ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. În loc să toaleteze un nuc din Cluj-Napoca după furtună, au vrut să îl taie de tot. Revolta vecinilor
Mai mulți clujeni care locuiesc pe strada București în zona blocului ”Spray” au făcut o sesizare la 112 pentru după ce, în urma furtunii de marți seară, o creangă dintr-un nuc s-a rupt și stătea să cadă.
La fața locului s-au prezentat angajații unei firme de profil pentru toaletarea nucului, dar vecinii au constat, de fapt, că în acest caz s-a dat dispoziție de tăiere a nucului, nu de toaletare, deși copacul nu era uscat și avea și fructe.
Asta după ce, miercuri, susțin vecinii, în zonă și-a făcut apariția o comisie formată din 3 persoane care au făcut poze și au decis că arborele trebuie tăiat, nu toaletat.
Aflând ce urmează să se întâmple cu nucul din zonă, oamenii s-au revoltat și au chemat Poliția Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Din primele informații, se pare că angajații care au venit să taie nucul nu au putut prezenta nici un document pentru această operațiune.
Cum arată nucul acum
După intervenția vecinilor și a Poliției Locale, nucul a rămas în picioare, dar având în vedere cum arată, un trunchi golit aproape de crengi și frunze, nu va dura mult și se va usca, astfel că cei care i-au pus gând rău vor putea să îl taie…
Nucul este o specie de copac protejată de lege în România, astfel încât nu se poate tăia niciun un exemplar fără o autorizație. Amenda pentru tăiere ilegală este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat CANDIDATURA la președinție ca independent
Luni seara, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la președinție ca independent.
Nicușor Dan spune că este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat CANDIDATURA la președinție ca independent
„Suntem într-un moment de cumpără, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluţie. Românii au transmis la alegerile pe care tocmai le-am avut că nu se mai poate, că s-a minţit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. Este nevoie de schimbarea fundamentală a modului în care statul răspunde la aşteptările cetăţenilor. (…) Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025″, a precizat edilul general al Capitalei, luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Întrunite în conferința de la Cluj, în perioada 6-8 decembrie 2024, o serie de asociații civice și persoane au convenit înființarea Coaliției România Europeană pentru susținerea și aplicarea practică, în politici publice, a valorilor fundamentale ale UE (libertate, democrație, stat de drept, egalitate, demnitate și drepturile omului) și a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru securitatea și dezvoltarea României, în mandatul 2025-2030.
Printre propunerile coaliției se afla și susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a domnului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025.
Proiectul pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu 79 de case în cartierul Borhanci din muncipiul Cluj-Napoca a fost amânat după ce vecinii au semnalat mai multe nereguli.
Planul urbanistic zonal propus, dezbătut în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca din 16 decembrie, prevede dezvoltarea unui complex pe o suprafață de 1,7 hectare, incluzând locuințe individuale, spații verzi și drumuri de acces.
79 de case, propuse în cartierul Borhanci
Proiectul prevede construirea unor locuințe individuale cu regim de înălțime redus, P+1, construirea unor clădiri pentru activități economice în regim S+D+P+3E, un spațiu verde aferent unui curs de apă din vecinătatea vestică. În această zonă verde vor fi amenajate grădini, parcuri și scuaruri cu acces public nelimitat, contribuind la creșterea calității vieții și a atractivității întregii zone.
Accesul auto și pietonal va fi asigurat prin realizarea unor drumuri și trotuare noi, integrate în ansamblul proiectului. Drumul principal va avea un profil de 12 metri, iar rețeaua de drumuri va include un sens giratoriu amplasat la extremitatea vestică a ansamblului. Pentru fiecare locuință individuală vor fi alocate două locuri de parcare, iar pentru activitățile economice vor fi disponibile, în plus, 27 de locuri de parcare dedicate bicicletelor.
Vecinii, nemulțumiri legate de proiect
O serie de probleme au fost semnalate în cadrul ședinței comisiei de urbanism atât de către vecini, cât și de reprezentantul legal al acestora. Vecinii au adus în discuție crearea unei noi intersecții pe strada Borhanciului, regimul de înălțime excesiv al celor două clădiri cu funcțiuni economice și propunerea unor drumuri pe terenuri private fără acordul proprietarilor.
„Din punctul meu de vedere, este a treia oară când dreptul meu la viață privată, la viață de familie, în sensul Convenției Europene a Drepturilor Omului, este încălcat de aceste modificări impredictibile de urbanism. Am avut apartament în Bună Ziua, unde primăria a dat autorizație de construire pentru un ansamblu de blocuri pe o parcelă neconstruibilă și nu am mai avut lumină în apartament. M-am mutat în Borhanci, să am liniște, la casă.
„Am gard în gard o propunere de 6 niveluri suprapuse”
Nu am terminat bine casa și s-a construit vizavi de noi un bloc care, suspect, nu apare în niciuna dintre pozele acestea, un bloc pe cinci nivele, în condițiile în care reglementarea la momentul respectiv era de maxim trei nivele suprapuse. Explicația primăriei a fost că numărăm în sus, numărăm în jos. În momentul de față, am gard în gard o propunere de 6 niveluri suprapuse, cu un regim incert. În propunerea inițială avea un regim de săli de evenimente, nunți. În răspunsul de astăzi aflăm că sunt funcțiuni comerciale, care deja există în zonă, pe rază de 50 de metri. Eu sunt gard în gard, pentru niciuna dintre funcțiunile de alimentație publică nu mi s-a cerut acordul”, a arătat unul dintre vecinii prezenți la dezbatere, Mihai Mărchițan.
