Connect with us

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU/ Oana Murariu (USRPLUS): Un parlamentar ar trebui să se lupte pentru oamenii pe care îi reprezintă, să obțină cel mai bun rezultat la nivel legislativ (PE)

Publicat


Oana Murariu, avocat de profesie, ocupă primul loc pe lista USRPLUS Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie. Aceasta își propune proiecte în domeniul sănătății, corectarea unor acte legislative dar și o schimbare de mentalitate în Parlament.

Rep: Dna Oana Murariu, sunteți avocat. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

O.M.: Sunt avocat și pasul spre politică a fost determinat de momentul februarie 2017 când, personal, am fost în Piața Victoriei la proteste, pur și simplu nu puteai să rămâi în casă și am fost în primul rând în fața Guvernului României. Și atunci a fost declicul pentru mine, m-am gândit că nu o să vină nimeni să ne salveze, să facă ceva pentru noi.

Cum noi așteptăm, că lasă că eu îmi fac bine treaba, că o să fie altul acolo care o să vină și o să se implice în politică, să facă politici pentru societate. Ei bine, nu vine, noi trebuie să o facem. Am hotărât să nu mai aștept și să mă implic eu. Iar acum, ca și deputat, pentru că, practic, eu cred că activitatea din Parlament e ca un fel de extensie a avocaturii.

Eu, ca avocat, mă lupt pentru oamenii care și-au pus încrederea în mine să obțin cel mai bun rezultat. Un parlamentar ar trebui să se lupte pentru oamenii pe care îi reprezintă și, prin extesie, pentru oamenii din toată țara, să obțină cel mai bun rezultat la nivel legislativ, să nu mai avem incoerența pe care o vedem în ultimii 30 de ani.

Inspirată de Dacian Cioloș

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

O.M.: E primul pas în politică. Imediat după 2017, după Ordonanța nr. 13, s-a conturat Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș. Mi-a plăcut când am văzut acea doză de normalitate pe care a dat-o Guvernul tehnocrat. M-a inspirat Dacian Cioloș astfel că am decis să mă implic civic.

Ulterior, când s-a format partidul PLUS, am intrat pentru prima dată în politică. Nu m-am gândit vreodată că voi intra în politică, dar iată-mă aici și candidez. Apoi s-a conturat Alianța USRPLUS.

Rep: De ce ați ales PLUS? Ce aduce în plus acest partid?

O.M.: Dacian Cioloș a fost motorul și este în continuare, însă oamenii pe care i-am întâlnit în PLUS în momentul în care am început să mă interesez, sunt cei din Platforma România 100 și am ajuns să ne cunoaștem. Astfel, a fost mai determinant, mai încurajator, să fac acest pas.

Oamenii pe care i-am întâlnit erau cu bun simț, cu etică, profesioniști în domeniile lor. Când pui oameni de genul acesta alături, dincolo de primele discuții până începi să se coaguleze lucrurile, poți să faci proiecte, chiar poți să faci ceva.

România are nevoie de oameni noi în politică

Rep: Oameni cu bun simț, oameni noi în politică. De asta are nevoie acum România în momentul de față?

O.M.: Exact de asta are nevoie România că până acum am văzut ce ne-au oferit vechile partide politice. Dar, dacă vrei schimbare, nu poți dintr-o dată să ai numai oameni noi, dar, ușor-ușor, să intre oameni noi și vei crește numărul lor.

Exact asta se va întâmpla față de alegerile din 2016, când USR a avut primii parlamentari, acum o să avem mai mulți. Și tot așa, ușor-ușor, trebuie să avem răbdare, rezultatele nu se produc peste noapte, o să vedem în timp schimbări.

Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?

O.M.: Să ne uităm numai la sistemul de sănătate, să ne uităm ce s-a întâmplat la Colectiv și au trecut 5 ani. Care au fost îmbunătățirile în sistem, câți manageri au fost la Piatra Neamț, au reușit să facă ceva? Oare chiar aveau competențele să facă?

Profesioniștii care ar fi putut să managerieze bine spitalul au avut vreo șansă să ajungă în spital la Piatra Neamț sau în altă parte. Continuăm așa, sau schimbăm complet, pe rând, cu răbdare, situația?

Parlamentarii nu citiseră proiectele pe ordinea de zi și ridicau mâna fără să știe ce votează

Rep: În afară de sănătate, ce vă nemulțumește? De ce este nevoie de oameni noi, de un nou suflu în politică, de o nouă abordare?

O.M.: Pentru că actuala clasă politică ne-a demonstrat în ultimii 30 de ani că nu prea se gândesc la noi, se gândesc la ei înșiși și atunci avem nevoie de oameni cu etică, care chiar să se implice. Eu, de exemplu, am fost în Parlament, în comisii, pentru că există această posibilitate și am fost șocată să văd că parlamentarii nu citiseră proiectele pe ordinea de zi și ridicau mâna fără să știe ce votează.

Păi dacă nu schimbăm chestiunea asta, dacă nu mergem să citim, să fim activi, să propunem amendamente, să nu fim surprinși de cum arată proiectele de lege, de cum ajung legile în vigoare, astfel încât articolul 1 și articolul 5 se contrazic între ele în cadrul aceluiași act legislativ.

 

Avem foarte multe de corectat

Rep: Pentru că sunteți avocat de profesie, ați întâlnit în legislația actuală adoptată de Parlament anumite legi care să fie interpretabile, cu unele articole ascunse, cu o anumită tentă, care să ajute pe cineva sau din contră?

O.M.: Cred că în fiecare săptămână observ hibele din legi și un articol special inserat într-un articol ca să nu-l vadă nimeni acolo și acel articol are complet altă semnificație, are consecințe și produce efecte.

Le-am și notat, am o listă cu acte normative cu vid legislativ, situații care nu sunt reglementate și văzute în practică. Te trezești în practică, ce facem în situația respectivă și apelezi la principii. Avem foarte multe de corectat și eu chiar am o listă și abia aștept să o pun în aplicare.

Lucrurile trebuie schimbate în Parlament

Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?

O.M.: În primul rând vreau ca în Parlament să se desfășoare lucrurile cum ar trebui, nu cum are loc în prezent. Trebuie să citim proiectele, trebuie să fie cineva acolo care să nu își lase colegii să plece până nu se discută fiecare articol din proiectele de lege de pe ordinea de zi, asta dacă ne gândim la comisii.

Apoi, trebuie să fie în Parlament oameni care vor veni cu proiecte de lege care să schimbe țara. Și voi da un exemplu din domeniul sănătății și unul din domeniul educației.

Primul proiect de lege pe care vreau să îl implementez este în domeniul sănătății și vizează ocuparea posturilor în spitale publice din sistemul medical. Actualmente, procedura este reglementată printr-un ordin de ministru, dar miniștri se schimbă, ordinele se modifică de la un ministru la altul.

Avem nevoie de stabilitate și de acte legislative care să nu aibă acele portițe de care vorbeam anterior pentru că, dacă un profesionist se prezintă la un concurs, se anulează concursul, al doilea concurs este pentru cineva, al treilea iar, și după o astfel de situație, omul pleacă din țară.

Și ne pierdem specialiștii în loc să îi avem la noi în țară să ne trateze pe noi. Și acest lucru nu se întâmplă doar în sistemul medical, se întâmplă peste tot în administrație când vorbim de posturi la stat, este de notorietate că așa se întâmplă. Acte legislative bine conturate o să poată înlătura astfel de portițe.

Avem neapărat nevoie, ca de oxigen, se degrevăm instanțele de judecată

Rep: Aveți și proiecte legislative în domeniul dreptului?

O.M.: Practic, acesta este domeniul meu, pe acesta îl cunosc cel mai bine și am putut observa în 9 ani de experiență în calitate de avocat ce putem face concret. Avem neapărat nevoie, ca de oxigen, se degrevăm instanțele de judecată.

Pentru că dacă un judecător o să intre într-o ședință de judecată cu 50 sau 100 de dosare, trebuie să fim conștienți că, uman, nu este posibil să te ocupi de cauzele acelea cum ar trebui. Indiferent cât de bun ești nu poți să te ocupi ca și când ai avea 10 cauze pe lista de judecată.

Rep: Cum se poate reglementa situația aceasta? Un număr mai mare de judecători, informatizare?

O.M.: Avem așa de multe proiecte în zona aceasta. Până acum s-a insistat pe un număr mai mare de judecători și se va continua și în acest sens. Avem și noi această idee, dar un număr mai mare de magistrați înseamnă și costuri pentru stat. Și infrastructură. În Cluj-Napoca există complet de dimineață de la ora 8 și complet de la ora 12. Trebuie să termine cele 100 de cauze completul de dimineață ca să intre completul următor.

Deci nu este suficient să avem mai mulți profesioniști, trebuie să avem și infrastructura. În schimb avem multiple mecanisme care nu costă. Și vreau să dau exemplul pe care vreau să îl implementez, inserarea procedurii medierii în cadrul procesului pe model francez.

Soluția medierii

Rep: Astfel încât să nu vină atât de mulți oameni în sălile de judecată…

O.M.: Astfel încât, când se intentează procesul, judecătorul să vadă care este zona asupra căreia nu vă înțelegeți. Bun, am identificat. Patru ședințe de mediere sub sancțiunea amenzii, veniți peste o lună cu procesele verbale și vedem unde ajungeți.

Și se tot îngustează zona asupra căreia părțile nu se pun de acord. În timp, pentru că s-a apelat în Franța la acest procedeu, oamenii au conștientizat că nu are rost să plătească taxă de timbru și să meargă în sala de judecată când pot să meargă direct la mediere.

Și eu, personal, ca și avocat, am văzut foarte multe cazuri în care, inițial, am identificat această posibilitate dar din pricina diverselor hibe din sistem – partea adversă nu a vrut să vină la mediere, clienții au spus că mai bine merg în sala de judecată, nu am avut ce face decât să intentăm proces. Dar s-a rezolvat mai rapid.

În 10 ani dacă implementăm o asemenea procedură, oamenii o să apeleze mai mult la modalități alternative de soluționare a diferendelor și atunci degrevăm instanțele. Fără costuri atât de mari.

Rep: Știți ce zic oamenii, o sentință definitivă e sfântă, la mediere oamenii se mai răzgândesc…

O.M.: Și un acord de mediere poate fi consfințit printr-o hotărâre judecătorească. Și atunci e la fel de sfântă, iar o răzgîndire poate avea și clauze speciale, prejudiciu, penalități în situația în care te răzgîndești iar aceste clauze te țin să pui în aplicare acordul de mediere.

Alegătorii să aibă încredere

Rep: Fiind mai nouă pe scena politică locală, vă rog să vă prezentați alegătorilor.

O.M.: Eu sunt un om nou în politică, sunt un avocat tânăr, am 32 de ani, sunt foarte determinată. Ce am făcut până acum pentru sute de oameni care și-au pus încrederea în mine, vreau acum pentru sute de mii de oameni, cu etică, cu implicare, muncind de dimineață până seara pentru că avem nevoie de astfel de oameni care să își asume ferm acest demers pentru noi, pentru societate. Eu am tras concluzia că noi trebuie să ne implicăm și îmi asum acest aspect.

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județu Cluj?

O.M.: Transmit mesajul că este important să aibă încredere, am observat o foarte mare lipsă de încredere și toți suntem puși în aceeași oală. Înțelegem această neîncredere și aceste frustrări perfect pentru că de aceea ne-am implicat. Gândim la fel și facem un pas înainte. Așa că aveți încredere în noi pentru că ne veți da curaj să facem față și, ușor-ușor, să schimbăm.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii

Publicat

protest

Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.

Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.

VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii

S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.

protest

protest

protest

protest

protest

protest

protest

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică

Publicat

medici

Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.

„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI  I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și  Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și  Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.

O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică

În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.

Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2

Publicat

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidat al PSD la prezidențiale, a declarat, în urma desecretizării documentelor CSAT, că a fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea și a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!

Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2

În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie.

Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!

Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu

Publicat

Călin Georgescu

Miercuri, 4 decembrie 2024, au fost desecretizate documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a campaniei lui Călin Georgescu.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.

Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu

Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale.

Vă prezentăm în anexă documentele declasificate:

Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne

Document CSAT Serviciul de Informații Externe

Document CSAT Serviciul Român de Informații I

Document CSAT Serviciul Român de Informații II

Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale

Concluzii:

Rețeaua de conturi asociată direct campaniei a fost de 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral.

Aproape 800 dintre conturi au fost create încă din 2016, dar au avut o activitate foarte redusă până pe 11.11.2024 după care efectiv au explodat. Conturile au fost coordonate de un „actor” statal. S-au făcut plăți ilegale în criptomonede, sume mari nedeclarate au fost achitate către influenceri. Acest gen de operațiune face parte din tacticile Rusiei de descurajare a țărilor NATO.

Ce spune SRI

„În 19.11.2024 „atacatori cibernetici au compromis serverul de hărți Registrului electoral din infrastructura Autorității Electorale Permanente”.

În 24.11.2024 credențiale de acces la platformele Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente și Registrului Electoral „au fost publicate în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă”.

În ziua alegerilor și în noaptea post alegeri, peste 85.000 de atacuri cibernetice din peste 33 de țări „au vizat obținerea accesului la date din sistemele informatice, alterării integrității și schimbării conținutului prezentat publicului larg”.

„Atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax