Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO Primul concurs de automodelism din România, la Cluj

Publicat


masini 7

Primul concurs național de automodelism pe traseu construit offroad va avea loc sâmbătă la Cluj-Napoca, în incinta Oserului (Piața de vechituri), str. Bobâlna nr 65.

Organizatorul concursului, Radu Iliaș, a declarat pentru Cluj24 că s-au înscris peste 20 de concurenți din toata țara, iar competiția va începe la ora 14,30.

masini 6

”Vor concura mașini la scara 1.10 care depășesc potențialul mașinilor reale la capacitățile de urcare în pantă”, au precizat organizatorii competiției.

 

masini 5Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce preferați? Verdeață versus piatră. Cum arăta Piața Unirii din Cluj-Napoca acum câteva decenii

Publicat

clujul vechi 1

Câți dintre actualii clujeni își mai amintesc cum arăta Piața Unirii (fostă Libertății) din Cluj-Napoca acum câteva decenii? Zona din fața statuii lui Matei Corvin era plină de verdeață, de rondouri cu flori și alei pietruite. Acum, totul e o esplanadă lipsită de verde, e adevărat, mult mai ușor de exploatat din punct de vedere a entertainment-ului.

Dac-ar fi să țină cineva cont de părerea voastră, ce ați alege? Va interveni aici conflictul dintre generații?

Foto: Facebook Amintiri din vechiul Cluj 

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujeanul Adrian Oros, ex-ministru al Agriculturii: Fermierii români vor primi cele mai mici COMPENSAȚII de la Comisia Europeană

Publicat

adrian oros

Clujeanul Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii, actualmente președintele Forța Dreptei Cluj trage un semnal de alarmă și anunță că fermierii români vor primi cele mai mici compensații de la Comisia Europeană.

„Mesajele publice contradictorii și circul mediatic nu rezolvă situațiile de criză. Asta trebuie să înțeleagă guvernul.
Doar 10 milioane vor ajunge la fermierii români din cele 56 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană statelor afectate. Restul vor merge în Polonia (30) și Bulgaria (16).

De ce? Analizați și dumneavoastră.

In 2 Februarie 2023, când grupuri de agricultori polonezi au blocat circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi, domnul Daea, ne spunea tuturor că “aproape trei milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.”

Și ne-a mai zis una înțeleaptă: “Cu magazii pline și conturi goale nu poți să continui”.

„Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele”

Dar ce să vezi? în 8 Martie 2023, domnul Daea a fost în vamă să verifice personal cerealele din Ucraina și ne-a spus ca totul este în regulă. Deși asociațiile importante ale fermierilor spuneau altceva.

Doar că, după cum domnia sa declară, s-a urcat pe un camion ce venea din Moldova si pleca în Bulgaria.
”Eu am fost în vamă. Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele. Am fost în vamă, unde am găsit cereale care mergeau în Bulgaria, pentru că am mai auzit că au destinația Bulgaria și rămân aici. Nu există așa ceva, pentru că tirul este sigilat și plătit de un destinatar din țara respectivă, nu poate rămâne pe drum. Am găsit rapiță, floarea-soarelui sau porumb care veneau din Moldova. Am luat un specialist de la ANF, a luat probe și le-a trimis la laborator. Eu am fost acolo, m-am urcat pe tir. Am spus cine sunt și am văzut direct produsul, am vrut să văd cu ochii mei ca să știu despre ce vorbesc și când vorbesc”, ne spunea Petre Daea în emisiunea Agrostrategia.

petre daea

Ce să mai creadă cei de la Comisia Europeană?

Pe de o parte fermierii români strigă de câteva luni cu disperare că cerealele ucrainiene au invadat piața românească si le produc pierderi imense, iar pe de altă parte ministrul Daea ne spune că a verificat el în vamă și totul e în regulă.

De aceea în România vor ajunge cele mai mici compensații de la Comisie, după cum s-a anunțat oficial”, scrie Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Gest de fair-play din partea CFR Cluj. O mie de suporteri giuleșteni au acces GRATUIT la meciul CFR Cluj-Rapid

Publicat

În virtutea relației de prietenie pe care o are cu Gigi Corsicanu, Neluțu Varga, patronul lui CFR Cluj, le-a cedat gratis întreg sectorul oaspeților suporterilor Rapidului la meciul care se va disputa duminică seara între CFR Cluj și Rapid, scrie Fanatik.

CFR Cluj – Rapid este unul dintre derby-urile primei etape din play-off-ul SuperLiga, iar suporterii Rapidului care vor face deplasarea în Gruia vor avea parte de o surpriză plăcută.

După ce au avut probleme cu biletele la Ovidiu, la meciul cu Farul, galeria „alb-vișinie” va avea parte de un tratament special pe stadionul „Constantin Rădulescu” din Gruia.

Neluțu Varga a ținut să le pună gratis la dispoziție întregul sector al oaspeților suporterilor Rapidului. Astfel, la meci vor fi prezenți aproximativ 1.000 de suporteri giuleșteni.

Omul de afaceri putea profita de prezența numeroasă a suporterilor Rapidului. Un bilet în peluză costă 25 de lei, iar Neluțu ar fi putut să încaseze cel puțin 5.000 de euro doar de la „giuleșteni”.

Informația a fost confirmată și de Gigi Corsicanu, fostul lider al galeriei Rapidului: „Avem tot sectorul gratis de la Neluțu din respect pentru noi. Pe această cale vreau să îi și mulțumesc din partea suporterilor Rapidului”, a spus rapidistul.

Gigi Corsicanu și Liviu Ungurean, liderii galeriei Rapidului, s-au întâlnit cu Neluțu Varga pentru a-i mulțumi pentru gestul superb pe care l-a făcut, iar suporterii CFR-ului vor avea parte de același tratament și pe Giulești la meciul retur.

CFR Cluj a sancționat astfel și gestul celor de la Farul Constanța, care le-au dat rapidiștilor doar 200 de bilete, deși erau aproape de patru ori mai mult. Peluza Nord Rapid a refuzat să intre la meci și a susținut echipa din afara stadionului.

Campioana României a dat dovadă de fair-play și că respectă suporterii adverși chiar și la derby-ul local cu Universitatea Cluj, când în Gruia au fost prezenți aproape 6.000 de fani ai „șepcilor roșii”, care au ocupat și o mare parte din tribuna a doua.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj începe LUPTA în play-out-ul Superligii de fotbal

Publicat

„U” Cluj și FC Argeș se vor întâlni, luni seară de la ora 21:00, pe stadionul Cluj Arena, duel ce încheie prima etapă a play-out-ului din Superliga de fotbal.

„Șepcile roșii” vin după o înfrângere usturătoare cu rivalii din Gruia, înfrângere pe care antrenorul Ioan Sabău o consideră „o greșeală” și este convins că jucătorii săi vor reveni la forma pe care o traversau înainte de marele derby. Înainte de partida cu FC Argeș, „șepcile roșii” se află pe locul 6 în play-out cu 17 puncte.

Jucătorii argeșeni antrenați de Bogdan Vintilă, recent venit la echipă, traversează o formă slabă, nereușind să marcheze în ultimele trei etape, având cea mai slabă ofensivă la nivelul superligii cu doar 21 de goluri marcate. După înjumătățirea punctelor, FC Argeș se află pe loc de baraj, însă diferența dintre locurile 12 si 14 este doar de 3 puncte.

Cum s-au desfășurat confruntările dintre cele două echipe în acest sezon

În partida desfășurată pe stadionul celor de la FC Argeș, la 29 iulie, gazdele s-au impus cu scorul de 3 la 1, marcatorii fiind Alexandru Ișfan care a reușit o dublă, Paul Garita, iar Adrian Bălan a marcat pentru echipa Universității Cluj.

Ultima data când „U” Cluj a dat piept cu FC Argeș a fost anul trecut pe 14 noiembrie, partida a fost disputată pe Cluj Arena și s-a încheiat cu scorul de 1 la 1, goluri marcate de Arnold Paul Garita (FC Argeș), respectiv Martin Remacle („U” Cluj). Echipa clujeană era antrenată de Eugen Neagoe, în timp ce FC Argeș îl avea ca technician pe Marius Croitoru care a fost recent înlăturat de la pupitrul echipei.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax