Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Polițiștii clujeni au scos DRONA ca să-i prindă pe VITEZOMANI. Amenzi și șoferi lăsați fără permis

Publicat


Polițiștii clujeni derulează acțiuni în casacdă pe șosele pentru a a-i disciplina pe șoferi. La Cluj, Turda și Huedin au folosit drona din dotare.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Cluj alături de cei ai Birourilor Rutiere Cluj-Napoca, Turda și ai Compartimentului Rutier Huedin au derulat, vineri, o acțiune punctuală pe DN1 E60, în sistem cascadă, în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00.

foto 1 actiune drona

Scopul principal urmărit de polițiști a fost acela de a identifica conducătorii auto care încalcă prevederile legale referitoare la depășire sau la regimul de viteză.

Polițiștii clujeni au scos drona la șoferi

În acest sens, pentru a identifica mai ușor conducătorii auto care depășesc neregulamentar, polițiștii au acționat cu sistem de tip dronă.

Astfel că au fost reținute 9 permise de conducere, dintre care 8 fiind cazuri de depășire neregulamentară depistate cu drona.

Totodată, 34 de conducători auto au fost surprinși cu ajutorul aparatelor radar în timp ce rulau cu autoturismul cu viteze mai mari decât limita legală stabilită pe acel sector de drum, aceștia fiind sancționați contravențional, iar pentru unul dintre ei a fost dispusă ca măsură complementară, reținerea permisului de conducere.

Acțiune în sistem „cascadă” pe DN1C

Sâmbătă, polițiștii Serviciului Rutier Cluj au derulat o acțiune în colaborare cu polițiștii Serviciului Rutier Sălaj cu scopul de a preveni accidentele cauzate de nerespectarea regimului legal de viteză.

actiune comuna cj sj 3

Acțiunea s-a desfășurat în intervalul 11.00 – 14.00, în sistem cascadă, pe sectorul de drum DN1C, fiind angrenați un număr de 12 polițiști din cele două Servicii Rutiere.

În cadrul activităților au fost aplicate un număr de 85 de sancțiuni contravenționale, dintre care 49 pentru depășirea limitelor de viteză, iar 36 pentru alte abateri.

De asemenea, în cazul a 21 de conducători auto, pe lângă sancțiunea principală, polițiștii au dispus ca măsură tehnico-administrativă, reținerea permisului de conducere, fiind reținut și un certificat de înmatriculare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce plan are Băltărețu pentru sprijinirea companiilor clujene

Publicat

Baltaretu

Fost antreprenor, aflat la primul lui mandat de deputat, Viorel Băltărețu candidează la Primăria Cluj-Napoca cu un program de priorități printre care se numără și sprijinirea mediului de afaceri local.

“Primăria trebuie să fie principalul partener al companiilor locale.  Cu cât avem mai multe companii de succes, din domenii variate, cu atât vom avea mai multe locuri de muncă bine plătite pentru clujeni, indiferent ce profesie au”.

Având în vedere schimbările legislative și impredictibilitatea fiscală din ultima perioadă, administrația locală trebuie să-și intensifice eforturile pentru a-i ajuta pe angajatori, arată Băltărețu.

Mai puțină birocrație

“În primul rând, vreau mai puțină birocrație. Pentru asta, primul meu pas, ca primar, va fi crearea unei platforme digitale unice prin care companiile să interacționeze cu primăria.

Pe de altă parte, deja mă ocup de reducerea formalităților birocratice pentru începerea unei afaceri. Am depus un proiect de lege prin care se elimină o parte din proceduri pentru obținerea autorizațiilor de funcționare.

Unele afaceri nu vor mai trebui să solicite autorizații, ci își vor desfășura activitatea pe baza unei notificări de funcționare. De asemenea, proiectul de lege obligă primăriile să înscrie documentele de funcționare într-un registru online disponibil tuturor celor interesați”, spune Băltărețu.

Antreprenor de 20 de ani

Deputatul clujean e și inițiatorul unui proiect de lege care prevede ca toate concediile medicale să se compenseze cu taxele din Declarația 112 și să fie plătite din prima zi de către stat.

“Sunt antreprenor de 20 de ani și știu ce dezechilibre produce în companii furtul ăsta sistematic din partea statului: locuri de muncă mai puține, mai prost plătite, venituri reduse la buget.

În Cluj, un județ cu o amprentă puternic antreprenorială, datoriile statului către companii se ridică în acest an la peste 500 milioane de lei.

Cum pot companiile să supraviețuiască în condițiile în care taxele cresc peste noapte, legislația fiscală se schimbă imprevizibil și statul le mai și fură banii?”, declară Băltărețu, care spune ca proiectul e blocat în comisiile Parlamentului de doi ani.

Schimbare de mentalitate

“Apoi e foarte importantă o schimbare de mentalitate în primărie. Principiul cvadruplului helix e de mult aplicat în Vest: îi aducem pe reprezentanții mediului de afaceri la masa marilor decizii ale municipiului, alături de autorități, mediul universitar și societatea civilă.

Așa, Clujul va putea crește economic în mod sustenabil. Nu e suficient să-i meargă bine doar IT-ului, care a explodat în ultimul deceniu. Trebuie să creștem și alte industrii: platforme de testare în industria automotive, producție industrială cu tehnologii de ultimă oră (roboți, AI), tehnologii cuantice, producție cinematografică, industria medicală.

Centru expozițional

“Ce îi mai lipsește Clujului e un centru expozițional și de conferințe. Clujul va crește economic doar în măsura în care aducem aici cât mai mulți investitori autohtoni și străini.
Pentru acest obiectiv, avem nevoie să dăm drumul și la construcția unor noi parcuri industriale, odată cu lucrările la centura ocolitoare.

Mai multe companii înseamnă și o bază de impozitare mai mare, deci venituri din care să oferim clujenilor servicii publice de calitate: transport în comun mai eficient, o masă caldă elevilor, salubritate și multe altele.”, mai susține contracandidatul lui Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat de 29 de ani, șpreiat de o polițistă și imobilizat pentru agresivitate pe Calea Mănăștur

Publicat

sprei

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca au fost sesizați, miercuri, despre faptul că, pe Calea Mănăștur din municipiu, un bărbat de 29 de ani se manifestă agresiv față de pietoni.

”La loculul menționat în sesizare a fost dirijat un echipaj de poliție, fiind identificată persoana în cauză, care a devenit recalcitrantă la vederea echipajului, având un comportament agresiv.

În acest sens, s-a procedat la imobilizarea bărbatului, ulterior acesta fiind transportat la secția de poliție pentru luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.

Dosar penal

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar persoana în cauză a fost internată la o unitate medicală de specialitate.

Din primele informații, bărbatulu a bătut niște tineri pe care nu ii cunoștea, iar trecători au oprit o mașină de poliție, iar de față cu Politia, agresorul l-a lovit din nou pe unul dintre tineri.

De asemenea, la nivelul IPJ Cluj se va verifica și modul de intervenție al polițiștilor, în condițiile în care, pe imaginile surprinse de un trecător, se vede cum o polițistă a acționat cu spray lacrimogen.

Sursa video: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Publicat

adu

Una din direcțiile principale din programul Alianței Dreapta Unită (ADU) pentru alegerea viitorului Consiliu Județean Cluj este creșterea calității serviciilor de sănătate. Puțini clujeni știu că CJ Cluj are în subordine nu mai puțin de 5 spitale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Danielo” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și Spitalul de Boli Cronice Psihice Borșa.

De asemenea, ”CJ Cluj are resursele financiare necesare pentru a susține dezvoltare infrastructurii medicale din județ, nu doar prin investiții în unitățile medicale subordonate, ci inclusiv prin realizarea de noi unități medicale, de care este o nevoie acută și așteptate de clujeni, precum construcția și darea în folosință a unei noi maternități în Cluj-Napoca” subliniază Dr. Mihai Iepure, actual membru al Consiliului Județean din partea USR și primul candidat pe lista ADU pentru viitoarea componență a instituției.

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Dublu licențiat în Medicină Dentară și Medicină Generală al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Dr. Mihai Iepure este membru al Comisiei pentru sănătate a CJ Cluj, unde în ultimii ani a militat pentru tranparentizarea și cheltuirea responsabilă a fondurilor publice alocate acestui domeniu. ”Consiliul Județean este autoritatea publică locală care poate aduce cel mai mult plus-valoare pe plan județean în creșterea calității serviciilor medicale. Din păcate, deși multe din inițiativele pe care le-am susținut în CJ au fost înțelese și acceptate chiar și de către consilierii majorității, în final decizia politică impusă de la vârful instituției a fost cea care a blocat demersuri care ar fi făcut ca clujenii să aibă și azi acces la un sistem de sănătate publică și mai performant” adaugă Dr. Mihai Iepure.

În următorii 4 ani, Dr. Mihai Iepure subliniază că echipa ADU va continua eforturile pentru prioritizarea realizării de noi unități medicale, precum cea a Spitalului Pediatric Monobloc și a unei noi Maternități, precum și pentru creșterea accesibilității serviciilor de sănătate la nivelul întregului județ și prioritizarea serviciilor de prevenție.

„Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene”

”Clujul este un județ bogat din punct de vedere al PIB/Capita la nivel național, suntem pe locuri fruntașe. Acest lucru trebuie să se vadă mai mult și în serviciile de sănătate din întregul județ. Avem municipii unde după o anumită oră cazurile de chirurgie sunt trimise la Cluj-Napoca, din cauza lipsei de personal medical. Și să nu mai vorbim de situația din localități mai mici. Nu oricine poate avea șansa să ajungă la timp la Cluj-Napoca. Din acest motiv este important să apăsăm pe pedala de accelerație în ce privește pe de o parte prevenția și astfel tratamentul timpuriu al afecțiunilor, ca și pentru creșterea accesibilității serviciilor medicale în întreg județul. Sănătatea trebuie prioritizată de viitorul CJ la adevărata ei importanță” adaugă Dr. Mihai Iepure.

O altă coordonată importantă urmărită de echipa ADU în viitorul CJ Cluj va fi asigurarea unui management profesionist în spitalele subordonate institituției, în beneficiul final al tuturor pacienților. ”Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene și acest lucru trebuie să înceteze. Și aici mă refer atât la managementul din diferite unități medicale, cât și la votul consilierilor județeni pe proiecte ce vizează sănătatea. Pentru a reuși să facem cu adevărat o diferență în bine în următorii 4 ani îmi doresc ca echipa ADU din viitorul CJ să fie cât mai mare  cu sprijinul votului clujenilor astfel încât să reușim să promovăm soluțiile pe care le-am pregătit. Miza este nu una politică, ci una direct legată de oameni, respectiv cea a sănătății lor” concluzionează Dr. Mihai Iepure.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primul certificat de naștere semnat electronic a fost emis la Cluj. Emil Boc: „Un moment istoric”

Publicat

De

Primul certificat de naștere semnat electronic a fost eliberat miercuri de Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a eliberat astăzi primul certificat de naștere semnat digital, a anunțat primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite de acum întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.

„Un moment istoric”

În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.

„Suntem la un moment de istorie. Astăzi vom emite primul certificat de naștere semnat digital de către primar și de către ofițerul de stare civilă. Asta ce înseamnă? Că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de a avea un ficior sau o domnișoară vin doar cu actele aici, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă, cu certificatul de căsătorie, dacă nu sunt căsătoriți, cu declarația de recunoaștere a paternității. Acele documente se scanează pe loc aici și se emite certificatul de naștere, pe care îl primești în aceeași zi, într-un interval cât mai scurt de timp”, a arătat Emil Boc.

Primul certificat de naștere semnat electronic din România

Primul clujean care a beneficiat de certificat de naștere semnat electronic este micuțul Ștefan Apahidean, un bebeluș născut astăzi la Cluj-Napoca.

„Domnul Apahidean este probabil primul din România, dar cu siguranță primul din Cluj-Napoca care a venit pentru a primi certificatul de naștere pentru Ștefan. Suntem în etapa finală a emiterii certificatului de naștere în format semnat digital, așa cum cu mai mulți ani în urmă am semnat primul certificat de urbanism digital.

Colegul meu, ofițerul de stare civilă, a pregătit introducerea datelor în calculator. Domnul Apahidean va semna digital. Acum se emite din calculator. Astăzi, pe primul îl voi semna eu, ca primar”, a mai arătat edilul.

Urmează certificatele de deces și de căsătorie

După certificatele de naștere, vom emite și certificatele de deces, tot în format de acest fel. De asemenea, vom emite și certificatele de căsătorie, de la mijlocul lunii iunie. Avantajul este că se păstrează în format digital într-o arhivă electronică. Cărțile de identitate se emit în continuare în noul format existent în România, în format mic, european.

Primarul a fost cel care a apăsat butonul pentur imprimarea primului certificat de naștere semnat în format digital și l-a înaintat tatălui.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax