ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Moment istoric la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Escadrila 48 Vânătoare, complet echipată cu aeronave F-16
Marți, 11 martie, a avut loc ceremonia oficială de finalizare a înzestrării Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Toate cele 16 aeronave au ajuns la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
Forțele Aeriene Române au finalizat înzestrarea Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Ceremonia oficială s-a desfășurat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, marcând integrarea completă a celor 16 aeronave F-16 achiziționate din Norvegia.
La ceremonie au participat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, E.S. Hilde Svartdal Lunde, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi. De asemenea, au fost prezenți oficiali militari și reprezentanți ai industriei naționale de apărare.
Rezultatele eforturilor ultimilor doi ani
Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloș, comandantul Bazei 71 Aeriene, a evidențiat importanța acestui moment pentru aviația de vânătoare românească.
„Ceremonia de azi reprezintă încununarea eforturilor ultimilor doi ani din Baza 71 Aeriană, în ceea ce privește aviația de vânătoare. Este o onoare și o bucurie să fiu martorul nașterii celei de-a doua escadrile de F-16 Escadrila 48 Vânătoare, aici, la Câmpia Turzii. În mai 2023, cu mai puțin de doi ani în urmă, MIG-ul 21 Lancer decola pentru ultima dată din Baza 71 Aeriană. A urmat apoi o perioadă de pregătire intensă, o pregătire a celor ce urmau să exploateze F-16, atât la sol, cât și în aer, dar și o reînnoire a facilităților bazei pentru primirea noilor aeronave.
„Militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat”
La aproape un an de la decolarea ultimelor MIG-uri, în aprilie 2024, la Câmpia Turzii aterizau primele șase F-16 și o mână de oameni care puneau bazele Escadrilei 48 Vânătoare și operării F-16 în Baza 71 Aeriană. În septembrie 2024, Escadrila 48 Vânătoare primește primii piloți produși de centrul de instruire EFTC – European F-16 Training Center, iar în decembrie 2024 Escadrila are în dotare numărul complet de 16 aeronave F-16. Tot în decembrie, s-au executat și primele zboruri de noapte.
Azi, la nici un an de la primirea primelor aeronave F-16, militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat, însă pe cât de frumoase sunt realizările ultimului an, pe atât de provocatoare sunt obiective viitoare: continuarea operaționalizării Escadrilei 48 în vederea asigurării apărării spațiului aerian al României, asumarea misiunilor de poliție aeriană în țările Baltice, începând cu 2026 și continuarea dezvoltării infrastructurii bazei pentru a opera eficient F-16, dar și pentru pregătirea aeronavei de generație 5”, a declarat generalul.
„Suntem onorați să ne aducem contribuția la continuarea istoriei aviației române”
Pilotul Octavian Palferent a subliniat la rândul său impactul noilor aeronave asupra Bazei 71 Aeriene și a aviației românești.
„Acestea aeronave au început încă de acum câteva luni să completeze un loc gol lăsat cerului transilvănean, și anume felul de a vibra a unei escadrile de vânătoare. Un loc privit cu admirație și invidie de mulți, Baza 71 Aeriană reușește, prin Escadrila 48 Vânătoare, să își continue drumul în era aviației supersonice, începând încă de acum 48 de ani. Atât eu, cât și colegii mei, suntem onorați că ne putem aduce contribuția la această continuare a istoriei aviației române, dar și la sporirea nivelului de securitate al României”, a arătat pilotul de F-16.
Trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța acestui moment pentru securitatea României și a flancului estic al NATO, evidențiind succesul contractului de achiziție a celor 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene.
„Finalizarea acestei etape de modernizare va permite, în curând, Forțelor Aeriene Române să execute misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”, a declarat ministrul.
Ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul României pentru continuarea procesului de modernizare a forțelor aeriene, precizând că, până la sfârșitul anului, vor fi recepționate și celelalte 16 aeronave F-16 din Norvegia. În plus, modernizarea tuturor avioanelor F-16 la standardul M6.6 va fi realizată în România, la Aerostar Bacău.
„Aceasta este o oportunitate importantă pentru industria națională de apărare, nu doar la nivel național, ci și în regiune”, a precizat ministrul.
Tranziția către aeronave F-35
În încheiere, ministrul a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea apărării aeriene, cu obiectivul final de a face tranziția către aeronavele de generația a V-a, F-35, consolidând astfel poziția strategică a țării în cadrul NATO.
„Ținând seama și de contextul de securitate, evident că orice minister își dorește o alocare bugetară care să satisfacă nevoile pe care le avem. Din acest punct de vedere, anul acesta, bugetul de apărare conține o sumă pe care noi o considerăm bună pentru prioritățile și pentru programele pe care le avem în derulare. România este la nivel european una din țările care, de mai multă vreme, a alocat resurse bugetare semnificative pentru a avea o armată dotată cu echipamente necesare și de nivel înalt din punct de vedere tehnologic. (…)
Continuăm procesele de înzestrare și modernizare pe care le avem. Sunt în jur de 70 de programe, dintre care 30 sunt într-o fază bună, încă 40 sunt în așteptare. Și execuția bugetară de anul trecut a fost de aproape 100%, ceea ce înseamnă că Armata României, colegii mei din Ministerul Apărării Naționale au făcut în așa fel încât efortul pe care statul român îl face pentru a avea o armată bine înzestrată a fost satisfăcut”, a mai arătat oficialul.
„Spectacol” pe cer, la Baza 71 Aeriană
Ministrul Apărării Naționale, aflat la Baza 71 Aeriană, a efectuat de asemenea o vizită de informare pe șantierul de construcție a unor obiective de infrastructură, ca parte a proiectului de extindere și modernizare a Bazei.
La finalul activităţii, avut loc un exerciţiu tactic cu formaţii de aeronave F-16 Fighting Falcon.
Încă 16 avioane F-16, așteptate până la finalul anului
Amintim că, la finalul lunii ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.
Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și aliată.
Până la finalul acestui an, este preconizată recepția și a restului de 16 aeronave F-16, care vor intra în înzestrarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare, înființată în organica Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.
În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL
Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.
Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.
Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.
Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.
În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.
Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.
Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
- Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
- Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
- Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
- Centrul Agro Transilvania,
- stadionul Cluj Arena.
Clujenii, îndemnați să se alăture demersului
„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.
EVENIMENT
VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.
Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.
Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun
“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.
Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.
Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.
EVENIMENT
Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.
Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.
Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.
Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.