Connect with us

EVENIMENT

FOTO Primul concurs de automodelism din România, la Cluj

Publicat


masini 7

Primul concurs național de automodelism pe traseu construit offroad va avea loc sâmbătă la Cluj-Napoca, în incinta Oserului (Piața de vechituri), str. Bobâlna nr 65.

Organizatorul concursului, Radu Iliaș, a declarat pentru Cluj24 că s-au înscris peste 20 de concurenți din toata țara, iar competiția va începe la ora 14,30.

masini 6

”Vor concura mașini la scara 1.10 care depășesc potențialul mașinilor reale la capacitățile de urcare în pantă”, au precizat organizatorii competiției.

 

masini 5


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

O stradă din Cluj-Napoca are, încă, numele unui COMUNIST francez. Până când?

Publicat

De

henri
Un clujean reclamă faptul că în municipiul Cluj-Napoca mai există o stradă care poartă numele unui comunist francez.  
”E posibil ca, în 2021, o stradă centrală din Cluj încă să se mai numească ”Henri Barbusse”?? În timp ce atâtea personalități de marcă ale Transilvaniei și ale capitalei sale istorice sunt anonime pentru contemporani, o stradă din Mărăști mai poartă încă numele utopicului comunist francez care și-a dedicat viața ”pelerinajelor” la Moscova, unde de altfel a și murit, și odelor dedicate bolșevismului – ”Stalin. O lume nouă văzută printr-un om” (1935) și ”Lenin și familia sa” etc.?”, a spus Dorin Sbău.
Acesta a postat și o fotografie a lui Henri Barbusse la sosirea la Moscova în una din vizitele lui în capitala sovietică, când a fot primit de un comitet de întâmpinare condus de Lev Davidovici Troțki.
Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul”, nemulțumit după CFR Cluj-Academica Clinceni, 2-0: Am SUFERIT până la final

Publicat

CFR Cluj a obținut o victorie clară luni seara cu Academica Clinceni, însă Dan Petrescu a abordat același discurs cu care a obișnuit în ultima perioadă, spunând că „CFR a suferit până la final și că 2-0 e cel mai periculos scor”. 

„Meciul a fost mai greu decât spuneți voi. Mă bucur că i-am băgat pe Costache și Sigurjonsson de la început și că au marcat. Înseamnă că sunt cu capul aici și sunt profesioniști.

Am suferit până la final, chiar dacă ei n-au avut ocazii. 2-0 e cel mai periculos scor, până la urmă e bine că am câștigat meciul”, a spus Dan Petrescu.

Într-o intervenție mai scurtă decât de obicei, tehnicianul a ținut să-și felicite defensiva pentru încă un meci fără gol primit:

„E al cincilea meci în care nu primim gol, înseamnă că lucrurile au început să meargă așa cum îmi doresc eu”, a mai zis Dan Petrescu.

Sursa: GSP

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lionel Messi este câștigătorul celei de a 65-a ediții a Balonului de Aur

Publicat

Argentinianul Lionel Messi a câștigat luni seara, pentru a 7-a oară, Balonul de Aur, acordat de publicația France Footbal. Cea de a 65-a ediție a decernării trofeului a avut loc la Teatrul du Châtelet din Paris, după ce ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei.

Lionel Messi, atacantul argentinian care a trecut în această vară de la Barça, clubul la care a crescut, la PSG, a fost încoronat luni seară pentru a 7-a oară cu trofeul Balonul de Aur „France Football” 2021.

Argentinianul a câștigat anul acesta Copa America în calitate de căpitan al naționalei Argentinei, înainte de a se transfera la Paris Saint Germain.

La ceremonie, Messi a fost prezent alături de întreaga sa familie, inclusiv cei 3 băieți ai săi.

Locul doi a fost ocupat de Robert Lewandowski, urmat pe 3 de Jorginho.

Messi a confirmat astfel previziunile, devenind cel mai premiat fotbalist de către publicația France Football.

Celelalte premii ale serii au fost acordate lui Pedri, Trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător, lui Donnarumma, Trofeul Yashin, pentru cel mai bun portar și lui Robert Lewandowski, pentru cel mai bun atacant.

A mai fost acordat un trofeu și pentru „Clubul Anului”, care a revenit englezilor de la Chelsea.

De asemenea, Alexia Putelas (FC Barcelona) a primit Balonul de Aur, pentru cea mai bună jucătoare de fotbal a anului.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV Șeful Serviciului Arme, Explozibili IPJ Cluj: Atenție la articolele pirotehnice pentru sărbători, pot răni copiii 

Publicat

piro 1

Comisarul șef Horațiu Mureșan lucrează din anul 2009 la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj fiind, în prezent, șeful acestuia.

Horațiu Mureșan a precizat, într-un interviu pentru Cluj24, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un clujean care dorește să obțină un permis de port armă și ce condiții se cer. De asemenea, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acesta a avertizat asupra pericolelor pe care le ridică folosirea articolelor pirotehnice, a artificiilor și petardelor, pentru sănătatea oamenilor.

Rep: Care sunt atribuțiile Serviciului pe care îl conduceți?

H.M.: La nivelul IGPR există Direcția Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase care are, la nivelul fiecărui inspectorat de poliție județean, o structură subordonată, respectiv servicii sau birouri. În cazul IPJ Cluj există Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase iar structura pe care o reprezint exercită controlul dat de către lege și de către actele normative vizavi de deținere, port, folosire arme letale și neletale, substanțe periculoase, explozivi de uz civil, articole pirotehnice.

Tot noi desfășurăm activități de cercetare penală pe acest palier Există societăți autorizate la nivelul județului Cluj și la nivel național care desfășoară operațiuni cu explozivi de uz civil. Asta înseamnă că folosesc explozivi în demolări, în exploatări miniere și la balastiere. ITM este prima instituție care trebuie notificată pentru a obține o autorizație de către societățile comerciale și verifică, în primă fază, condițiile cu privire la legalitatea documentelor care sunt depuse la dosar. Ulterior noi, verificăm în teren direct existența condițiilor cerute de către actele normative.

De asemenea, eliberăm  avize pentru cei care doresc să dețină o armă.

Acte pentru permis de port armă

Rep: Ce acte are nevoie un cetățean, persoană fizică, să dețină și să  folosească arme?

H.M.: Ca să își procure o armă, persoanele fizice au nevoie în primul rând de parcurgerea unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor care durează 80 de ore, organizate de către societăți comerciale autorizate de către noi să desfășoare astfel de activități.

Un altfel de curs este obligatoriu din 2016, inclusiv pentru persoanele care dețin arme neletale. Al doilea pas pe care trebuie să-l facă cei care doresc să își procure o armă sunt vizitele medicale – oftalmologie, ORL, psihiatrie, neurologie. Pe lângă acest certificate medical, care atestă starea de sănătate a solicitantului și are la final o concluzie – apt sau inapt pentru a purta armă, solicitantul mai are nevoie să facă o testare psihologică la un cabinet psihologic autorizat.

Cu acest set de documente, solicitantul va depune o cerere la Serviciul Arme Cluj iar în termen de 30 până în 45 de zile noi facem verificări privind condițiile de păstrare a armei.

Asta înseamnă că, după depunerea cererii, trebuie să aibă montat la domiciliu dulapul metalic sau cutia metalica unde urmează să se păstreze arma sub cheie. Vom respinge cererea dacă la vizita de la domiciliu constatăm că nu  există montat un astfel de dulap sau cutie.

Prima dată eliberăm autorizația, iar în baza autorizației solicitantul își procură o armă, se întoarce la noi, declară arma pe care a procurat-o și apoi eliberăm  permis de port armă. De acum încolo putem merge în orice moment, să verificăm, neanunțați, condițiile privind păstrarea armei.

De asemenea, mai sunt și persoane juridice – societățile de pază sau asociațiile de vânătoare, iar membrii acestora, prin natura activității lor, sunt nevoiți să folosească arme. Mai sunt armurierii, avem două poligoane private de tragere în municipiul Cluj-Napoca.

Mai avem încă o categorie de deținători care au nevoie de permis de port armă, și anume colecționarii de arme. Și ei trebuie să parcurgă aceiași pași, doar că ei fac dovada că sunt colecționari de arme, iar noi le eliberăm inclusiv un atestat de colecționar de arme.

Totodată, mai sunt supuse autorizării și armele de start, folosite în competiții sportive, precum și cele de semnalizare.

S-au înmulțit vânătorii

Rep: Care a fost evoluția aprobărilor acestor permise de port armă în ultimii cinci ani la nivelul județului Cluj? S-au constatat creșteri, scăderi ale numărului acestor documente?

H.M.: Sunt anumite scăderi la deținătorii de arme neletale. Cei care au fost autorizați înainte de modificarea legii și introducerea cursului obligatoriu au renunțat la calitatea lor de deținători de armă pentru că, probabil, parcurgerea acestui curs presupune niște costuri, în jur de 1.000 de lei.

La începutul anilor 2000 exista trend ascendent ca mulți să aibă un pistol, fie el cu bile de cauciuc, gaz sau cu aer comprimat. A trecut febra respectivă iar de când Legea privind regimul armelor și munițiilor a devenit mai restrictivă, unii deținătorii de arme au renunţat. În ceea ce privește armele letale, s-a constatat o creștere a numărul vânătorilor pe raza județului Cluj și datorită faptului că multe persoane s-au stabilit din alte județe în Cluj. Există și vânători noi.

Armele de vânătoare sunt mult mai variate decât niște arme de autoapărare sau tir sportiv neletale.

De ce au nevoie clujenii de o armă?

Rep. Cei care aprobare pentru permis de port armă pentru arme neletale -pistol cu bile de cauciuc, ce motiv invocă? La ce le trebuie?

H.M.: Nu există o obligativitate în lege astfel încât cineva să justifice dorința de a procura o armă de autoapărare. Unii oameni vor să se simtă mai în siguranță ca în situația unui pericol să aibă cu ce să se apere.

Din fericire, n-am avut evenimente negative privind folosirea armelor la Cluj. Cu ocazia verificărilor le aducem la cunoștință deținătorilor obligațiile pe care le au. Există un drept conferit prin lege să își procure o armă dar dreptul acesta vine și cu anumite obligații. De cele mai multe ori, cel puțin în cazul armelor, obligațiile sunt mai multe decât drepturile care le revin.

Mai există situații în care unele persoane și-au construit o casă la marginea unei localități limitrofe și vor efectiv să aibă o armă, pentru că nu pot să își instaleze un sistem de alarmă în zonele respective. Asta nu înseamnă că vor și folosi acel pistol.

Majoritatea celor care dețin o astfel de armă sunt până în 40 de ani.

Deținătorii de arme neletale sunt obligați să aibă, cel puțin o dată pe an, o tragere la un poligon autorizat, pentru a nu uita deprinderile privind folosirea armamentului. Neîndeplinirea acestei obligații duce la respingerea cererii de prelungire a valabilității permisului de part armă.

Încep verificările de sărbători

Rep: Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, și aveți un rol major în verificarea articolelor pirotehnice, ce mesaj transmiteți clujenilor, la ce să fie atenți pentru a nu-și pune sănătatea în pericol?

H.M.: Potrivit statisticilor pe care le avem pe ultimii ani, în anul 2016 am avut o accidentare cu o petardă la un minor de 11 ani. În 2018, au existat trei astfel de accidente, printre care una la un minor de 10 ani, rănit la pleopa unui ochi de o baterie de artificii.

Cele mai multe accidente din ultimii ani – 4 – au fost înregistrate anul trecut. Într-unul dintre cazuri, victimă a fost un minor de 14 ani iar ca urmare a utilizării petardei acesta a rămas fără câteva degete după ce i-a explodat petarda în mână.

În iarna de la începutul anului 2021 au existat trei accidentări, una gravă, cu o baterie de artificii care a explodat în fața unui bărbat de 41 de ani, în urma unei utilizări necorespunzătoare.

Chiar dacă sunt spectaculoase, sfatul meu este să fie evitate astfel de articole pirotehnice.

Pentru a fi comercializate publicului larg, articolele pirotehnice fac parte din două categorii. F1, care înseamnă candele romane, steluțe, fluturași, bombițe mici care fac scântei la nivelul solului, acestea fiind destinate publicului larg. Nu sunt foarte spectaculoase, dar nu sunt nici periculoase. Celelalte, care fac parte de la categoria F2 în sus, sunt bateriile de artificii, de diametre mai mici sau mai mari.

Cele care ajung la publicul larg și sunt periculoase sunt cele din categoria F2 și F3., iar diferența o face încărcătura explozivă.

Sunt articole periculoase

piro 2

Cele cu o încărcătură mai scăzută sunt F2 iar cele cu încărcătură mare sunt din categoria F3. Bateriile mici, care se aprind cu un fitil, și aruncă mai multe focuri în aer sunt F2, iar cele cu zeci de focuri sunt de categoria F3.

Având în vedere că, totuși, acolo e o încărcătură explozivă, acestea sunt periculoase, iar din acest motiv nu sunt destinate publicului larg.

Rolul nostru în perioada sărbătorilor de iarnă este să îi verificăm pe cei care sunt autorizați de către ITM și, ulterior, de către noi, să vândă publicului larg doar categoriile permise.

Categoriile care nu sunt permise publicului larg și le vom găsi pe tarabe sau expuse la vânzare le vom ridica și vom întocmi dosar penal pentru operațiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Cei care comercializează astfel de produse trebuie să știe că întreaga marfă le este confiscată.

Persoanele care au mai avut antecedente în comercializarea acestor articole pirotehnice au fost trimise în judecată și au primit condamnare.

Amenzile în astfel de cazuri ajung și la 5.000 de lei.

Recomanadarea mea este să nu se cumpere articole din categoriile F2 și F3 dar dacă, totuși, adulții le cumpără, să nu le dea minorilor să le folosească.

Precizez că vânzarea articolelor din categoria F1 se poate face doar către persoane de peste 16 ani.

Controale peste controale

Rep: Faceți și controale de prevenire, pe linia ducerii acestor articole pirotehnice?

H.M.: Am început, deja, să-i verificăm atât cei care sunt autorizați, care aduc marfa de la importatorii de la nivel național, care, la rândul lor, le aduc din China sau Polonia.

Astfel de controale se fac împreună cu colegii de la Poliția Economică și vom verifica documentele, vor verifica stocurile.

Inclusiv zone de vânzări online se află în atenția noastră.

Scopul este să nu se ajungă la accidente care să ducă la vătămarea unor adulți sau copii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

piro 3

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate