EVENIMENT
VIDEO. Petiție pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos. „Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri”
O asociație din România a lansat o petiție prin care solicită Guvernului să garanteze respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de Constituție, scrie Alba24.ro.
„Karma nu poate să lucreze singură atunci când îi ia în vizor pe oamenii care aruncă gunoaie la întâmplare. Nu, are nevoie de noi. Și musai de mai multă implicare din partea autorităților”, este mesajul inițiatorilor petiției.
Mai exact, aceștia solicită Guvernului măsuri concrete prin care să rezolve urgent următoarele cinci necesități fundamentale:
– Fără gunoaie în natură, pe șosea, lângă drumuri, la marginea satelor!
– Sortare și colectare selectivă a deșeurilor oriunde în România!
– Sisteme de management integrat al deșeurilor accesibil pentru toate comunitățile din România!
– Stop arderilor ilegale a gunoaielor!
– Stop poluării aerului și apei!
„Cerem Guvernului României să garanteze respectarea articolului 35 din Constituția României:
Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos
(1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și a ameliora mediu înconjurător”, se precizează în textul petiției.
„România are dificultăți serioase în ceea ce privește gestionarea problemelor de mediu. Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri, aerul și apa devin din ce în ce mai poluate, iar măsurile întârzie să apară. Odată cu sfârșitul iernii, ies la iveală mormane întregi de gunoaie la marginea orașelor și satelor, de-a lungul drumurilor și al căilor ferate , în păduri și pe malurile apelor.
România își pierde din frumusețe, fiind îngropată în pet-uri, doze și mucuri de țigară. Aerul din orașe devine greu de respirat, iar apa fântânilor adeseori nu mai este potabilă. Imaginea noastră de țară are cumplit de suferit, iar brand-ul turistic Grădina Carpaților se transformă într-o glumă proastă.
Adeseori, ne petrecem timpul într-un mediu poluat și murdar, deși Constituția României, prin articolul 35, ne spune că avem dreptul la un mediu sănătos”, au mai explicat reprezentanții Asociației de Ecoturism din România.
Petiția poate fi semnată AICI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Liderul AUR, George Simion, despre anularea alegerilor prezidențiale: Lovitură de stat în plină desfășurare
George Simion, liderul AUR, a reacționat în urma deciziei CCR de a anula alegerile prezidențiale, înainte de cel de al doilea tur.
George Simion a transmis că partidul nu se va lăsa “provocat”
Liderul AUR, George Simion, despre anularea alegerilor prezidențiale: Lovitură de stat în plină desfășurare
“RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”, a scris George simion pe pagina de Facebook.
Curtea Constituțională a României a luat vineri o decizie fără precedent și anume reluarea întregului proces electoral privid alegerea președintelui României.
Decizia, arată judecătorii constituționali, a fost luată în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral, după declasificarea documentelor din CSAT.
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale.
Decizia a fost luată în urma informațiilor CSAT.
BREAKING NEWS: CCR a ANULAT primul tur al alegerilor prezidențiale
„În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă şi general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul de presă al CCR.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
ADMINISTRAȚIE
Contractul de deszăpezire cu Brantner, prelungit până la desemnarea unui nou operator. Sumă suplimentată cu 9 milioane de lei
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au votat, în ședința extraordinară de vineri, prelungirea contractului de salubrizare și deszăpezire furnizate de Brantner, până la desemnarea unui nou operator.
Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura pentru selectarea unui nou operator pentru sectorul II al Clujului, care include cartierele Mărăști, Gheorgheni, Iris, Dâmbu Rotund și Bună Ziua. Contractul semnat cu Brantner Servicii Ecologice SRL pentru servicii de deszăpezire și salubritate stradală urma să expire la data de 8 decembrie 2024.
Brantner rămâne până la desemnarea unui nou operator
Astfel, consilierii locali au aprobat prelungirea contractului cu Brantner până la data intrării în vigoare a noului contract de delegare a gestiunii, încheiat cu operatorul desemnat câştigător în urma desfăşurării procedurii de licitație.
„Contractul semnat cu Brantner în 2016 îşi încetează valabilitatea la data de 08.12.2024. Ca urmare, departamentul de specialitate, respectiv Serviciul Ecologie urbană a demarat procedura de achiziție publică a unor servicii de consultanță pentru întocmirea documentației de atribuire, aferentă procedurii de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire, sector II, în data de 08.05.2024.
Dat fiind caracterul complex al studiilor care stau la baza documentației, respectiv Studiul de oportunitate, Regulamentul serviciului, Caietul de sarcini şi anexele acestuia, Formulare, model de Contract şi Fişa de date, acestea au fost finalizate și recepționate la data de 18.11.2024. Întreaga documentație a fost supusă aprobării Consiliului Local la data de 02.12.2024 și aprobată prin Hotărârea nr. 773/2024”, se arată în referatul de aprobare.
Contractul, suplimentat cu 9,2 milioane de lei
În acest sens, a fost aprobată suplimentarea valorii contractului cu 10% din valoarea actualizată a concesiunii, respectiv suma de 9.282.289,48 lei fără TVA, în vederea asigurării continuității serviciilor publice de salubrizare stradală şi deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, sector II.
„Propunem suplimentarea valorii contractului cu suma de maxim 9.282.289,48 lei fără TVA, reprezentând 10% din valoarea concesiunii indexată”, se mai arată în referatul de aprobare.
Amintim că sectorul I al Clujului este salubrizat și deszăpezit de firma Supercom.
O reuniune de urgență are loc vineri, 6 decembrie, la CCR. Judecătorii au primit mai multe petiții și cereri referitoare la alegerile prezidențiale după ce președintele României a desecretizat documente discutat în CSAT.
Petițiile și cererile privesc anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Reuniune de urgență a CCR. Consultări privind anularea alegerilor prezidențiale
Din primele informații, este o reuniune informală a Curții Constituționale a României.
Judecătorii analizează dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, potrivit Digi24.
Acestea au fost depuse la CCR după ce au fost desecretizate documente ale instituțiilor statului, discutate în CSAT, privind campania electorală desfășurată de candidatul Călin Georgescu, despre care se crede că a fost orchestrată din afara țării.
Joi, CCR a transmis un comunicat de presă care privea petițiile și cererile referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României
“Acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. În această etapă a procesului lectoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, au transmis joi, 5 decembrie, judecătorii constituționali.
În urma desecterizării documentelor discutat în CSAT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în ceea ce privește posibile încălcări ale legislației electorale, spălare de bani și finanțare ilegală a campaniei lui Călin Georgescu.