Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Români vs. neerlandezi. Munchenul, galben-portocaliu înainte de România – Țările de Jos

Publicat


munchen

Marele meci din optimi dintre România și Țările de Jos ce se dispută marți seara la Munchen stârnește patimi, emoții și energii în ambele tabere.

La partidă sunt așteptați peste 20.000 de români. Aceștia au început fiesta imediat după calificarea în optimi. Nici neerlandezii nu s-au lăsat mai prejos. Dansul lor legănat la unison se întinde ca un șarpe pe străzile bavareze. „Zidul galben” vs. „Legănata neerlandeză”, opinci vs. saboți, sarmale vs. tochitură de skant, floarea-soarelui vs. lalea, pălincă vs. ce-o fi…

VIDEO FOTO. Români vs. neerlandezi. Munchenul, galben-portocaliu înainte de România – Țările de Jos

munchen

munchen

munchen

munchen

Video/ Foto: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Sesizare privind fraudarea fondurilor europene la USAMV Cluj. Rectorul Cornel Cătoi dezminte: „Nu este nimic ilegal”

Publicat

Un angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene într-un proiect de investiții din Jucu. Rectorul neagă aspectele sesizate și consideră acuzațiile ca fiind o răzbunare personală.

Un angajat al USAMV Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene în cadrul unui proiect de modernizare care se desfășoară în localitatea Jucu, scrie Ziar de Cluj.

Sesizare privind suspiciuni de fraudă

Printr-o sesizare adresată autorităților competente, angajatul îl acuză pe rector de folosirea nelegală a fondurilor publice prin proiectul „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USMV Cluj-Napoca la Jucu”.

Contractul de lucrări atribuit către Asocierea TCI și K&K Studio de proiectare pentru suma de 28.919.522,19 lei, având ca obiect realizarea și proiectarea unui număr de 9 construcții, ar fi fost redus ulterior la 4 construcții, pentru „mascarea majorării prețului”, mai arată sursa citată.

Potrivit sesizării, s-a procedat ulterior la majorarea valorii investiției, la suma de 86.295.601 lei și majorarea contribuției din bugetul USAMV la 59.974.141,32 lei.

De asemenea, rectorul Cornel Cătoi este acuzat de cheltuirea unor sume importante de bani pentru studiile unor proiecte ce nu au fost niciodată implementate, printre care un restaurant studențesc în campus și o fermă de suine. Sesizarea a fost înaintată Ministerului Educației, Curții de Conturi, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

Cum răspunde rectorul USAMV?

Rectorul Cornel Cătoi a declarat, la Cluj24, că aspectele sesizate privind fraudarea fondurilor publice nu sunt reale, iar proiectul și actualizarea indicatorilor tehnico-economici au fost realizate sub supravegherea îndeaproape a ADR. Rectorul susține că, în urma proiectării, au rezultat nevoia unor noi lucrări, inclusiv pentru refacerea structurii de rezistență a imobilelor existente, iar costurile au fost majorate în concordanță cu acestea.

„Nu este nicio fraudă. (…) Toate documentele sunt și la ADR, în toate etapele ne-am consultat și cu ADR-ul, licitația a fost făcută conform legii. Au fost modificări de bugete, într-adevăr, din cauza unor construcții în plus, a materialelor, a soluțiilor diferite, ca urmare a proiectării.

Nevoia pentru noi investiții a ieșit la iveală pe parcurs

S-au implicat colegii din Veterinară pentru a ieși o clinică funcțională, au fost adoptate niște componente în plus. Ne-au mutat locul construcțiilor cei de la CNAIR, să ne îndepărtăm de șosea. O altă construcție, pe care voiam să o reabilităm, s-a dovedit la un studiu de rezistență mai amănunțit, cu carotare, că nu rezistă și trebuie demolată parțial și refăcută structura de rezistență.

Așadar, sunt perfect justificate modificările, proiectul a fost verificat și de ADR. De asemenea, am trimis la minister documentele pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici. Pentru verificarea proiectului am avut firmă de consultanță angajată de la început, plus cei de la noi din universitate, plus un alt expert proiectant, care a verificat soluțiile și prețurile rezultate în urma proiectării.

„Lucrurile sunt bine făcute”

Ca atare, din punctul meu de vedere, nu este nimic ilegal. Prețurile au crescut și din cauza inflației, și din cauza lucrărilor în plus rezultate, nu am niciun fel de dubii că lucrurile sunt bine făcute. (…) Noi nu plătim nimic decât pe etape de construire, care sunt conform proiectului: se termină o etapă, se face recepția, cu diriginte de șantier, cu expert, cu cei de la direcția tehnică, se verifică cantitățile, calitatea lucrărilor, iar toate cheltuielile de până acum au fost aprobate”, a declarat Cornel Cătoi.

„Imaginea universității este terfelită”

Rectorul califică acuzațiile aduse la adresa universității drept o încercare de a păta imaginea acesteia.

„Imaginea universității este terfelită de niște oameni care au fost implicați în toate aceste proiecte, cel care a sesizat a fost implicat în prima parte, cea de elaborare a proiectului, a fost chiar în subordinea lui, dar nici nu vreau să spun mai multe, pentru că știu de unde vin. Sunt presiunile din afară tocmai pentru că nu acceptăm niște compromisuri în privința patrimoniului universității”, a mai arătat Cătoi.

Întrebat dacă consideră această sesizare o răzbunare personală, rectorul USAMV a răspuns: „Cu siguranță”.

Contract pentru centru studențesc, semnat săptămâna aceasta

De asemenea, legat de presupusele studii ale unor proiecte ce nu au mai fost implementate, rectorul Cornel Cătoi a arătat că, chiar săptămâna aceasta, va fi semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru unul dintre acestea – centru studențesc, inclusiv cu restaurant studențesc.

„Legat de restaurantul studențesc, am făcut studiul și este depus spre finanțare din PNRR, pentru îmbunătățirea structurilor dedicate studenților, iar poimâine o să semnăm contractul de finanțare, împreună cu Ministerul Educației, la Cluj. Nu se mai numește restaurant, este și restaurant, dar are și alte spații, club studențesc, centru media și așa mai departe, dar e acel studiu făcut în urmă cu ani de zile.

La ferma de porci, nu am făcut niciun studiu de fezabilitate. A fost la un moment dat pe lista de investiții, dar am avut alte priorități și nu s-a făcut studiu pentru ferma de porci.

Sunt studii realizate în cadrul a șase proiecte care nu au mai fost implementate din diferite cauze – inflație, război, pandemie și așa mai departe. Acest proiect, privind modernizarea de la Jucu, se bucură de interesul Medicii Veterinare, care produce în fiecare an suficienți bani încât să poată susțină construirea și funcționarea. Este implicată și Facultatea, și Consiliul de Administrare, plus Senatul, plus ADR-ul, semnatarul contractului. Cu toții ne-am asumat această creștere de cheltuieli din venituri proprii. (…) Facultatea și-a asumat astfel cheltuielile în plus și crede în această investiție”, a mai completat acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. BMW Group a deschis un hub IT la Cluj-Napoca, în colaborare cu NTT Data

Publicat

BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin inaugurarea noului hub BMW TechWorks România, la Cluj-Napoca, în parteneriat cu NTT DATA.

BMW Group intră în Ecosistemul de inovare locală și accelerează transformarea digitală prin noul Hub BMW TechWorks Romania realizat în colaborare cu NTT DATA.

Noul centru va crea peste 1000 de locuri de muncă pe termen lung

De astăzi, BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin deschiderea noului hub din Cluj-Napoca, România. În cooperare cu NTT DATA, BMW TechWorks România urmărește implementarea proiectelor europene IT și software, dar și accelerarea transformării digitale a companiei.

Peste 250 de experți vor lucra în noul hub digital până la sfârșitul anului, ambițiile companiei fiind ca pe termen lung să creeze peste 1000 de locuri de muncă. Principalele componente dezvoltate în cadrul BMW Techworks: lanțurile de aprovizionare, producție inteligentă, dezvoltare de componente IT.

Cluj-Napoca, centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT

Primarul Emil Boc și-a exprimat gratitudinea față de reprezentanții BMW Group, asigurându-i de sprijinul continuu prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

„Cu această ocazie, am subliniat că urmărim să consolidăm orașul nostru ca centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT. Avem avantaje competitive de necontestat precum universitățile care pregătesc talentele locale și creează forță de muncă extrem de bine pregătită.

De altfel, unul dintre avantajele competitive principale ale orașului nostru este colaborarea strânsă dintre universități, mediul privat, cetățeni și administrație în direcția obiectivului comun de a dezvolta ecosistemul local de inovare și de a pregăti pentru slujbele viitorului”, a declarat primarul Emil Boc.

