CLUJ24 TV
VIDEO. Muzicianul Răzvan Krivach, la Clujăreală: M-am născut în MUZICĂ. Scâncetele mele erau pe partitură

Răzvan Krivach, invitatul lui Marius Aciu la podcast-ul „Clujăreala”, este unul dintre cei mai versatili muzicieni și una dintre cele mai bune voci ale Clujului. Sătmărean de felul lui, Răzvan a parcat acum mulți ani la Cluj, unde a făcut Conservatorul și și-a văzut de proiectele lui muzicale, unul mai extravagant decât altul. Fostul câștigător al „Cerbului de Aur” din 2008 a ajuns să fie crucificat pentru rolul său din „Jesus Christ Superstar”. Prezență nelipsită de la evenimentele mondene, unde asigura background-ul muzical, Răzvan a continuat să studieze și să învețe și pe alții muzica. Mama muzicii experimentale și tatăl sunetelor care-ți ridică părul de pe brațe, Răzvan Krivach rămâne unul dintre cei mai sofisticați și apreciați muzicieni clujeni.
„N-am avut un background muzical în familie. Am început să cochetez cu muzica în momentul când am început să învăț să cânt. Dar după ce am trecut prin multe experiențe, să zic așa, și îmbrățișând muzica într-un anumit fel, de fapt, nu-i numai muzica, experiența sonoră, sunetele, în general, îmi dau seama că m-am născut în muzică. Scâncetele mele erau pe partitură. Și ceea ce vorbim acum poate fi pus pe partitură. În momentul când mi s-a transformat acest fel de a vedea, de a auzi, capacitatea mea de a observa și spiritul meu de observație și de fapt, senzația respectivă mă împlinea în momentul când exploram ceva, de mic. Aia era înainte de a fi muzica.
VIDEO. Muzicianul Răzvan Krivach, la Clujăreală: M-am născut în MUZICĂ. Scâncetele mele erau pe partitură
Pentru că e o zonă de explorare și e infinită. Nu e un canal restrâns. Deocamdată exploram partea finită. Aia care o știm noi și care era expusă printr-o hartă sau care e expusă prin anumiți parametri pe care îi putem traduce noi ca oameni. Dar, da, deocamdată exploram partea aia. Partea infinită a venit mai degrabă când m-am dus și am ascultat și m-am uitat în spațiu gol. Ceea ce exploram, adică partea finită pe care o exploram la momentul respectiv, mi-a dat un spațiu foarte larg de de jonglare și de a mă cunoaște pe mine în zona respectivă.
Astrologia, care a fost pasiunea mea de mic, a fost înlocuită de oceanografie. Cum s-ar zice, am revenit cu picioarele pe pământ… de fapt, în apă. Jacques Yves Cousteau a devenit eroul meu. Îi „sorbeam” documentarele… Mă uitam de parcă aș fi acolo. Și asta mi-a făcut conexiune cu marea. Am început să-mi doresc să fiu oceanolog. Adică, precum ziceam, din cer în groapa Marianelor. Mi-am dorit să explorez zona respectivă. Și asta mi-a trezit pasiunea pentru botanică, pentru biologie, pentru zona aceasta organică. Dacă pot să spun că înainte, toate stelele le percepeam, le înțelegeam, le vedeam cumva. Îmi plăcea să le simt prezența. Dar era ca și cum aș fi intrat pe un teritoriu abstract. Pentru că adevărul este că nu am fost niciodată acolo. Să pot să le ating. A trebuit să le ating prin abstract.
Nu am simțit nevoia, doar că m-a speriat distanța. Și am zis, eu ca un om nu voi ajunge acolo. La momentul respectiv eram un copil. Și atunci mi-am găsit ceva mai aproape. Pentru că am ajuns într-o zonă organică. Adică… tangibilă. Am trecut prin toate capitolele: astronomie, oceanografie, pictură, desen. Dar încă nu ajunsesem la muzică. Muzica în sine, ca și exprimare.
„M-a stârnit și m-a introdus puțin în zona experimentală”
Totul a început când tatăl meu a vrut să-mi facă un cadou. Să-mi facă un instrument. El fiind fizician, electronist, inventator, cu brevete de invenții, a zis, Răzvan, îți fac o orgă dacă înveți să cânti la pian. La noi în familie, treaba cu muzica nu prea era, să zicem așa. Nu-mi amintesc eu. Se mai asculta, dar cam atât. Tata repara casetofoane, magnetofoane, din astea… Adică tot timpul era muzică, dar era în sensul ăsta, free flow, nu era neapărat ceva… Asta poate m-a stârnit și m-a introdus puțin în zona experimentală.
M-am dus la pian și, la vremea respectivă, ceva nu a pușcat. Parcă nu-mi plăcea practica atâta de mult. Dar, în schimb, am văzut la profesorul meu o chitară în spate. Am zis, aș vrea să cânt la ea. Și profesorul a fost atât de deschis încât zice, da, ia-o! Am luat-o, mă dureau degetele, adică eram și speriat dar, cumva, eram atras de ea. Mergeam la pian și făceam ore de chitară.
Până la urmă, tata nu mi-a mai făcut orgă, în schimb mi-a luat chitară. Ce-mi plăcea mie să fac era să-mi iau chitara și să mă duc în natură, să mă duc pe malul Someșului, sub sălcii. Aia erau copacii mei preferați la momentul respectiv pentru că îmi dădeau o zonă foarte intimă. Și acolo stăteam și studiam la chitară și compuneam. Adică era zona mea safe. Acolo mergeam. Și faptul că puteam să-mi duc instrumentul cu mine… Că altfel trebuia să stau acasă, să studiez”, spune Răzvan Krivach.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.
Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul
Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.
O nouă rută din 20 mai
De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.
Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.
„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla
Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.
În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.
CLUJ24 TV
VIDEO. Primarul Bogdan Pivariu: Floreștiul este cea mai tânără, educată și vibrantă comunitate urbană din România

Primarul Bogdan Pivariu consideră că Floreștiul este cea mai tânără și educată comunitate din România, conform studiului făcut de Banca Mondială, dar și cea mai vibrantă comunitate urbană din țară.
Pivariu a declarat în emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că a început și o campanie prin care locuitorii pot să doneze străzile private către primărie dintr-o necesitate, deoarece aceste străzi nu pot fi întreținute sau nu sunt întreținute corespunzător de către cei care locuiesc acolo.
”Am sesizat această problemă și am venit în întâmpinarea lor, prin această platformă, prin această campanie de preluarea străzilor private, pentru că doar când ele sunt în patrimoniul Floreștiului, putem investi banii publici în ele și, de asemenea, să le putem întreține corespunzător, deszăpezit, curățat și așa mai departe.
Când spun modernizat, mă refer inclusiv la rețele edilitare, apă – canal, colectarea sau dirijarea apelor, după caz, iluminat public, asfalt, trotuare și tot ceea ce este nevoie pentru ca să ridicăm calitatea vieții”, a spus Pivariu.
Acesta a dat asigurări că există suficiente fonduri în bugetul local, fiecare stradă cedată Primăriei urmând să fie analizată în parte pentru a inclusă în acest proiect.
ADMINISTRAȚIE
Când va fi semnat contractul pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Emil Boc: „Am intrat în linie dreaptă”

Contractul de execuție pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane va fi semnat în luna mai, potrivit declarațiilor primarului Emil Boc.
După publicarea în Monitorul Oficial a indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul II al centurii metropolitane, primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi semnat contractul de execuție pentru această lucrare majoră de infrastructură.
„În urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul II al centurii metropolitane – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii, merge înspre Borhanci, intersecția cu Sopor și de la Selgros traversează direct până pe Bulevardul Muncii, sunt în total 42 de kilometri, 35 de kilometri de pistă de biciclete, încă vreo 35 de kilometri de bretele de legături, 20 de noduri rutiere, cinci tuneluri, o lucrare de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă. În luna mai, vom semna contractul de execuție a centurii”, a declarat primarul Emil Boc.
Primarul Emil Boc a anunțat, joi, 17 aprilie, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.