Connect with us

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU/ Oana Murariu (USRPLUS): Un parlamentar ar trebui să se lupte pentru oamenii pe care îi reprezintă, să obțină cel mai bun rezultat la nivel legislativ (PE)

Publicat


Oana Murariu, avocat de profesie, ocupă primul loc pe lista USRPLUS Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie. Aceasta își propune proiecte în domeniul sănătății, corectarea unor acte legislative dar și o schimbare de mentalitate în Parlament.

Rep: Dna Oana Murariu, sunteți avocat. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

O.M.: Sunt avocat și pasul spre politică a fost determinat de momentul februarie 2017 când, personal, am fost în Piața Victoriei la proteste, pur și simplu nu puteai să rămâi în casă și am fost în primul rând în fața Guvernului României. Și atunci a fost declicul pentru mine, m-am gândit că nu o să vină nimeni să ne salveze, să facă ceva pentru noi.

Cum noi așteptăm, că lasă că eu îmi fac bine treaba, că o să fie altul acolo care o să vină și o să se implice în politică, să facă politici pentru societate. Ei bine, nu vine, noi trebuie să o facem. Am hotărât să nu mai aștept și să mă implic eu. Iar acum, ca și deputat, pentru că, practic, eu cred că activitatea din Parlament e ca un fel de extensie a avocaturii.

Eu, ca avocat, mă lupt pentru oamenii care și-au pus încrederea în mine să obțin cel mai bun rezultat. Un parlamentar ar trebui să se lupte pentru oamenii pe care îi reprezintă și, prin extesie, pentru oamenii din toată țara, să obțină cel mai bun rezultat la nivel legislativ, să nu mai avem incoerența pe care o vedem în ultimii 30 de ani.

Inspirată de Dacian Cioloș

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

O.M.: E primul pas în politică. Imediat după 2017, după Ordonanța nr. 13, s-a conturat Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș. Mi-a plăcut când am văzut acea doză de normalitate pe care a dat-o Guvernul tehnocrat. M-a inspirat Dacian Cioloș astfel că am decis să mă implic civic.

Ulterior, când s-a format partidul PLUS, am intrat pentru prima dată în politică. Nu m-am gândit vreodată că voi intra în politică, dar iată-mă aici și candidez. Apoi s-a conturat Alianța USRPLUS.

Rep: De ce ați ales PLUS? Ce aduce în plus acest partid?

O.M.: Dacian Cioloș a fost motorul și este în continuare, însă oamenii pe care i-am întâlnit în PLUS în momentul în care am început să mă interesez, sunt cei din Platforma România 100 și am ajuns să ne cunoaștem. Astfel, a fost mai determinant, mai încurajator, să fac acest pas.

Oamenii pe care i-am întâlnit erau cu bun simț, cu etică, profesioniști în domeniile lor. Când pui oameni de genul acesta alături, dincolo de primele discuții până începi să se coaguleze lucrurile, poți să faci proiecte, chiar poți să faci ceva.

România are nevoie de oameni noi în politică

Rep: Oameni cu bun simț, oameni noi în politică. De asta are nevoie acum România în momentul de față?

O.M.: Exact de asta are nevoie România că până acum am văzut ce ne-au oferit vechile partide politice. Dar, dacă vrei schimbare, nu poți dintr-o dată să ai numai oameni noi, dar, ușor-ușor, să intre oameni noi și vei crește numărul lor.

Exact asta se va întâmpla față de alegerile din 2016, când USR a avut primii parlamentari, acum o să avem mai mulți. Și tot așa, ușor-ușor, trebuie să avem răbdare, rezultatele nu se produc peste noapte, o să vedem în timp schimbări.

Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?

O.M.: Să ne uităm numai la sistemul de sănătate, să ne uităm ce s-a întâmplat la Colectiv și au trecut 5 ani. Care au fost îmbunătățirile în sistem, câți manageri au fost la Piatra Neamț, au reușit să facă ceva? Oare chiar aveau competențele să facă?

Profesioniștii care ar fi putut să managerieze bine spitalul au avut vreo șansă să ajungă în spital la Piatra Neamț sau în altă parte. Continuăm așa, sau schimbăm complet, pe rând, cu răbdare, situația?

Parlamentarii nu citiseră proiectele pe ordinea de zi și ridicau mâna fără să știe ce votează

Rep: În afară de sănătate, ce vă nemulțumește? De ce este nevoie de oameni noi, de un nou suflu în politică, de o nouă abordare?

O.M.: Pentru că actuala clasă politică ne-a demonstrat în ultimii 30 de ani că nu prea se gândesc la noi, se gândesc la ei înșiși și atunci avem nevoie de oameni cu etică, care chiar să se implice. Eu, de exemplu, am fost în Parlament, în comisii, pentru că există această posibilitate și am fost șocată să văd că parlamentarii nu citiseră proiectele pe ordinea de zi și ridicau mâna fără să știe ce votează.

Păi dacă nu schimbăm chestiunea asta, dacă nu mergem să citim, să fim activi, să propunem amendamente, să nu fim surprinși de cum arată proiectele de lege, de cum ajung legile în vigoare, astfel încât articolul 1 și articolul 5 se contrazic între ele în cadrul aceluiași act legislativ.

 

Avem foarte multe de corectat

Rep: Pentru că sunteți avocat de profesie, ați întâlnit în legislația actuală adoptată de Parlament anumite legi care să fie interpretabile, cu unele articole ascunse, cu o anumită tentă, care să ajute pe cineva sau din contră?

O.M.: Cred că în fiecare săptămână observ hibele din legi și un articol special inserat într-un articol ca să nu-l vadă nimeni acolo și acel articol are complet altă semnificație, are consecințe și produce efecte.

Le-am și notat, am o listă cu acte normative cu vid legislativ, situații care nu sunt reglementate și văzute în practică. Te trezești în practică, ce facem în situația respectivă și apelezi la principii. Avem foarte multe de corectat și eu chiar am o listă și abia aștept să o pun în aplicare.

Lucrurile trebuie schimbate în Parlament

Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?

O.M.: În primul rând vreau ca în Parlament să se desfășoare lucrurile cum ar trebui, nu cum are loc în prezent. Trebuie să citim proiectele, trebuie să fie cineva acolo care să nu își lase colegii să plece până nu se discută fiecare articol din proiectele de lege de pe ordinea de zi, asta dacă ne gândim la comisii.

Apoi, trebuie să fie în Parlament oameni care vor veni cu proiecte de lege care să schimbe țara. Și voi da un exemplu din domeniul sănătății și unul din domeniul educației.

Primul proiect de lege pe care vreau să îl implementez este în domeniul sănătății și vizează ocuparea posturilor în spitale publice din sistemul medical. Actualmente, procedura este reglementată printr-un ordin de ministru, dar miniștri se schimbă, ordinele se modifică de la un ministru la altul.

Avem nevoie de stabilitate și de acte legislative care să nu aibă acele portițe de care vorbeam anterior pentru că, dacă un profesionist se prezintă la un concurs, se anulează concursul, al doilea concurs este pentru cineva, al treilea iar, și după o astfel de situație, omul pleacă din țară.

Și ne pierdem specialiștii în loc să îi avem la noi în țară să ne trateze pe noi. Și acest lucru nu se întâmplă doar în sistemul medical, se întâmplă peste tot în administrație când vorbim de posturi la stat, este de notorietate că așa se întâmplă. Acte legislative bine conturate o să poată înlătura astfel de portițe.

Avem neapărat nevoie, ca de oxigen, se degrevăm instanțele de judecată

Rep: Aveți și proiecte legislative în domeniul dreptului?

O.M.: Practic, acesta este domeniul meu, pe acesta îl cunosc cel mai bine și am putut observa în 9 ani de experiență în calitate de avocat ce putem face concret. Avem neapărat nevoie, ca de oxigen, se degrevăm instanțele de judecată.

Pentru că dacă un judecător o să intre într-o ședință de judecată cu 50 sau 100 de dosare, trebuie să fim conștienți că, uman, nu este posibil să te ocupi de cauzele acelea cum ar trebui. Indiferent cât de bun ești nu poți să te ocupi ca și când ai avea 10 cauze pe lista de judecată.

Rep: Cum se poate reglementa situația aceasta? Un număr mai mare de judecători, informatizare?

O.M.: Avem așa de multe proiecte în zona aceasta. Până acum s-a insistat pe un număr mai mare de judecători și se va continua și în acest sens. Avem și noi această idee, dar un număr mai mare de magistrați înseamnă și costuri pentru stat. Și infrastructură. În Cluj-Napoca există complet de dimineață de la ora 8 și complet de la ora 12. Trebuie să termine cele 100 de cauze completul de dimineață ca să intre completul următor.

Deci nu este suficient să avem mai mulți profesioniști, trebuie să avem și infrastructura. În schimb avem multiple mecanisme care nu costă. Și vreau să dau exemplul pe care vreau să îl implementez, inserarea procedurii medierii în cadrul procesului pe model francez.

Soluția medierii

Rep: Astfel încât să nu vină atât de mulți oameni în sălile de judecată…

O.M.: Astfel încât, când se intentează procesul, judecătorul să vadă care este zona asupra căreia nu vă înțelegeți. Bun, am identificat. Patru ședințe de mediere sub sancțiunea amenzii, veniți peste o lună cu procesele verbale și vedem unde ajungeți.

Și se tot îngustează zona asupra căreia părțile nu se pun de acord. În timp, pentru că s-a apelat în Franța la acest procedeu, oamenii au conștientizat că nu are rost să plătească taxă de timbru și să meargă în sala de judecată când pot să meargă direct la mediere.

Și eu, personal, ca și avocat, am văzut foarte multe cazuri în care, inițial, am identificat această posibilitate dar din pricina diverselor hibe din sistem – partea adversă nu a vrut să vină la mediere, clienții au spus că mai bine merg în sala de judecată, nu am avut ce face decât să intentăm proces. Dar s-a rezolvat mai rapid.

În 10 ani dacă implementăm o asemenea procedură, oamenii o să apeleze mai mult la modalități alternative de soluționare a diferendelor și atunci degrevăm instanțele. Fără costuri atât de mari.

Rep: Știți ce zic oamenii, o sentință definitivă e sfântă, la mediere oamenii se mai răzgândesc…

O.M.: Și un acord de mediere poate fi consfințit printr-o hotărâre judecătorească. Și atunci e la fel de sfântă, iar o răzgîndire poate avea și clauze speciale, prejudiciu, penalități în situația în care te răzgîndești iar aceste clauze te țin să pui în aplicare acordul de mediere.

Alegătorii să aibă încredere

Rep: Fiind mai nouă pe scena politică locală, vă rog să vă prezentați alegătorilor.

O.M.: Eu sunt un om nou în politică, sunt un avocat tânăr, am 32 de ani, sunt foarte determinată. Ce am făcut până acum pentru sute de oameni care și-au pus încrederea în mine, vreau acum pentru sute de mii de oameni, cu etică, cu implicare, muncind de dimineață până seara pentru că avem nevoie de astfel de oameni care să își asume ferm acest demers pentru noi, pentru societate. Eu am tras concluzia că noi trebuie să ne implicăm și îmi asum acest aspect.

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județu Cluj?

O.M.: Transmit mesajul că este important să aibă încredere, am observat o foarte mare lipsă de încredere și toți suntem puși în aceeași oală. Înțelegem această neîncredere și aceste frustrări perfect pentru că de aceea ne-am implicat. Gândim la fel și facem un pas înainte. Așa că aveți încredere în noi pentru că ne veți da curaj să facem față și, ușor-ușor, să schimbăm.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Aberații de România

FOTO. Preţul pe mp de apartament în Cluj a ajuns la 5070 de euro. Apartament de 57 mp cu 1,5 milioane de lei

Publicat

De

Preţurile la locuinţe în Cluj-Napoca par să o ia din nou razna, cel puţin în ceea ce priveşte oferta unor vânzători.

Apartament de 57 mp cu 1,5 milioane de lei

Într-un anunţ apărut în aceste zile se arată că pe un apartament de 57 mp se cer 289.000 de euro, adică aproape 1,5 milioane de lei. La preţul menţionat, mp de apartament ajunge la 5070 de euro, cu mult peste media preţurilor practicate în lunile anterioare.

Preţurile la locuinţe în Cluj, aici:

Preţul mediu la locuinţe în Cluj: peste 2.300 de euro/mp, dar ajunge şi la o medie de peste 3.000 de euro/mp. Prognoze 2024

Descrierea apartamentului


„Situat intr-un cartier vibrant al Clujului, acest apartament beneficiaza de o locatie privilegiata, oferind un stil de viata modern, aproape de Iulius Mall, Baza Sportiva Gheorgheni, Zona de afaceri si Facultatea de Stiinte Economice.

Vezi şi:

Cine n-are locuinţă, să-şi cumpere. Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament

🏢Apartament incredibil de frumos, nou, nelocuit

– a fost decorat la cele mai inalte standarde conform planurilor unui designer de interior, avand interiorul pregatit pentru nevoile si dorintele viitorului locatar.

Locatarii se vor bucura de un stil de viata exclusivist intr-un apartament elegant, cu ferestre mari ce ofera perspectiva nemarginita asupra imprejurimilor.

Printre amenajarile si dotarile apartamentului putand mentiona:

-tableta cu computer si sistem shelly in intrerupatoare ( Bticino – gama living now )

-placi ceramice Italia

-Mobilier furnir Nuc American si MDF antiamprenta

-piatra zona de lucru bucatarie, splashback, insula si blat mobilier baie din compozit

-canapele piele Natuzzi Italia

-scaune bucatarie Caligaris

-masa dining custom made ( picioare din beton, blat de sticla )

-obiecte de arta. ( Tablou livingroom, pret 5000 Euro )

-draperii automate

-aspirator robot ( cu compartiment mecanizat )

-electrocasnice Teka, Electrolux (frigider incorporat, masina de spalat rufe, masina de spalat vase, hota, 2 Smart TV )

📌 Localizare: Str. Teodor Mihali

📐Suprafata: 57 mp.

Apartamentul are un design deosebit, personalizat si este alcatuit din:
-living mare si luminos cu zona de dining, bucatarie
-dormitor cu dressing
-baie
-balcon 12 mp.

🔑 Pret vanzare: 289 000 Euro”, se arată în anunţ.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, șoferi. Restricții de circulație pe DN1 între Huedin și Poieni și la Negreni

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că în perioada 27-28 februarie 2024 se vor institui restricții de circulație pe DN1, sectoarele de drum pe care au fost amplasate parapetele de protecție rigide tip New Jersey, respectiv km 536+193 – km 536+336 și km 537+233 – km 537+449 (între localitățile Huedin și Poieni); km 551+604 – km 551+685 și km 554+477 – km 554+560 (pe raza localității Negreni), județul Cluj.

Astfel, se vor efectua lucrări de aplicare a marcajelor rutiere, iar circulația se va desfășura alternativ, dirijată de Poliția Rutieră.

”Vă rugăm să circulați cu prudență în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea rutieră”, transmite DRDP Cluj.

Rute alternative

Ruta alternativă pentru șoferi în cazul parcurgerii traseului Cluj-Napoca – Oradea sau invers, este Cluj-Napoca – Zalău – Nuşfalău – Aleşd / Aleşd – Nuşfalău – Zalău – Cluj-Napoca.

”Dacă vă deplasați pe Autostrada Transilvania, recomandăm ca din localitatea Gilău să continuaţi pe autostradă până la Nădăşelu şi mai departe spre Zalău – Nuşfalău – Aleşd”, au mai arătat reprezentanții DRDP.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a scăzut la minimul ultimelor trei săptămâni

Publicat

euro ok

Leul a profitat la începutul acestei săptămâni de apetitul pentru risc care se manifesta pe marile piețe. Cursul euro a scăzut de la 4,9753 la 4,9731 lei, minim al ultimelor trei săptămâni. Cotațiile monedei unice au coborât la 4,9752 – 4,975 lei.

„Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro rămân totuși ridicate, au apreciat membrii Consiliului, evocând dimensiunea încă considerabilă a dezechilibrului extern și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și perspectiva ratelor dobânzilor reprezentative al băncilor centrale majore și actualele tensiuni geopolitice”, se precizează în minuta ședinței de politică monetară care s-a desfășurat în data de 13 februarie.

În același document se arată că „rata anuală a inflației este așteptată să coboare în decembrie 2024 la 4,7 la sută, doar marginal sub valoarea din prognoza precedentă, iar la finele anului viitor să scadă la 3,5 la sută”. O astfel de evoluție va permite băncii centrale să opereze o primă reducere a dobânzii de politică monetară, cel mai probabil spre jumătatea anului, în ton cu marile bănci centrale.

Indicii ROBOR

Indicii ROBOR au fost stabili și se apropie de 6%/an, dobândă cu care BNR remunerează banii băncilor atrași prin intermediul ratei dobânzii aferente facilității de depozit.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,12 la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Trezoreria s-a împrumutat pentru o scadență de zece ani cu 580 milioane lei cu o dobândă de 6,53%/an, iar valoarea programată a licitației a fost de 400 milioane lei.

Rezerva Federală a SUA

Joi urmează să fie publicate datele referitoare la prețurile pentru cheltuielile de consum personal din Statele Unite, principalul indice urmărit de Rezerva Federală americană în funcție de care își stabilește politica monetară. Până atunci, euro a cunoscut o ușoară apreciere la 1,0812 – 1,0855 dolari iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,5970 la 4,5843 lei.

Media francului elvețian a coborât la 5,2137 lei iar cea a lirei sterline la 5,8128 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 299,5965 lei, pe fondul aprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.031 – 2.037 dolari/uncie.

Bitcoin scădea la 50.926 – 51.777 dolari. Ethereum era cea mai tranzacționată criptomonedă și se tranzacționa în culoarul 3.038 – 3.130 dolari.

Citește mai departe

ECONOMIE

Raiffeisen Bank International va fi al doilea market maker al emitentului pentru TeraPlast

Publicat

TeraPlast SA (simbol TRP) anunță semnarea unui contract de market maker al emitentului cu Raiffeisen Bank International. Serviciile vor fi active din data de 1 martie 2024 și au ca principal obiectiv creșterea lichidității titlurilor TRP, ceea ce va atrage și o vizibilitate sporită a companiei atât pe piața internă, cât și la nivel internațional.

Colaborarea cu Raiffeisen Bank International include și o componentă de analiză financiară a emitentului (Sponsored Research), ceea ce extinde sursele de informații disponibile pentru investitorii de pe piața de capital.

Radarul investitorilor globali

„O piață de capital atractivă presupune companii dinamice, proactive, cu o guvernanță bine pusă la punct și o viziune solidă, orientată către performanță și dezvoltare durabilă. Noi respectăm aceste criterii prin dezvoltarea continuă a Grupului TeraPlast, dar și prin deschidere, comunicare transparentă, care să aducă investitorului datele esențiale  în deciziile sale.

Prin prezența în FTSE Russell și MSCI suntem pe radarul investitorilor globali, ceea ce ne motivează suplimentar să aplicăm cele mai bune practici în interesul acționarilor și a investitorilor, să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor.

Ne aducem, totodată, contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România. Colaborarea cu Raiffeisen Bank International contribuie la îmbunătățirea lichidității și minimizarea volatilității acțiunii TRP în beneficiul acționarilor și investitorilor.” a afirmat Alexandru Stânean, director general TeraPlast.

Colaborare de bun augur

„Suntem încântați de decizia TeraPlast de a nominaliza Raiffeisen Bank International (RBI) în calitate de Market Maker al emitentului, ceea ce reprezintă al zecelea mandat pentru noi.

Suntem încrezători că această colaborare va crește semnificativ adâncimea pieței și volumul total de tranzacționare, având astfel un impact pozitiv asupra lichidității acțiunilor. Apreciem încrederea acordată companiei și expertizei noastre”, a declarat Guenther Kornfellner, Equities & Derivatives Trader RBI.

„Suntem încântați să vedem că, la aproape 5 ani de la stabilirea cadrului general de derulare al programului de Market Maker al Emitentului, acesta a creat premisele îmbunătățirii lichidității companiilor listate la bursă și că, din ce în ce mai mulți emitenți, implementează acest program.

TeraPlast accesează deja a 2-a oară beneficiile acestui program și ne dorim să își atingă obiectivele propuse care, în mod cert, vor fi în beneficiul investitorilor companiei, în particular și al pieței de capital, în general.

Felicit și Raiffeisen Bank International, care este din ce în ce mai activ în cadrul progamului dezvoltat de Market Maker al Emitentului”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Al doilea contract pentru TeraPlast

Contractul semnat este al doilea de acest tip încheiat de TeraPlast. Din 2020 compania beneficiază de servicii de market making al emitentului din partea BRK Financial Group.

Capitalizarea TeraPlast este de peste 262 milioane de euro, iar numărul acționarilor a trecut de 14 mii.

În ultimele 12 luni, titlurile TRP au avut un rulaj total de peste 226 milioane de acțiuni. Au avut loc peste 45 de mii de tranzacții, cu o valoare totală care a depășit 24 milioane de euro.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

Despre Raiffeisen Bank International (RBI)

Raiffeisen Bank International (RBI), consideră Austria, unde este una dintre cele mai importante bănci corporate și de investiții, precum și Europa Centrală și de Est, drept piața sa principală. Prin intermediul subsidiarelor sale, acoperă 12 piețe din regiune. Mai mult, Grupul RBI cuprinde numeroși alți furnizori de servicii financiare, cum ar fi leasingul, gestionarea activelor sau fuziunile și achizițiile.

Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE.

Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. Băncile regionale Raiffeisen din Austria dețin aproximativ 61,2% din acțiuni, iar restul reprezintă free float. În cadrul Grupului Raiffeisen Banking din Austria, RBI este instituția centrală a băncilor regionale Raiffeisen și a altor instituții de credit afiliate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax