ACTUALITATE
VIDEO FOTO. MINIfotbal, MAXI performanțe. Doi clujeni, MARTORI pe viu la câștigarea trofeului MONDIAL

Există fotbal mare și fotbal mic. Fotbalul mare este acel sport pe care-l practică toți, în afară de noi iar fotbalul mic este ceea ce încercăm noi să jucăm și care nu ne prea iese. Și mai există minifotbalul, care e un fel de Ștefan cel Mare, adică mic la stat, dar mare la sfat. Noroc că microfotbalul încă nu s-a inventat. Dacă despre fotbalul mare nici nu poate fi vorba, deși anul ăsta avem șanse mari să ne strecurăm cu fotbalul nostru mic la competiția lor, la minifotbal suntem regi. Am luat titlul mondial și i-am făcut pe cei din fotbalul mare să se-ntrebe „cum dracu’?”.
Citește și: Suntem CAMPIONI mondiali. La minifotbal. Am bătut Kazahstanul cu 12-11, la penaltyuri
Naționala de minifotbal a României este campioană mondială! Au dreptate cei mari, cum dracu’? Pentru a încerca să obținem un răspuns, am luat legătura cu doi clujeni, martori ai evenimentului și parte din fenomen.
VIDEO FOTO. MINIfotbal, MAXI performanțe. Doi clujeni, MARTORI pe viu la câștigarea trofeului MONDIAL
Radu Cojocnean este membru fondator și președinte al A.C.S. Divizia Gemina. A fost junior la „U” Cluj, apoi, în 1983, militar în termen, timp în care a jucat fotbal la Victoria Someșeni. La terminarea stagiului militar a intrat în MApN. Din octombrie 2023 este pensionar.
„După 1990 a debutat la Cluj Cupa Presei, de fapt a fost începutul minifotbalului. Echipa armatei era în careul de ași, alături de echipele PRO TV, TVR Cluj, Antena 1 Cluj, NCN Cluj. În 2000 Bucureștiul a desființat ASA Cluj. Am încercat să ne reabilităm dar răspunsul lor a fost sec: singurul club militar este Steaua București… mare club cu echipă în liga ll.
Acum 6 ani am reușit să să obținem de la MTS Certificat de Identitate Sportivă pentru Asociația Club Sportiv Div Gemina Cluj. Acum suntem egali cu Steaua lor, cu toate cluburile din țară, doar că noi trăim din donații și sponsorizări, nu de la bugetul de stat cum e Steaua”, spune Cojocnean.
Minifotbal: În 2022, echipa de minifotbal Gemina Cluj a fost Campioană Europeană în turneul din Antalya
La invitația Federației Române de Minifotbal, Radu Cojocnean a fost prezent la turneul final al campionatului mondial din Emirate, la Ras al Khaimah, unde a fost martor la performanța incredibilă a Naționalei României, care a câștigat titlul mondial.
„Obiectivul FRM a fost foarte clar: locul I. Cu mic, cu mare, am contribuit la realizarea acestei performanțe unice. Multă muncă, seriozitate, devotament, dăruire, încredere…

La fotbal și minifotbal este o vorbă foarte adevărată: un meci nu seamănă cu celălalt… Cel mai greu meci este meciul următor. Toate jocurile au fost importante, tratate cu multă seriozitate.
Și a venit finala… Mare meci mare, pregătit cu multă atenție. Am jucat, am construit, am dominat, am arătat că vrem, că putem, chiar dacă adversarul a fost doar distructiv, s-au apărat și cu mult noroc au înscris.
Cavaleri fluierului au fost corecți, de notă maximă, mai ales la acea fază în care au apelat la VAR și era foarte clar: lovitură de pedeapsă. Aceasta a fost transformată impecabil. Jocul băieților noștri a fost net superior, dominare și gol superb realizat de Marius B.
La penalty-uri puteam închide jocul de trei ori. Am fost mai buni, mai clari și cu un portar de zile mari, Dragoș Nițu. Așa am câștigat.
Minifotbal: Suntem Campioni Mondiali!
Momentele cheie, zic eu, au fost realizate de cei doi militari: fault la Pop Vasile, penalty. Iar ultimul penalty transformat tot de un militar, Bogdan Covaci.
Suporterii noștri din tribună au dominat și au avut o mare contribuție la victorie.
Suntem Campioni Mondiali! Bravooo băieții! Felicitări tuturor, hai România!”, mai spune Radu Cojocnean.
Întrebat despre situația în care a ajuns fotbalul românesc, Radu Cojocnean a spus: „Bazele unui sport individual sau de echipă se pun de la centrele de copii și juniori… Acolo trebuie făcută investiția. Toți băieții de la naționala de minifotbal au jucat fotbal sau joacă în liga 3 sau mai jos. Trebuie găsit omul potrivit și pus la locul potrivit! Orice performanță se face cu muncă, multă muncă, dăruire și seriozitate”.
Minifotbal: Cel de-al doilea clujean este un component al echipei naționale
Cel de-al doilea clujean este un component al echipei naționale, Vasile „Vanea” Pop, de 32 de ani. Este fan al fotbalului și al minifotbalului de mic copil, când bătea mingea în spatele blocului.
De la vârsta de 7 ani a practicat fotbalul la clubul Universitatea Cluj unde a făcut junioratul și a avut șansa să debuteze în fotbalul mare la liga 2, echipă cu care am promovat în anul 2009-2010 în liga 1. „Vreau să le mulțumesc celor de la „U” că am avut ocazia să joc pentru un club cu mare tradiție în fotbalul din România și care are cei mai fanatici suporteri”, spune Vanea.
Cu minifotbalul relaționează dintotdeauna, pentru că în timpul vacanței de la fotbalul pe teren mare ieșea cu prietenii la „sintetic”. „Vreau să le mulțumesc celor de la Luceafărul Cluj, celor de la HNH Cluj, că au avut încredere în mine și mi-au dat șansa să joc la cele mai tari turnee de minifotbal, unde am fost văzut de antrenorul naționalei”, mai spune Vanea.
Minifotbal: Cred că s-a vazut în fiecare meci că suntem o familie
Fiecare meci de la CM l-a trăit cu emoții mari și cu presiune pentru că nu în fiecare zi are ocazia să-și reprezinte țara la un CM.
„Cred că s-a vazut în fiecare meci că suntem o familie, că am avut dorință foarte mare de a câștiga acest titlu. Din păcate, la noi în țară minifotbalul nu prea este băgat în seamă și nu prea se investește în el. Cu toate astea, România a caștigat campionate europene, mondialul de anul acesta iar echipele de club reprezintă cu brio țara când participă la turnee europene.
Cred că o problemă legată de investiții în minifotbal este că nu poți vinde jucători și să faci profit ca la fotbalul pe teren mare. Ar trebui ca Ministerul Sportului să aloce bani și pentru minifotbal. Bineînțeles, e nevoie și de sponsori, că fără asta nu se poate.
Stimulente? Hmmm… Întrebați federația de minifotbal și Ministerul Sportului ce prime am primit după câștigarea campionatului mondial”, conchide Vasile „Vanea” Pop.
Foto: Arhivă personală
Video: YouTube
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


În spațiul cultural românesc, Săptămâna Mare este structurată în funcție de numeroase practici ritualice.
Între acestea, un loc aparte îl ocupă obiceiul vopsirii sau decorării ouălor, o practică răspândită în toate regiunile țării, dar cu particularități locale semnificative, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Împistrirea ouălor. Cojile de ceapă, cel mai folosit pigment
Astfel, în multe sate transilvănene, acest gest se desfășura în mod tradițional în Joia Mare, fiind cunoscut în limbaj popular sub denumirea de „împistrirea ouălor”.
“Potrivit tradiției, pregătirea pentru împistrire începea devreme, încă de luni sau marți. Femeile adunau plantele necesare pentru prepararea coloranților vegetali, transmițând astfel o cunoaștere empirică, transmisă din generație în generație”, arată specialiștii clujeni.
Cojile de ceapă, strânse și păstrate pe durata Postului Mare, reprezentau cel mai frecvent pigment folosit, oferind nuanțe de roșcat, brun sau auriu, în funcție de tipul de ceapă utilizat. În unele sate din Cluj se mai foloseau scoarța de arin, sfecla roșie sau lemnul cânesc, demonstrând o adaptare creativă la resursele vegetale locale.
