Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Un artist clujean creează ”bolunzănii”: mărțișoare – broșe din pastă de ceramică pictate manual pentru 1 Martie

Publicat


Bogdan Ciocnadi este un artist clujean cu o pasiune de handmade care-i curge prin vene. Născut și crescut în Cluj-Napoca, a cochetat de mic cu desenul iar, ulterior, a ajuns să facă tatuaje dar și mărțișoare pictate manual, acestea din urmă fiind pregătite pentru 1 Martie și 8 Martie.

”Fratele meu, fiind mai mare, venea de la școală și-și făcea temele, îmi trebuia și mie să scriu, dar cum nu știam, mâzgăleam și eu acolo orice.

dscf4676

Una peste alta mâzgăliturile au început să prindă contur, mintea a devenit tot mai creativă și după ani și ani de încercări eșuate în tot felul de domenii de activitate, neîndrumat de nimeni spre artă, tradiția zicea că trebuie să ai un loc de muncă stabil și toate cele, am ajuns la Școala Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca.

Aici s-au întâmplat lucruri interesante și în anii 2 și 3 am avut un profesor foarte fain. După acest episod, am ajuns să practic ceea ce-mi este cel mai drag mie și anume să mă dedic total domeniului creative”, a spus Bogdan pentru Cluj24.

Acesta a ajuns tattoo artist, iar pe lângă cochetează cu hand made-ul, pictură, desen, felicitări, design grafic, ilustrații, fotografie, într-un cuvânt arte vizuale.

Cum se fac broșele

dscf4680

”Nu totul este roz si cu floricele, sunt suișuri și coborâșuri, dar sunt fericit cu ceea ce fac și o și mai mare satisfacție e când se bucură și ceilalți de pe urma creațiilor”, a precizat Bogdan care a descris procesul de fabricare a mărțișoarelor tip broșă.

”Acestea sunt realizate din pastă ceramică cu uscare la aer. Așadar, dintr-o parte de pastă, prepar o plăcintă, exact ca și cum ai întinde aluatul când faci tăiețeii de casă, cu un sucitor, sau ceva obiect asemănător.

Vezi și Mesaje de 1 martie, felicitări de mărțișor

Unii am înțeles că folosesc chiar mașina manuală pentru făcut tăiețeii de casă. După ce ajunge la grosimea potrivită, decupez formele. Aici începe distracția, pentru că se pot decupa forme aleatorii, ori folosi modele de decupaj pt prăjiturele sau orice altceva îți trezește imaginația și creativitatea”, a explicat artistul.

dscf4673

Formele rezultate se lasă la uscat 24 de ore, după care le mai finisează cu un smirghel fin și un strat de acrilic alb, unde este nevoie.

”Următorul pas este cel în care se desenează/pictează designul. După finalizarea acestuia, care la unele modele poate să dureze și o oră, se aplică 1-2 straturi de lac și se lasă din nou la uscat până în maximum 24 de ore.

Toate acestea fiind terminate, urmează aplicarea agățătorilor, apoi se aleg și se decupează cartonașe cu personalitate pentru fiecare în parte, iar la final se prinde șnurul. Toate broșele sunt realizate manual, iar în fiecare se găsește câte o particică din mine, pentru că nu ai cum în procesul creativ să faci abstracție de la așa ceva”, a mai spus Bogdan Ciocnadi.

Pe lângă broșe, acesta realizează cercei, pandative, elemente decorative (farfurioare, mici modelaje) din diferite materiale, nu doar pastă pentru modelaj.

Unele se fac pe suport de lemn, plastic, metal, sau materiale care-și pierd întrebuințarea.

Bogdan Ciocnadi poate fi găsit pe rețelele de socializare Facebook/ Instagram cu numele lui sau sub forma de ”Bolunzănii”.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

dscf4668

 

dscf4663

dscf4661



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici

Publicat

De

Pompieri clujeni în Galați

Cei 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. au ajuns joi seara, iar vineri, de la primele ore ale dimineții și-au început misiunea.

Aceștia acționează în comuna Cuza Vodă.

Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici

2 ofițeri, 16 subofițeri și 14 soldați de la toate detașamentele ISU Cluj au fost trimiși spre zonele afectate de inundații din județul Galați.

Vineri, încă de dimineață, pompierii clujeni au început să lucreze la curățarea gospodăriilor, îndepărtarea aluviunilor și la refacerea drumurilor.

Aproximativ 1.000 de salvatori, proveniți din unitățile subordonate IGSU, au fost mobilizați în 12 localități gălățene.

Pompierii acționează la Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cudalbi, Vameș, Băneasa, Valea Mărului – Mândrești, Măcișeni, Corni, Urlești și Frumușița.

Pompierii intervin deja de mai multe zile, după ce inundațiile au făcut prăpăd în județul Galați.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat

Publicat

De

Fluturi la Grădina Botanică Cluj-Napoca

A început magia fluturilor tropicali la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Nu mai puțin de 200 de exemplare de fluturi din 17 specii fascinante vor incânta vizitatorii la expoziția care s-a deschis vineri.

25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat

Nici nu s-a deschis bine expoziția că 25 fluturi și-au început zborul, arată reprezentanții Grădinii Botanice.

 

Originari din zone tropicale, respectiv Amazon, Africa, și Asia, acești fluturi minunați ies acum din pupe și oferă un spectacol de neuitat.

Care sunt “vedetele” expoziției

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca pot fi văzuți fluturi precum Monarhul american (Danaus plexippus), faimos pentru migrarea sa de 4.000 de kilometri, Morfo amazonian (Morpho peleides), strălucitor prin nuanțele sale metalice albastre, Monarhul african (Danaus chrysippus), adaptat zonelor calde din Africa, Hamadryas feronia, cunoscut ca „pocnitorul” datorită sunetelor de apărare, și Cethosia biblis, cu o colorație intensă care semnalizează toxicitatea sa naturală.

Expoziția are loc în perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2024, între orele 10-16, în sera de lângă Institutul Botanic.

Foto: Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

L-ați VĂZUT? Bărbat de 80 de ani din Mărișel, Cluj, dispărut de acasă. Sunați la 112

Publicat

112

La data de 20 septembrie a.c., polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați despre faptul că Stan Traian, în vârstă de 80 de ani, în cursul zilei de 19 septembrie a.c., în jurul orei 10.30, a plecat voluntar de la locuința situată în comuna Mărișel, sat Mărișel, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,68 m, greutate aproximativă 60 de kg, ochi căprui, părul alb.

L-ați VĂZUT? Bărbat de 80 de ani din Mărișel, Cluj, dispărut de acasă. Sunați la 112

În momentul plecării acesta purta o bluză de culoare gri, o vestă de culoare gri-maroniu, pantaloni de trening de culoare gri, adidași și căciulă de culoare neagră.

stan traian

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Varga (CFR Cluj), prima reacție despre datoria de 60 de milioane euro: Nu se pune problema de INSOLVENȚĂ

Publicat

varga

Patronul CFR Cluj, Ioan Varga, a avut prima reacție despre datoria de peste 60 de milioane de euro pe care o are la neamțul Abris Lelbach.

„Există o relație comercială în derulare între mine și domnul Lelbach. Toate litigiile de până acum au fost câștigate de noi, suntem într-o relație amicală. Se vor rezolva și aceste probleme, nu se pune problema de insolvență.

Ioan Varga (CFR Cluj), prima reacție despre datoria de 60 de milioane euro: Nu se pune problema de INSOLVENȚĂ

Din primul an de când am venit la CFR, s-a vorbit mereu de insolvență. Nu e vorba de așa ceva și nu va fi vorba de așa ceva la CFR Cluj”, a declarat Nelu Varga, potrivit Fanatik.

Cluj24 a publicate sumele pe care Ioan Varga le datorează lui Abris Lelbach personal și unor firme ale acestuia și pentru care se află în proces.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax