Connect with us

ECONOMIE

VIDEO FOTO Laborator unic pentru FILM, efecte speciale și jocuri video, roboți și imprimante 3D GIGANT, la ”Buftea de Cluj”

Publicat


Mai multe laboratoare au fost amenajate în cadrul Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), supranumit ”Buftea de Cluj”, prin proiectul Cluj Future of Work, săli ce vor sta la dispoziția întregii comunități, de la elevi și studenți, la companii mari.

„Am studiat economia locală și, conform strategiei de dezvoltare a orașului, ne dorim să punem accentul pe inovare, cercetare și industrii creative. Scopul este de a ne pregăti pentru joburile viitorului”, susține Ovidiu Cîmpean, managerul Cluj Future of Work.

Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, din care 1,5 milioane au fost investiți în echipamente de ultimă generație. Clusterele Transilvania IT și Cluj IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD), Clusterul Mobilier Transilvan și cel de Industrii Creative sunt doar câțiva dintre partenerii locali ai proiectului.

În prezent, există 3 laboratoare, unul destinat industriei filmului și realității virtuale, unul pentru inteligența artificială și unul dedicat industriei mobiliere, dar efortul va continua și după toamna anului viitor când proiectul va lua sfârșit.

labo 2

Chiar ieri, în urma ședinței Consiliului Local, a fost aprobat un proiect ambițios pentru a costrui un science campus pe terenul învecinat, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Vor fi institute de cercetare și un cămin pentru studenți, cu o capacitate de 500 de persoane. Luna aceasta se va finaliza și drumul de acces, iar odată cu creșterea numărului de angajați, vom avea și transport în comun în zonă”, afirmă Cîmpean.

„Aș vrea ca în viitor, lumea să vadă aici o construcție mult mai sofisticată decât simplul acces la o bază materială”, completează Stelian Brad, director al programului de studii în robotică, la Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Partenerii proiectului consideră că laboratoarele reprezintă următorul pas în ceea ce privește dezvoltarea economică, industrială și culturală a Clujului.

„Ne-am dorit mult să înțelegem cum am putea ajunge în zona de business astfel încât Clujul să devină o alternativă în industria cinematografică. Tot ce înseamnă postproducție, efecte speciale, CGI (imagini generate pe computer) sunt produse care se pot dezvolta aici”, precizează Cristian Hordilă, managerul TIFF.

Un laborator pentru producții de film și jocuri video

Spațiul destinat industriei cinematografice și realității virtuale este dotat cu softuri care să permită construcții 2D și 3D, colegii din laborator fiind absolvenți ai UTCN și UAD din Cluj-Napoca.

„Frumusețea acestui laborator constă, pe deoparte, în utilitatea lui în zona de efecte speciale, iar pe de altă parte, în puterea mare de calcul a computerelor, prin care se economisește foarte mult timp. Există, de asemenea, posibilitatea lucrului de la distanță”, susține Ania Pașcalău, manager de proiect la Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

În mod normal, lucrările desfășurate de companii durează câteva zile, dar în aceste laboratoare îndeplinirea sarcinilor nu necesită mai mult de câteva ore.

Roboții și digitalizarea la care românul nu s-ar fi gândit niciodată

labo 3

Față de ce există la momentul actual în industrie, nivelul privind inteligența artificială la CREIC e superior.

„Laboratorul situat la etajul al doilea este ideal pentru testarea tehnologiilor și conceptelor noi în care lumea se teme să investească”, menționează Brad.

Robotica socială reprezintă, de asemenea, un mare interes, deoarece devine din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, existând aplicabilitate în numeroase domenii.

„Dacă vorbim de partea industrială, avem producătorul de mobilier Ecolor, dacă vorbim de comerț, avem societatea Panemar, a cărei fabrică este cea mai digitalizată, deși clientul nu își poate imagina acest lucru când cumpără o pâine.

La Spitalul Județean de Urgență vom întâlni telemedicina, prin care se monitorizează case de bătrâni de la distanță. Sunt 600 de medici de familie conectați pe mobil și biosenzori pentru asistența persoanelor cu probleme. Există deja tineri care și-au automatizat apartamentele, care schimbă paradigma”, adaugă acesta.

Cea mai mare imprimantă din România este în Cluj-Napoca

labo 5

Laboratorul destinat industriei mobiliere este unul de testare, prototipare și transformare digitală, unde se pot printa piese de mobilier de toate dimensiunile și care vor fi testate ulterior.

Aici se află imprimante 3D menite să scadă costurile pentru producători. Imprimanta cea mare deține recordul la nivel național, ca dimensiune, iar cu ajutorul acesteia, se pot printa articole de mari dimensiuni, fiind folosită în mod special în publicitate, film și medicină.

Împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Clusterul Mobilier Transilvan va acredita laboratorul, devenind astfel singurul autorizat pentru calitatea produselor în România.

„Companiile producătoare de mobilier au nevoie de o certificare a calității pentru fiecare dintre reperele comercializate, iar aceasta se poate acorda doar în Germania sau Italia. De aceea, lucrăm la acreditarea laboratorului, iar faptul că toate echipamentele sunt de ultimă generație contribuie la accelerarea procesului”, susține Ania Pașcalău.

În prezent, se testează șezutul și spătarul unui scaun și se printează o vază 3D, proces care durează aproximativ 24 de ore.

Există și echipamente de testare a rezistenței saltelelor, paturilor și canapelelor mari, precum și o cameră climatică ce simulează felul în care ajunge să se deterioreze o piesă, în urma expunerii acesteia la diferite condiții meteorologice.

„Dacă un detaliu e necorespunzător, îl retușăm pe stațiile de lucru, unde avem programe de autocut și de vizualizare. Un proces e încheiat doar după ce produsul a trecut prin toate echipamentele din laborator”, completează Pașcalău.

Tehnologii românești de mii de euro

Imprimantele au fost realizate de Iosif, absolvent UTCN, specializat în robotică.

„Volumul de lucru se diferențiază semnificativ prin tehnologiile și diversitatea materialelor folosite de imprimantele noastre. Pe imprimanta mare se pot printa materiale ceramice, argile, și multe altele. Vom încerca și simularea unei machete de casă”, menționează acesta.

Conform spuselor sale, o imprimantă 3D mică are prețul de 5000 de euro.

Oricine poate beneficia de echipamente, printr-un simplu click

labo 4

Pentru a încuraja folosirea tehnologiilor moderne și pentru a reduce costurile de producție, s-au desfășurat, până acum, diverse proiecte dedicate atât celor mici, cât și profesioniștilor.

„Susținem pilotarea și testarea pentru ca lumea să se familiarizeze cu noile tehnologii”, mai afirmă Ania Pașcalău.

S-a desfășurat un hackathon în cadrul căruia elevii au învățat cum să facă roboți animați din piese LEGO, iar studenții de la diferite universități au participat la serii de cursuri pe diverse teme, precum gamingul și realitatea virtuală augmentată.

Activitățile din CREIC au presupus ateliere experimentale, competiții de roboți și alte asemenea, urmând ca spațiul să fie accesibil întregii comunități printr-o platformă de rezervări.

„Linkul va putea fi accesat atât de pe site-ul primăriei, cât și de pe clujinnovationpark.ro, unde fiecare persoană își va crea un cont prin care va rezerva echipamentele dorite”, anunță Ania.

Un viitor prosper

După ce echipamentele vor fi folosite la adevărata lor capacitate, membrii Cluj Future of Work intenționează să vină cu mai multe laboratoare.

„Vrem să dezvoltăm și să umplem nu doar clădirea în care ne aflăm, ci și pe cele ce se vor construi în timp”, susțin aceștia.

Cluj Future of Work este primul proiect câștigat de un oraș din Europa de Est în programul de finanțare al Comisiei Europene Urban Innovative Action, realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale.

Amalia Oprescu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

De

Eveniment Viitorul universităților tehnice

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că în lumea în care trăim cunoașterea are nevoie doar de oameni și dialog, nu de sigla unor instituții.

Am chemat lângă mine, la o discuție panel, publică, alți 3 profesori universitari, cu care să abordam tema: Viitorul universtăților tehnice.

Pornim de la principiul că viitorul nu se prezice, ci se construiește. Scopul nostru este de a propune și discuta public câteva scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universități tehnice”, spune Mircea Miclea.

La discuția-panel sunt invitați reprezentanți din mediul academic, mediul economic, studenți, dar și toți cei care sunt interesați de acest subiect.

Ca vorbitori s-au înscris, pe lângă prof. Mircea Miclea – Universitatea Babeș-Bolyai – COGNITROM, prof. Dan Micu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prof. Radu Porumb de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București și conf. Attila Simó de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Eveniment inițat de un fost ministru al Educației

Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

El a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005.

De asemenea, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu și a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani.

Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare COGNITROM

interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației

În preambulul evenimentului, prof. Dan Doru Micu, director al Centrului de Cercetare pentru Tranziție Energetica (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Florida, U. S. A, Universitatea Beijing Jiaotong, China) îi invită pe curioși să asculte discuția deschisă și plină de căldură „Conexiuni – Clădirea conectării în educație”, pe care a avut-o cu Cristian Popa, ca realizator, despre interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației.

Discuția o puteți urmări mai jos.

YouTube video

Evenimentul „Viitorul universităților tehnice” are loc la Chios Social Lounge, vineri, 26 aprilie, de la ora 12.00. Intrarea este liberă publicului larg, dar necesită o înscriere online, AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se ajunge la astfel de situații aberante pentru că experții sunt repartizați prin tragere la sorți, dar înainte de acest gest nu sunt eliminați de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize.

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Practic, desemnarea se face fără a se ține cont de disponibilitatea reală și încărcătura de lucru a experților de pe listă. O parte dintre aceștia ajung să fie sufocați de expertize, în vreme ce alții nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară.

„Nu mai vrem procese fără sfârșit, iar soluțiile digitale ne pot ajuta. În prezent sunt experți judiciari care nu primesc ani la rând o expertiză, iar alții au multe proceduri de expertiză derulate în același timp, chiar și mai mult de 10. Sigur că atunci durata acestora crește, ca să nu vorbim de faptul că și riscul unor greșeli din graba și presiunea de a le termina este mai mare. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experților judiciari, algoritmul luând în calcul și gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată și deputată USR, inițiatoarea legii.

oana murariu

Legea va merge la promulgare

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ține cont să facă această repartizare doar experților care nu au dosare în desfășurare sau au puține expertize în lucru.

Noua lege va contribui astfel la creșterea calității actului de justiție în beneficiul final al justițiabililor, care nu vor mai pierde ani în șir în așteptarea concluziilor expertizelor judiciare și finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiție va crește și ea prin implementarea noii proceduri.

Softul nu doar că este ușor de pus la punct, dar are și sursă de finanțare cât se poate de sigură și clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiției.

Legea USR care scurtează durata proceselor în instanță, inițiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare”, se arată în comunicatul USR.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca - FC Agreș

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În partea a doua, U-BT a reușit să se desprindă, iar prima semifinală cu FC Argeș s-a terminat 91 la 71.

Cel mai bun din 5 partide

Baschetbaliștii clujeni s-au calificat în semifinale după ce i-au învins pe cei de la Dinamo București cu 3-0 la general.

În ceea ce privește echipa FC Argeș Pitești, aceasta a învins-o pe Rapid București tot cu scorul 3-0 la general.

Următorul meci al U-BT cu FC Argeș pe BT Areana va avea loc sâmbătă, 27 aprilie.

Semifinalele se vor decide conform sistemului cel mai bun din 5 partide. Confruntarea cu numărul 3 este programată marți, 30 aprilie, la Pitești.

Foto: Facebook/ U-BT Cluj-Napoca

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

aurelia cristea

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și implicit la funcționarea, cît de cît, a presei din România.

Și numai pentru acest lucru Aurelia Cristea trebuia să nu plece din politică! Acum s-a întors în PSD pentru a candida la postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Despre întoarcerea în PSD și, mai mult, asumarea candidaturii la postul de primar aflați mai multe în podcastul „Contraste” în dialogul cu realizatorul Florin Danciu.

Aurelia Cristea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax