Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. O zi din viața VOLUNTARILOR de la Mustăcioșii Fericiți. Clujenii au mers 40 de km pentru a salva o pisică. POVESTEA ei

Publicat


310129211 120534984132011 1076358229248263629 n

Tinerii iubitorii de animale de la Mustăcioșii Fericiți au mers ieri, la ora 19, peste 40 de kilometri pentru a salva viața unui pui de pisică lovit de mașină.

„Azi, în jurul orei 19, am văzut un anunț referitor la o pisică lovită de mașină la zeci de kilometri de Cluj. Nimeni nu s-a lăsat înduioșat de ea timp de 7 ore.

Când vezi așa ceva ce e de făcut? Vă spunem ce facem noi. Ne urcăm în mașină cu trusa de prim ajutor și mergem cei 43 de kilometri să vedem despre ce e vorba.

Dacă o pisică lovită de mașină a stat pe marginea drumului 7 ore, chinuindu-se, fără ca măcar o persoană să se intereseze de ea, înseamnă că nu o să facă nimeni nimic”, au spus aceștia.

whatsapp image 2022 10 12 at 6.52.58 pm

drumul către locul accidentului

Pisică în stare gravă primește o nouă șansă la viață

Voluntarii au contactat autorul postării în cauză.

„Ajutor! 3 pisicuțe abandonate fix lângă stradă, în Someșu Rece, își caută urgent stăpâni. Erau 4, una a fost deja călcată de mașină, din cei 3 a mai fost lovită recent una, a supraviețuit, dar este în stare critică. Eu nu am cum să le ajut, dacă cineva din voi dorește să le adopte vă pot da locul exact”, a precizat acesta în postarea de pe un grup de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Un grup de tineri din Cluj salvează ANIMALE sub numele „Mustăcioșii fericiți”. Au nevoie de SPRIJIN. Cu ce CAZURI se ocupă

Odată ce au luat legătura cu el, voluntarii i-au cerut mai multe poze și informații pentru a ști cu ce trebuie să se pregătească.

„Trăiește, i-a curs sânge din nas și din bot, nu mănâncă singură”, a spus iubitorul de animale care a descoperit cazul pisicilor, despre cea care a supraviețuit în urma accidentului de mașină.

A fost botezată Hope, deoarece a primit o nouă șansă la viață. Este o fetiță de 4-5 luni care, la început, părea să fie norocoasă.

310231944 120535000798676 1298619765805943362 n

Un caz incert

O zi mai târziu, însă, voluntarii au venit cu vești proaste, în prezent neștiind ce să facă pentru a o ajuta. Marți seara a primit antiinflamator, deoarece nu părea să aibă rupturi sau răni externe, dar potrivit spuselor lor, mieuna încontinuu, ceea ce a tras un semnal de alarmă.

„Mâine avem programare la veterinar pentru investigații amănunțite”, au anunțat tinerii clujeni.

Astăzi, situația nu este una optimistă.

„Hope, pisica preluată aseară în urma unui accident de mașină, nu este atât de bine pe cât ne-a lăsat să credem inițial.

Nu are reflexe coordonate pe partea stânga, vederea e diminuată și la orice stres mic face crize. Nu cunoaștem încă problema, știm doar că e afectată neurologic.

Într-un interval de o oră a făcut 4 crize, inclusiv când s-a jucat cu o jucărie”, relatează ei.

În altă ordine de idei, starea lui Hope s-a agravat și nu se știe dacă va scăpa cu viață.

Un voluntar a transmis că de la ora 8 dimineața, pisica a făcut 8 crize.

Update 13 octombrie

Noaptea a trecut relativ bine pentru Hope după ce voluntarii s-au întors noaptea de la urgențe.

„Crizele încă apar, dar mult mai rar, sperăm la un miracol să se oprească.

Dacă scapă, va fi adoptată ca rezidentă în căsuța Mustăcioșilor, deci are încă un motiv să lupte împreună cu noi, deoarece va simți în sfârșit căldura unei familii”, se arată într-o postare nouă.

Ce se poate face

Momentan, cazul este unul incert. Cei care vor să ajute, pot dona în continuare, întrucât costurile la veterinar depășesc și câteva sute de lei pe zi, în funcție de cazurile investigate.

Se poate dona prin:

  • Revolut sau BT Pay la numărul: 0773 778 870
  • Transfer bancar, titular Oltean Roxana Ioana, IBAN: RO89BTRLRONCRT0351052501

Coletul surpriză pentru Mustăcioși: „Chiar și niște cuvinte de încurajare sunt apreciate, pentru că avem moralul la pământ”

Tinerii voluntari de la Mustăcioșii Fericiți sunt recunoscători pentru orice formă de sprijin, de la donații în cont, la distribuiri și gânduri bune, până la surprizele unor oameni cu inimă mare care i-au lăsat fără cuvinte.

„Vă rugăm, dacă puteți, să ne ajutați în continuare, chiar și niște cuvinte de încurajare sunt apreciate, pentru că avem moralul la pământ”, au precizat ei într-o postare anterioară.

Câteva persoane au empatizat cu cazurile prezentate și au ales să contribuie cu pachete. Ultima dată, „o doamnă foarte drăguță a făcut o comandă de mâncare și a trimis-o prin curier, direct la căsuța Mustăcioșilor”, conform unui story pe contul de Instagram.

I-au transmis iubitoarei de animale mii de mulțumiri. Pentru un stăpân de animale, un astfel de colet ar fi o bucurie, dar pentru un grup de tineri cu resurse limitate, care salvează zeci de animale lunar, coletul este o minune.

Fii la curent cu activitatea lor, urmărind paginile de Facebook și de Instagram cu un click aici, respectiv aici, iar dacă ai posibilitatea de a renunța vreodată la o cafea în oraș, cei 10 lei pot schimba viața unui animal din căsuța Mustăcioșilor.

whatsapp image 2022 10 12 at 6.43.57 pm



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT la Căianu, în Cluj. Două mașini IMPLICATE. Un bărbat de 60 de ani a fost grav RĂNIT

Publicat

accident caianu

Un accident rutier a avut loc, marți, pe raza loc. Căianu din jud. Cluj. Au fost implicate două mașini. Mai multe persoane au fost rănite, printre care un bărbat de 60 de ani, care a suferit multiple traumatisme.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu și a Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în cursul acestei dimineți la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Căianu.

accident caianu

VIDEO FOTO. ACCIDENT la Căianu, în Cluj. Două mașini IMPLICATE. Un bărbat de 60 de ani a fost grav RĂNIT

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două echipaje SAJ, unde au găsit două autoturisme avariate, cu un bărbat inconștient, în vârstă de aproximativ 60 de ani, extras de participanții la trafic în afara autoturismului. Alți trei ocupanți au iești prin forțele proprii din autoturisme.

Astfel, patru persoane, respectiv trei bărbați și o femeie, au primit primul ajutor calificat și asistență medicală de urgență la locul accidentului de la echipajele SMURD și SAJ, ulterior fiind transportate la spital. Bărbatul, aflat în stare inconștiență, prezintă semne vitale, însă a suferit multiple traumatisme”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

La ce să fim atenți când cumpărăm carnea de mici? Sfaturi de la Protecția Consumatorilor de 1 Mai

Publicat

„Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea!”. Protecția Consumatorilor vine cu o serie de sfaturi, în pragul sărbătorii de 1 Mai, scrie Agerpres.

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă pe etichetă data limită de consum. Sfatul vine de la directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, în pragul zilei 1 Mai, sărbătorită de români cu mici şi bere.

La ce să fim atenți când cumpărăm carnea de mici?

„La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale, datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimal, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Riscuri pentru sănătate

Consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

Aveți grijă la bere!

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

„În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

Citește mai departe

Editorial Opinii

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul rezistă la presiunile populist-electorale

Publicat

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Banca Națională trebuie să facă în continuare eforturi pentru a înlătura o parte din presiunile create asupra pieței valutare și monetare, cât și a economiei românești de politicile populiste ale PSDNL, într-un an super-electoral.

Pentru a-și mulțumi bazinul electoral, alianța pare decisă să ridice pragul deficitului bugetar la 6,9 – 7%, mult peste cei 5% prevăzut la sfârșitul anului trecut.

Evoluție crescătoare a prețului în construcții

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie realizată de INS în rândul managerilor, aceștia au estimat o evoluție crescătoare a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, ceea ce pune sub semnul întrebării o posibilă tăiere de către BNR a dobânzii de referință, care se află din ianuarie trecut la 7%.

Aceasta va influența evoluția indicilor ROBOR care s-au oprit deasupra pragului de 6% care este valoarea dobânzii la facilitatea de depozit oferită de BNR băncilor comerciale.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, în timp ce indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,7%.â

De două săptămâni tranzacțiile din piața valutară se efectuează în culoarul 4,975 – 4,977 lei, evoluție care a făcut ca media euro să fie stabilită lunea aceasta la 4,9758 lei, valoare identică cu cea de la începutul săptămânii trecute.

Curs euro

Analiștii BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Euro se tranzacționa în culoarul 1,0692 – 1,0734 dolari, înainte cu două zile de finalul ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura marți și miercuri, și de publicarea vineri a datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,6373 la 4,6438 lei.

Media francului elvețian a urcat la 5,0948 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.

Deprecierea metalului galben la 2.326,70 – 2.345,20 dolari/uncie a coborât prețul gramului de aur la 349,8708 lei. În data de 12 aprilie a fost atins maximul istoric, de când BNR afișează un preț pentru gramul de aur, de 359,6861 lei.

Media monedelor din regiune s-a apreciat marginal la 391,99 forinți/euro, respectiv 4,3190 zloți/euro.

Bitcoin se deprecia la începutul acestei săptămâni la 61.969 – 63341 dolari iar ethereum la 3.150 – 3.285 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo la final de primăvară. Luna mai va fi călduroasă și cu puține precipitații

Publicat

Meteorologii anunță că ultima lună de primăvară va aduce vreme frumoasă în România, cu temperaturi ridicate și ploi sporadice.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie – 27 mai. Luna mai va avea, în general, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei din calendar.

Vreme frumoasă la final de primăvară

În ultima săptămână din aprilie și la început de mai, mai ales în zona de munte, sunt anunțate ploi abundente. În restul intervalului menționat, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritate regiunilor, posibil ușor excedentar în zonele montane.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax