EVENIMENT
VIDEO/ O femeie aleargă dezbrăcată pe străzile din Cluj-Napoca
O femeie a fost surprinsă, marți, în timp ce alerga fără haine pe străzile din Cluj-Napoca, în cartierul Mănăștur.
Polițiștii au confirmat pentru Cluj24 că este vorba despre un caz medical.
sursa: facebook Zirbo Vlad
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. Mașină răsturnată cu roțile-n sus la Cornești. Două persoane, evaluate de SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, sâmbătă, la un accident rutier petrecut pe raza localității Cornești.
”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Două persoane au fost evaluate de către paramedicii SMURD și au refuzat ulterior transportul la spital”, arată ISU Cluj.
UPDATE. Într-o curbă la dreapta
Polițiștii clujeni au precizat, la tândul lor, că, din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un bărbat de 42 de ani, din Turda, care conducea un autoturism în direcția localității Iara, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare într-o curbă la dreapta. Vehiculul s-a răsturnat în afara părții carosabile.
”Cei patru ocupanți ai autoturismului nu au solicitat transportul la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii evenimentului”, precizează IPJ Cluj.
EVENIMENT
De sâmbătă, un singur tip de încărcător valabil în UE. USB – C, standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor electronice
Începând de sâmbătă, la nivelul Uniunii Europene, deci inclusiv în România, este valabil, oficial, un singur tip de încărcător pentru încărcarea dispozitivelor electronice, USB-C fiind standardul comun, anunță Comisia Europeană.
Acest lucru înseamnă: folosirea aceluași încărcător pentru toate telefoanele, tabletele și camerele noi, tehnologie armonizată de încărcare rapidă, reducerea deșeurilor electronice.
”Gata cu <<Îmi pare rău, nu am cablul potrivit>>. Un încărcător care să le conducă pe toate”, precizează reprezentanții CE.
CULTURA
FOTO. Premiile Teatrului Maghiar de Stat Cluj: Actrița Éva Imre a primit Premiul Principal al Consiliului Artistic
Teatrul Maghiar de Stat Cluj a decernat, vineri, premiile artistice pentru stagiunea 2023/2024, în cadrul unei ceremonii prezentate de directorul instituției, regizorul Tompa Gabor.
Conform voturilor Consiliului Artistic, Premiile artistice ale stagiunii 2023/2024 au fost acordate actorilor Eszter Román (pentru rolul din spectacolul Privighetoarea), Zsolt Gedő (pentru rolul din spectacolul Privighetoarea) și Andrea Kali (pentru rolul din spectacolul Neînțelegerea).
Au fost acordate şi premii speciale următorilor membri ai companiei: Réka Zongor, regizor tehnic, Anikó Hetman, economist, referent resurse umane, Ágnes Mucsi, casieră și Gáspár Pászka, responsabil cu presa și comunicarea online.
Premiul tehnic a fost oferit lui Enikő Albert, regizor tehnic al teatrului.
În urma voturilor secrete ale trupei, Premiul Trupei și Premiul Principal al Consiliului Artistic au fost acordate actriței Éva Imre pentru rolurile din spectacolele Demoni, Maria Stuart și Neînțelegerea.
Premiul itinerant Bánffy Miklós, considerat cel mai prestigios premiu al Consiliului Artistic, a fost acordat scenografei Gyopár Bocskai pentru conceptul vizual al spectacolului Privighetoarea.
Premiul Vlad Mugur
Premiul Vlad Mugur pentru stagiunea 2023/2024 a fost acordat scenografului Adrian Damian pentru remarcabila scenografie a spectacolului Neînțelegerea.
Premiul Vlad Mugur, instituit în anul 2006, recompensează performanțele excepționale ale artiștilor colaboratori.
În anii precedenţi, premiul a fost acordat următorilor artişti: regizorului Mihai Măniuțiu (2006), scenografei CarmencitaBrojboiu (2007), coregrafei Vava Ștefănescu (2008), regizorului Silviu Purcărete (2009), compozitorului Vasile Șirli (2009), creatoarei de măşti Ilona Varga-Járó (2009), regizorilor Andrei Șerban (2010), Matthias Langhoff (2011), Robert Woodruff (2012), Kinga Mezei (2013) și András Urbán (2014), scenografilor Helmut Stürmer (2015) și Martin Chocholoušek (2016), regizorului Yuri Kordonsky (2017), regizorului Adrian Sitaru (2018), video designerului András Rancz (2019), scenografului Helmut Stürmer (2020), regizorului Attila Vidnyánszky jr. (2021, 2023) şi scenografei Lia Manțoc (2022).
Lanțuri sau „șosete” de zăpadă pentru cauciucuri? Întrebarea pe care și-o pun unii șoferi: care sunt mai bune? Noile accesorii pentru încălțarea roților vehiculelor în condiții de iarnă extreme sunt mai ieftine, iar specialiștii le-au testat comparativ pentru a vedea cum se comportă față de lanțurile clasice.
Iarna, în condiții extreme, pe unele sectoare de drum echiparea autovehiculor cu lanțuri este obligatorie sau recomandată prin intermediul unui semn de circulație pe fond albastru cu o roată încălțată cu lanțuri, scrie Newsweek.ro.
Lanțuri sau ȘOSETE de zăpadă pentru cauciucuri? Ce spun specialiștii
Dar, în ultima vreme, a apărut și o alternativă, mai ieftină și mai ușor de montat, la lanțurile clasice: lanțurile de zăpadă textile sau „șosetele” de zăpadă pentru mașini.
Specialiștii au testat opt modele de „șosetele” de zăpadă pentru a vedea cum se comportă față de lanțurile clasice.
Pe scurt, ei afirmă că lanțurile textile nu sunt chiar atât de ușor de montat pe cât se spune, oferă mai puțină aderență pe zăpadă și sunt mai puțin durabile decât lanțurile clasice de oțel.
Ce spun testele
Timp de montaj: Cu cronometrul pornit, am montat cele două „șosete” pe roțile mașinii. „Șosetele” Siberian, Easysocks, Sumex și Goodyear sunt la egalitate în fruntea clasamentului, având nevoie de aproximativ un minut pentru a fi montate.
Montarea lanțurilor textile Polar fleece, pe de altă parte, durează de trei ori mai mult.
Cu toate acestea, există un dezavantaj al vitezei de asamblare: cu cât șosetele sunt mai lejere și, prin urmare, cu cât sunt mai ușor de montat, cu atât este mai probabil să se umfle și să se desfacă.
Rețineți că timpul și dificultatea montării variază în funcție de distanța dintre anvelopa dvs. și pasajul roții.
Comportament la rulare: Am luat în considerare viteza reală de deplasare, indiferent de recomandarea producătorului (40 sau 50 km/h). Aici ies în evidență „șosetele” Bölk, Weissenfels, Polaire și Norauto, care depășesc viteza de 60 km/h fără probleme sau zgomot.
Rezistență la uzură: Specialiștii au testat cele 8 modele de lanțuri textile pentru roțile mașinilor pe drumuri fără zăpadă, oprindu-se de mai multe ori pentru a analiza starea „șosetelor”. În momentul în care au depistat că au apărut găuri în „șosete”, testul s-a oprit și s-a înregistrat distanța parcursă până la rupere. Punctajul maxim a fost acordat dacă „șosetele” au reușit să depășească 25 km fără a se deteriora.
La testul de rezistență la uzură, „șosetele” Norauto, Weissenfels și Polaire au trecut cu brio.