Clujeni de 5 stele
VIDEO. Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani. Preot şi profesor. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
„Cine n-are bătrâni, să-i cumpere”, zice o vorbă. Clujul a avut, până anul trecut, un bătrân învăţat, cu o poveste de viaţă deosebită, care ajunsese până la vârsta de aproape 102 ani. A fost veteran de război, general, prizonier, deţinut, preot, profesor universitar şi multe altele. Ioan M. Bota a fost o personalitate complexă, doctor, autor de studii şi cărţi. Şi a fost un mare iubitor al comunei sale adoptive, Floreşti.
„Drum lin către cer, venerabile veteran! Veteranul de război, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota, din localitatea Florești a părăsit această lume, la venerabila vârstă de 101 ani, înconjurat fiind de frumoasa sa familie care i-a ascultat de nenumărate ori poveștile adunate pe front. Bota M. Ioan s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, într-o familie numeroasă, învățând grija și iubirea față de neam și patrie încă din cuibul părintesc. În martie 1944, a plecat pe frontul din Moldova, începând o perioadă a vieții care l-a marcat fizic și psihic mai întâi în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial și ulterior în pribegia prizonieratului.
Bota M. Ioan s-a remarcat ca o personalitate distinsă a urbei floreştene, printr-o prodigioasă activitate publicistică, de peste 700 de lucrări.
Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.
Rămas bun, domnule general!”, arăta, anul trecut, la moartea sa, Ministerul Apararii Naţionale.
Câteva date despre Ioan M. Bota ne oferă istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani
„Suntem în comuna Floreşti, în faţa casei unui om celebru -mai mult sau mai puţin cunoscut-, profesorul părinte Ioan Bota. S-a născut în localitatea maramureşeană Rona de Jos şi a trăit o viaţă cu multe evenimente, o viaţă de luptător, o viaţă de adevărat patriot.
VEZI ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
A fost un dascăl al neamului, putem spune, fără să exagerăm. El a terminat clasele primare în comuna natală, la Rona de Jos, pe urmă învăţând la Sighetu Marmaţiei, apoi în Oradea, a terminat liceul la Bucureşti, apoi Facultatea de teologie greco-catolică, pe care a terminat-o în 1948. Atunci a fost înteminţat, deoarece făcea parte din cultul desfiinţat de către comunişti în 1948, mă refer la confesiunea greco-catolică. A stat întemniţat un an de zile.
Un amănunt extrem de important: a fost ofiţer în armata română, ulterior primimd gradul de general. A luptat pe frontul de est, unde a fost luat şi prizonier, stând în prizonierat aproape un an.
După ce a făcut şi o detenţie de un an şi jumătate, a continuat să studieze la Facultatea de filologie-istorie, pe care a terminat-o cu brio”, arată istoricul clujean.
Preot şi profesor
„A fost repartizat în Cara, comuna Cojocna, un de a predat limba română. Ulterior a fost repartizat în comuna Floreşti, unde se şi căsătoreşte şi unde întemeiază o adevărată şcoală, nu numai istorică, ci şi sufletească a acestei comune, de care s-a ataşat foarte mult.
Este autorul unei monografii extrem de valoroase a Floreştiului. De asemenea, este autorul unei istorii a românilor, inedită, şi a peste 600 de studii istorice.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
În altă ordine de idei, părintele Ioan Bota s-a dus la Domnul la venerabila vârstă de 101 ani, în anul 2021″, menţionează Vldimir Alexandru Bogosavlievici.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. A story about a war veteran and general who lived for 102 years. Priest and teacher. Walking through the history of Cluj
“Those who don’t have old people around them should buy some”, as a saying goes. Cluj had, until last year, a wise old man with a special life story, who died at almost 102 years old. He was a war veteran, general, prisoner, priest, university teacher and many more. John (Ioan) M. Bota was a complex personality, doctor, author of studies and books. And he loved his foster home, Florești, very much.
„Smooth way to heaven, venerable veteran! The war veteran, retired Brigadier General and Prof. Dr. John M. Bota from Florești left this world at the 101 years old, surrounded by his beautiful family members who often used to listen to his war stories.
John M. Bota was born on January 16, 1920, in the commune of Rona de Jos, in a large family, learning the care and love for the nation and the country from the parental nest. In March 1944, he went to the front of Moldova, starting a chapter of his life that marked him physically and mentally, both in the heat of World War II and later, as prisoner.
He was a distinguished personality of Florești, as a result of a prodigious publishing activity of over 700 works.
He received numerous military and civil distinctions for his rich activity, including the <<Military virtue of War>>, the 2nd class and <<War veteran>> 1944, being an honorary citizen of Rona de Jos and Florești. Starting with 2019, he was awarded the rank of retired Brigadier General by decree of the President of Romania no. 412 of 25 April 2019.
Goodbye, General”, the Ministry of National Defense said one year ago.
The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, shares with us a few facts about John M. Bota.
The story of a war veteran and general who lived for 102 years
„We are in Florești, in front of the house of a famous man, – more or less known – the priest and teacher John Bota. He was born in Rona de Jos, Maramureş, and lived a life of a fighter, a life of a true patriot.
We can say that he was a teacher of the nation, without exaggerating. He went to primary school in his native village, at Rona de Jos, then he started studying in Sighetu Marmației and later in Oradea. He graduated high school in Bucharest, and he finished the Faculty of Greek-Catholic theology in 1948.
He was imprisoned for a year because he was part of the cult which was abolished by the communists in 1948. By that I mean the Greek-Catholic confession.
An extremely important detail: He was officer in the Romanian army, and he eventually received the rank of general. He fought on the Eastern Front, where he was imprisoned for almost a year.
After serving a year and a half in prison, he continued to study at the Faculty of Philology and History, which he finished successfully”, the historian says.
Priest and teacher
„He was sent to Cara, the Cojocna commune, where taught Romanian. Later, he was assigned to the commune of Florești, where he got married and founded a true school, not only historical, but also a spiritual one, to which he was very attached.
He is the author of an extremely valuable monography of Florești. He also wrote a book about the history of Romanians and is the author of over 600 historical studies.
John M. Bota died at the venerable age of 101 years, in 2021”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici mentions.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.
Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.
Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani din biroul său din Del Mar, California. „Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege”, a glumit el.
Cu un ceas inteligent Apple la încheietura mâinii şi iPhone-ul de ultimă generaţie în mână, el trece intuitiv de la e-mailuri la fotografii şi de la YouTube la aplicaţia care îi permite să îşi regleze aparatul auditiv. Îşi procură fiecare model nou şi le testează temeinic capacităţile. Însă, după cum mărturiseşte, milioanele de aplicaţii disponibile îl ameţesc. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a povestit el.
– Mobilitate reală –
Telefonul mobil al lui Martin Cooper, pe care îl foloseşte în principal pentru apeluri telefonice, seamănă foarte puţin cu „cărămida” grea cu cabluri şi circuite electronice pe care a utilizat-o pentru a efectua primul apel mobil din istorie, la data de 3 aprilie 1973.
Se afla, atunci, în fruntea unei echipe de designeri şi ingineri de la Motorola, care a investit milioane de dolari în încercarea de a întrece Bell System, un gigant american din domeniul telecomunicaţiilor, prin proiectarea primului sistem de telefonie mobilă.
Bell System evocase această idee la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la sfârşitul anilor 1960 nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.
Pentru Martin Cooper, acest lucru nu permitea mobilitatea reală. Aşadar, după trei luni de eforturi continue, echipa sa a reuşit în cele din urmă să dezvolte mobilul DynaTAC. „Acest telefon cântărea peste un kilogram (…), iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute”, a declarat el.
Dar „asta nu era o problemă”, pentru că aparatul „era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute”, a explicat el.
Pentru primul său apel, Martin Cooper a avut ideea genială de a-şi suna rivalul de la Bell System, dr. Joel Engel. „I-am spus: ‘Joel, Martin Cooper aici (…) Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână’. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi”.
– „Vom învinge boala” –
Primele telefoane mobile nu erau ieftine: costau în jur de 5.000 de dolari fiecare.
Primii care au apelat la ele, potrivit inventatorului, au fost agenţii imobiliari. Graţie dispozitivului mobil, ei puteau să prezinte casele şi în acelaşi timp să răspundă la apelurile noilor clienţi. „Le-a dublat productivitatea”, povesteşte el.
„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult”, este de părere Martin Cooper. „Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil”, a adăugat el.
„În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea”, a continuat el.
„Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala”, a declarat Martin Cooper.
Aşa cum ceasul îi monitorizează pulsul când înoată, în opinia sa telefoanele vor fi conectate într-o bună zi la senzori corporali care vor detecta bolile înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.
Fostul inginer ştia că telefoanele mobile vor schimba în cele din urmă lumea, cu toate că nu şi-a imaginat toate lucrurile de care acestea aveau să fie capabile. „Ştiam că într-o zi toată lumea va avea un telefon. Suntem aproape acolo”, a spus el.
În ceea ce priveşte oamenii „hipnotizaţi” de telefoanele lor, el crede că acest lucru se va schimba pentru că „fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Vor învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient”.
„Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe”, a concluzionat Martin Cooper.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a publicat lista cursurilor prevazute in Planul de formare profesională pentru anul 2023, cursuri la care se vor putea inscrie gratuit somerii din evidenta agenției.
”Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la el. 0264-590227, 0264-596816, 0735-788800, sau prin e-mail: ajofm.cj@anofm.gov.ro”, arată AJOFM Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.
“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.
Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și “Ambasadorii Băncii pentru Alimente” – persoanele care au depus eforturi semnificative pentru a ajuta în creșterea impactului.
„Am fost foarte bucuroși să putem premia organizațiile non-profit și persoanele fizice care au contribuit la activitatea noastră și au ajutat la distribuirea alimentelor către cei în nevoie. Fără acești parteneri și susținători, nu am fi putut avea un asemenea impact în lupta împotriva risipei și a sărăciei.”, a declarat Andreea Bobiș, vicepreședinte executiv la Banca pentru Alimente Cluj.
Din 2018 de la înființarea Băncii Pentru Alimente Cluj, asociația a adunat în total 194 de organizații non-profit beneficiare.
Despre Banca pentru Alimente Cluj
Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.
De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.096 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2022, a salvat 1.128 tone de alimente și a distribuit echivalentul a peste 2 milioane de porții de mâncare către 111 organizații non-guvernamentale.

Meciul UTA Arad – „U” Cluj se va disputa sâmbătă de la ora 12:00, pe stadionul Arena Francisc Neuman din Arad, duel din a doua etapă a play-out-ului Superligii.
„Șepcile roșii” vin după o victorie importantă obținută pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș. Tehnicianul echipei, Ioan Sabău, este motivat să continue play-out-ul cu o nouă victorie și să se îndepărteze cât mai mult de locurile retrogradabile.
Jucătorii arădeni antrenați de Liviu Balint nu au reușit mare lucru în prima partidă din play-out pe care au disputat-o în deplasare împotriva Petrolului și care s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 pentru ploieșteni, iar după această înfrângere, UTA se află pe loc de baraj cu 14 puncte.
Desfășurarea partidelor directe dintre UTA Arad și „U” Cluj
În meciul din turul campionatului regulat desfășurat pe stadionul celor de la UTA Arad, la 13 august 2022, gazdele s-au impus cu scorul de 2 la 1, golurile fiind marcate de Virgiliu Postolachi și Juan Bautista Cascini, iar Adrian Bălan a marcat pentru Universitatea Cluj.
În ultimul meci direct jucat pe terenul celor de la „U” Cluj, la 11 decembrie, rezultatul nu a fost pe măsura așteptării fanilor, meciul fiind încheiat cu scor alb, 0 la 0. La acea vreme, echipa clujeană era antrenată de Eugen Neagoe, în timp ce antrenorul celor de la UTA, Liviu Balint este și în prezent pe banca tehnică a arădenilor.
Cosmin Olaru
Sursa foto: FC Universitatea – Facebook