“Aplicarea frunzelor sau plantelor direct pe coaja oului, înainte de fierberea acestuia în decoctul vegetal, reprezenta o tehnică frecvent întâlnită, care permitea obținerea unor modele vegetale. Frunza de pătrunjel, trifoiul sau mici flori de primăvară generau, prin fierbere, imprimări naturale, ce transformau oul într-un suport vizual al semnificației rituale”, explică reprezentanții CJCPCT Cluj.
În unele localități, decorarea ouălor avea loc nu în Joia Mare, ci în Vinerea Mare, în funcție de rânduiala locală.
Vopsirea ouălor, semnificație profund creștină
Dincolo de dimensiunea tehnică sau decorativă, oul vopsit, în special cel roșu, are o semnificație profund creștină.
“Numeroase legende din folclorul românesc explică originea acestui obicei prin raportare la Patimile Mântuitorului. Una dintre cele mai cunoscute variante spune că, la poalele Crucii, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă, care s-au înroșit de sângele lui Hristos. Astfel, oul roșu devine nu doar un simbol pascal, ci și o mărturie a jertfei și a speranței în viața veșnică”, mai arată specialiștii clujeni.
Practica împistririi ouălor rămâne o expresie relevantă a continuității culturii populare românești, în care meșteșugul și simbolul se întâlnesc într-o formă de spiritualitate cotidiană. Chiar dacă astăzi metodele industriale de vopsire sunt larg răspândite, în numeroase gospodării se mențin încă tehnicile tradiționale, fie din respect pentru rânduială, fie din dorința de a păstra o legătură vie cu valorile de odinioară. Este un semn că tradiția merge mai departe – cu credință, cu dragoste și cu gând bun, spun speciliștii clujeni.
Foto: Ouă vopsite în coji de ceapă / Arhiva CJCPT Cluj
EVENIMENT
Bărbat de 55 de ani din Apahida, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a lovit concubina

Un bărbat de 55 de ani din Apahida a fost reținut și arestat preventiv pentru violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și-a lovit concubina cu un dispozitiv mecanic, provocându-i leziuni grave.
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați prin apel 112, în data de 13 aprilie, cu privire la un incident grav de violență domestică a avut loc în localitatea Apahida, județul Cluj.
Femeie agresată de concubinul ei
O femeie de 48 de ani a fost agresată fizic de către concubinul ei, un bărbat de 55 de ani.
„La data de 13 aprilie, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, exercitate de către concubinul acesteia”, a informat IPJ Cluj.
Femeia, transportată la spital
Din cercetările efectuate, a reieșit că, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie cu un dispozitiv mecanic, provocându-i acesteia o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
„În urma activităților investigative și a cercetărilor derulate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Apahida, ar fi agresat fizic o femeie de 48 de ani, cu un dispozitiv mecanic, cu ajutorul căruia i-ar fi provocat femeii o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
Ulterior femeia de 48 de ani a fost transportată la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis instituția.
Bărbatul a fost arestat preventiv
În urma probatoriului administrat, la data de 16 aprilie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, în cursul zilei de 17 aprilie, acesta a fost prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, care au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea unității de parchet competente”, au mai arătat organele de ordine.

Un copil de 3 ani a fost lovit de o mașină pe strada Mureșului din cartierul Între Lacuri, municipiul Cluj-Napoca. Potrivit ISU Cluj, acesta este conștient și cooperant.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. Din primele date, ar fi vorba despre un minor de aproximativ 3 ani, care din fericire este conștient și cooperant. Acesta primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, în timp ce pompierii asigură zona accidentului cu o autospecială”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Minorul va fi transportat la spital, conștient și cooperant”, a mai transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Descinderi la bărbați suspectați de șantaj și înșelăciune, la Dej. Unul dintre ei s-a dat drept polițist și a jefuit un trecător

Descinderi la Dej, la locuințele a trei bărbați cercetați într-un dosar de șantaj, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, dar și tâlhărie comisă prin uzurparea calității de polițist.
Polițiștii Inspectoratelor de Poliție Județene Bistrița-Năsăud și Cluj, cu sprijinul serviciilor criminalistice și al trupelor speciale, au efectuat percheziții la locuințele a trei bărbați din Dej, într-o acțiune coordonată pentru probarea activității infracționale din două dosare penale.
„La data de 16 aprilie, polițiștii Inspectoratului de Poliței Județean Bistrița-Năsăud și ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au descins la locuințele a trei bărbați din Dej, cercetați în două dosare penale. Perchezițiile au fost efectuate pentru administrarea probelor într-un dosar penal, în care polițiștii din Bistrița-Năsăud efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de șantaj, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic.
Totodată, activitățile au vizat probarea activității infracționale, într-un dosar de tâlhărie calificată și uzurparea de calități oficiale, aflat în instrumentarea polițiștilor din Gherla. La perchezițiile efectuate ieri, 16 aprilie, polițiștii au descoperit și ridicat obiecte și înscrisuri relevante pentru cele două cauze. Totodată, au mai fost puse în aplicare două mandate de aducere”, a transmis IPJ Cluj.
Șantaj și amenințări cu materiale compromițătoare
Primul dosar, aflat în instrumentarea polițiștilor din Bistrița-Năsăud, vizează fapte de șantaj, înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic. Ancheta arată că un bărbat de 36 de ani din Dej l-ar fi șantajat pe un bărbat de 59 de ani din Bistrița, amenințându-l cu divulgarea unor materiale compromițătoare și determinându-l astfel să-i remită sume importante de bani.
„Din investigațiile polițiștilor din Bistrița-Năsăud a reieșit faptul că un bărbat, de 36 de ani, din Dej, ar fi șantajat un bărbat, de 59 de ani, din Bistrița, pe care l-ar fi amenințat cu divulgarea unor materiale compromițătoare și astfel l-ar fi determinat să-i remită diverse sume de bani”, a mai arătat IPJ Cluj.
S-a dat funcționar bancar și a golit conturile victimei
Mai mult, în noiembrie 2024, bărbatul s-ar fi dat drept funcționar bancar și, cu ajutorul unui complice de 31 de ani, i-ar fi trimis victimei un link fraudulos, reușind să-i acceseze conturile bancare și să transfere alte sume de bani. Prejudiciul total estimat în acest caz este de aproximativ 30.000 de lei.
„De asemenea, la data de 8 noiembrie 2024, acesta ar fi pretins că este funcționar al unei bănci și, cu ajutorul unui alt bărbat, de 31 de ani, din Dej, i-ar fi trimis un link bărbatului de 59 de ani și astfel ar fi reușit să-i acceseze conturile și să transfere și alte sume de bani. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de 30.000 de lei”, mai arată instituția.
Jaf pe stradă, deghizat în polițist
De asemenea, în luna aprilie, același bărbat de 36 de ani ar fi purtat articole vestimentare care imitau uniforma poliției și ar fi abordat o persoană pe strada Zorilor din Gherla, sub pretextul legitimării. După ce a intrat în posesia actului de identitate al victimei, i-a luat o sumă de 22.500 de lei din borsetă.
„Din cercetările efectuate de către polițiștii Biroul de Investigații Criminale Gherla a reieșit faptul că, în cursul lunii aprilie a.c., bărbatul ar fi purtat articole vestimentare ce imitau uniforma, abordând o persoană, pe strada Zorilor, din municipiul Gherla, sub pretextul legitimării.
După ce a intrat în posesia actului de identitate, acesta l-ar fi împins pe bărbatul în cauză, iar ulterior, l-ar fi deposedat de 22.500 de lei, pe care îi avea asupra sa, în borsetă”, au afirmat organele de ordine.
Bărbat reținut pentru 24 de ore
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe obiecte și înscrisuri relevante pentru anchete și au pus în aplicare două mandate de aducere. Bărbatul de 36 de ani a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei măsuri preventive.
„În baza probatoriului administrat, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 36 de ani, urmând să fie prezentat magistraților, în vederea dispunerii altei măsuri preventive.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor criminalistic și pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și al celor de la Biroul de Investigații Criminale Dej”, a mai arătat Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.