Emil Boc: „Primăria susține mediul privat”

„Totodată, le-am transmis un mesaj de mulțumire reprezentanților BMW Group, asigurându-i că primăria susține mediul privat prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

Felicit, pe această cale, întreaga echipă a NTT DATA Romania, pentru eforturile constante de a dezvolta ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca, dar și pentru implicarea constantă în proiectele și evenimentele comunității clujene”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. SMURD Cluj a împlinit 30 de ani. Emblema de onoare a DSU pentru șefii ISU și UPU – SMURD din partea lui Raed Arafat

Publicat

De

Smurd

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Cluj a aniversat, joi, împlinirea a 30 de ani de la înființare, în cadrul unei ceremonii la care a participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Raed Arafat a declarat că foarte mulți oameni au pus umărul la înființarea SMURD Cluj.

Importanța voluntarilor

”Voluntarii de la SMURD Cluj reprezintă una dintre cele mai importante componente, păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici peste tot în țară. Eu aș vrea ca toți studenții de la Medicină să fie în aceste echipaje, să vadă, să învețe și să se pregătească mai bine.

Asistăm astăzi la o zi foarte frumoasă de amintiri, pentru că tot ce am început trebuie să continue.

Întotdeauna să știți că aveți oameni din afara Clujului care vor continua să sprijine dezvoltarea acestui sistem”, a spus Arafat.

Emblema de onoare și diploma de excelență

Acesta a înmânat emblema de onoare a DSU comandantului ISU Cluj, Gabriel Drînda, și medicului coordonator UPU – SMURD Cluj, Cristian Ursu.

smurd

De asemenea, prim adjunctul șefului IGSU, Constantin Florea, le-a înmânat celor doi și diploma de excelență a IGSU, iar viceprimarul Dan Tarcea a oferit o plachetă de onoare din partea Primăriei Cluj-Napoca.

La eveniment au mai fost prezenți, printre alții, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, episcopul Claudiu al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, medicul coordonator al UPU – SMURD, Cristian Ursu, subprefectul Florentin Burz, vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul Dan Tarcea, managerul SCJU, Claudia Gherman.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Raed Arafat: Un elicopter Black Hawk va fi alocat Clujului, va participa la misiuni de salvare

Publicat

De

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, joi, că județului Cluj îi va fi alocat un elicopter Black Hawk care va fi folosit în misiuni de salvare de diverse tipuri.  

Raed Arafat a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, și a spus că aprobarea acesteia în ședință va ajuta ”să avem o Românie mult mai pregătită în viitor pentru a face față dezastrelor”.

”Urmează în județul Cluj să fie distribuit un elicopter Black Hawk pe situații de urgență, după ce finalizează piloții toate instruirile. Este unul din cele 7 elicoptere pe care le avem, 6 pentru situații de urgență și unul pentru ordine publică.

Sunt elicoptere multirol fie pentru salvare de la inundații, stingere incendii de pădure, căutare – salvare, evacuare medicală a 2-4 pacienți.

Elicopterul pentru Cluj va staționa pe Aeroportul Avram Iancu și va fi operational în acest an”, a spus Arafat.
Acesta a precizat că elicopterul Black Hawk este produs în Polonia de compania americană Sikorski.

România va face față mai ușor dezastrelor

Șeful DSU a mai precizat că este bucuros că Guvernul a aprobat, joi, în ședință Strategia Naţională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, dar și Strategia de consolidare şi dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemul Naţional de Management a Situaţiilor de Urgenţă 2024-2030, aceasta fiind și aprobată și de CSAT.

”Motivul acestor acte normative este să ajungem să facem câțiva pași în plus pentru consolidarea unei Românii reziliente și pregătită să ajungă să facă față dezastrelor și revenirea de la dezastre la situația de normalitate să se facă în cel mai scurt timp. (…)

România se numără azi printre țările care au o astfel de strategie și a făcut pași importanți în acest sens, nu am așteptat să fie votată strategia. Astfel, avem accesul timpuriu la avertizare la dezastre, vorbim de Ro Alert, despre sistemele avertizare pe care le avem din 2017 din 2018. Scopul este să scădem numărul persoanelor afectate.

Punerea în aplicare a strategiei include patru obiective generale, pe 21 de direcții de acțiune și peste 100 de acțiuni preconizate în dezvoltarea reducerii riscului la dezastre”, a spus Arafat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax