Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. ”Noi suntem vocea lor!”. Membrii asociațiilor de protecție a animalelor au ieșit în stradă la Cluj-Napoca

Publicat


YouTube video

Ediție specială a podcastului Human Hub, de pe Cluj24 realizată în stradă de Cristina Pintilie-Șendrea, alături de clujenii care au protestat pentru respectarea drepturilor animalelor, în special al câinilor. Însoțiți de animalele proprii, oamenii au aplaudat și strigat în centrul Clujului cât au putut de tare spunând ”Noi suntem vocea lor!”. Ei au cerut în principal oprirea eutanasierilor necontrolate, ori care se desfășoară fără aprobarea autorităților, campanii de sterilizare pentru câinii fără stăpân, microciparea tuturor câinilor din Romnânia.

”Nu se respectă legea de protecție a animalelor!”

Reprezentantul Asociației NUCA din Cluj-Napoca, Alina Banu, ne-a declarat că, și în zilele noastre, câinii nedoriți sunt duși la marginea satului, unii sunt salvați, dar că problema s-ar putea rezolva simplu prin sterilizare.

Protestul de la Cluj face parte dintr-o campanie națională, după ce, la mijlocul lunii trecute, 60 de câini au fost eutanasiați într-un adăpost din Târgu Jiu, într-o singură oră!

Nu a asistat nimeni la această eutanasiere, actiunea nu a fost anunțată. În plus, asociațiile de protecție a animalelor acuză conducerea adăpostului din Târgu Jiu că s-au folosit metode extrem de violente pentru această eutanasiere.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Clujul devine o scenă la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania

Publicat

Zeci de spectacole de teatru, dans, concerte, conferințe, ateliere sunt programate în prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania (FITTransilvania).

Între 3 și 6 octombrie, companii și artiști din țară și străinătate răsfață publicul clujean cu premiere și colaborări inedite, o mare parte dintre ele cu acces gratuit.

Evenimente stradale și spectacole în premieră

De la tradiționalele locații de spectacol, la evenimente stradale, FITTransilvania transformă Clujul într-o scenă pe care vor evolua cele zece companii de teatru invitate în program.

Printre premiere se numără Hamlet „La danza del melancolico” prezentat, în 6 octombrie, de Jesús Herrera Flamenco Ballet. Dansul pasional de flamenco oferă publicului șansa de a redescoperi tragedia shakespeariană într-o viziune cu totul nouă, impresionantă.

Dramaturgia românească, pusă în valoare

Tot pentru prima oară la Cluj, Teatrul „Alexie Mateevici” din Chișinău prezintă spectacolul „ARTĂ”, ce are în prim-plan o poveste despre prietenie, în 5 octombrie, la Cercul Militar.

Noua generația a dramaturgiei românești se regăsește în „Zeițe de Categoria B”, o piesă scrisă de clujeanca Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, și prezentată în premieră la Cluj, în 6 octombrie.

Spectacole excepționale, puse în scenă la Cluj

Festivalul pune în lumina reflectoarelor și producții naționale, precum „Shirley Valentine”, un one-woman show excepțional, în care actrița Kézdi Imola explorează teme legate de feminitate și descoperirea de sine, într-o manieră plină de umor și sensibilitate.

O abordare inovatoare a teatrului absurd va fi adusă pe scena Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” în spectacolul coregrafic-lectură „Cântăreața Cheală” de Eugène Ionesco.

Cei mici vor fi fascinați de „Pălăria buclucașă”, spectacol propus de Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, iar „ALICE” după Lewis Carroll, spectacolul-concert în regia Adei Milea, va fi un deliciu pentru toate vârstele.

Muzica și dansul, în centrul atenției

Muzica și dansul vor fi elemente esențiale în cadrul festivalului. „Inner Storm”, un spectacol de teatru-dans regizat de Ștefana Samfira și prezentat de studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promite o experiență captivantă.

Seri de jazz, tango sau rock, toate cu acces gratuit, sunt programate în Piațeta Universității, alături de Luna Amară, Vlad Corb, Cluj Tango Orchestra, Dima Belinski Band.

Acces gratuit la spectacole, ateliere și conferințe

Cu acces gratuit sunt și atelierele și conferințele din programul festivalului. Pentru cei care sunt fascinați de lumea teatrului, FITTransilvania oferă oportunitatea de a deveni „Actor pentru o zi” în atelierul de improvizație susținut de Elena Ivanca Studio. Arta spectacolului este dezbătută în conferințele programate, în 5 și 6 octombrie, la Casa TIFF, susținute de critici, profesori și regizori de teatru.

Programul complet al festivalului poate fi găsit pe fittransilvania.ro, iar biletele sunt disponibile pe bilete.ro și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un student la USAMV pleacă cu bicicleta 1200 de km de la Cluj la Constanța. Strânge bani pentru Denisa, născută fără brațe

Publicat

De

bicicleta

Un student în anul IV la USAMV Cluj-Napoca, Mihai Bochiș, va pleca, vineri, singur, cu bicicleta și va pedala 1200 de km până la Constanța într-o acțiune caritabilă și va strânge bani pentru Denisa, o tânără ce s-a născut fără brațe și care necesită o operație de protezare in Franța.  

Mihai este și reprezentant al biroului de conducere al Ligii Studenților USAMV și spune că demarează campania caritabilă „1200 km de Speranță” pentru a atrage atenția asupra cazului Denisei.

Denisa

”Voi începe călătoria, vineri, 20 septembrie din campusul USAMV Cluj și estimez că o voi termina până vinerea viitoare”, a transmis studentul.

Despre povestea Denisei puteți vedea aici.

Donațiile pot fi făcute aici.

Citește mai departe

EVENIMENT

Becali, ”discursul urii” la adresa lui Neluțu Sabău (”U” Cluj): Îi dă Iehova ce îi dă şi apoi îl aruncă în cap pe iehovist

Publicat

Sabău

Universitarul clujean Ciprian Mihali a criticat ”discursul urii” promovat de patronul FCSB, Gigi Becali, la adresa lui Ioan Ovidiu Sabău de la ”U” Cluj”, desemnat antrenorul etapei după victoria echipei sale împotriva Rapidului, 2-0în Giulești.

”Discursul urii, în toată mizeria lui, promovat de toate televiziunile de sport, pentru că, nu-i așa, Gigi Becali e antrenorul celei mai iubite echipe din România.
Gigi Becali urăște pe toată lumea care nu e ca el și ura lui e împărtășită de atâția fani ai lui și ai echipei iubite.

Iar instituțiile statului tac, complice cu un sistem mediatic care trăiește din mita plătită de cei puternici: <<Dacă iehovistul e prea mare antrenor, nu e problemă nici asta, că îi dă Iehova ce îi dă şi apoi îl lasă şi îl aruncă în cap pe iehovist.

Le dă iehoviştilor şi după vin în cap iehoviştii, că îi lasă vrăjmaşul din mână şi le dă putere vrăjmaşul la iehovişti>>”, a arătat Mihali, care l-a citat pe Becali.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Din canale adunate. Ce mai aruncă clujenii la CANALIZARE

Publicat

gura de canal

Ploile abundente care au „vizitat” Clujul în ultima vreme au dus la inundarea orașului. „Canalizarea nu mai face față”, strigă cetățeanul nemulțumit. Dar oare să fie numai asta cauza?

E adevărat, din cauza expansiunii urbanistice și a haosului imobiliar, în unele locuri canalizarea este subdimensionată. În unele locuri… Pentru că există și zone cu canalizare adecvată dar totuși aceasta deversează. Și asta pentru că cetățeanul confundă canalizarea cu ghena de gunoi.

VIDEO. Din canale adunate. Ce mai aruncă clujenii la CANALIZARE

Ați fi uimiți ce anume se găsește în canalizare. Poate încă n-am ajuns la aligatori uriași dar nu suntem departe. Cei care au ajuns de curând la oraș, neobișnuiți cu traiul în comun, dau pe țeavă tot ceea ce le prisosește prin casă.

„Am găsit în special șervețele umede, care nu se dizolvă în apă, tampoane, absorbante, inclusiv lenjerie intimă, cârpe… Uneori găsim cadavre de animale. Am dat chiar și peste o mașină de spălat. În zona Florești trebuie să intervenim  săptămânal la curățarea pompelor. Oamenii de acolo au o ură pe canalizare, altfel nu ne putem explica”, a declarat pentru Cluj24 Lucian Croitoru, director de comunicare la Compania de Apă Someș.

Dar aceste lucruri nu se întâmplă doar în Florești. Nici zonele așa zise „mai bune” din oraș nu sunt scutite. Caz concret, pe str. Trifoiului, unde la fiecare torențială cu pretenții sar capacele de canal mai ceva ca Iolanda Balaș la Olimpiadă. La ultima operațiune de decolmatare s-au extras inclusiv izmene, nemaivorbind de materialele enumerate mai sus.

Nimeni nu a zis că e ușor să trăiești la oraș, dar măcar fă un efort, dacă tot ai ales Clujul ca oraș de reședință.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax