Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. Lecție de (politică) germană cu avocatul clujean Ciprian Păun: „Tinerii au votat în majoritate cu comuniștii”

Publicat


YouTube video

Ciprian Păun este conferențiar la Facultatea de Științe Economice a UBB. A absolvit Istoria și Dreptul, a studiat în Germania, unde a făcut și un masterat pe studii germanice, și este un excelent avocat de bussines. Urmărește de ani de zile viața politică din Germania, se cunoaște bine cu liderul FDP, Christian Lindner, fost ministru de Finanțe în guvernul  cancelarului Olaf Scholz. Iată de ce mi se pare unul dintre cei mai avizați cunoscători ai situației din Germania, un om dezinvolt, competent și realist. O plăcere să dialoghezi cu el! Mai jos câteva dintre afirmațiile invitatului de astăzi de la podcastul „Contraste” de pe Cluj24. (Florin Danciu)

„Partidele acestea ale burgheziei, partidele centrului, partidul clasei mijlocii, aceste partide dispar în momentul în care societatea se polarizează foarte mult.”

„Eu am văzut la televizor o serie de oameni care povestesc această chestiune retorică asta cu pro-europeni și pro-ruși care pur și simplu nu a existat în dezbaterea electorală din Germania Adică este absolut hilar și ridicol să discuți astăzi despre pro-ruși și pro-europeni în Germania!

S-a discutat un singur subiect: continuăm sprijinul pentru Ucraina sau nu? Ăsta a fost subiectul și aici a spus Friedrich Merz,  în mai multe în mai multe comentarii publice, a spus că Germania trebuie să iasă din această neutralitate păguboasă.”

Germania sprijină Ucraina

„Noi sprijinim foarte clar Ucraina, asta a spus Friedrich Merz. Da? Deci public. Deci poziția lui este clar Pro-Ucraina.”

„Structura electorală a SPD-ului este o structură anti-război. Asta trebuie să înțelegem. Ei sunt social-democrații care împreună cu Gerhard Schröder se puneau în fața tancurilor germane când făceau exerciții și ieșeau de la baza Rammstein. Știți că Joschka Fischer cu Gerhard Schröder aruncau cu sticle incendiare în mașinile militare americane?!”

„Trebuie spus că CSU a salvat în momentul ăsta CDU pentru că rezultatul electoral în Bavaria a fost extraordinar!”

„Împreună CDU-CSU și SPD au 328 de voturi și aveau nevoie de 316. Deci au cu 12 voturi peste jumătate plus 1 ceea ce înseamnă că, din această perspectivă, se poate face o alianță o mare alianță din două partide.”

Mare alianță

„În Germania problema asta a alianțelor mari este total distructivă pentru că ei au niște valori fundamentale, fiecare din aceste partide. Adică ei sunt serioși. Ei sunt serioși și ei trebuie să facă un tratat de coaliție, așa se numește în Germania, sau un contract de coaliție care poate fi atacat inclusiv la Curtea Constituțională pe nerespectare a lui.”

„Va fi o opoziție destul de ciudată formată din extrema dreaptă, AfD care va avea 20% din mandate  și extrema stângă care va avea 15% și verzi verzii probabil…”

Extremism clar definit

„Avem 35% de extremism definit clar ca extremism! Adică extrema stângă și extrema dreaptă. Și mai trebuie spus încă un lucru care este iarăși foarte important: toată zona de Germanie de Est a fost câștigată de AFD și pe locul 2, în foarte multe colegii electorale, au venit comuniștii. Deci din această perspectivă avem o tendință foarte interesantă pe termen lung…”

„Mai avem o problemă destul de mare, tinerii au votat în majoritate cu comuniștii. Cunoscând zona Germaniei cu lipsa locurilor de muncă, unul la mână și, doi, lipsa accesului la locuințe ieftine atenție, cine trebuie să audă, primarii din diferite orașe ale țării! Trebuie să investiți cât mai mult în locuințe sociale și locuințe care să fie disponibile pentru tineri, pentru că altfel se creează această mișcare de stânga foarte puternică.”

„Naționalizarea imobilelor marilor corporații care dețin peste 2.000 de apartamente în Berlin, asta se discută acum în Germania!”

„Pe Ursula von der Leyen nu o văd prea bine, doamna Ursula are o mică problemă pentru că  Merz are o relație foarte proastă cu aceasta din cauza Angelăi Merkel!”

Merz este conservator

„Friedrich Merz este creștin practicant, are doi copii, merge duminica la biserica catolică. Atenție, Angela Merkel era protestantă. Deci trebuie să vedem și această chestiune din perspectiva discuțiilor din Germania referitor la catolicism-protestantism. Este un om care vrea să dea Europei o altă dinamică impregnată de valori creștine. Deci este un conservator.”

„Friedrich Merz este un conservator de centru și aici se apropie de Trump foarte mult. El vrea să pune controale la granițe, atenție la românii care se bucură! Am văzut și eu la televizor, dar oamenii nu citesc programul politic al CDU. Deci una dintre măsuri este de a pune controale la toate frontierele Germaniei începând cu a doua zi în care intră la guvernare!”

„Sunt foarte mulți acolo care sunt nefrecventabili în conducerea AfD-ului. Dar trebuie spus și alt lucru. În conducerea AfD-ului sunt și foarte mulți oameni capabili, care sunt profesori de economie, care sunt profesori de drept și care definesc legi noi, strategii etc.”

Relația Merz – Trump

„Relația lui Merz cu Trump va fi foarte bună. El va ocupa locul lui Macron pentru că Macron n-are ce negocia. Macron merge în America să discute cu Trump. Ce să discute?”

„Pentru Germania e fundamentală relația cu Statele Unite. Cine are visul ăsta că Germania se va certa cu Statele Unite să se trezească. Pentru că 40% din exporturile Germaniei sunt în Statele Unite.”

„CDU/ CSU și SPD au cel mai slab rezultat electoral din istorie, cumulat. Este pentru prima dată în istorie când cele două mari partide ale Germaniei de-abia au făcut 50% din voturi. Deci, asta e un semnal de alarmă.”

Parțial suveraniști

„Zelenski își își sărbătorește ultimele sale zile ca președinte. Deci, el are o retorică de, deja, de a ieși de pe scenă. Trebuie să-și caute cea mai bună variantă. Este clar că fără sprijinul Statelor Unite, și fiind într-un conflict cu Statele Unite, trebuie să găsească o variantă bună de exit pentru el. Dar totuși, o face destul de demn.”

„Noi, prin Constituția României, am delegat competențe suverane către Uniunea Europeană. Păi cum mai suntem noi suveraniști? Suntem parțial suveraniști. Că n-avem cum să fim constiționali altfel!”

„Eu nu știu cine a gândit această putere a Curții Constituționale de a valida alegerile, dar e o chestie absolut senzațională. A dat puterea acestei instituții care a dat o decizie politică, nu juridică!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe

Publicat

petrescu

Joi seara în Gruia s-a disputat cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal între CFR Cluj și Farul. Clujenii s-au impus clar cu 4-1, calificându-se după 9 ani din nou în finală, unde o va întâlni pe Hermannstadt.

Antrenorul Dan Petrescu s-a declarat mulțumit de evoluția echipei și și-a felicitat elevii.

„Sunt foarte mulțumit de băieți, de joc. Am marcat multe goluri. Singura problemă pe care am avut-o în acest sezon: la prima ocazie a adversarului, care nu ajunge la poartă, e gol. Și cu „U” Cluj, și cu FCSB. Noi ne producem ocazii, dar primim gol. Reacția băieților a fost bună, am fost relaxați, cu toate că eu nu am fost relaxat deloc.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe

E prima mea finală. O pată neagră la final, la golul lui Deac, păcat. Nimeni nu a protestat, e păcat. Mă bucuram pentru Cipri, nu a jucat de mult timp și un gol îi dădea moral. Noi lucrăm fazele fixe în ziua meciului, nu e întâmplare.

Nu sunt mulțumit de cât am marcat anul acesta din faze fixe, mă aștept la mai mult. Niciodată nu e nimeni favorit într-o finală. În palmaresul meu nu am nicio Cupă. Am pierdut două finale, una cu Unirea Urziceni. Aș dori foarte mult să câștig, dar nu pentru mine, sincer. Pentru băieți, pentru fani, care sper să vină cât mai mulți la Arad și să ajute echipa.

De când câștigătoarea Cupei merge în Europa League, e o miză foarte mare, dar mai avem 5 meciuri și în campionat. Trebuie să câștigăm la Dinamo, avem nevoie de o victorie ca de aer.

Mă tot rugăm să îl schimbe pe Alibec. Când e el în teren, te poți aștepta la orice. Nu am văzut niciun meci al Farului în care Alibec să nu dea gol sau pasă de gol. E titularul echipei naționale, un jucător excelent”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Publicat

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.

O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.

Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Publicat

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.

Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:

„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”

Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol

Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.

Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.

Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii

În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.

Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.

Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii

În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.

După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.

Superstiții și interdicții în ziua praznicului

Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.

Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.

În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?

Publicat

Mircea Comșa, UBB

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).

Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.

ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?

Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.

În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).

„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”

Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.

Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.

grafic

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate