EVENIMENT
VIDEO FOTO. Soția primarului Clujului, pe CATWALK la City Fashion Week
Vineri seara, pe catwalk-ul evenimentului City Fashion Week a urcat și soția primarului Clujului, Oana Boc. City Fashion Week este evenimentul de referință în modă din Transilvania, recunoscut de toți creatorii de modă și pe scena internațională. Designerii din întreaga Românie își dau întâlnire anual la Cluj. De peste 20 de ani, acest eveniment reprezintă un motiv real de lansare a colecțiilor într-o formulă colectivă și magică, oferind o platformă de încredere pentru debutanți și designeri consacrați.
Acest eveniment oferă o platformă valoroasă pentru tinerii creatori de modă, oferindu-le acces la resurse, mentorat și vizibilitate. Peste 50 de designeri au ocazia să-și prezinte creațiile. Participanții au ocazia să se conecteze cu influenceri, critici de modă și lideri internaționali, facilitând schimburi de idei și oportunități de colaborare.
VIDEO FOTO. Soția primarului Clujului, pe CATWALK la City Fashion Week
Evenimentul a fost prezentat de invitatul special, Cezar Ouatu.
„City Fashion Week nu este doar o simplă prezentare de modă, ci o mișcare culturală care propulsează talentele naționale și internationale. Este o onoare să ofer această platformă atât debutanților, cât și profesioniștilor consacrați,” afirmă Farrell, reflectând asupra misiunii sale de a promova moda din Transilvania la nivel global”, a declarat Ștefan Farrell, organizatorul evenimentului.
City Fashion Week atrage an de an nume importante din modă, make-up și hairstyling, contribuind la consolidarea statutului său ca un eveniment esențial în peisajul modei europene.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
Solidaritate pentru sinistrații de la Pechea: 92 de europarlamentari au semnat scrisoarea AUR către Ursula von der Leyen (PE)
În urma vizitei de lucru de la Pechea (județul Galați) din data de 8 noiembrie a 16 europarlamentari din 7 țări din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Grupul Patrioți, eurodeputații AUR au inițiat o scrisoare către Ursula von Der Leyen, președintele Comisiei Europene, prin care îi solicită accelerarea și simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene pentru statele membre afectate de dezastre naturale. Scrisoarea europarlamentarilor AUR a fost semnată de 92 de europarlamentari.
„Dezastrele naturale recente din Europa de Est, Centrală și de Sud au provocat daune grave comunităților din aceste zone. Sute de vieți au fost pierdute în mod tragic și comunități întregi au fost lăsate în ruine, cu daune semnificative asupra infrastructurii, caselor și afacerilor. Vor fi necesare eforturi extinse de reconstrucție în multe orașe, comune și sate pentru a reabilita infrastructura și echipamentele deteriorate, asigurându-se totodată că procesul de reconstrucție este mai rezistent la provocările viitoare”, se arată în scrisoarea semnată de cei 92 de europarlamentari.
Solidaritate pentru sinistrații de la Pechea
Potrivit acestora, este nevoie ca această problemă să fie abordată urgent pentru a reduce presiunea asupra bugetelor locale, regionale și naționale și pentru a reduce riscul agravării inegalităților teritoriale cauzate de dezastre.
„Este necesară o acțiune imediată pentru a aborda impactul social și economic al acestor dezastre naturale. Prin urmare, îndemnăm cu respect Comisia Europeană să accelereze și să simplifice procesul de accesare a fondurilor europene destinate reconstrucției în urma dezastrelor naturale care au avut loc în ultimele luni în țări precum România, Spania, Cehia, Croația, Italia, Polonia, Cipru sau Slovacia. Aceste evenimente au evidențiat importanța unui mecanism rapid și eficient care să permită utilizarea promptă a acestor fonduri, într-un moment critic pentru cetățenii europeni”, se mai arată în scrisoare.
92 de europarlamentari au semnat scrisoarea AUR către Ursula von der Leyen
Europarlamentarii semnatari subliniază faptul că „este nevoie de acțiuni imediate pentru a reduce birocrația excesivă, astfel încât beneficiarii reali să poată accesa fondurile europene fără întârzieri inutile”.
Pe data de 8 noiembrie, la invitația președintelui AUR, George Simion, 16 europarlamentari din țări precum Spania, Italia, Franța, Portugalia, Letonia și Polonia, au fost la Pechea pentru a arăta solidaritate și pentru a discuta despre modalități concrete de sprijin pentru comunitățile afectate de inundații. Vizita a subliniat importanța unei acțiuni rapide și eficiente în sprijinul celor aflați în nevoie. În urma vizitei eurodeputaților la Pechea, s-a decis inițierea unei scrisori către Comisia Europeană pentru a veni în sprijinul zonelor afectate de fenomenele extreme.
CMF: 11240014
Leul rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, evoluția lui fiind monitorizată constant de către BNR.
Asta pentru că Banca Centrală nu dorește evenimente neprevăzute în aceste săptămâni, care premerg alegerile parlamentare și prezidențiale, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu-euro
Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9764 la 4,9759 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,975 – 4,97 lei.
„Presiunea pe curs se menține însă, având în vedere situația economiei românești, care a stagnat în penultimul trimestru din acest an față de al doilea trimestru, dar a crescut cu 1,1% din PIB comparativ cu aceeași perioadă din 2023”, arată analistul Radu Georgescu.
Indicilor ROBOR au crescut marginal
După declarația lui Mugur Isărescu conform căreia o nouă reducere a dobânzii de referință mai are de așteptat s-a manifestat o tendință de creștere marginală a indicilor ROBOR.
Miercuri, indicele la 12 luni a crescut după două luni de stagnare de la 5,64 la 5,65%.
Joi, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 5,55 la 5,56%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,59 la 5,60%, arată Radu Georgescu.
Finanțele au atras 500 de milioane de lei
Radu Georgescu arată că Finanțele au redeschis joi o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2030.
Valoarea programată a fost de 500 milioane lei, sumă care a fost atrasă la sfârșitul licitației, pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 6,87%.
Dolarul tot crește
Cererea de monedă americană s-a menținut la valori ridicate, evoluție declanșată de victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite.
Euro s-a depreciat la 1,0497 – 1,0568 dolari iar cursul monedei americane a urcat de la 4,6879 la 4,7339 lei, arată Radu Georgescu.
Media francului elvețian s-a apreciat la 5,3176 lei iar cea a lirei sterline la 5,9824 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut de la 393,4124 lei la 387,3649 lei, după ce metalul galben s-a depreciat la 2.537 – 2.582,10 dolari/uncie.
Cursul monedelor din regiune se aprecia la 4,3365 zloți/euro, respectiv 407,97 forinți/euro.
Bitcoin a atins miercuri noaptea un record de 93.462,18 dolari și s-a retras joi la 89.723 – 91.686 dolari. Volatilitatea ethereum s-a redus la 3.159 – 3.241 dolari, conform analistului Radu Georgescu.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Sărmaș: USR Cluj mă ATACĂ! Băltărețu (USR Cluj): Eu n-am făcut decât să-i dovedesc INCONSECVENȚA
Candidatul independent la Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, acuză USR Cluj de atacuri murdare, după ce deputatul Viorel Băltărețu îl acuza într-un video de inconsecvență, arătând că acum 2 ani, acesta a votat pentru respingerea legii alegerilor primarilor în două tururi, iar acum promite că se va lupta pentru acest lucru.
Contactat de Cluj24, Viorel Băltărețu a spus: „Ciudat că el vorbește de atac după ce în urmă doar cu câteva zile ne făcea, crapi, bibani și știuci. Eu n-am făcut decât să-i dovedesc inconsecvența, având în vedere că acum 2 ani, în calitate de deputat, a votat pentru respingerea legii alegerilor primarilor în două tururi iar acum militează pentru acest lucru.
Sărmaș: USR Cluj mă ATACĂ! Băltărețu (USR Cluj): Eu n-am făcut decât să-i dovedesc INCONSECVENȚA
El spune despre noi, cei de la USR, că suntem înregimentați în partid, că facem doar ceea ce ni se ordonă de sus. Îl contrazic, spunând că eu am votat întotdeauna cum mi-a dictat conștiința. Au fost cazuri în care nu ne-am pus cu toții de acord, au existat divergențe și atunci am cerut un vot de conștiință, chiar dacă se întâmpla să nu fim pe linia partidului. Am votat întotdeauna cum am considerat că este mai bine pentru cei care m-au ales și nu cum mi-a ordonat cineva.
Nu același lucru se poate spune despre dl. Sabin Sărmaș care, după atâția ani sub comanda partidului, perioadă în care a votat cum i s-a dictat, a devenit brusc independent. Vrea să ne convingă că a scăpat de sforile care-l dirijau de atâta vreme.
În alegerile locale am adoptat o tactică greșită, neatacându-l. Acum nu vom mai repeta acea greșeală. Am vrut să arăt tuturor cine se ascunde sub această mască de independent”.
CLUJ24 TV
VIDEO. Alexandru Șipoș (Partidul S.O.S. România, filiala Cluj): Am intrat politică să dau societății ceva înapoi (PE)
Juristul Alexandru Șipoș din Dej nu a mai făcut politică până acum și, după o carieră profesională de 30 de ani, spune că s-a decis să facă acest pas prin înscrierea în Partidul S.O.S. România, iar factorul determinant în această decizie a fost Diana Șoșoacă.
Șipoș, ocupantul locului 2 pe lista S.O.S. România, filiala Cluj, pe lista pentru Senat, a declarat în podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, că prin intrarea în politică vrea să dea societății ceva înapoi.
Acesta susține verificarea legislației pentru înlăturarea din legile existente a micilor portițe strecurate, astfel încât legile să fie clare și să nu lase loc la interpretări.
Candidatul Partidului S.O.S România vrea să convingă cât mai mulți dintre indeciși să iasă la vot și să voteze cu formațiunea condusă de Diana Șoșoacă.
”Să trecem la fapte odată. Încă mai avem șanse să schimbăm și să facem ceva. Să schimbăm în bine”, a precizat candidatul la Senat.
CMF 11240027