Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Noul Terminalul de plecări de la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, inaugurat în prezența premierului Ciolacu

Publicat


Noul Terminal de plecări de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost inaugurat miercuri, în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, eurodeputații Daniel Buda și Rareș Bogdan, și reprezentanți ai oficialități locale, printre care primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. E prezent și mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

Directorul aeroportului, David Ciceo, a explicat invitaților că se află în zona Schengen, la parter, unde sunt 5 porți de îmbarcare, alte 2 porți Schengen și 4 non-Schengen fiind la etaj.

Reprezentanții AUR au făcut scandal și au strigat ”Stop abuzurilor”, ”Stop Statului paralel”, ”Afară cu Dîncu de pe liste”, solicitând premierului Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD, scoaterea de pe lista de europarlamentari a clujeanului Vasile Dîncu.

Ei au reproșat de ce nu a fost permis accesul deputatului George Simion, liderul AUR.

David Ciceo a precizat că aeroportul clujean a depășit anul trecut pragul de 3 milioane de pasageri, planul fiind atingerea a 7 milioane de pasageri în următorii 7 ani.

”Vrem să construim și un terminal Cargo”, a spus Ciceo.

Ciucă: model de colaborare

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat la rândul său că este onorat să participe la eveniment.

”Este un model de obiectiv care s-a realizat în urma colaborării foarte bune a autorităților locale, între președinte CJ Cluj, Alin Tișe și primarul Emil Boc, între autoritățile locale și cele centrale. Este o armonizare foarte bună între implementarea fondurilor europene și cele proprii.

Când avem un scop politic să asigurăm stabilitate în țară, nu contează culoarea politică, important e să facem ce avem de făcut pentru oameni”, a precizat Ciucă.

Ciolacu: Motor de creștere economică

”Extinderea terminalului reprezintă mai mult decât adăugarea de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri, este cel mai clar semnal că economia se dezvoltă solid, simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului Cluj ca un hub de transport regional.

Zona va atrage un flux mai mare de turiști, călători de afaceri, mai multe companii aeriene vor fi încurajate să adauge destinații și zboruri directe. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru întreaga lume.

Proiectul este o investiție strategică în infrastructură care va atrage noi investitii. Va fi un imbold pentru alte companii să își stabilească în Cluj sediile regionale sau să-și extindă operațiunile.

Extinderea terminalului înseamnă un motor de creștere economică”, a spus Ciolacu.

Acesta a precizat că este un proiect realizat din fonduri europene, fiind bazat pe o colaborare între un ministru social democrat al Transporturilor și o administrație locală liberală.

Boc: Clujul, avantaje competitive

”Clujul are multe avantaje competitive, dar aeroportul este un element cheie. Nu numai că este principala poarta aeriană de intrare în Transilvania, dar dacă un investitor vrea să deschidă o afacere se uită care este capacitatea de a se conecta cu lumea”, a spus Emil Boc, care a felicitat echipa Aeroportului Clujean și echipa Consiliului Județean Cluj.

Emil Boc a apreciat și faptul că există o colaborare foarte bună cu actualul Guvern.

„Guvernul livrează lucruri concrete pentru români, prin astfel de investiții dăm șansa românilor să aibă o viață mai bună, aici acasă…

Noi, ca Primărie, construim un Park&Ride. În toamna acestui an va fi gata, asfel încât oamenii care vin din toată țara să își lase mașina aici și să plece în toată Europa, în toată lumea.

De asmenea facem metroul și trenul metropolitan, și aici subliniez din noi buna cooperare cu Guvernul”, a mai spus Emil Boc.

El a mai arătat că atunci când va fi gata, metroul va veni din Florești până la podul Ira, de acolo oamenii se vor urca în trenul metropolitan și vor merge la aeroport.

 

 

Date despre Terminal

Lucrările la terminal au fost realizate de UTI Construction and Facility Management, alături de asociații Bog’Art și ACI Cluj, dar și lucrările de balizaj aferente platformei de parcare a aeronavelor.

”Printre soluțiile implementate de UTI CFM, un rol important îl au cele care asigură eficiența energetică. Astfel, menționăm sistemul de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, menit să asigure o parte din consumul energetic al aerogării. Tot în vederea economisirii energiei, au fost instalate pompe de căldură și panouri pentru producerea apei calde menajere.

Sistemele TVCI instalate pe Aeroportul Cluj-Napoca au capabilități de face recognition și analiză video avansată

Terminalul și zonele adiacente ale Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca sunt supravegheate cu camere video de înaltă rezoluție și sunt integrate cu o soluție de ultimă generație de recunoaștere facială bazată pe algoritmi de Inteligență Artificială.

Această tehnologie inovatoare permite creșterea gradului de securitate prin identificarea rapidă a persoanelor căutate și asigură suportul decizional necesar în situații operaționale caracteristice unei aerogări.

Se adaugă soluția de analiză video bazată pe Inteligență Artificială, care asigură prelucrarea automată a imaginilor video și detecția evenimentelor de interes cum ar fi: bagaje abandonate, staționări sau accesarea unor zone interzise, incidente.

Securitate și rapiditate în procesarea pasagerilor

Pe Aeroportul din Cluj-Napoca se regăsesc încă din 2021 echipamente pentru controlul bagajelor de cabină și de cală care folosesc tehnologie de tip computer tomograf.

De altfel, Aeroportul din Cluj-Napoca a fost primul din România în care pasagerii au putut trece de controlul de securitate fără să scoată laptopurile, telefoanele și recipientele cu lichide din bagajele de cabină. Echipamentele de scanare pentru gențile de cabină au fost integrate cu un sistem de returnare automată a tăvilor.

În vederea creșterii capacității și vitezei de procesare a pasagerilor, în 2024 fluxurile de securitate au fost extinse cu noi linii de scanare cu raze x, acestea fiind dotate, de asemenea, cu sisteme automate de returnare a tăvilor. Integrarea celor două soluții are rolul de a crește confortul călătorilor.

Un rol extrem de important îl are și sistemul de detecție și alarmare la incendiu, care are scopul de a identifica un incendiu încă din stadiu incipient și de a comanda alarmarea vocală, activarea sistemelor de evacuare a fumului, precum și deschiderea ușilor de evacuare. Sistemul de adresare publică permite efectuarea de anunțuri publice în terminal și alarmarea vocală în caz de incendiu.

Sistemele și tehnologiile instalate în cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca au fost integrate în soluția BMS (Building Management System) care asigură un control și un management eficient al acestora.

 

Investiție de 365 de milioane de lei

Extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” s-a realizat printr-o investiție de 365 milioane de lei. Suma asigurată de Uniunea Europeană și de la bugetul de stat se ridică la aproximativ 150 de milioane de lei.

Terminalul a fost extins cu 7.200 de metri pătrați, fiind adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen. Au fost realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zboruri interne.

Totodată, noul terminal are pe acoperiș sistem de panouri fotovoltaice.

Extinderea terminalului contribuie la creșterea capacității de procesare a pasagerilor și a bagajelor. De asemenea, va conduce la reducerea timpului de efectuare a check-in-ului, a controlului de securitate și a celui de frontieră.

 

Alin Tișe: Realizările de la Aeroportul Cluj nu se puteau face fără o continuitate

„Este un moment important, de mare emoție pentru că vedem că ceea ce am construit an de an, de 15 ani, a ajuns la un moment de închidere de etapă, și începerea unei noi etape”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Toate realizările de la Aeroportul Cluj, a spus Alin Tișe, nu se puteau face fără o continuitate. Dezvoltarea acestui obiectiv a fost gândită încă de când Ioan Rus conducea CJ Cluj și continuată de Marius Nicoară.

La fel, dezvoltarea aeroportul a continuat și după ce Alin Tișe a ajuns la conducerea CJ prima dată, în 2008.

„Aș vrea să știți că niciun moment, nicio secundă, niciun partid nu s-a dezis de la acest drum… Am stabilit ținta și toate partidele, indiferent de unde erau, au urmat această cale.

Asta înseamnă că dincolo de partide, aceste obiective mari nu au culoare politică și că trebuie să se bucure de susținerea tututor partidelor”, a mai spus a Alin Tișe, care a remarcat și faptul că în sală erau 5 foști prim-miniștri.

Tișe a transmis aprecierea clujenilor care pltăsec taxele, dar și mediului de afaceri.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc, după ploaia torențială din Cluj-Napoca: Sunt 2 alunecări de teren, pe strada Uliului și pe strada Govora

Publicat

De

alunecari

Primarul Emil Boc s-a aflat, joi seara, pe străzile inundate ale municipiului Cluj-Napoca și a făcut un bilanț al situației, edilul spunând că au fost niște inundații cum nu au fost în ultimii ani.

”Până acum nu avem probleme legate de punerea în pericol a vieților oamenilor. Sunt câteva proprietăți afectate cu subsoluri inundate, cam 10 cazuri sesizate la ISU și la Primărie din diverse zone ale orașului, din Dâmbul Rotund sau de pe Iuliu Maniu sau Câmpului.

Sunt două alunecări de teren, una pe strada Uliului fără a periclita case sau proprietăți și una pe strada Govora, sub cimitirul din Mănăștur. Nu există riscul ca vreo proprietate să fie afectată, nici mormintele din cimitir nu sunt afectate. Strada este parțial afectată.

Se consolidează zona

Suntem aici pentru a lua cele mai rapide decizii, marcăm zona, pentru a delimita partea unde este alunecarea de teren, iar vineri dimineață se va interveni pentru a readuce strada circulației și consolidarea zonei”, a spus Boc, aflat pe teren împreună cu viceprimarul Dan Tarcea, reprezentanți ai ISU și Poliției Locale.

Acesta a precizat că au mai fost inundații în diverse intersecții din oraș, dar apele încep să se retragă.

”Avem și câțiva copaci căzuți, lipsește un canal pe strada Observatorului. Sperăm să nu mai plouă în această noapte”, a precizat primarul Clujului.

 

Bilanțul ISU Cluj

”Începând cu ora 20.00 dispeceratul ISU Cluj a răspuns la peste 160 de solicitări transmise prin numărul unic de urgente 112 privind efectele fenomenelor meteo, majoritatea fiind situații în care apa s-a acumulat în cantități reduse, iar după oprirea precipitațiilor s-a retras de la sine.
Totodată, pentru alertarea populației a fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert privind fenomenele meteorolgice cod portocaliu către unitățile administrativ teritoriale Cluj-Napoca, Baciu, Chinteni, Floresti, Apahida și Jucu.

Copaci căzuți, mașini avariate

Echipajele ISU Cluj au acționat pentru evacuarea apei acumulate în 9 subsoluri și 12 imobile, precum și la o alunecare de teren în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Sânicoara și Baciu. Totodată, s-a acționat pentru îndepărtarea 9 arbori doborâți de vânt, care au avariat 8 autoturisme.

Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cod portocaliu au acționat 10 autospeciale, cu 7 motopompe și 34 de subofițeri din toate subunitățile de intervenție ale ISU Cluj”, arată ISU.

De asemenea, în sprijinul echipajelor de pompieri au acționat forțe și mijloace ale Poliției Locale, companiei de apă, furnizorului de energie electrică și asociația Cert Transilvania.

alunecari

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. „Armenii, prietenii mei”: Lansare de carte la Cluj-Napoca a autorului Karen Sebesi

Publicat

armenii prietenii mei karen

Lansarea cărții „Armenii, prietenii mei” de Karen Sebesi a avut loc joi seară la Muzeul de Artă din Cluj, în cadrul festivalului ROCADE.

La eveniment au participat, printre alții, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România și președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România, și Mircea Arman, directorul revistei „Tribuna” din Cluj.

Prezentarea cărții a inclus detalii despre colaborările semnificative, precum prefața semnată de Varujan Vosganian și conceptul de copertă realizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale de către Varujan Pambuccian.

armenii prietenii mei

Evenimentul a fost marcat de prezentarea cărții de către autor, care a povestit despre inspirația și drumul său în realizarea acestei scrieri.

Karen Sebesi a dezvăluit că ideea cărții a luat naștere în urma unei discuții provocatoare cu un prieten jurnalist, care inițial l-a descurajat să exploreze cultura și istoria armeană.

Conexiuni cu oameni

Determinat, însă, să aducă lumină asupra acestui subiect, autorul a căutat experți și martori, adunând mărturii și informații esențiale pentru cartea sa. Astfel, Sebeși și-a construit conexiuni esențiale cu oameni care aveau povești de spus, reușind să adune toate aceste informații și să le aștearnă într-un volum.

În plus, „Armenii, prietenii mei” nu doar că adună poveștile și mărturiile unor personalități, ci include și contribuții variate precum poeme, convorbiri și fragmente de jurnale de călătorie ale unor autori români renumiți despre prietenii lor armeni.

La finalul evenimentului, Sebesi a subliniat importanța continuării acestei lucrări prin viitoare ediții adăugate, în lumina interesului considerabil manifestat de public pentru acest subiect.

Ediție adăugită

„Vă promit și îmi promit că voi merge mai departe cu o ediție adăugită.

Foarte multă lume este interesată de acest subiect, regăsindu-se multe nume de sportivi, cântăreți, oameni de cultură armeni despre care nu se prea știa”, a conchis Karen Sebesi.

Tot în cadrul aceluiași festival, de la ora 13:00, Varujan Vosganian a susținut o conferință publică intitulată „Cultura sub presiune”, în care a discutat despre provocările și transformările culturale contemporane.

Daria Mustea

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mașină – submarin, surprinsă de apă sub podul din Mărăști. Momentul când cade tavanul de la Iulius Mall

Publicat

podul din Mărăști

Pompierii clujeni au fost solicitați, joi seara, să intervină pentru degajarea unei mașini surprinse de apă sub podul din Mărăști, de la intersecția străzilor Ialomiței cu Traian Vuia din Cluj-Napoca, dar și în alte locuri din oraș sau din Florești. De asemenea, tavanul de la Iulius Mall s-a prăbușit în urma infiltrației apei. Clujul a fost sub cod portocaliu.

”Am rămas cu mașina sub pod și m-a ajutat un domn care m-a tras cu mașina”, a spus un șofer.

Un altul a precizat și el că a intrat cu mașina sub pod, dar nu era mare apa, iar în câteva secunde a răams cu mașina blocată.

podul din Mărăști

”Am rămas împotmolit, era apă, a venit viitura. Am stat 10 minute în mașină. Trebuie să se scurgă apa din mașină, să vedem dacă mai pornește motorul”, a arătat și acest șofer.

ISU Cluj a anunțat că pentru evacuarea apei din subsoluri au fost alocate în sprijin pe lângă echipajele Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca forțe și mijloace din Detașamentele Turda, Dej și Huedin.

”Astfel, în teren acționează 10 autospeciale cu 7 motopompe și 34 de pompieri”, transmite ISU.

Clujul s-a aflat sub cod portocaliu de furtună și ploi torențiale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cluj-Napoca sub ape. Plouă torențial. Cod portocaliu, e rupere de nori

Publicat

Cluj sub ape

ISU Cluj a emis un Cod portocaliu de furtună la Cluj-Napoca, dar și în Florești, Chinteni, Baciu, Apahida, Jucu, valabil pana la ora 21.15fiind înregistrate ploi torențiale care vor acumula 20-30 de l pe mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului valabil până la ora 21,15.


În cartierul Mărăști sub pod sunt mașini blocate, strada Eroilor și Regele Ferdinand sunt inundate, iar pompierii de la ISU Cluj au anunțat o gospodărie inundată pe str. Transilvaniei din Baciu și un demisol inundat pe str. Dealu de jos în Florești.

Apa s-a infiltrat și a inundat o parte din Iulius Mall. Vom reveni.

Intervențiile pompierilor

”Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au fost solicitați să scoată apa din imobile de pe strada Transilvaniei din localitatea Baciu, str. Ioachim Olteanu din localitatea Florești, precum și de pe str Eroilor, Albac și Dobrogeanu Gherea din municipiul Cluj-Napoca.
Totodată, au fost înregistrate două solicitări pentru degajarea arborilor cazuti pe strazile Eroilor, Dorobanților, Teodor Mihali și Albac”, arată ISU Cluj.

A mai fost solicitată intervenția echipajelor ISU Cluj pentru evacuarea apei din subsoluri situate pe străzile Frâncului, Jurământului, Aviator Traian Dârjan și Predeal din municipiul Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax