ACTUALITATE
VIDEO FOTO.Pompierii de elită ai ISU Cluj, câștigătorii unui concurs de simulare accidente cu victime încarcerate. Sfaturile lor
Sunt doar trei, dar lucrează ca unul, înțelegându-se, câteodată, din priviri. Nu pierd timpul, fiecare știind ce are de făcut: Magda decide modul de intervenție, Marian, care e mai subțirel, se strecoară în mașina contorsionată în urma accidentului pentru a crea drum paramedicilor la victima încarcerată, iar Adelin, care are forță mai mare, se ocupă de stabilizarea mașinii și de tăierea portierelor. Ei sunt echipa de elită a ISU Cluj care a ocupat, la sfârșitul lunii mai, locul 1 la etapa zonală a concursului de descarcerare de la Cluj-Napoca, clujenii fiind urmați pe podium de echipele de la ISU Maramureș și ISU Bistrița.
Cei trei se pregătesc acum de faza națională, programată la jumătatea lunii iulie la Titu, în județul Dâmbovița.
Colegi de la școala de pompieri
Plutonierii Marian Tofană și Cseke Adelin se cunosc de 6 ani, încă de pe băncile Școlii de Subofițeri de Pompieri ”Pavel Zăgănescu” de la Boldești și au participat, până acum, la sute de intervenții de descarcerare în urma unor accidente, dar și la incendii sau alte cazuri.
S-au obișnuit atât de mult cu ceea ce fac, încât nu se văd făcând altă meserie, chiar dacă implică o muncă asiduuă, cu intervenții de 3 ore pentru o descarcerare, într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea vieții unei persoane rănite.
Echipa ISU Cluj, din care mai face parte Magdalena Hetea, s-a pregătit încă de anul trecut pentru concursul zonal, după ce a ieșit pe locul 2 la prima participare în anul 2022.
”Nu ne-am dus să câștigăm locul 1, ci, mai mult, să ne corectăm greșelile și să încercăm să fim mai buni. În cadrul concursului s-a simulat o intervenție la un accident, iar comandantul de echipaj caută cea mai bună soluție pentru a extrage victima în deplină siguranță, fără a-i fi pusă viața în și mai mare dificultate, din cauza leziunilor.
Mai trebuie să fim atenți și la un alt aspect, să nu fim noi accidentați, fiind foarte importantă și siguranța salvatorului. Un pompier în minus, o victimă în plus”, a spus Adelin.
Se înțeleg din priviri
Intervenția lor a fost cronometrată, au avut de îndeplinit niște bareme în cele două scenarii, unul care presupunea o intervenție simplă, de 20 de minute, în care era o singură victimă, și una mai complexă, cu o durată de 30 de minute, cu 2 victime.
”Trebuia să bifăm cât mai mult din barem, să urmăm niște pași, conform procedurilor, adică nu poți la o astfel de simulare doar să deschizi ușa și să tragi victima afară cât mai repede din mașină.
A contat foarte mult și comunicarea dintre noi, modul de lucru ca și echipă, cine ce face. Ne înțelegem, câteodată, din priviri, nu mai trebuie să spunem ce facem, ne completăm reciproc”, a completat Marian.
În cadrul echipei, fiecare are rolul lui: Magda, care este comandantul de echipaj, care ia rapid decizia privind modul de intervenție, Marian, fiind mai subțirel, se strecoară pe geamul mașinii pentru a crea cel mai optim spațiu pentru a ajunge paramedicii la victimă, în timp ce Adelin, care are forță mai mare, se ocupă de calarea mașinii, adică de stabilizarea ei, dar și de decuparea portierelor.
Antrenament pe mașini de la centrele de colectare a deșeurilor
Pentru a participa la concursurile de descarcerare, membrii echipei s-au antrenat anterior cu pompieri cu vechime din cadrul ISU Cluj, tăind efectiv ore în șir mașini la Remat, așezate după diferite scenarii de accidente.
”Este foarte multă muncă în spate. Datorăm mult unor colegi care au venit din timpul lor liber să ne ajute, să ne explice, oarecum să ne antreneze ca la fotbal: Ciprian Rîpan, Iulian Mocan, Sorin Uțiu, căpitanul Andrei Bărăian. Ei sunt mentorii noștri care au decis să facă un schimb de generații”, a subliniat Adelin Cseke.
Salvare de vieți omenești
Acesta își amintește de un caz care l-a marcat, în timpul pandemiei COVID, la un accident pe Valea Chintăului, cu un localnic care și-a prins ambele picioare la un motocultor, dintre care unul abia se mai ținea în piele.
”Eram echipați în combinezoanele de protecție, era mai greu, dar am intervenit și l-am dus pe bărbat la spital, împreună cu o bucată de utilaj unde era prins piciorul, iar pe masa de operație l-am desfăcut ca apoi medicii să îl poată opera. Victima se baza pe noi”, a povestit Adelin.
Un alt caz a fost un accident la Topa, cu o mașină care a pătruns pe contrasens intrând în coliziune cu un SUV, soldat cu decesul șoferului, În urma intervenției prompte a echipei de descarcerare, a fost salvată viața soției șoferului și a unui minor, aflat în scaun pentru copii.
”Am lucrat 2 ore pe o căldură de aproape 40 de grade și am salvat soția șoferului decedat”, a precizat pompierul.
Sfaturi pentru șoferi
Marian are și niște sfaturi pentru șoferi, pentru a nu ajunge pe mâna echipei de descarcerare a ISU: să fie atenți la viteză și să nu consume alcool sau alte substanțe.
”Dar dacă cad victimele unui accident, să știe că noi suntem la datorie și facem tot ce ne stă în putință pentru a le salva viața”, a conchis acesta.
Echipă sudată
Sergentul-major Magdalena Hetea, comandatul echipei de descarcerare a ISU Cluj, consideră că aceasta este una devotată și dornică de rezultate cât mai bune, iar fiecare membru, fie că este vorba de concurs, antrenamente sau o intervenție normală, ”vrea să fie cea mai bună versiune a lui și să facă etapele intervenției cat mai profesionist și cât mai rapid”.
”Calificarea la naționale înseamnă mult pentru noi, deoarece ne-am pregătit multe ore în centrul de colectare a deșeurilor, am vizionat aproape toate filmulețele de la producătorul de echipamente de descarcerare Holmatro și este un fel de ,,răsplată” pentru toată munca noastră dinainte de faza regională a concursului
La faza naționala a concursului noi vom merge mai pregătiți decât la regională, suntem conștienți că sunt acolo cele mai bune echipe din țară, echipe cu mai multă experiență decât noi, însă mergem încrezători în forțele noastre și sperăm să urcăm cât mai sus în clasament”, a spus Magda.
În etapa națională se vor înfrunta 9 echipe, care au câștigat fazele zonale, plus cele de la Școala de la Boldești, Academia de Poliție și reprezentativa Republicii Moldova.
Echipa ISU Cluj își propune clasarea pe un loc pe podium, deși adversarii sunt mai experimentați și au participat și la concursuri internaționale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.
În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente
Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.
ADMINISTRAȚIE
Primarul Emil Boc: Pasajele de la Tăietura Turcului și Calea Baciului intră „în linie dreaptă”

Clujenii vor beneficia în curând de două pasaje menite să decongestioneze traficul dintre comuna Baciu și Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a anunțat noi pași spre implementarea a celor două proiecte pentru pasajele de la Tăietură Turcului și Calea Baciului. Licitația pentru pasajul de pe Calea Baciului ar urma să fie aprobată de Ministerul Transporturilor chiar în această săptămână.
„În cadrul electrificării căii ferate Cluj-Oradea, intrăm în linie dreapta cu pregătirea lucrărilor la pasajul de la Tăietură Turcului. De asemenea, pot să vă spun că săptămâna această, la Ministerul Transporturilor se va aprobă scoaterea la licitație a pasajului de pe Calea Baciului, în continuarea pasajului de la Tăietură Turcului, care va decongestiona traficul de acolo și ne va ajuta să avem o mai bună circulație dinspre Baciu spre Cluj-Napoca”, a declarat edilul Emil Boc, la Ziua Live.
Două pasaje-cheie pentru fluidizarea traficului
Pasajul de pe Calea Baciului, un proiect distinct, dar conectat cu cel de la Tăietură Turcului, a fost votat în Consiliul Local Cluj-Napoca încă din 2022 și ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Intrările în Cluj sunt cele cu trafic sugrumat. Calea Baciului este una dintre ele. Pasajul de la Tăietura Turcului nu rezolvă în totalitate descongestionarea traficului. Am obținut aprobarea pentru două pasaje prin PNRR, în urma discuțiilor de peste șase luni cu Ministerul Transporturilor. S-a concluzionat că aceste două pasaje pot fi susținute financiar”, explica la acel moment primarul Emil Boc.
Pasajul de la intrarea și ieșirea din Baciu va fi construit pe strada Tudor Vladimirescu, care se continuă cu Calea Baciului, și va intersecta strada Corneliu Coposu și strada Școlii.
Termen de finalizare, 2026?
Având în vedere că finanțarea urma să fie asigurată prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până în 2026 la ambele pasaje.
Prin aceste două proiecte, administrația locală își propune să reducă semnificativ timpul petrecut în trafic pentru cei care circulă zilnic între Baciu și Cluj-Napoca, una dintre zonele cu cel mai ridicat grad de congestionare a traficului.
EVENIMENT
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.
Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru
Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri, 2 aprilie 2025, sediul Consiliului Județean Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților nr. 106, precum și stadionul Cluj Arena, aflat în administrarea instituției, vor fi iluminate în culoarea albastru.
Prin acest gest simbolic, Consiliul Județean Cluj dorește să atragă atenția asupra tulburărilor din spectrul autist și a provocărilor cu care se confruntă persoanele diagnosticate și familiile acestora.
„Este o inițiativă lăudabilă și binevenită, pe care am decis să o susținem cu toată convingerea. Deși gestul nostru este unul simbolic, avem încredere că, în acest fel, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare privind nevoia de sprijin și atenție acordată persoanelor cu autism. Fie că vorbim despre incluziune, acces la educație, servicii de sănătate sau alte drepturi, este esențial să fim alături de acești oameni și familiile lor”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
EDUCATIE
FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Voința” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.
Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.
Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național
”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi înainte de Campionatul Național de Majorete, care a avut loc în fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca. Și așa a fost.
Astfel, prima parte a Campionatului Național a adus majoretelor de la Clubul Sportiv Voința, care au concurat la categoriile solo, duo și trio, 17 medalii de aur și 4 medalii de argint.
Care sunt medaliile:
- Locul 1, solo pom precadete – Negrean Anastasia
- Locul 1, pom precadete formatie- Cluj Napoca
- Locul 1, pom precadete formatie – Huedin
- Locul 1, pom precadete formatie – Apahida
- Locul 1 , solo flag cadete – Balasz Karina
- Locul 1, solo flag junioare – Radanta Raluca
- Locul 2, open pom cadete – Boariu Erika
- Locul 1, open pom junioare – Radanta Raluca
Locul 1, solo open baton cadete – Pop Sandra
Locul 1 solo open baton senioare – Borz Sonia
Locul 1 solo baton cadete – Balasz Karina
- Locul 1, pom cadete – Balasz Karina
- Locul 2, pom junioare – Danciu Teodora
- Locul 1 , pom senioare – Borz Sonia
- Locul 1, duo flag cadete – Boariu Erika, Olah Beatrisz
- Locul 1, duo open baton cadete – Pop sandra, Tescar Rania
- Locul 1, duo baton cadete – Olah Beatrisz, Boariu Erika
- Locul 2, trio open pom junioare – Curelea Mara, Chis Natalia, Corpodean Antonia
- Locul 1, trio pom cadete – Melian Iris, Pop Sandra, Tescar Rania.
Alte 15 medalii la echipe
Fetele sunt din Cluj-Napoca, dar și din Huedin și Apahida sau Cluj-Napoca, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu” sau alte școli din Cluj-Napoca. Toate au participat la sute de ore de antrenament în ultimele luni pentru a-și vedea visul de urca pe podium împlinit.
La echipe, sportivele ”Eclipse” au obținut nu mai puțin de 10 medalii de aur, 5 medalii de argint și o medalie de bronz. Fetele au concurat la toate grupele de vârstă, respectiv precadete, cadete, junioare, senioare și grandsenioare, pentru categoriile open pom, defile pom, tradițional pom, open baton, defile baton, baton și flag – în premieră la un campionat național.
De altfel, una dintre medaliile de aur a fost obținută la categoria Grandseniori, care este formată din 21 părinți și 3 senioare, pentru că, ”în familiaEclipse, puterea exemplului este foarte importantă”, arată reprezentanții clubului.
Care sunt medaliile:
- Locul 1, junioare defile baton – Cluj Napoca
- Locul 3, cadete L0 defile pom cadete – Sc. Nicolae Iorga
- Locul 2, cadete L0 defile pom – Lic. Avram Iancu
- Locul 1, cadete L0 defile pom – Huedin
- Locul 1, cadete L1 open baton – Cluj Napoca
- Locul 1, junioare open baton – cluj Napoca
- Locul 1, cadete L0 baton – Apahida
- Locul 2, cadete L1 open pom – Cluj Napoca
- Locul 2, junioare open pom – Cluj Napoca
- Locul 1,cadete L0 pom – Apahida
- Locul 1, cadete L1 pom – Cluj Napoca
- Locul 2, junioare pom – Cluj Napoca
- Locul 1 , grand seniori pom – Cluj Napoca
- Locul 1, cadete L1 traditional pom – Cluj Napoca
- Locul 1, junioare traditional pom – Cluj-Napoca
- Locul 2, senioare traditional pom – Cluj Napoca
Trofele pentru ”cel mai mare punctaj” obținut în concurs, au fost acordate din partea juriului, sportivei Sonia Borz la categoria Solo Baton și echipei de senioare la categoria Pom Tradițional.
Școala de majorete de la Cluj e recunoscută și pe plan internațional
”Eclipse” are acum un un palmares internațional de succes și participări la marile evenimente publice din județ. ”Sufletul” echipei este antrenoarea Virgilia Nona, care a înființat prima grupă de majorete în anul 2016 și de atunci este instructor, antrenor ș arbitru internațional de majorete.
Alături de Sonia Borz, Patrisia Vajas, Alexandra Rus, Larisa Nyerges și Balazs Karina, Virgilia pregătește sportivele pentru competiții și spectacole în toată țara și în străinătate. Clubul Sportiv Voința, Colegiului Ortodox Mitropolitul ”Nicolae Colan” și BT Arena din Cluj-Napoca sunt cele care au deschis ușile sălilor de sport, găzduind antrenamentele majoretelor de la „Eclipse”. În pregătirea majoretelor sunt combinate mai multe stiluri de dans, respectiv balet, latino, jazz, hip-hop, dansuri sportive, împreună cu elemente de gimnastică.
Foto: Clubul Sportiv ”Eclipse” Cluj