Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. La mulți ani, salvatori. 175 de ani de la lupta pompierilor din Dealul Spirii. Când s-a înființat serviciul de la Cluj

Publicat


13 septembrie este Ziua pompierilor români. Astăzi se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oștiri otomane venită să înfrângă mișcarea revoluționară de la 1848.

Ziua de 13 septembrie reprezintă, pentru salvatorii clujeni și cei din întreaga țară, un moment de sărbătoare și de rememorare a faptelor de vitejie a înaintașilor lor care au purtat cu cinste blazonul de pompier și care, de-a lungul timpului, au dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu în activitatea desfășurată sub aripa acestei nobile arme.

La mulți ani, salvatori. 175 de ani de la lupta pompierilor din Dealul Spirii. Când s-a înființat serviciul de la Cluj

Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale, arată IGSU, cu ocazia Zilei pompierilor.

În 1884, primăria orașului Cluj hotăra înființarea primei formațiuni de pompieri angajați, plătiți practic de municipalitate. Sediul era în incinta primariei, iar aceasta a forma de organizare în care pompierii clujeni și-au desfășurat activitatea pâna în 1936, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

pmopieri cluj

La începutul secolului XX , pe baza tradițiilor moștenite de la fostul Imperiu Austro-Ungar, în Transilvania prevenirea și stingerea incendiilor din localități era asigurată de formațiuni de pompieri profesioniști (plătiți) în comunele urbane sau voluntari în comunele rurale.

„În 3 februarie 1922, primarul Clujului, Ioan Moga și Consiliul orașului, prin Hotarârea nr. 1450 aprobau în proiect <<Regulamentul despre aruncarea, încasarea și administrarea taxei de pompieri>>, regulament publicat în revista Administrația din 11 iunie 1922 si care, la articolul 1, prevedea: <<… pentru dezvoltarea instituțiunii de pompieri, în scopul apărării cât mai efective în contra incendiilor, fiecare individ locuitor pe teritoriul orașului Cluj este dator la răscumpărarea serviciului de pompier activ prin plătirea taxei de pompieri>>, arată reprezentanții ISU Cluj.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 815 din 3 aprilie 1936 era promulgată “Legea pentru organizarea pompierilor”, publicata în Monitorul oficial nr. 80/04.04.1936, care prevedea :
“… prevenirea și combaterea sinistrelor, precum și executarea măsurilor impuse pompierilor prin Regulamentul Apărării Publice, au fost încredințate, pe tot cuprinsul țării, Corpului de Pompieri militari”.

În 1936 se înființa astfel Grupul de pompieri Cluj, sub denumirea “Grupul de pompieri nr. 6, Cluj”, cu sediul pe strada Pitești nr. 2 (sediul actual al Batalionului de jandarmi). Grupului îi era stabilită o competentă asupra întregului teritoriu al Ardealului, astfel că urma sa coordoneze activitatea unui numar 22 de subunitățati, înființate în cele mai importante localități ale provinciei.

Dupa reorganizarea administrativ-teritoriala, conform Legii administrative din 1938 Grupul Cluj devine „Grupul 9 de Pompieri – Someș”. Acesta era numele marii unități administrative create în acel an și care cuprindea 7 foste județe din Nord-Vestul României, al cărui prim comandant a fost, începând din decembrie 1938, maiorul Gheorghe Bucur.

ISU Cluj – peste 25.600 de intervenții în anul 2022

După Revoluție, în 1994, ca urmare a lărgirii gamei de misiuni asigurate de trupele de pompieri, în Compania de pompieri Cluj-Napoca începe să funcționeze Serviciul medical de urgență și descarcerare – SMURD.

Potrivit datelor ISU Cluj, în anul 2022, pompierii clujeni au participat la 25.614 de intervenții.

17.992 dintre acestea au fost pentru ajutor medical, 687 au fost intervenții la incendii, iar 752 la incendii de vegetație uscată.

De asemenea, anul trecut, pompierii clujeni au avut nu mai puțin de 77 de intervenții de descarcerare.

Ceremonie la ISU Cluj

Pompierii clujeni au marcat această zi printr-o ceremonie militară.

Aceasta a avut loc la sediul ISU Cluj, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 67-71.

pompieri cluj (3)

La ceremonie au participat, printre alții, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca și mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, care a oficiat și o slujbă religioasă.

pompieri cluj (1)

pompieri cluj (2)

Video: IGSU



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Brățară pentru surzi, care convertește muzica în vibrații, invenție a studenților UTCN. E bună la UNTOLD

Publicat

brățară

O echipă de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a inventat o brățară pentru persoanele cu deficiențe de auz, care convertește muzica în vibrații, dispozitivul fiind prezentat, miercuri, în finala celei de-a șaptea ediții a competiției studențești ”Internet of Things Student Challenge”

Ioana Popa, studentă în anul IV la Facultatea de Automatică și Calculatoare, a declarat că brățara Rhythm Touch poate fi folosită la concerte, inclusiv la UNTOLD, festivaluri și alte activități culturale care implică muzica, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să se implice în evenimente și să se bucure de ritm.

Ușor de folosit

brățară

”Brățara se pune pe încheietură, are un microfon care captează sunetele exterioare, apoi sunetul este procesat și trimis la niște motorașe care vibrează în ritmul muzicii.

Are un buton de pornire, brățara începe să capteze suntele și vibrează pe ritmul muzicii, iar purtătorul poate dansa, simțind muzica deși nu o aude.

Nu contează tipul de muzică, astfel că persoanele care o poartă nu ratează festivalul UNTOLD, de exemplu, dar nici concerte de operă sau de cameră”, a spus Ioana .

Acesta a precizat că echipa pe care o reprezintă speră să obțină bani pentru implementarea proiectului care promovează incluziunea.

”Am participat în luna decembrie 2023 la un concurs la care tema a fost construirea unei soluții care să ajute la incluziune socială.

Avem o cunoștință care este surdă și căreia îi place să se uite la videoclipuri muzicale. Imită gesturile dansatorilor și am vrut să îi oferim o experiență cât mai autentică a muzicii și de aici a plecat ideea noastră.

Va fi clientul nostru numărul unu”, a precizat studenta.

Rhythm Touch a fost gândită, în prima fază, pentru a fi închiriată de persoanele cu deficiențe de auz la festivaluri cu 12 euro/zi, prețul de vânzare fiind estimat la 120 de euro.

Alături de Ioana Popa, din echipă au mai făcut parte Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

10 proiecte la concurs

brățară

Vicepreședintele Senatului UTCN, Liviu Miclea, a declarat că studenții universității au capacitatea de a inova și au reușit să-și prezinte propriile idei în cadrul competiției ”Internet of Things Student Challenge”.

”Au fost prezentate 10 proiecte de către echipe, ceea ce arată și faptul că studenții învață să lucreze împreună.

Sperăm ca multe dintre acestea să ajungă până la faza de produs”, a spus Miclea.

De la idee la prototip

”Internet of Things Student Challenge” este singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România fiind, de asemenea, un program care oferă studenților posibilitatea de a dezvolta soluții de demonstrare a conceptului și de produse de la idei la prototip, cu sprijinul personalului academic al Departamentului de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și industria de afaceri din România.

”Programul oferă 4 luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și întărirea legăturii dintre studenții Departamentului de Automatică și personalul academic cu sectorul industrial.

Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 sub egida celei de-a 20-a ediție a Conferinței Internaționale IEEE AQTR 2016 (International Conference on Automation, Quality and Testing, Robotics), care a avut loc la Cluj-Napoca, România, în zilele de 19-21 mai 2016”, a explicat lector univ Valentin Sita, organizatorul evenimentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic a început RECUPERAREA medicală. Face kinetoterapie

Publicat

De

Florin Piersica început recuperarea medicală

Florin Piersic a început ședințele de kinetoterapie şi recuperarea medicală, au anunțat medicii de la Spitalului de Ortopedie „Foişor”, unde este internat actorul.

Operația la genunchi, ultima la care a fost supus actorul clujean a decurs bine, iar starea actorului se ameliorează încet

Florin Piersic a început RECUPERAREA medicală. Face kinetoterapie

O nouă evaluare a fost făcută de medici miercuri, în 15 mai, iar aceasta a arătat că evoluția este lent favorabilă.

„Evaluarea domnului Florin Piersic, făcută în dimineaţa de 15 mai 2024, de către echipa medicală, arată o evoluţie lent favorabilă. Pacientul a început procedurile de kinetoterapie şi recuperarea medicală”, au transmis reprezentanţii Spitalului de Ortopedie „Foişor”

Actorul Florin Piersic este internat de mai multe zile la Spitalul Foişor, unde a fost operat de urgență pentru îndepărtarea protezei de genunchi, de unde a pornit infecția generalizată în irganism cu care s-a luptat Florin Piersic mai multe săptămâni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Au început lucrările de alimentare cu apă potabilă în zona de munte a Clujului. Investiție de peste 23 de milioane de lei

Publicat

De

Apă potabilă în Munții Apuseni pe raza județului Cluj

Au demarat lucrările de alimentare cu apă potabilă în patru comune din Munții Apuseni, anunță Consiliul Județean Cluj.

Practic, lucrările constau în extinderea rețelei de apă din sursa orașului Huedin, către comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca și Beliș.

Au început lucrările de alimentare cu apă potabilă în zona de munte a Clujului. Investiție de peste 23 de milioane de lei

Lucrările de alimentare cu apă a celor patru comune incluse în proiect vor fi realizate etapizat, pe o perioadă de 24 de luni.

„Este un moment important pentru clujenii care locuiesc în zona de munte a județului Cluj, dar și pentru operatorii economici și turiștii care aleg să petreacă aici un timp de calitate.

Alimentarea cu apă a acestei zone este un proiect la care țin foarte mult și pe care îl voi monitoriza îndeaproape, astfel încât să fie finalizat într-un timp cât mai scurt. Lucrările au început, concomitent, în mai multe locații aflate pe traseul proiectului, respectiv dinspre Huedin înspre Sâncraiu, în localitatea Călățele Pădure, dar și în satul Dealu Negru înspre Râșca”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

„Apă în Apuseni” pentru cei aproape 9.500 de locuitori

Contractul de lucrări încheiat la finele anului trecut are o valoare totală de peste 23 de milioane de lei fără TVA, banii fiind asigurați din fondul IID (Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare), alimentat din redevența și impozitul pe profit datorate forului administrativ județean de către Compania de Apă „Someș” și restituite de Consiliul Județean în vederea derulării de proiecte edilitare.

Investiția vizează construirea a:

  • aproximativ 52 de kilometri de conducte de alimentare cu apă
  • 7 stații de pompare
  • 5 rezervoare de înmagazinare a apei, alimentate cu panouri fotovoltaice

Apă în Apuseni este un proiect extrem de important, care va aduce un plus de bunăstare și confort celor aproximativ 9.500 de locuitori din arealul clujean al Munților Apuseni, au artătat reprezentanții CJ Cluj.

De asemenea, investiția va crea premisele unei dezvoltări accelerate a întregii regiuni, dar și a zonelor limitrofe.

Ca pas următor, Consiliul Județean Cluj împreună cu Compania de Apă “Someș” SA analizează implementarea unei soluții de canalizare inteligentă alternativă, pentru procesarea apelor uzate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină a fost avariată

Publicat

De

Un accident cu o mașină s-a petrecut pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca, miercuri, în jurul orei prânzului. Au intervenit pompierii.

Un echipaj de pompieri a intervenit miercuri, la prânz, la un eveniment rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină ar fi acroșat un refugiu pentru tramvai. În urma impactului, mașina a fost avariată ușor.

Nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost consultată de echipajul de ambulanță prezent la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Echipajele noastre au găsit la fața locului un singur autoturism avariat. Din fericire, nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost evaluată de echipajul SAJ, însă a refuzat transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax