Connect with us

Clujeni de 5 stele

VIDEO. Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani. Preot şi profesor. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)

Publicat


„Cine n-are bătrâni, să-i cumpere”, zice o vorbă. Clujul a avut, până anul trecut, un bătrân învăţat, cu o poveste de viaţă deosebită, care ajunsese până la vârsta de aproape 102 ani. A fost veteran de război, general, prizonier, deţinut, preot, profesor universitar şi multe altele. Ioan M. Bota a fost o personalitate complexă, doctor, autor de studii şi cărţi. Şi a fost un mare iubitor al comunei sale adoptive, Floreşti.

„Drum lin către cer, venerabile veteran! Veteranul de război, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota, din localitatea Florești a părăsit această lume, la venerabila vârstă de 101 ani, înconjurat fiind de frumoasa sa familie care i-a ascultat de nenumărate ori poveștile adunate pe front. Bota M. Ioan s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, într-o familie numeroasă, învățând grija și iubirea față de neam și patrie încă din cuibul părintesc. În martie 1944, a plecat pe frontul din Moldova, începând o perioadă a vieții care l-a marcat fizic și psihic mai întâi în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial și ulterior în pribegia prizonieratului.

general bota floresti

Bota M. Ioan s-a remarcat ca o personalitate distinsă a urbei floreştene, printr-o prodigioasă activitate publicistică, de peste 700 de lucrări.
Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.

Rămas bun, domnule general!”, arăta, anul trecut, la moartea sa, Ministerul Apararii Naţionale.

Câteva date despre Ioan M. Bota ne oferă istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Poveste de veteran de război şi general care a trăit 102 ani

„Suntem în comuna Floreşti, în faţa casei unui om celebru -mai mult sau mai puţin cunoscut-, profesorul părinte Ioan Bota. S-a născut în localitatea maramureşeană Rona de Jos şi a trăit o viaţă cu multe evenimente, o viaţă de luptător, o viaţă de adevărat patriot.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

A fost un dascăl al neamului, putem spune, fără să exagerăm. El a terminat clasele primare în comuna natală, la Rona de Jos, pe urmă învăţând la Sighetu Marmaţiei, apoi în Oradea, a terminat liceul la Bucureşti, apoi Facultatea de teologie greco-catolică, pe care a terminat-o în 1948. Atunci a fost înteminţat, deoarece făcea parte din cultul desfiinţat de către comunişti în 1948, mă refer la confesiunea greco-catolică. A stat întemniţat un an de zile.

general bota floresti 10

Un amănunt extrem de important: a fost ofiţer în armata română, ulterior primimd gradul de general. A luptat pe frontul de est, unde a fost luat şi prizonier, stând în prizonierat aproape un an.

După ce a făcut şi o detenţie de un an şi jumătate, a continuat să studieze la Facultatea de filologie-istorie, pe care a terminat-o cu brio”, arată istoricul clujean.

Preot şi profesor

„A fost repartizat în Cara, comuna Cojocna, un de a predat limba română. Ulterior a fost repartizat în comuna Floreşti, unde se şi căsătoreşte şi unde întemeiază o adevărată şcoală, nu numai istorică, ci şi sufletească a acestei comune, de care s-a ataşat foarte mult.

general bota floresti 6

Este autorul unei monografii extrem de valoroase a Floreştiului. De asemenea, este autorul unei istorii a românilor, inedită, şi a peste 600 de studii istorice.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

În altă ordine de idei, părintele Ioan Bota s-a dus la Domnul la venerabila vârstă de 101 ani, în anul 2021″, menţionează Vldimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

 

VIDEO. A story about a war veteran and general who lived for 102 years. Priest and teacher. Walking through the history of Cluj

“Those who don’t have old people around them should buy some”, as a saying goes. Cluj had, until last year, a wise old man with a special life story, who died at almost 102 years old. He was a war veteran, general, prisoner, priest, university teacher and many more. John (Ioan) M. Bota was a complex personality, doctor, author of studies and books. And he loved his foster home, Florești, very much.

„Smooth way to heaven, venerable veteran! The war veteran, retired Brigadier General and Prof. Dr. John M. Bota from Florești left this world at the 101 years old, surrounded by his beautiful family members who often used to listen to his war stories.

John M. Bota was born on January 16, 1920, in the commune of Rona de Jos, in a large family, learning the care and love for the nation and the country from the parental nest. In March 1944, he went to the front of Moldova, starting a chapter of his life that marked him physically and mentally, both in the heat of World War II and later, as prisoner.
He was a distinguished personality of Florești, as a result of a prodigious publishing activity of over 700 works.

He received numerous military and civil distinctions for his rich activity, including the <<Military virtue of War>>, the 2nd class and <<War veteran>> 1944, being an honorary citizen of Rona de Jos and Florești. Starting with 2019, he was awarded the rank of retired Brigadier General by decree of the President of Romania no. 412 of 25 April 2019.
Goodbye, General”, the Ministry of National Defense said one year ago.

The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, shares with us a few facts about John M. Bota.

The story of a war veteran and general who lived for 102 years

„We are in Florești, in front of the house of a famous man, – more or less known – the priest and teacher John Bota. He was born in Rona de Jos, Maramureş, and lived a life of a fighter, a life of a true patriot.

We can say that he was a teacher of the nation, without exaggerating. He went to primary school in his native village, at Rona de Jos, then he started studying in Sighetu Marmației and later in Oradea. He graduated high school in Bucharest, and he finished the Faculty of Greek-Catholic theology in 1948.

He was imprisoned for a year because he was part of the cult which was abolished by the communists in 1948. By that I mean the Greek-Catholic confession.

An extremely important detail: He was officer in the Romanian army, and he eventually received the rank of general. He fought on the Eastern Front, where he was imprisoned for almost a year.

After serving a year and a half in prison, he continued to study at the Faculty of Philology and History, which he finished successfully”, the historian says.

Priest and teacher

„He was sent to Cara, the Cojocna commune, where taught Romanian. Later, he was assigned to the commune of Florești, where he got married and founded a true school, not only historical, but also a spiritual one, to which he was very attached.

He is the author of an extremely valuable monography of Florești. He also wrote a book about the history of Romanians and is the author of over 600 historical studies.

John M. Bota died at the venerable age of 101 years, in 2021”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici mentions.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Publicat

Turda

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.

”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Publicat

apartament

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.

Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).

Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.

Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).

Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Manelistul Culiță Sterp rămâne cu condamnarea la 2,6 ani de închisoare cu suspendare după accidentul de la Cluj – decizia ÎCCJ

Publicat

De

culita sterp 3

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, marți, recursul în casație formulat de manelistul Culiță Sperp, pe numele lui Nicolae Sterp, astfel că acesta a rămas cu condamnarea de 2,6 ani de închisoare cu suspendare și termen de supraveghere de 3 ani. Acesta a provocat în noiembrie 2022 un accident rutier în Cluj-Napoca, fiind beat și drogat la volan și a intrat în intersecția din Piața Avram Iancu pe culoarea roșie a semaforului.

Instanța Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat, inițial, la închisoare cu suspendare, a stabilit ca pedeapsă complementară  și interdictia pentru manelist de a mai conduce o mașină pe drumurile publice timp 3 ani, deoarece a condus băut si a părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor.

Decizia ÎCCJ este definitivă: ”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Sterp Nicolae împotriva deciziei penale nr. 435/A din 14 martie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. 26306/211/2022. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dog Walk 2025 în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. O zi dedicată câinilor, oamenilor și binelui făcut împreună

Publicat

De

Dog Walk

Sâmbătă, 21 iunie 2025, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, are loc o nouă ediție a Dog Walk – cel mai mare eveniment caritabil dedicat câinilor din România. Organizat de Rotaract Club Cluj-Napoca Cetățuie, evenimentul reunește iubitori de animale, familii, companii și organizații non-profit într-o zi plină de plimbare, joacă, activități și fapte bune.

Evenimentul are două componente principale:

The Walk – o plimbare simbolică prin parc alături de prietenii necuvântători;
The Forum – o zonă interactivă cu activități, standuri, jocuri, sesiuni educative și activări de brand.
Cauza 2025: Asociația Dog Assist

În acest an, fondurile strânse vor susține Asociația Dog Assist – cea mai mare organizație din Europa specializată în intervenții asistate de animale. Cu ajutorul câinilor și alpacalelor de terapie, Dog Assist oferă anual mii de ore de terapie și educație acolo unde este cel mai mult nevoie de blândețe, curaj și relații sigure.

În 2024, Dog Assist a oferit:

5.240 de ore de terapie asistată de animale,
programe educaționale pentru peste 4.800 de copii,
sprijin pentru zeci de familii prin programe gratuite de educație parentală și formare.
Scopul ediției 2025 este de a strânge minim 100.000 RON, pentru ca tot mai mulți copii cu nevoi speciale să beneficieze de sprijin terapeutic prin intervenții asistate de animale.

Un eveniment cu comunitate vie și implicată

În 2024, Dog Walk a reunit peste 4.000 de participanți. Pentru 2025, se estimează peste 5.000 de persoane – tineri activi, familii cu copii, profesioniști, voluntari și iubitori de animale. Campania de promovare generează anual peste 100.000 de vizualizări online și zeci de mii de interacțiuni organice, susținute de parteneri media.

Invitație deschisă către public și companii
Participarea este deschisă tuturor – cu sau fără câine. Fiecare pas făcut în parc este un pas făcut pentru bine.

Cei care doresc să susțină cauza pot: participa individual, înscriindu-se online; redirecționa comunicarea internă în cadrul companiilor lor către angajați; sponsoriza evenimentul în numele companiei, prin contracte de sponsorizare transparente, cu vizibilitate reală și implicare comunitară.

Eveniomentul va avea loc 21 iunie 2025 între orele 09,45 – 17,00 în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca.

Înscrieri & detalii: https://www.themyda.org/dog_walk_cluj_napoca_2025/1002?is_external_view=true

Donează direct: https://www.buymeacoffee.com/dogassist

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate