ECONOMIE
VIDEO FOTO Laborator unic pentru FILM, efecte speciale și jocuri video, roboți și imprimante 3D GIGANT, la ”Buftea de Cluj”
Mai multe laboratoare au fost amenajate în cadrul Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), supranumit ”Buftea de Cluj”, prin proiectul Cluj Future of Work, săli ce vor sta la dispoziția întregii comunități, de la elevi și studenți, la companii mari.
„Am studiat economia locală și, conform strategiei de dezvoltare a orașului, ne dorim să punem accentul pe inovare, cercetare și industrii creative. Scopul este de a ne pregăti pentru joburile viitorului”, susține Ovidiu Cîmpean, managerul Cluj Future of Work.
Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, din care 1,5 milioane au fost investiți în echipamente de ultimă generație. Clusterele Transilvania IT și Cluj IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD), Clusterul Mobilier Transilvan și cel de Industrii Creative sunt doar câțiva dintre partenerii locali ai proiectului.
În prezent, există 3 laboratoare, unul destinat industriei filmului și realității virtuale, unul pentru inteligența artificială și unul dedicat industriei mobiliere, dar efortul va continua și după toamna anului viitor când proiectul va lua sfârșit.
Chiar ieri, în urma ședinței Consiliului Local, a fost aprobat un proiect ambițios pentru a costrui un science campus pe terenul învecinat, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Vor fi institute de cercetare și un cămin pentru studenți, cu o capacitate de 500 de persoane. Luna aceasta se va finaliza și drumul de acces, iar odată cu creșterea numărului de angajați, vom avea și transport în comun în zonă”, afirmă Cîmpean.
„Aș vrea ca în viitor, lumea să vadă aici o construcție mult mai sofisticată decât simplul acces la o bază materială”, completează Stelian Brad, director al programului de studii în robotică, la Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).
Partenerii proiectului consideră că laboratoarele reprezintă următorul pas în ceea ce privește dezvoltarea economică, industrială și culturală a Clujului.
„Ne-am dorit mult să înțelegem cum am putea ajunge în zona de business astfel încât Clujul să devină o alternativă în industria cinematografică. Tot ce înseamnă postproducție, efecte speciale, CGI (imagini generate pe computer) sunt produse care se pot dezvolta aici”, precizează Cristian Hordilă, managerul TIFF.
Un laborator pentru producții de film și jocuri video
Spațiul destinat industriei cinematografice și realității virtuale este dotat cu softuri care să permită construcții 2D și 3D, colegii din laborator fiind absolvenți ai UTCN și UAD din Cluj-Napoca.
„Frumusețea acestui laborator constă, pe deoparte, în utilitatea lui în zona de efecte speciale, iar pe de altă parte, în puterea mare de calcul a computerelor, prin care se economisește foarte mult timp. Există, de asemenea, posibilitatea lucrului de la distanță”, susține Ania Pașcalău, manager de proiect la Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania.
În mod normal, lucrările desfășurate de companii durează câteva zile, dar în aceste laboratoare îndeplinirea sarcinilor nu necesită mai mult de câteva ore.
Roboții și digitalizarea la care românul nu s-ar fi gândit niciodată
Față de ce există la momentul actual în industrie, nivelul privind inteligența artificială la CREIC e superior.
„Laboratorul situat la etajul al doilea este ideal pentru testarea tehnologiilor și conceptelor noi în care lumea se teme să investească”, menționează Brad.
Robotica socială reprezintă, de asemenea, un mare interes, deoarece devine din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, existând aplicabilitate în numeroase domenii.
„Dacă vorbim de partea industrială, avem producătorul de mobilier Ecolor, dacă vorbim de comerț, avem societatea Panemar, a cărei fabrică este cea mai digitalizată, deși clientul nu își poate imagina acest lucru când cumpără o pâine.
La Spitalul Județean de Urgență vom întâlni telemedicina, prin care se monitorizează case de bătrâni de la distanță. Sunt 600 de medici de familie conectați pe mobil și biosenzori pentru asistența persoanelor cu probleme. Există deja tineri care și-au automatizat apartamentele, care schimbă paradigma”, adaugă acesta.
Cea mai mare imprimantă din România este în Cluj-Napoca
Laboratorul destinat industriei mobiliere este unul de testare, prototipare și transformare digitală, unde se pot printa piese de mobilier de toate dimensiunile și care vor fi testate ulterior.
Aici se află imprimante 3D menite să scadă costurile pentru producători. Imprimanta cea mare deține recordul la nivel național, ca dimensiune, iar cu ajutorul acesteia, se pot printa articole de mari dimensiuni, fiind folosită în mod special în publicitate, film și medicină.
Împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Clusterul Mobilier Transilvan va acredita laboratorul, devenind astfel singurul autorizat pentru calitatea produselor în România.
„Companiile producătoare de mobilier au nevoie de o certificare a calității pentru fiecare dintre reperele comercializate, iar aceasta se poate acorda doar în Germania sau Italia. De aceea, lucrăm la acreditarea laboratorului, iar faptul că toate echipamentele sunt de ultimă generație contribuie la accelerarea procesului”, susține Ania Pașcalău.
În prezent, se testează șezutul și spătarul unui scaun și se printează o vază 3D, proces care durează aproximativ 24 de ore.
Există și echipamente de testare a rezistenței saltelelor, paturilor și canapelelor mari, precum și o cameră climatică ce simulează felul în care ajunge să se deterioreze o piesă, în urma expunerii acesteia la diferite condiții meteorologice.
„Dacă un detaliu e necorespunzător, îl retușăm pe stațiile de lucru, unde avem programe de autocut și de vizualizare. Un proces e încheiat doar după ce produsul a trecut prin toate echipamentele din laborator”, completează Pașcalău.
Tehnologii românești de mii de euro
Imprimantele au fost realizate de Iosif, absolvent UTCN, specializat în robotică.
„Volumul de lucru se diferențiază semnificativ prin tehnologiile și diversitatea materialelor folosite de imprimantele noastre. Pe imprimanta mare se pot printa materiale ceramice, argile, și multe altele. Vom încerca și simularea unei machete de casă”, menționează acesta.
Conform spuselor sale, o imprimantă 3D mică are prețul de 5000 de euro.
Oricine poate beneficia de echipamente, printr-un simplu click
Pentru a încuraja folosirea tehnologiilor moderne și pentru a reduce costurile de producție, s-au desfășurat, până acum, diverse proiecte dedicate atât celor mici, cât și profesioniștilor.
„Susținem pilotarea și testarea pentru ca lumea să se familiarizeze cu noile tehnologii”, mai afirmă Ania Pașcalău.
S-a desfășurat un hackathon în cadrul căruia elevii au învățat cum să facă roboți animați din piese LEGO, iar studenții de la diferite universități au participat la serii de cursuri pe diverse teme, precum gamingul și realitatea virtuală augmentată.
Activitățile din CREIC au presupus ateliere experimentale, competiții de roboți și alte asemenea, urmând ca spațiul să fie accesibil întregii comunități printr-o platformă de rezervări.
„Linkul va putea fi accesat atât de pe site-ul primăriei, cât și de pe clujinnovationpark.ro, unde fiecare persoană își va crea un cont prin care va rezerva echipamentele dorite”, anunță Ania.
Un viitor prosper
După ce echipamentele vor fi folosite la adevărata lor capacitate, membrii Cluj Future of Work intenționează să vină cu mai multe laboratoare.
„Vrem să dezvoltăm și să umplem nu doar clădirea în care ne aflăm, ci și pe cele ce se vor construi în timp”, susțin aceștia.
Cluj Future of Work este primul proiect câștigat de un oraș din Europa de Est în programul de finanțare al Comisiei Europene Urban Innovative Action, realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale.
Amalia Oprescu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO. Mitropolitul Andrei Andreicuț și episcopul Benedict Bistrițeanul, colindați în Ajunul Crăciunului de peste 120 de preoți
Mitropolitul Andrei Andreicuț și episcopul Benedict Bistrițeanul au fost colindați, marți, în Ajunul Crăciunului, de peste 120 de preoți din Protopopiatele Cluj 1 și 2, conform tradiției, la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca.
Preoții au colindat, pentru început, două colinde mitropolitului Andrei și au primit din partea acestuia cozonac și un calendar creștin ortodox pe anul 2025, după care au încheiat cu colinda ”Trei păstori”.
”Această emigrație masivă a lăsat multe mame și mulți bătrâni în sate din ce în ce mai îmbătrânite, iar acest lucru ne umplu sufletele de nostalgie.
Dar, cât mai suntem pe Pământ, trebuie să ducem tuturor bucuria Domnului. Noi asta propovăduim, ce ne-a învățat Domnul Hristos, că nu există moartea, numai bucurie, iar El s-a coborât pe Pământ și a nimicit moartea, dăruindu-ne tuturor viață veșnică.
Vă urez un Crăciun bun și să puteți fi contaminanți pentru ceilalți, pentru toți credincioșii noștri, ca toți să simtă bucuria Crăciunului”, le-a urat mitropolitul Clujului.
Preoții l-ai colindat, apoi, pe episcopul Benedict Bistrițeanul.
Tradiție în Ajunul Crăciunului
Protopopul Protopopiatului Cluj 1, părintele Dan Hognogi, a declarat pentru Cluj24 că în fiecare an, în Ajunul Crăciunului, preoții din Protopopiatele Cluj 1 și 2 își colindă ierarhii, ducând vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și primind un cuvânt de folos și un gând din partea acestora.
”Cred că, păstrând această tradiție, nu facem altceva decât să ne aducem mai bine aminte, să facem un arc peste timp, despre ceea ce făceau ai noștri, în satele noastre, când, după rânduielile bisericești, după Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, se primea binecuvântare ca, mai întâi copiii, apoi tinerii și seniorii parohiilor noastre să meargă la casele parohiale, să colinde preoții și să ducă vestea Nașterii Mântuitorului prin frumoasele colinde.
Dăm slavă lui Dumnezeu că am ajuns și acest praznic frumos”, a spus părintele Hognogi.
EVENIMENT
Contractul pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej, semnat de CNAIR cu ofertantul câștigător
CNAIR anunță că a semnat, luni, contractul pentru ”Elaborare Studiu de Fezabilitate Drum Expres Cluj – Dej”, cu ofertantul desemnat câștigător, respectiv Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP SRL – PERFECT CONSULT EUROPE SRL.
Valoarea contractului de servicii este de 27.521.381,44 Lei, fără TVA. Durata contractului este de 21 de luni, din care 18 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
”Construcția viitorului Drum Expres Cluj – Dej la o lungime estimată de 75 km va contribui la o serie de efecte pozitive așteptate, după cum urmează:
reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare între localitățile Cluj și Dej, cât și conexiunea cu viitoarele drumuri, Drum Transregio Gilău – Apahida (TR Feleac, indicativ TR 35) respectiv Autostrada A3 Transilvania,
îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier,
reducerea numărului de accidente, precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei,
reducerea poluării sonore în zona localităților urbane Cluj – Dej,
reducerea emisiilor de poluanți și a impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât și a traficului rămas în zona urbană”, arată CNAIR.
Contractul, finanțat din fonduri europene
Contractul va fi finanțat din Fonduri Externe Nerambursabile (Programul Transport, aferent perioadei de programare bugetară a U.E. 2021-2027), fiind în acord cu obiectivele strategice ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din cadrul Planului Investițional 2021 – 2030, cu obiectivul de sustenabilitate, de dezvoltare economică și de dublă utilizare a infrastructurii de transport.
EVENIMENT
VIDEO. Jaf cu pistol de plastic la o sală de jocuri din Cluj-Napoca. Tâlharul, prins rapid de polițiști. Prejudiciul, recuperat
În noaptea de luni spre marți, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Cluj au depistat și identificat un tânăr, de 26 ani, din județul Călărași, cercetat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată. Acesta a folosit un pistol care s-a dovedit a fi din plastic pentru a jefui o sală de jocuri.
”În jurul orei 01.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că o femeie, de 30 de ani, angajată a unei săli de jocuri din municipiul Cluj-Napoca, ar fi fost amenințată cu un obiect ce părea a fi un pistol, de către o persoană necunoscută, care i-ar fi solicitat banii din casierie.
Sub presiunea amenințării, bărbatul ar fi sustras suma de 7.000 de lei, părăsind imediat localul.
În urma investigațiilor desfășurate de polițiști, persoana bănuită a fost identificată ca fiind un tânăr, de 26 de ani, din județul Călărași.
Suma de bani sustrasă a fost recuperată integral, iar pistolul folosit în incident s-a dovedit a fi o replică din plastic.
Tânărul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, pentru continuarea cercetărilor.
Activitățile au fost sprijinite de luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
Cercetările sunt efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată”, arată IPJ Cluj.
EVENIMENT
Ciolacu pune NATO și UE pe jar. Vrea pace în Ucraina.S-a schimbat politica externă a României față de războiul început de Rusia?
Ciocic
Premierul Marcel Ciolacu a ridicat semne serioase de întrebare privind politica externă a României după discursul de investitură din Parlament în care a pledat pentru o pace în Ucraina și o susținere a demersurilor lui Donald Trump în acest sens.
”În egală măsură, știu că românii vor să trăiască în pace. Am ajuns să prețuim și mai mult pacea de când avem un război la graniță. România se va dezvolta în pace și liniște.
Aceasta este garanția mea și a Guvernului. De aceea, am dezvoltat o relație foarte bună cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorități va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susține Statele Unite cu toate puterile în acest demers”, a spus Ciolacu.
Declarația a fost sancționată de profesorul clujean Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, care s-a întrebat când s-a schimbat prioritatea de politică externă a României față de războiul din Ucraina câtă vreme nici la nivelul UE nici la nivelul NATO nu s-a luat vreo decizie legată de această problemă.
Nu mai sprijinim Ucraina?
”Aflăm din discursul candidatului nominalizat la funcția de Prim Ministru, Marcel Ciolacu (PSD), că prioritatea Guvernului României va fi „oprirea războiului din Ucraina”. Suntem „pacifiști”, deci, de astăzi, nu mai suntem susținătorii Ucrainei invadate de Rusia.
Noi știam, de aproape trei ani, că linia de politică externă fundamentală a României în acest subiect este sprijinul ferm acordat Ucrainei, pe dimensiunea relației bilaterale dar și în cadrul politicilor UE și NATO, pentru a rezista invaziei Rusiei. Și mai spuneam că doar ucrainenii pot decide dacă și când sau cum vor să înceapă discuțiile pentru oprirea războiului și pentru acceptarea eventualelor compromisuri. â
„Pacifiștii” ipocriți erau până acum doar liderii și partidele proruse.
Un grup important de aliați occidentali, reuniți recent, anunță clar că vor susține în continuare Ucraina, în timp ce Ungaria și Slovacia, cu regimurile lor proruse, spun demult că pentru ele „prioritară este pacea, nu susținerea Ucrainei”.
Ciolacu dă tonul?
Nici UE, nici NATO nu au anunțat schimbări oficiale ale poziției de sprijin pentru Ucraina împotriva agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei lui Putin. Nici administrația SUA nu și-a schimbat viziunea, până în acest moment.
Să înțelegem că va da premierul Marcel Ciolacu de România tonul pentru schimbarea politicii Occidentului față de Ucraina?
De când avem ca prioritate „oprirea războiului” și în ce condiții? De ce nu spunem clar că dorim „O PACE DREAPTĂ”, care să recunoască limpede cine a fost agresorul (Rusia) și cine a fost victima (Ucraina) în acest război și să repare efectele agresiunii?
Eu zic să nu ne grăbim și să nu fim niște caraghioși care se cred „inspirați” și care se pun repede la adăpost pentru schimbarea vântului în lumea occidentală.
Pentru că numai arătându-ne consecvenți în valorile și principiile noastre putem arăta că, timp de 3 ani, chiar am crezut în ele și nu mimam doar, din oportunism, conformarea cu direcția vântului”, a spus Naumescu.