EVENIMENT
VIDEO FOTO. Vot crucial pentru Republica Moldova. Moldovenii votează în număr mare la Cluj-Napoca
Prezență crescută la secțiile de vot din Cluj-Napoca, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Moldovenii își aleg viitorul şef al statului dintre actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu şi fostul procuror general al Republicii Moldova, socialistul Alexandr Stoianoglo.
În Cluj-Napoca, 1.088 de moldoveni și-au exercitat dreptul de vot până la ora 12, la cele două secții organizate în Casa de Cultură a Studenților. Moldovenii din Cluj au dat dovadă de un interes sporit față de aceste alegeri, numărul celor care s-au prezentat la urne fiind semnificativ mai mare față de primul tur, desfășurat pe 20 octombrie.
Mai mulți votanți la Cluj decât în turul I
Secțiile au primit fiecare câte 3.500 de buletine, în total 7.000 de buletine, în condițiile în care județul Cluj numără aproximativ 5.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot. În turul I, numărul total al votanților în Cluj-Napoca a fost de aproximativ 3.000 de persoane, fiind de așteptat ca acest număr să fie depășit în turul II.
La nivelul celor două secții de vot, a fost suplimentat numărul de urne și personalul cu 50%, pentru a face față unui flux mai mare de alegători.
„În momentul de față avem, la cele două secții, 1.088 de persoane care au venit, comparativ cu prezența din turul I, când la ora 13.30 erau 1.200 de persoane înregistrate, deci fluxul este mult mai mare în acest tur.
Am primit 3.500 de buletine pentru fiecare secție, deci 7.000 de buletine în total. În turul I am avut aproape 3.000 de alegători prezenți la urne la Cluj”, a declarat, pentru Cluj24, Mihaela Furculiță, membră în biroul secției de votare.
Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, o alegere crucială pentru Republica Moldova
În acest tur decisiv, cetățenii moldoveni trebuie să aleagă între doi candidați cu viziuni politice divergente: actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Maia Sandu, cunoscută pentru orientarea sa proeuropeană, a obținut 42,49% din voturi în primul tur, în timp ce Alexandr Stoianoglo, reprezentând o poziție pro-rusă, a obținut 25,95% din sufragii.
Comisia Electorală Centrală a raportat că, până la ora 11, votaseră deja 474.729 de alegători la nivelul Republicii Moldova, reprezentând 17,04% din totalul cetățenilor înscriși pe listele electorale. Numărul mare al celor care votează în diaspora ar putea juca un rol crucial în aceste alegeri, iar diaspora europeană, inclusiv alegătorii din România, sunt așteptați să aibă o influență semnificativă asupra rezultatului final.
Îngrijorări legate de intervenții externe
Guvernul Republicii Moldova a atras atenția asupra riscurilor de interferență externă, avertizând că Rusia ar putea încerca să perturbe votul diasporei prin alerte false și alte tactici.
Potrivit unei surse guvernamentale de la Chișinău, aceste tentative ar putea afecta secțiile de votare din mai multe țări europene și nu numai, inclusiv România, Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, Statele Unite și Regatul Unit.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.
„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025
Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.
Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.
VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.
Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.
Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.
Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.
Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.
Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.
EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.