EVENIMENT
VIDEO. Mașina căzută în lacul Someșul Cald va fi scoasă azi. IMAGINI filmate de scafandri Salvamont Cluj
Mașina Dacia Solenza, căzută marți seara în lacul de acumulare de la Someșul Cald va fi scoasă joi din apă, operațiunea fiind una complexă și care va dura mai multe ore.
Scafandrii care vor participa la scoaterea autoturismului vor agăța perne/ baloane umplute cu aer pentru a-l ridica la suprafață, de unde va fi ridicată pe mal cu ajutorul unei macarale.
Salvamontiștii de la Salvamont-Salvaspeo Cluj au filmat mașina care este răsturnată pe fundul lacului, în mâl, cu roțile în sus.
În urma tragicului eveniment, doi bărbați de 28, respectiv 33 de ani și-au pierdut viața.
Citește și Cine erau cei doi tineri ÎNECAȚI în lacul barajului de la Someșul Cald. Dumnezeu să îi IERTE
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Flotă nouă de biciclete în cadrul sistemului ClujBike. Clujenii le pot utiliza GRATUIT

Primăria Cluj-Napoca a înlocuit aproape jumătate dintre bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing ClujBike cu vehicule noi.
Aproximativ jumătate din flota sistemului de bike-sharing ClujBike a fost înlocuită cu biciclete noi, achiziționate de Primăria Cluj-Napoca. Costul unei biciclete este de 1.000 de lei.
Sistemul pune la dispoziția clujenilor, gratuit, în baza unui card de utilizator, aproximativ 250 de biciclete în cele peste 40 de stații din municipiu.
Potrivit site-ului ClujBike, în prezent, sistemul are 39.965 de clienți înregistrați, iar cei interesați pot solicita în continuare un card pentru utilizarea bicicletelor.
ClujBike nu mai funcționează în Florești și Apahida
Sistemul de bike-sharing nu mai este disponibil în comunele Florești și Apahida, după ce autoritățile locale nu au mai prelungit contractele de mentenanță. Motivele invocate sunt numărul redus de utilizatori și costurile ridicate de întreținere.
ClujBike a fost lansat ca un proiect finanțat din fonduri europene, având scopul de a dezvolta o rețea extinsă de stații de biciclete și piste dedicate în Cluj-Napoca și comunele adiacente. Însă, renunțarea la sistem în Florești și Apahida ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestui proiect și la capacitatea sa de a rămâne viabil pe termen lung.
EVENIMENT
NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale

Cristi Balaj, președintele de la CFR Cluj, și-a exprimat nemulțumirea legat de modul în care sunt împărțiți banii de la UEFA, în condițiile în care jucătorii U21 de la echipa sa sunt componenți ai loturilor naționale.
Președintele lui CFR Cluj a dezvăluit care e marele câștig al echipei lui Dan Petrescu: „Ce e de apreciat e că am jucat la fiecare meci cu cel puțin 3 U21 în teren. Au fost și meciuri în care am avut 4 și asta spune foarte multe”.
NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale
Fostul arbitru a adus în prim plan un subiect controversat în acest sezon: „Chiar discutam cu cei de la federație pentru că există acea regulă de 4-5 jucători români în acest sezon și întrebarea este ce e mai de apreciat? O echipă care joacă tot timpul cu 3-4 U21 în teren sau care are 5 jucători români în teren?”.
Cristi Balaj a explicat de ce consideră că CFR Cluj este dezavantajată: „Asta în condițiile în care jucătorii U21 de la noi sunt componenți ai loturilor naționale. Noi nu vom beneficia de anumite bonusuri care vin din suma aceea de solidaritate. Noi nu vom beneficia de acei bani, comparativ cu echipe care nu sprijină cu nimic echipa națională sau partea superioară a clasamentului, însă beneficiază de sume importante.
„Nu mi se pare corect”
Câți bani a cheltuit FCSB-ul pentru a reuși să îndeplinească acest obiectiv? Ca să poți să respecți regula, trebuie să cheltui foarte, foarte mulți bani în acest moment. Ca să joci în play-off și în cupele europene trebuie să ai jucători foarte buni și acești jucători costă foarte mult.
Nu mi se pare corect. Acești bani vin de la UEFA pentru echipele din SuperLiga. Așa s-a decis, să respectăm regula. Ca să ajungi să ai jucători români în primul rând ai nevoie de ani de zile în care să susții și să sprijini academiile. Până acum acești bani au fost împărțiți egal.
Din punctul meu de vedere, noi, cei de la CFR Cluj, care avem în teren 3 jucători U21 componenți ai loturilor naționale, considerăm că sprijinim cel puțin la fel de mult comparativ cu cei de la Hermannstadt, care vor primi un milion de euro.
„Am rugat să fie reanalizată această regulă”
Suntem nemulțumiți, dar e o regulă pe care trebuie să o respectăm dacă așa s-a decis. Prefer reguli greșit care se respectă, decât decizii bune care sunt încălcate. Asta nu înseamnă că noi nu încercăm să găsim jucători români de valoare care să ne ajute să câștigăm titluri și să jucăm în cupele europene”.
Cristi Balaj a cerut modificarea acestei reguli la FRF: „Am avut o discuție și am rugat să fie reanalizată această regulă și nu a fost votată în cadrul SuperLigii. Nu exista unanimitate și ne-am trezit în fața unei decizii pe care trebuie să o respectăm”.
„Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români”
Președintele lui CFR Cluj a explicat care sunt punctele slabe ale acestei prevederi: „Eu am propus spre reanalizare următoarele lucruri. Există situații cu echipe care folosesc jucători români și ajung în imposibilitatea de a folosi un jucător român pe o anumită poziție din cauza unui cartonaș roșu acordat eronat, din cauza unor accidentări pe care le are la echipa națională.
Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români din aceste motive și nu e corect să pierzi banii. Am pus o întrebare. Care echipă e mai de apreciat? Una care are 4 jucători U21 componenți tot timpul ai loturilor naționale în teren tot timpul, sau una care are 5 români care nu joacă la loturile naționale și ăia primesc banii?
Din punctul meu de vedere, ambele echipe merită aprecieri. Și atunci sunt anumite situații care trebuie reanalizate pentru că nu e corect. Fiecare dintre noi face eforturi și am propus aceste lucruri spre analiză”.
EDUCATIE
Daniel David: Nu sunt împotriva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie. Dar nu sunt de acord să se strângă mulți bani

Daniel David, ministrul Educației, spune că i s-a reproșat faptul că nu înțelege zilele de sărbătoare, fiind vorba de 1 și 8 martie, când, de obicei, în școli se fac cadouri.
El a primit o reproșuri online, pentru că este împotriva cadourilor costisitoare pentru care părinții elevilor strâng bani.
Daniel David: Nu sunt împortiva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie
”Mi s-a reproșat faptul că nu înțeleg zilele de sărbtoare de 1 și 8 martie. Înțeleg sărbătoarea foarte bine și eu, ca ministru, niciodată nu am spus că anumite cadouri simbolice, date individual, cum ar fi o floare, un mărțișor, nu pot fi date … nimeni nu comentează. Însă, sunt clar împotriva practicii de aduna bani și a începe să facem tot felul de cadouri, de la an tot mai costisitoare. Nimeni nu este absurd să blocheze cadouri simbolice”, a spus Daniel David la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ.
EVENIMENT
Membru fondator din Cluj al Pro România, despre Victor Ponta: „A făcut praf partidul la scurt timp”

Sorin Platon, unul dintre membrii fondatori din Cluj ai partidului Pro România, lansează acuzații dure la adresa lui Victor Ponta, susținând că fostul premier a distrus partidul într-un timp foarte scurt.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Sorin Platon afirmă că Victor Ponta a fost adus în partid de Daniel Constantin, însă ulterior „ghidonat de deep state”, și-a eliminat toți colegii fondatori, inclusiv pe Constantin.
Membru fondator Pro România, acuzații la adresa lui Victor Ponta
Platon susține că Pro România a fost conceput ca un partid cu o ideologie neo-conservatoare, având la bază principii tradiționaliste și suveraniste. Potrivit acestuia, Victor Ponta ar fi preluat controlul și ar fi transformat formațiunea politică într-un eșec.
„Datorită tupeului nesimțit al omului ăsta (Victor Ponta) sunt nevoit să vă readuc aminte o etapa revelatoare din «faptele sale de arme».
Împreună cu foști membri și simpatizanți ai conservatorismului, împreună cu membri ai societății civile autentice, am decis la un moment dat să ne unim forțele într-un nou proiect politic (la vremea aceea), creând Partidul Pro România. Vizam o ideologie neo-conservatoare cu valențe tradiționaliste și suveraniste. Membri fondatori ai acestui partid am fost eu (Sorin Platon), apoi fostul ministru Daniel Constantin, corporatista Raluca Halit, fostul secretar de stat Cristian Cosmin, corporatistul Răzvan Mitu.
„A fost adus la gata și ne-a eliminat pe toți”
El îl acuză pe Ponta de oportunism și de distrugerea unui proiect politic în care fondatorii au investit timp, efort și bani, doar pentru ca acesta să fie abandonat ulterior.
„Ei bine Victor Ponta a fost adus în ProRO la gata de către Daniel Constantin, iar apoi ghidonat de către deep state, ne-a eliminat rând pe rând pe toți, inclusiv pe Daniel Constantin, noi alegându-ne până la final doar cu efortul, cu alergătura, cu banii pierduți și… cu principiile…
Evident că VP a făcut praf partidul la scurt timp, pe tipologia și fiziologia organismelor parazite. Iar acum probabil ca îi urmează suveranismul la rând…
Nu că are un tupeu grozav omul ăsta, ca și toti giranții săi socialistoizi de altfel.
Vai de noi țară cu lideri de carton expandat ce sunt ei..”
Sorin Platon a avut un parcurs politic divers, fiind anterior membru PSD, Partidul Republican, ALDE, Pro România, iar în prezent activează în AUR.