Clujeni de 5 stele
VIDEO. Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani. Preot şi profesor. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
„Cine n-are bătrâni, să-i cumpere”, zice o vorbă. Clujul a avut, până anul trecut, un bătrân învăţat, cu o poveste de viaţă deosebită, care ajunsese până la vârsta de aproape 102 ani. A fost veteran de război, general, prizonier, deţinut, preot, profesor universitar şi multe altele. Ioan M. Bota a fost o personalitate complexă, doctor, autor de studii şi cărţi. Şi a fost un mare iubitor al comunei sale adoptive, Floreşti.
„Drum lin către cer, venerabile veteran! Veteranul de război, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota, din localitatea Florești a părăsit această lume, la venerabila vârstă de 101 ani, înconjurat fiind de frumoasa sa familie care i-a ascultat de nenumărate ori poveștile adunate pe front. Bota M. Ioan s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, într-o familie numeroasă, învățând grija și iubirea față de neam și patrie încă din cuibul părintesc. În martie 1944, a plecat pe frontul din Moldova, începând o perioadă a vieții care l-a marcat fizic și psihic mai întâi în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial și ulterior în pribegia prizonieratului.
Bota M. Ioan s-a remarcat ca o personalitate distinsă a urbei floreştene, printr-o prodigioasă activitate publicistică, de peste 700 de lucrări.
Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.
Rămas bun, domnule general!”, arăta, anul trecut, la moartea sa, Ministerul Apararii Naţionale.
Câteva date despre Ioan M. Bota ne oferă istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani
„Suntem în comuna Floreşti, în faţa casei unui om celebru -mai mult sau mai puţin cunoscut-, profesorul părinte Ioan Bota. S-a născut în localitatea maramureşeană Rona de Jos şi a trăit o viaţă cu multe evenimente, o viaţă de luptător, o viaţă de adevărat patriot.
VEZI ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
A fost un dascăl al neamului, putem spune, fără să exagerăm. El a terminat clasele primare în comuna natală, la Rona de Jos, pe urmă învăţând la Sighetu Marmaţiei, apoi în Oradea, a terminat liceul la Bucureşti, apoi Facultatea de teologie greco-catolică, pe care a terminat-o în 1948. Atunci a fost înteminţat, deoarece făcea parte din cultul desfiinţat de către comunişti în 1948, mă refer la confesiunea greco-catolică. A stat întemniţat un an de zile.
Un amănunt extrem de important: a fost ofiţer în armata română, ulterior primimd gradul de general. A luptat pe frontul de est, unde a fost luat şi prizonier, stând în prizonierat aproape un an.
După ce a făcut şi o detenţie de un an şi jumătate, a continuat să studieze la Facultatea de filologie-istorie, pe care a terminat-o cu brio”, arată istoricul clujean.
Preot şi profesor
„A fost repartizat în Cara, comuna Cojocna, un de a predat limba română. Ulterior a fost repartizat în comuna Floreşti, unde se şi căsătoreşte şi unde întemeiază o adevărată şcoală, nu numai istorică, ci şi sufletească a acestei comune, de care s-a ataşat foarte mult.
Este autorul unei monografii extrem de valoroase a Floreştiului. De asemenea, este autorul unei istorii a românilor, inedită, şi a peste 600 de studii istorice.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
În altă ordine de idei, părintele Ioan Bota s-a dus la Domnul la venerabila vârstă de 101 ani, în anul 2021″, menţionează Vldimir Alexandru Bogosavlievici.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. A story about a war veteran and general who lived for 102 years. Priest and teacher. Walking through the history of Cluj
“Those who don’t have old people around them should buy some”, as a saying goes. Cluj had, until last year, a wise old man with a special life story, who died at almost 102 years old. He was a war veteran, general, prisoner, priest, university teacher and many more. John (Ioan) M. Bota was a complex personality, doctor, author of studies and books. And he loved his foster home, Florești, very much.
„Smooth way to heaven, venerable veteran! The war veteran, retired Brigadier General and Prof. Dr. John M. Bota from Florești left this world at the 101 years old, surrounded by his beautiful family members who often used to listen to his war stories.
John M. Bota was born on January 16, 1920, in the commune of Rona de Jos, in a large family, learning the care and love for the nation and the country from the parental nest. In March 1944, he went to the front of Moldova, starting a chapter of his life that marked him physically and mentally, both in the heat of World War II and later, as prisoner.
He was a distinguished personality of Florești, as a result of a prodigious publishing activity of over 700 works.
He received numerous military and civil distinctions for his rich activity, including the <<Military virtue of War>>, the 2nd class and <<War veteran>> 1944, being an honorary citizen of Rona de Jos and Florești. Starting with 2019, he was awarded the rank of retired Brigadier General by decree of the President of Romania no. 412 of 25 April 2019.
Goodbye, General”, the Ministry of National Defense said one year ago.
The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, shares with us a few facts about John M. Bota.
The story of a war veteran and general who lived for 102 years
„We are in Florești, in front of the house of a famous man, – more or less known – the priest and teacher John Bota. He was born in Rona de Jos, Maramureş, and lived a life of a fighter, a life of a true patriot.
We can say that he was a teacher of the nation, without exaggerating. He went to primary school in his native village, at Rona de Jos, then he started studying in Sighetu Marmației and later in Oradea. He graduated high school in Bucharest, and he finished the Faculty of Greek-Catholic theology in 1948.
He was imprisoned for a year because he was part of the cult which was abolished by the communists in 1948. By that I mean the Greek-Catholic confession.
An extremely important detail: He was officer in the Romanian army, and he eventually received the rank of general. He fought on the Eastern Front, where he was imprisoned for almost a year.
After serving a year and a half in prison, he continued to study at the Faculty of Philology and History, which he finished successfully”, the historian says.
Priest and teacher
„He was sent to Cara, the Cojocna commune, where taught Romanian. Later, he was assigned to the commune of Florești, where he got married and founded a true school, not only historical, but also a spiritual one, to which he was very attached.
He is the author of an extremely valuable monography of Florești. He also wrote a book about the history of Romanians and is the author of over 600 historical studies.
John M. Bota died at the venerable age of 101 years, in 2021”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici mentions.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea un compartiment destinat tratării și diagnosticării bolilor infecțioase.
Înființarea noii structuri, care va permite izolarea pacienților, a fost aprobată de Consiliul Județean, care are în subordine unitatea sanitară.
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Noul compartiment este necesar pentru izolarea și tratarea pacienților infectați sau colonizați cu germeni cu rezistență la antibiotice, problemă din ce în ce mai acută, cu scopul limitării circulației germenilor
”Ne adaptăm continuu și încercăm să luăm cele mai bune decizii care să vină în sprijinul întregii echipe medicale și în beneficiul copiilor spitalizați. Astfel, prin măsurile propuse, dorim să contribuim la furnizarea unor servicii medicale de înaltă calitate, adaptată nevoilor micilor pacienți”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Organizarea compartimentului în structura spitalului va crea condițiile nu doar pentru a asigura asistența medicală a pacienților cu boli infecto-contagioase, ci și de intervenția mai rapidă în diagnosticarea acestora. Un alt beneficiu pentru pacienți este faptul că, în cazul unui diagnostic de boală infecto-contagioasă stabilit la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU), pacienții nu vor mai fi transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, care este foarte aglomerat în perioadele cu viroze respiratorii.
O nouă linie de gardă
Recent, la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca a fost înființată și o nouă linie de gardă, pentru a se scurta scurta timpul de așteptare al micilor pacienâim inclusiv în perioadele în care crește numărul de infecții acute ale căilor respiratorii și a cazurilor de gripă.
CULTURA
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se petrecea și de Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, care este și Ocrotitorul României, și care este celebrat la 30 noiembrie.
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
Astfel, în noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, în unele sate, fetele „năposteau morile pe loc”, adică porneau roata morii fără apă, ca astfel să se pornească pețitorii, arată specialiștii cujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj .
Totodată, pe furiș, luau făină din „veșca” morii (cercul din jurul pietrelor de moară și al râșnițelor) și făceau o turtă cu apă și cu sare, numită în unele părți „turta de Indrei”. Această turtă o coceau la focul aprins cu resteiele de la jug.
Apoi, arată specialiștii clujeni, după asfințitul soarelui sau chiar la miezul nopții, se duceau la tăietorul de lemne și, șezând pe el, mâncau jumătate din turta pregătită. Cealaltă jumătate o puneau sub pernă, ca să-și viseze ursitul. În timp ce mâncau turta și ședeau la tăietor, erau atente la cum lătrau câinii. Dacă lătratul era gros, se credea că ursitul va fi bătrân, iar dacă era subțire, mirele urma să fie tânăr.
Cum știau fetele de măritat că ursitul va fi bun gospodar
Mai era credința că, dacă o fată visa noaptea că primește apă de la un fecior (sau dă, în unele zone), ursitul va fi „bun la găzdăluit”, adică harnic și agonisitor, după cum arată etnologul Maria Boscșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT Cluj.
Foto: Fete din Orman, jud. Cluj (Fotografie realizată în anul 1956, de la stânga la dreapta: surorile Oros Silvia, Oros Lucreția și Oros Marioara)/ Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Te-ai pregătit de sesiuni intensive de cumpărături? Iulius Mall Cluj te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate.
Cel mai așteptat eveniment de shopping este și momentul perfect pentru a descoperi noi stiluri vestimentare și pentru a profita de reduceri de până la 40% la articole din categorii variate.
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Weekend-ul acesta, brandurile de haine afișează reduceri semnificative la o varietate de articole din colecții actuale și nu numai. Ai șansa să profiți de promoții speciale, pentru a-ți completa garderoba de iarnă sau pentru a găsi cadoul potrivit destinat celor dragi.
Vineri, 29 noiembrie 2024, ZARA are oferte de până la 40%, Pull&Bear – 40%, Bershka are promoții între 30% – 50%, iar Stradivarius de până la 40%. Ofertele sunt valabile pentru colecțiile de toamnă-iarnă și nu numai, așa că vino în magazinele tale favorite și bucură-te de reduceri!
Marc O’ Polo și Levi’s afișează reduceri; jeanși, tricouri, jachete și alte articole de tip streetwear îți vor completa look-ul urban. Nu lăsa iarna să te surprindă, descoperă ce a pregătit Nike, 4F, Arman Sport și alege-ți ținuta potrivită pentru vacanța la munte!
Parfois, Tessora și Sabrini au oferte la bijuterii din argint, dar și la piese unice, inspirate de formele naturale sau de simplitatea designului clasic. Iar dacă ești în căutarea produselor de make-up care să te facă să strălucești în Ajunul Crăciunului sau chiar la petrecerea de Revelion, Marionnaud, My Geisha, Xpert Beauty, MAC Cosmetics, Gerovital te întâmpină cu oferte de nerefuzat.
Premii pentru vizitatori
Până pe 1 decembrie, în zona Atrium din Iulius Mall, poți testa ultimele modele de fotolii de masaj de la Komoder. Fiecare vizitator va putea câștiga unul dintre premiile zilnice, ce constau în: huse de masaj Relaxa, centuri de masaj D 181, iar cel mai norocos vizitator va pleca acasă cu un fotoliu de top, Focus II, în valoare de 12.900 de lei.
Mai multe detalii poți afla pe pagina de Faceebok a Komoder Romania.
Săptămâna viitoare, pe 6 decembrie, Iulius Mall Cluj dă start celui mai magic sezon și îi invită pe clujeni la evenimentul de aprindere a decorațiunilor de Crăciun. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram ca să fii la curent cu toate noutățile!
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, a fost desemnat laureat al Premiului ICDE România Europeană 2024, devenind cel de-al șaselea câștigător al acestei distincții prestigioase, acordată anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj.
Nicușor Dan se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, Laura Codruța Kövesi, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.
„Domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic”
Premiul recunoaște contribuția sa remarcabilă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației, fiind o recompensă pentru activitatea sa civică și politică. Nicușor Dan este descris de ICDE ca un model de om politic european autentic, aflat în slujba cetățenilor.
„Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, se arată într-un comunicat al ICDE.
Cremonia de decernare a premiului
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.