EVENIMENT
VIDEO. Povestea cuibului de berze de la Vlaha. Sunt, deja, 4 pui. Cuplul Leske și Miska așteaptă și al cincilea să iasă din ou
Cuplul de berze Leske și Miska hrănesc, deja, patru pui în cuibul din satul clujean Vlaha, fiind așteptat și al cincilea pui să spargă coaja de ou.
Gazda Arpad, care monitorizează din partea Clujbird.ro cuibul de berze de la Vlaha din anul 2007, a povestit pentru Cluj24 cum a început totul și cum urmărirea berzelor s-a transformat, pentru el, într-o adevărată pasiune.
A notat din 2007 ce se întâmplă în cuib
Arpi s-a mutat în Vlaha în anul 2006, iar berzele și-au făcut cuib pe un stâlp de electricitate de lângă casa lui, prilej numai bun pentru a le monitoriza.
”Din 2007 am început să notez în fiecare an când au venit berzele, câte ouă au depus, câți pui au ieșit, când au părăsit cuibul.
Timp de 10 ani am monitorizat cuibul de jos, iar în 2017 am construit un stativ și am montat o cameră web care urmărește non-stop cuibul.
Am lansat atunci și site-ul clujbird.ro, astfel că oricine poate urmări online ce se întâmplă în cuib. Între timp, am schimbat și camera, care are acum și sunet.
Toată această activitate a fost făcută pe bază de voluntariat”, a precizat Gazda Arpad.
Potrivit acestuia, în anul 2007 prima barză a ajuns în cuibul din Vlaha în 28 martie, iar anul următor a sosit în aceeași zi, spre mirarea sătenilor.
Botezul lui Leske și Miska
”Datele diferă de la an la an, dar, de regulă, cam în a doua parte a lunii martie își fac apariție berzele din Africa.
În acest an, prima barză a ajuns în 18 martie. Pentru că berzele seamănă foarte mult între ele, doar în perioada împerecherii îți pot da seama care este masculul și care femela.
În anul 2017, după ce am instalat camera web, am demarat acțiunea de botezare a celor două berze din cuib și am întrebat locuitorii satului Vlaha ce nume să le punem.
În final, oamenii au votat, iar femela a primit numele Leske, după numele unei văi din Vlaha, iar masculul numele Miska”, a afirmat Arpi.
Aventură de o noapte
Acesta a povestit și câteva întâmplări din cuibul de la Vlaha, cu amănunte picante despre Leske și Miska.
”Leske este aceeași femelă din 2017, chiar dacă a mai îmbătrânit puțin, dar Miska a fost înlocuit, ulterior, cu un exemplar mai tânăr.
În 2019, prima dată a ajuns în Vlaha Leske și a amenajat cuibul și am observat un mascul că ajunge în cuib.
A fost doar o aventură de noapte a femelei, pentru că masculul și-a luat zborul a doua zi, dar apoi a venit și <<soțul>>, Miska, care era un exemplar mai tânăr decât Miska sosit cu un an în urmă.
Iar când Leske a depus primele două ouă, Miska le-a aruncat din cuib, știind că nu sunt ale lui”, a subliniat clujeanul pasionat de berze.
Proiect pentru profesori și elevi
Arpi a profitat de perioada pandemiei și a avut timp să monitorizeze mai mult timp cuibul din Vlaha, deoarece a fost forțat să lucreze mai mult de acasă, astfel că a realizat un proiect de observare a cuibului de berze dedicat profesorilor de biologie, care pot, de atunci, să dea teme de proiecte pentru elevi.
”Deci berzele ajung la Vlaha în a doua parte a lunii martie, depun ouăle, iar primul pui iese din ou la 34-36 de zile de clocire.
De obicei se depun 5 ouă, dar au fost și ani cu mai multe ouă – 6 în 2018 și 7 în 2019.
De regulă ies doar 4 pui, din care 3 cresc mari și învață să zboare. Au fost și ani, 2012 și 2016, în care nu a ieșit niciun pui, dar și ani – 2011 și 2015 – când au ieșit toți cei 5 pui.
În luna iulie organizăm în Vlaha acțiunea de inelare a puilor, la care vin și copii din sat.
Aș dori să dezvoltăm proiectul și să reușim să montăm un transmițător pe una din cele două berze adulte, sau pe ambele, pentru a le urmări traseul lor până în Africa, să vedem dacă și acolo Lenke și Miska sunt împreună.
Problema este că un astfel de transmițător costă în jur de 11000 de euro”, a explicat Arpi.
Cum se cresc puii de barză
Acesta a arătat că în perioada după ce au ieșit puii, este interesat de urmărit cum cele două berze adulte fac cu schimbul.
”O barză aduce aduce mâncare pentru pui, dar și fân și crengi pentru cuib și cealaltă are grijă de pui, apoi cea de-a doua pleacă după mâncare.
E fascinant să vezi cum cresc puii de la o săptămână la alta, cum încep <<cursurile de zbor>> și învață să zboare.
În luna august, primii pleacă puii din cuib, se alătură unor stoluri, apoi femela și la final masculul.
Din monitorizările unor berze reiese că una din Polonia, care a trecut prin România, a ajuns chiar până în sudul Africii de Sud.
De asemenea, doi pui de barză inelați din Vlaha au fost fotografiați în județul Mureș și în Bacău”, a mai spus Gazda Arpad.
Live din cuib din anul 2017
Cuibul de barză albă dotat cu cameră web se află în satul Vlaha, comuna Săvădisla, pe o stradă lăturalnică. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune.
În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut, iar în acest loc primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera web transmite în direct începând din 23 martie 2017.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Editorial Opinii
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani de puscărie cu executare sau suspendare. De atunci au ieșit toți. Fractura craniană a jandarmului rămâne pe restul vieții.
Șefului Jandarmeriei din vremea aceea care a încercat să se implice direct și să fie responsabil, generalului Aurel Litan, i-au spart fața tot cu o cărămidă. De atunci, șefii Jandarmeriei, Poliției Naționale și Poliției Locale au avut grijă să nu se mai expună la așa pericole.
Umila noastră părere că acești șefi se expun totuși la un pericol. La pericolul schimbării din funcții și eliberarea posturilor grase și călduțe pentru a fi ocupate de alți oameni care sunt dispuși să facă ordine în orașul de cinci stele, municipiul Cluj-Napoca.
Scandalurile continuă
Pentru că scandalurile și evenimentele grave, uneori tragice, continuă la Cluj-Napoca la meciurile ”U” -CFR Cluj provocate de câteva primate (maimuțe, pentru că oameni sunt greu de numit) care se dau drept suporteri ai Universității Cluj. Incidente grave sunt la toate meciurile și îl mai amintim doar pe cel din 2019, când un jandarm a fost dus cu Ambulanța de la stadion lovit în scaun tot de un așa zis suporter (neidentificat).
Conducerile Jandarmeriei, Politiei Nationale, Poliției Locale, a SIIPI, a SRI, a Inspectoratului General al Politiei Române, a Ministerului de Interne, a Primăriei Cluj Napoca se fac că nu își dau seama că cea mai periculoasă zi a orașului este aceea în care joacă fotbal U Cluj cu CFR Cluj!
Cea mai riscantă zi pentru care trebuiau luate măsuri de siguranță nu este aceea în care are loc mitingul pentru Crin Antonescu, nici aceea mai de demult când Bombonel Năstase a venit la Sala Sporturilor să îl sprijine pe Ioan Rus pentru Primărie, dar în realitate a cauzat un val de antipatie care a provocat pierderea alegerilor, cea mai riscantă zi nu este ziua maghiarimii (care se vede că a putut fi sărbătoare pentru toată lumea), cea mai de protejat zi nu este aceea a vreunei alegeri, vreo manifestație stridentă LGTB, pentru Roșia Montană, sau Ziua Națională.
Cea mai importantă zi, a meciului
În Cluj cea mai importantă zi pentru toate instituțiile care ar trebui să aibă grijă de ordinea și siguranța publică este ziua acestui meci ”U”Cluj – CFR Cluj. Este un fapt cunoscut de toată lumea mai puțin de nepoțeii, finuții și ”pretenii” puși șefi în fruntea unor instituții (i)responsabile. Ar mai trebui numiti și descriși cu arborele geanealogic cu tot?
Nu contează că au fost puși și sunt susținuți pe baza relațiilor clientelare, problema este că de ce murdăresc prin indolența lor obrazul unui oraș, a unor echipe și manifestări sportive care se doresc a avea vocație și prestanță europeană. Nu știau că ziua meciului este riscantă și importantă? Care dintre acești șefi simte nevoia să își dea demisia de onoare? Am spus doar să simtă, nu să și-o dea, efortul pentru obținerea postului credem că a fost mare.
Primarul Emil Boc și toți cei care au construit acest fenomen frumos și îndrăgit ”U” Cluj este oare fericit când se asociază numele echipei , al celor care o finanțează și activează cu profesionalism aici, cu asemenea gesturi de huliganism? Imposibil.
Ce este de făcut
Dar totuși ce este de făcut?
Pentru că aceste nenorociri nu încetează! Acum trei zile, când ”U” Cluj, suporterii ei frumoși și cei care au contribuit la renașterea ”U” Cluj ar fi trebuit să sărbătorească victoria cu 1-0 împotriva rivalei CFR Cluj din oraș, doi tineri clujeni au fost bătuți cu sălbăticie. Motivul ar fi fost că aveau asupra sa însemne ale echipei CFR Cluj! Li s-ar fi dat cu bâtele în cap sau cu o sticlă, iar unul a trebuit urgent spitalizat.
Oare la câte evenimente pe an trebuie să fie mobilizați sutele de jandarmi din Cluj? Lunar sunt plătiți sau doar la evenimente, precum maneliștii? Se putea cere sprijin inclusiv de la alte unități teritoriale. Dar cei peste 1500 de polițiști clujeni?
Dar sutele de polițiști locali clujeni sunt făcuți doar să terorizeze populația cu amenzile de parcare, când nu ai unde parca în Cluj pentru că nu sunt destule parcări? De ce nu au fost mobilizați suficienți de mulți astfel încât să te poți duce în siguranță la stadion, culmea tupeului, chiar cu soția și copiii ?
De când în Cluj-Napoca trebuie să fii în pericol de moarte dacă porți însemnele clubului CFR Cluj sau dacă tineri au vorbit ungurește ? Oare nu datorită CFR-ului am văzut la Cluj, Bayern, Chelsea, Manchester United, A.C. Roma și ne-am mândrit cu vreo 9 cupe și campionate? De când le dăm cu bâta în cap copiilor maghiari?
Cine răspunde?
Câți șefi și care șefi din instituții trebuie să răspundă pentru aceasta? Jandarmeria are oameni care parazitează, zicând că sunt specializați în informații și nu puteau neutraliza acești răufăcători care aruncă cu noroi în obrazul orașului?
Dar Poliția? Există un Serviciu Independent de Informații și Protecție Internă și alte servicii de informații? Pentru ce își iau banii? Pentru mizerii și jocuri politice și nu pentru a proteja cetățenii?
Investiția orașului și Primăriei în ”U” Cluj este pusă în pericol de această indolență pentru că incompetenți nu sunt. Se pricep la multe, dar nu se obosesc. Știu că nu vor fi sancționați sau destituiți.
În Cluj-Napoca sunt sute de mașini modificate pentru a produce gălăgie cât mai mare, iar în fiecare noapte sub nasul Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale golanii se distrează turându-și mașinile și bătându-și joc de acest oraș.
Câte amenzi și certificate de înmatriculare au fost ridicate pentru mașinile modificate și cei care fac gălăgie și drifturi în plin centrul orașului? Noapte de noapte. Zi de zi. De aici începe. Îți face drifturi și îți turează la poarta instituției, apoi te scuipă în obraz și mai încolo, la stadion, îți dă cu scaunul în cap, domnilor șefi din Jandarmerie și Poliție, sau cu cărămida în gură precum generalului Litan. Iar Poliția Locală a fost înființată nu doar pentru a rentabiliza unele parcări și a produce bani din ridicarea mașinilor, ci mai ales pentru a contribui la liniștea și ordinea publică.
Prima echipă a lui ”U” Cluj
Cât de nedrept este să asociezi numele de ”U” Cluj cu acești nenorociți care au bătut tineri care vorbeau ungurește și poate erau suporteri ai lui CFR ne face să afișăm doar prima echipă de fotbal din istoria ”U” Cluj:
– portar: Mihai Tripa (student la Politehnica din Praga)
– fundas dreapta: Aurel Guga (student Academia Comerciala)
– fundas stânga: Eugen Metainu (student la Drept)
– mijlocas dreapta: Brutus Ratiu (student la Drept)
– mijlocas central: Ioan Nichin (student la Drept)
– mijlocas stânga: Petrila Petica (student la Drept)
– marginas dreapta: Arcadie Crâsnic I (student la Medicina)
– inter dreapta: Sabin Vatianu (student la Medicina)
– centru atacant: Eugen Crâsnic II (student la Drept)
– inter stânga: Sabin Târla (student la Drept)
– marginas stânga: Nicolae Gruescu (student la Medicina) (sursa: „Agora < U > „, Gheorghe I. Bodea)
Acum cine poate asocia pe golanii care se dau suporteri cu personalitățile lui Mircea Luca, Zoli Ivansuc, Viorel Mateianu, Remus și Tim Câmpeanu, Mihai Adam, Petre Emil, Dan Anca și atâția universitari și generații de studenți care au iubit acest simbol al ”unor inimi românești” care este ”U” Cluj ?
Se poate. Tineri clujeni au fost bătuți cu sălbăticie la Cluj poate pentru că erau suporteri ai CFR-ului și vorbeau ungurește. Trebuie să răspundă nu doar cei care au dat cu bâta, ci și aceia care au stat cu spatele știind că cea mai riscantă și periculoasă zi în Cluj este a acestui meci.
Până când vor mai putea dura actele de sălbăticie din acest oraș care se vrea precum echipele de fotbal de vocație și valoare europeană?
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, performanță remarcabilă în SUA la Shake Day. Macheta a rezistat la simularea de cutremur

Echipa de studenți SDC UTCN 2025 a participat, miercuri în SUA (ora 01,15 – ora României) la Shake Day, ultima etapă tehnică a competiției Seismic Design Competition 2025, desfășurată la Universitatea Berkeley din California.
”Rezultatele au fost excelente: macheta a rezistat cu succes ambelor simulări de cutremur, demonstrând o proiectare solidă și o execuție de înaltă precizie. În plus, predicțiile realizate de echipă s-au apropiat foarte mult de rezultatele reale, confirmând calitatea analizelor structurale și a modelărilor efectuate”, a spus prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.
Potrivit acestuia, etapa Shake Day a fost un test esențial pentru toate echipele participante, evaluând atât comportamentul structural al machetelor, cât și acuratețea predicțiilor.
Se așteaptă premierea
”Performanța echipei noastre reflectă munca intensă, dedicarea și spiritul de echipă al studenților UTCN.
Cu entuziasm și emoție, așteptăm ziua de joi, când, tot după miezul nopții, ora României, vor fi anunțați câștigătorii competiției. Indiferent de rezultat, suntem mândri de parcursul nostru și de experiența dobândită în această competiție internațională de prestigiu!”, a precizat Prodan.

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric curat și care au înregistrări care le compromit valoarea.
Modelele Lexus, Renault și Peugeot au șanse mai mari să aibă un istoric curat
În studiul companiei, o mașină cu un istoric curat este considerată a fi un model care nu a fost niciodată avariat, nu a suferit modificări de kilometraj, nu a fost folosit pentru servicii de taxi, ride-sharing sau car-sharing și nu a fost declarat daună totală.
Dintre toate mărcile de vehicule verificate în România prin carVertical, se remarcă Lexus – 60,5% dintre mașinile acestui producător au avut un istoric curat, urmat de Renault (53,8%) și Peugeot (52,7%). Vehiculele Lexus, Renault și Peugeot tind să aibă un istoric curat, deoarece sunt deținute în principal de șoferi care acordă mai multă importanță întreținerii și longevității decât modificărilor pentru a obține o înaltă performanță sau condusului agresiv. În plus aceste mărci sunt rareori utilizate în scopuri comerciale cum ar fi pe post de taxi sau pentru ride-sharing, reducând probabilitatea de uzură excesivă, fraudare a kilometrajului sau un istoric stufos de accidente.
STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?
„Vânzătorii necinstiți încearcă să ascundă înregistrările istorice ale unor vehicule pentru a-și spori artificial marjele de profit. Este o practică în special atunci când vând mașini care au fost grav avariate în trecut și care ar fi mai puțin atractive pe piața secundară, dacă s-ar știi adevărul. O mașină cu un istoric curat este mult mai ușor de vândut la un preț bun”, explică Matas Buzelis, expert în domeniul comunicațiilor din cadrul carVertical Automotive.
Găsirea unei mașini din clasa premium fără defecte poate fi dificilă
Găsirea unei mașini cu un istoric curat necesită timp și efort, iar unele mărci sunt deosebit de riscant de cumpărat. Dintre toate vehiculele verificate de carVertical în România, modelele BMW au avut cele mai proaste rezultate – doar 8% au avut un istoric curat. Următoarele pe listă au fost Porsche (9,3%) și Volvo (27,4%).
În majoritatea țărilor incluse în studiu, mașinile premium au avut șanse semnificativ mai mici să aibă un istoric curat, ceea ce înseamnă că cei care apreciază aceste mărci ar trebui să fie deosebit de precauți atunci când cumpără un model la mâna a doua.
„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică cumpărarea unei astfel de mașini. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele,” spune Buzelis.
„Noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute”
În încercarea de a cumpăra o mașină de clasă premium la cel mai mic preț posibil, cumpărătorii trec adesea cu vederea peste istoricul vehiculelor sau nu reușesc să verifice ce fel de daune ar fi putut suferi în trecut. Mai târziu, pe măsură ce încep să apară diferite probleme, noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute. Mai mult, costurile mari de reparație pot crește puternic costurile totale de proprietate.
Pentru a se asigura că își vor putea folosi mașina ani la rând fără a se confrunta cu probleme neașteptate, cumpărătorii ar trebui să verifice raportul istoric al vehiculului, să scoată mașina la un drive test și să o ducă să fie inspectată la un service autorizat. În caz contrar, entuziasmul de a cumpăra o mașină nouă poate dispărea rapid din cauza defecțiunilor mecanice sau electrice persistente.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei din ianuarie 2024 până în decembrie 2024. Mașinile cu rapoarte de istoric curate au fost numărate în funcție de marcă și ulterior convertite în procente și clasate.
O mașină cu un raport de istoric curat trebuie să aibă cel puțin cinci înregistrări de kilometraj de-a lungul anilor, fără să existe intervale mai mari de trei ani între două înregistrări consecutive.
Un vehicul cu un raport istoric curat trebuie să:
● Nu aibă kilometrajul modificat
● Nu fi fost implicat într-un accident
● Nu fi fost furat
● Nu fi fost folosit în regim de taxi, car-sharing sau ride-sharing
● Nu aibă restricții financiare
● Nu aibă asociat un titlu de junk, salvage, flood, fire, sau lemon
● Nu fi fost expus dezastrelor naturale
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008
„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.
La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.
Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.