Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj învinge Oțelul Galați acasă, scor 2-0. Prima înfrângere din sezon pentru gălățeni

Publicat


„U” Cluj a obținut o victorie importantă în fața echipei Oțelul Galați, scor 2-0, într-un meci disputat pe Cluj Arena, vineri seară, în etapa a 13-a din SuperLiga României.

Scorul a fost deschis de Dan Nistor, în minutul 61, din penalty. Mamadou Thiam a dublat avantajul în minutul 69.

Prima înfrângere din sezon pentru gălățeni

Deși Oțelul a avut două ocazii importante în prima repriză, nu a reușit să înscrie, suferind astfel prima înfrângere din acest sezon. Echipa gălățeană era, până la acest meci, singura formație neînvinsă în campionat.

Cu această victorie, „U” Cluj își consolidează poziția de lider, având 26 de puncte în 12 etape, rezultate din șapte victorii, cinci remize și o singură înfrângere. Oțelul Galați, aflată pe locul trei, rămâne cu 19 puncte după 11 meciuri, obținute din patru victorii și șapte remize.

Echipele de start

„U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Van Der Werff, I. Cristea, Briz – Silaghi, Simion, Bic, Chipciu – Nistor, Thiam

Rezerve: Gorcea, Oancea, Mitrea, Codrea, Popescu, Oaidă, Rață, Bota, Tchassem Miranyan, Pereira, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Oțelul Galați: I. Popescu – Maftei, Zivulic, Stevanovic, M. Silva – Cisotti, Lameira, Teles – Maciel, Juric, Al. Pop

Rezerve: Dur-Bozoancă, Adăscăliței, Rus, Gallo, Tomasevic, Zhelev, Neagu, Tănasă, N. Roșu, Duric, Andronache, Angha

Antrenor: Dorinel Munteanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

PSD vrea să scoată AUR din cursa pentru Parlament la Bistrița-Năsăud!

Publicat

aur von der Leyen

Baronii roșii, împreună cu celelalte partide ale sistemului – PNL și USR, încearcă să elimine candidații AUR de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din 1 Decembrie. În ultimele zile au fost depuse mai multe contestații față de listele depuse de AUR folosindu-se tot felul de motive inventate.

În județul Bistrița-Năsăud, listele AUR au fost respinse de către Biroul Electoral Județean prin votul tuturor partidelor.

”Este un caz unic la nivel național. Pretextul folosit de instituția controlată, în opinia noastră, de Emil Radu Moldovan este acela că listele de candidați nu ar fi semnate de Claudiu Târziu, deși președintele AUR este începând cu anul 2022 George Simion, iar legislația în vigoare este foarte clară cu privire la cine este reprezentantul legal în cadrul unui partid.

Față de scoaterea abuzivă candidaților AUR de pe buletinele de vot de către baronul PSD Emil Radu Moldovan, AUR va organiza în municipiul Bistrița, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 14:00, un miting de protest.

În acest județ, Emil Radu Moldovan controlează tot, de la partide, până la judecători, iar dacă judecătorii obedienți din județ vor lua decizii după dictarea venită de la Consiliul Județean, se creează, iarăși, un nou precedent extrem de periculos pentru democrația din România”, arată AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Galeria U Cluj, protest la meciul cu Oțelul: Când liniștea se-așterne în peluza goală, fotbalul își pierde farmecul de odinioară

Publicat

Galeria „U” Cluj a protestat înaintea meciului cu Oțelul Galați de pe Cluj Arena față de programarea meciurilor în deplasare în mijlocul săptămânii.

Meciul dintre „U” Cluj și Oțelul Galați, programat astăzi, la ora 21, pe Cluj Arena, a început cu o surpriză în tribune. Suporterii echipei clujene au protestat față de programarea meciurilor în deplasare la mijlocul săptămânii, lucru care le îngreunează prezența pentru susținerea echipei.

„Stop abuzurilor!”

Mesaje precum „Stop abuzurilor!” și „Când liniștea se-așterne în peluza goală, fotbalul își pierde farmecul de odinioară” au fost afișate pe bannere în tribune. De asemenea, galeria va intra la peluză cu 10 minute întârziere la meci, în formă de protest.

„U” Cluj primește vineri seară vizita celor de la Oțelul Galați, într-un meci din cadrul etapei a 13-a din SuperLigă.

Update

Galeria „U” Cluj a sosit în tribune după cele 10 minute de protest.

Update 2

„Protest al suporterilor Universității Cluj la partida disputată vineri seara împotriva formației Oțelul Galați.

Fanii Universității protestează alături de mai multe galerii din țară față de legislația din domeniul evenimentelor sportive pe care o consideră abuziuă și neconstituțională. Ei reclamă faptul că suporterii pot fi amendați și interziși de jandarmi pe stadioane, fără să fie necesar ca o instanță să constate vinovăția lor.

Prin acest protest, fanii nu vor mai veni în peluzele stadioanelor și nu-și vor mai încuraja echipele până când cluburile nu vor lua și ele atitudine față de problemele reclamate. Protestul de la meciul dintre Universitatea Cluj și Oțelul Galați a fost asumat de toate brigăzile Peluzei Șepcile Roșii”, a transmis Peluza Șepcile Roșii.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cel mai mare parc comercial din Transilvania se face la Cluj, cu 100 de milioane de euro. Ce va cuprinde „Parndorf de Florești”?

Publicat

O investiție de peste 100 de milioane de euro va transforma localitatea Florești într-un hub comercial și de divertisment pentru întreaga regiune.

Urbano Group investește peste 100 de milioane de euro în proiectul Urbano Shopping & Living din Florești, care va deveni cel mai mare parc comercial din Transilvania și care va acoperi o suprafață de 27 de hectare.

Foto: randări Atelier RVD

Complexul va cuprinde o gamă largă de atracții comerciale și de divertisment, inclusiv magazine de mobilă și decorațiuni interioare, un retailer major de bricolaj, supermarket, hipermarket cash & carry, galerie comercială – cu magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, sănătate și frumusețe, sport, electronice, jucării, cafenele, cofetării, restaurante drive-in, un centru de divertisment pentru familie, servicii diverse, de la spații de birouri, la servicii medicale și săli de evenimente.

Proiectul, dezvoltat în două faze

Faza I a proiectului se va derula între 2024 și 2025 și va include galerii comerciale, restaurante drive-in și un hipermarket, până la supermarketuri și magazine de bricolaj. Faza II, programată pentru perioada 2025-2026, va aduce funcțiuni complementare.

Urbaniștii județului Cluj au oferit un aviz favorabil proiectului, în data de 7 martie 2024, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a Consiliului Județean Cluj. Ulterior, în data de 23 mai 2024, proiectul a trecut în Consiliul Local Florești.

Designul parcului comercial, realizat de biroul de arhitectură Atelier RVD, condus de arhitectul Rareș Drăgan, va aminti de celebrul outlet Parndorf din Austria, datorită arhitecturii similare și conceptului de shopping-outlet, combinat cu funcțiuni recreative și servicii de calitate.

Beneficiar, o firmă controlată de omul de afaceri clujean Mircea Ilea

Proiectul este realizat de societatea Altrade Com SRL, înființată în 2003 și controlată de omul de afaceri clujean Mircea Vasile Ilea. Potrivit Termene.ro, societatea a raportat în 2023 o cifră de afaceri de 8.261.788 lei și profit de 163.833 lei (în scădere cu 92% față de anul 2022).

Asociaţii firmei Altrade Com SRL Cluj sunt Mircea Vasile Ilea – cu 46,5% din capitalul social, Alexandru Şerban Paul – cu 36,5% şi firma Ascom Impex – cu 17%. La rândul ei, Ascom Impex e deţinută în cote egale de Mircea Ilea şi de Steliana Daniela Ilea.

Traficul din Florești spre Cluj, preluat parțial de parcul comercial

Se anticipează că proiectul va ajuta la decongestionarea traficului pe DN1 Cluj-Napoca – Florești, oferind locuitorilor din zonă o alternativă pentru activități comerciale și de divertisment, în Luna de Sus (la ieșirea din comuna Florești spre Gilău).

Foto: randări Atelier RVD

Parcul comercial va avea un front de 500 de metri la DN1 și se află la doar 1,2 kilometri de nodul autostrăzii A3, Gilău. Mai mult, accesul va fi facilitat de viitoarele proiecte de infrastructură din zonă, printre care se numără Centura Metropolitană Cluj, care va avea acces direct în parcul comercial prin Nodul 3, dar și Pista Metropolitană de Biciclete, proiectată de-a lungul Someșului.

Acces facil cu mașina, autobuzul sau chiar cu metroul

În plus, proiectul metroului din Cluj va avea stația finală din Florești la doar câteva minute de mers pe jos de parcul comercial. De asemenea, proiectul va beneficia de o stație de autobuz pentru linia metropolitană, situată chiar în incinta parcului comercial. Hub-ul commercial ar urma să ofere peste 2.000 de locuri de parcare.

Proiectul va include peste 5 hectare de spații verzi, cu un management eficient al apei pluviale și utilizarea de surse regenerabile de energie pentru a asigura un impact minim asupra mediului. Totodată, vor fi disponibile stații de încărcare pentru biciclete și mașini electrice, contribuind astfel la mobilitatea verde a zonei.

Potrivit estimărilor, proiectul va genera peste 500 de locuri de muncă atât în timpul fazei de construcție, cât și după finalizarea acestuia.

Nhood România, agent exclusiv pentru comercializarea proiectului

Urbano Group a desemnat Nhood România ca agent exclusiv pentru comercializarea proiectului Urbano Shopping & Living. Nhood România este o companie de servicii imobiliare integrate cu experiență în dezvoltarea proiectelor durabile și în animarea comunităților locale. Nhood gestionează și portofoliul de 21 de centre comerciale Auchan din România și continuă dezvoltarea Cartierului Coresi, un alt proiect important de regenerare urbană din țară.

Urbano Group acționează ca un integrator de dezvoltare și administrare a proiectelor de investiții în proprietăți premium din următoarele domenii: logistic și industrial, rezidențial, birouri și comercial. Din portofoliul său fac parte proiecte importante precum Urbano Parks (Florești – Gilău) și ansamblul rezidențial Urbano Homes – Panoramic, ansamblu rezidențial situat în comuna Florești.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan, pe repede înainte! Studiul de fezabilitate și asocierea cu CFR Călători, pe masa consilierilor locali

Publicat

De

tren gara bun 1

Administrația locală face noi pași pentru realizarea trenului metropolitan de la Cluj-Napoca. Două proiecte de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, respectiv semnarea parteneriatului cu CFR Călători pentru implementarea proiectului, vor ajunge pe masa consilierilor locali săptămâna viitoare.

Consiliul Local Cluj-Napoca va aproba săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară convocată pentru ziua de marți, 22 octombrie, două proiecte de hotărâre necesare pentru realizarea trenului metropolitan. Aceasta ar urma să fie ultima ședință în actualul format al consiliului local, înaintea constituirii noului consiliu cu aleșii votați la alegerile locale din 9 iunie.

Studiul de fezabilitate, pe masa consilierilor locali

Pe ordinea de zi a ședinței se regăsesc două proiecte privind continuarea demersurilor pentru proiectul trenului metropolitan. Primul proiect propune spre aprobare studiul de fezabilitate pentru proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida”.

Potrivit documentației, ținând cont de rezultatele analizelor tehnice, economice și de risc opțiunea recomandată pentru realizarea trenului metropolitan este scenariul 1 (Opţiunea 1-30), care se bazează pe următoarele cerințe:

  • Achiziții garnituri de tren metropolitan 7 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă;
  • Trenuri de 70 metri lungime;
  • Capacitatea minimă a trenurilor pe oră pe direcție este de 840 pasageri;
  • Frecvența de circulație a garniturilor de Tren Metropolitan este de 30 minute.

Această variantă a fost aleasă în detrimentul Optiunii 2-60, care propunea achiziția a 5 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă, o capacitate minimă a trenurilor pe oră pe direcție de 420 pasageri și o frecvență de circulație a garniturilor de 60 minute.

23 de stații, cu trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan al Clujului va ave traseul Gârbău Hm – Cluj Napoca – Apahida – Bonțida Hm (48,8 km), cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și 30 de trenuri pe zi, care vor circula cu următoarea frecvență:

  • 1 tren pe oră între orele 05:00 și 06:00;
  • 2 trenuri pe oră între orele 06:00 şi 19:00;
  • 1 tren pe oră între orele 19:00 și 22:00.

Distanța medie dintre stații va fi de 2,12 km, iar durata totală a unei călătorii, de 65 minute (1 oră şi 5 minute). Trenurile vor avea o viteză comercială de 45 km/h.

Investiție de 1,14 miliarde de lei

Investiția se ridică la 1,14 miliarde de lei (231 milioane de euro). Plata va fi eșalonată pe parcursul a trei ani: circa 302 milioane de lei – 26% în anul I, 457 milioane de lei – 40% în anul II și 390 de milioane de lei -34% în anul III.

Finanțarea investiției va fi realizată din:

  • Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027;
  • Alocații de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor;
  • Alocații de la bugetul local prin UAT Municipiul Cluj-Napoca, UAT Comuna Gârbău, UAT Comuna Baciu, UAT Comuna Apahida, UAT Comuna Jucu, UAT Comuna Bonțida și Consiliul Județean Cluj;
  • Alte surse legal constituite identificate pe parcurs.

Durata de implementare a proiectului este în total de 48 de luni (4 ani) din care 12 luni pentru proceduri de licitație și 36 de luni pentru proiectare şi execuția lucrărilor.

Protocol pentru implementarea proiectului semnat cu CFR

Cel de-al doilea proiect de hotărâre din ședința consiliului local, aflat la punctul 14, propune constituirea parteneriatului dintre Municipiul Cluj-Napoca în nume propriu și în numele UAT-urilor Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, cu Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pentru implementarea proiectului de tren metropolitan și aprobarea protocolului de implementare a proiectului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax