat seama că nu e pentru el. Iar fata e la facultate, studiază pictura, îi place. Dacă va vrea să deschidă ceva personal în viitor, o ajut.
Nu le interzic nimic. Le-am spus că banii se fac greu și doar dacă ai cap. I-am educat, dar cred că e bine să mai greșești din când în când, important e să ai grijă cât și cum. Pentru că am cunoscut, de exemplu, chefi care considerau că sunt cei mai buni din țară, dar care au fost corectați de alții mai mici.
Ce vreau să zic e că nu suntem atotștiutori și că din greșeli devenim mai buni. E important să avem respect unii față de ceilalți și să ne amintim că toată viața învățăm. Înainte de bani, trebuie să fie respect”, opinează Marco.
Pentru el, mai contează foarte mult să nu aibă regrete. A profitat de orice ocazie pentru a se descoperi și a învăța de la oameni din toată lumea.
„Nu mă critic dacă am greșit, nu îmi reproșez dacă nu am făcut ceva, înseamnă că așa a fost să fie, face parte din viață. Altfel nu poți evolua, altfel nu poți avea grijă nici de un copil. Iar din greșelile mele îi învăț și pe ei.
Într-o seară, în tinerețe, am avut în buzunar câteva milioane de euro, iar în câteva zile i-am cheltuit pe toți. Am mers prin oraș, mi-am cumpărat haine, am mâncat la restaurante cu prietenii și așa am golit tot ce am strâns. Dar am învățat din asta și le spun să nu procedeze la fel ca mine”, completează el.
Bucătar și poet amator. Pe urmele tatălui
Cum fata lui e la pictură și băiatul a fost tentat să devină bucătar, s-ar putea spune că pasiunea pentru gastronomie și artă circulă în familie. Dar totul a început de la tatăl lui Marco. Bucătar și critic de artă, acesta a fost o sursă de inspirație pentru urmași.
„Mi-a zis că e mai bine să fac azi ce vreau, decât să bat pasul pe loc. Pentru mine, asta-i viața. Dacă vreau să fac ceva, fac imediat, nu stau mai multe zile să mă gândesc dacă merge sau nu”, mai spune italianul.
La rândul lui, Marco a arătat interes și pentru alte ramuri ale artei, dincolo de gastronomie, în prezent având un caiet în care își notează diferite idei, ca într-un jurnal, sub forma unor poezii.
„Unii îmi ziceau să dau la Literatură, dar am preferat să rămân în bucătărie. Am cochetat cu poezia, într-o seară am avut inspirație și am scris vreo 50-60 de poezii (în italiană). I le dădusem tatălui meu pentru o revistă, numai că el le-a pierdut și nu am putut rescrie versurile. Fac asta și acum, am un caiet unde îmi notez diferite idei, dar nu scriu des, cred că am vreo 100 de rânduri strânse”, precizează acesta.
Meniul preferat. Ce mănâncă de sărbători
Când nu scrie poezii, scrie rețete, dar într-o notă foarte personală.
De exemplu, meniul de Crăciun e deja pregătit. Cum cel mai mult îi place să mănânce paste, masa festivă nu se poate lipsi de un astfel de preparat. Dar nu va fi orice farfurie de paste, ci una personalizată.
„Îmi plac pastele cu creveți, spumă de dovlecel și sos de portocale, asta voi pregăti de Crăciun. Se pune și puțină țuică deasupra, se dă foc, creveții se deschid, și apoi se poate mânca”, indică el, pe scurt, referitor la principalul fel de mâncare.
Ca desert, va face gogoși umplute cu înghețată și cu cremă de căpșuni deasupra, la care va adăuga biscuiți și alte ingrediente manevrate cu tehnici prea complexe pentru a fi explicate în câteva rânduri.
Dar da, Marco are gusturi rafinate. Poți să îi faci o vizită la Gustador în centrul orașului, dacă îl nimerești în zilele de muncă. Dacă nu, întreabă de el și poate alegi să te răsfeți cu o masă specială acasă sau la unul dintre celelalte 6 restaurante. Tu alegi ce faci, eu am vrut doar să dau povestea mai departe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Grădina Botanică ”Al. Borza” Cluj-Napoca, atracție de top în anul 2024. Câți vizitatori au fost
Anul 2024 a consolidat poziția Grădinii Botanice ”Al. Borza” drept una dintre cele mai apreciate destinații din Cluj-Napoca, atrăgând aproape 250.000 de vizitatori din întreaga lume.
Această performanță demonstrează interesul constant al publicului pentru oferta culturală și educativă a Grădinii Botanice.
„Anul trecut ne-a reconfirmat atractivitatea pentru publicul general, lucru evidențiat de numărul impresionant de vizitatori. Cea mai intensă perioadă a fost primăvara, când luna aprilie a stabilit un record istoric de vizitatori: peste 53.000 de persoane ne-au trecut pragul.
Colecțiile de flori
În acea lună, am avut zile în care am întâmpinat peste 5.000 de vizitatori.
Această creștere s-a datorat, în mare parte, spectacolului oferit de colecțiile noastre de flori bulboase de primăvară, precum lalelele, zambilele, brândușele și narcisele. Nu doar colecțiile noastre diversificate anual au atras un public numeros, ci și evenimentele variate pe care le-am organizat și dezvoltat continuu.
Reacțiile pozitive ale vizitatorilor ne confirmă faptul că rămânem unul dintre punctele de referință cultural-educative din Transilvania”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul instituției.
EVENIMENT
Urmează o nouă minivacanță pentru angajați. Ianuarie, luna cu cele mai multe sărbători legale
Angajații vor avea o nouă minivacanță până la finalul lunii ianuarie. Este vorba despre 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, care anul acesta pică într-o zi de vineri.
Angajații, atât cei de la stat, cât și cei de la privat, vor avea o minivacanță de trei zile, cu ocazia zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare care anul acesta pică într-o zi de vineri.
Luna ianuarie este cea mai generoasă când vine vorba de zile libere oferite de stat, cu cinci astfel de sărbători: 1 ianuarie – Anul Nou, 2 ianuarie – Anul Nou, 6 ianuarie – Boboteaza, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul și 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române. Următoarea zi liberă legală va fi în 18 aprilie – Vinerea Mare.
Zile libere rămase în 2025
Anul acesta, angajații beneficiază de 17 zile libere oferite de stat, dintre care patru vor fi în weekend, iar 13 vor fi în timpul săptămânii. Sărbători legale rămase în 2025:
- 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române (vineri)
- 18 aprilie – Vinerea Mare
- 20 aprilie – prima zi de Paște (duminică)
- 21 aprilie – a doua zi de Paște (luni)
- 1 mai – Ziua Muncii (joi)
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
- 8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)
- 9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)
În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Rapsodul popular Grigore Leșe a fost externat, după ce miercuri seara i s-a făcut rău la finalul unui recital susținut la Botoșani. Medicii l-au diagnosticat cu gripă.
Artistul a cântat la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani, la finalul cântării acuzând amețeli și temperatură. Starea lui de sănătate agravându-se ulterior, acesta a fost transportat de urgență, cu o ambulanță care l-a luat de la hotel, la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
Rapsodul Grigore Leșe a fost EXTERNAT. El a fost diagnosticat cu GRIPĂ și se află acasă
După ce i s-au făcut analizele, medicii l-au diagnosticat cu gripă. Artistul a fost externat și se află acasă.
EVENIMENT
FOTO. Distracție la Buscat (Băișoara – Cluj). Winter Tour revine în forță pe pârtiile de schi din țară
Winter Tour, cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, revine anul acesta cu cea de-a 12-a ediție, într-o formula nouă ce aduce iubitorilor de munte și de iarnă 5 weekenduri extinse (de la două la trei zile), pline de distracție, pe 5 pârtii de top din țară.
Caravana mobilă a pornit de la Transalpina, în 10-12 ianuarie, iar după aceasta vor urma Muntele Mic, Borșa, Azuga și Buscat (Băișoara – Cluj).
Winter Tour devine epicentrul distracției pe fiecare pârtie unde ajunge. Lounge-ul Winter Tour, ușor de recunoscut, format din corturi, zone de relaxare cu pufuri, mese, încălzitoare și o zonă de dans cu bar, DJ și MC, este amplasat la baza pârtiilor sau la stațiile intermediare. Aici, fiecare weekend se transformă într-o experiență memorabilă pentru toți: schiori, boarderi și iubitori ai muntelui și zăpezii.
Activitățile încep odată cu deschiderea instalațiilor de transport pe cablu, cu wOrm-UP the slope sesiune de încălzire pentru schi și snowboarding și se încheie cu petreceri apres-ski și concerte pe zăpadă.
Pe parcursul zilei, participanții se pot relaxa la lounge sau pot lua parte la concursuri și jocuri cu premii, organizate împreună cu partenerii Winter Tour. Accesul la lounge, activități, jocuri și petreceri este liber. Programul complet este updatat constant pe site: wintertour.ro/program/.
Program de 3 zile
Dacă până acum caravana Winter Tour anima pârtiile doar sâmbăta și duminica, ediția din acest an aduce o schimbare: mai puține pârtii per sezon, dar mai mult timp de distracție.
Programul se extinde la 3 zile: vineri, sâmbătă și duminică. Asta înseamnă încă un apres-ski party, vineri seară, pe lângă cel de sâmbătă, cu DJ sau concerte pe zăpadă, precum și o experiență intensificată pe fiecare pârtie.
Tombola Winter Tour revine
După o pauză de un an, tombola Winter Tour revine cu un super premiu pe fiecare pârtie: o excursie la Snow Fest în Alpii Francezi, la Les 2 Alpes. Participanții care ajung la lounge-ul Winter Tour pot completa un talon și îl pot introduce în urnă pentru a participa la tombolă. La finalul fiecărui eveniment, se extrage un câștigător – 5 pârtii, 5 premii!
În plus, la finalul sezonului, va avea loc o extragere specială. Din rândul participanților la tombolă vor fi selectați doi câștigători – o fată și un băiat, care vor primi câte un echipament complet de schi, oferit de Northfinder și branduit cu Winter Tour. Echipamentul va fi similar celui purtat de echipa organizatoare.
Pasiune pentru iarnă
Tiberiu Pop, fondator Winter Tour: ”Tot ceea ce facem, facem dintr-o mare pasiune pentru iarnă, munte, sporturi de iarnă și comunitatea oamenilor de munte. În cei 12 ani de Winter Tour, am construit o comunitate extraordinară – schiori, boarderi, familii, administratori de pârtii, școli de schi și snowboard, salvamontiști și oameni din zona apres-ski. Ne bucurăm să aducem împreună oameni cu aceeași pasiune pentru zăpadă și natură și să promovăm frumusețea nemaipomenită a Munților Carpați pe timp de iarnă.
Organizarea unui astfel de eveniment nu este simplă, mai ales când vorbim de un eveniment cu acces gratuit și mai puțin mainstream, dar credem în misiunea noastră. Vrem să promovăm sporturile de iarnă, timpul petrecut la munte, în natură și să oferim oamenilor momente de neuitat. Iarna nu e făcută pentru blocuri și betoane, ci pentru vârfuri de munte, aer curat și zăpadă proaspătă. Acestea sunt momentele care rămân cu noi peste ani.”
Calendar Winter Tour XII
Pentru a acoperi o arie cât mai largă și a aduce distracția cât mai aproape de iubitorii sporturilor de iarnă, Winter Tour va vizita pârtii din diferite colțuri ale țării. Calendarul poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteo.
● 17 – 19 IANUARIE: MUNTELE MIC
● 14 – 16 FEBRUARIE: BORȘA
● 21 – 23 FEBRUARIE: AZUGA
● 28 FEBRUARIE – 2 MARTIE: BUSCAT
Winter Tour – epicentrul distracției pe pârtiile din România
Winter Tour este cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediție. S-a născut din dorința unor pasionați de munte de a promova pârtiile din România și de a aduce oamenii mai aproape de sporturile de iarnă și de natură.
A devenit repede un eveniment de anvergură pe pârtiile de schi, marcând parteneriate cu cele mai frumoase stațiuni de iarnă din țară. An de an, din ianuarie până în martie, gașca Winter Tour călătorește pe altă pârtie din România, cu jocuri de iarnă, distracție, muzică, și concursuri.