„Nu ne-a consultat nimeni, nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere”
O altă problemă majoră reclamată este utilizarea terenurilor private pentru drumuri, fără acordul coproprietarilor.
„Pe una dintre planșe sunt configurate niște drumuri dintre care unul trece pe terenul coproprietatea mea. Nu ne-a cerut nimeni niciun acord pentru deschiderea spre circulație publică și mai sunt doi vecini aici care sunt coproprietari și nici lor nu li s-a cerut niciun acord. Beneficiarii nu au niciun fel de drept pe aceste parcele și niciun acord de la vreunul dintre coproprietari. Suntem peste 20 de proprietari care avem front comun cu această porțiune de PUZ propusă, nu ne-a consultat nimeni, nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere”, a mai arătat vecinul.
Acesta a mai semnalat și tăierea unor arbori care ar fi fost protejați de lege de pe parcela studiată. Acesta a subliniat că va continua să se opună proiectului și nu își va da acordul pentru această dezvoltare, în calitate de vecin.
Proiectul revine în comisia de urbanism
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a solicitat proiectantului revenirea în comisie a proiectului, după clarificarea aspectelor semnalate de vecini și de membrii comisiei. Printre modificări se numără creșterea distanței față de limita de proprietate, redesenarea intersecției propuse dar și reevaluarea regimului de înălțime a două dintre clădirile propuse, cu regim propus inițial la șase niveluri suprapuse.
„Astăzi, acest proiect nu poate să primească un aviz favorabil. Cu toate elementele discutate astăzi, trebuie să veniți într-o ședință ulterioară cu aceste clarificări și lămuriri, să corespundă partea scrisă cu partea desenată și să le trimiteți celor interesați răspunsuri, ca să le poată studia. Veniți cu o nouă propunere legată de procentul de ocupare a terenului, cu ce funcțiuni doriți acolo, găsiți aceste elemente și reveniți cu o nouă propunere”, a concluzionat viceprimarul Dan Tarcea.
Astfel, proiectul rămâne în stand-by, urmând să fie revizuit conform observațiilor făcute de comisie și de vecini.
Un accident a avut loc, luni, la Cășeiu. A fost implicat un autoturism. Un bărbat de 35 de ani a fost dus la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Cășeiu. Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism.
FOTO. ACCIDENT la Cășeiu. Bărbat de 35 de ani, dus la SPITAL
Nu au existat persoane încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 35 de ani, conștient și cooperant, primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. La fața locului au fost trimise două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Bărbatul a fost transportat la spital.
EDUCATIE
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
Ministerul Educației a propus un Ordin pentru aprobarea unei noi listei de alimente și băuturi nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Este practic o cerință a Ministerului Sănătății care are în vedere scăderea incidenței în rândul copiilor a obezității, diabetului zaharat, afecțiunilor cardiovasculare sau boli neoplazice.
Astfel, alimentele nesănătoase ar putea fi interzise total în școli, la fel și băuturile, urmând să potă fi comercializată doar apă plată sau minerală.
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
“Având în vedere că nutriția este o știință în continuă dezvoltare, alimentația oferită în colectivități pentru creșterea și menținerea stării de sănătate în rândul copiilor și adolescenților impune ca ghidurile naționale și recomandările oficiale să fie actualizate periodic, având la bază rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice.
Din această perspectivă, în urma analizei cerințelor Ordinului MS. nr 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care staula baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți”, arată reprezentanții Ministerului Educației.
Astfel, pentru a scădea numărul de cazuri de boli netransmisibile, printre care obezitatea și diabetul zaharat, în școli vor fi interzise mâncărurile nesănătoase, cum ar fi chipsuri și “prăjeli”, dar și sucurile carbogazoase îndulcite.
Tabeluri de alegeri alimentare
Principalele modificări aduse prin noul proiect de ordin sunt Introducerea ”Tabelului de alegeri alimentare”, în care s-au exemplificat alimente și meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, în special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte și derivate, carne, fructe și legume, cereale și produse din cereale, oleaginoase și leguminoase.
De asemenea, este vorba de actualizarea, respectiv completarea ”Necesarului de energie, macro- și micronutrienți și apă. Va fi înlocuit și ”Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți” și a listelor cu echivalențe alimentare, cu: ”Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi”.
Ce vor mănca copiii?
Conform propunerilor făcute de Ministerul Educației, alimentele și băuturile oferite copiilor din colectivități sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative.
În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „ A se servi ocazional” și „A nu se servi”, astfel:
„A se servi cel mai des”:
- Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.
- Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă.
„ A se servi ocazional”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități mai mari de grăsimi, zahăr sausare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
- Nu este permisă servirea mai mult de trei porții de alimente pe săptămână calculate cumulat din toate listele, din această categorie.
„A nu se servi”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
Practic, la categoria “A se servi cel mai des” sunt fructe și legume proaspete; fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr; sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr; legume și fructe gătite; mâncare pentru copii 1-3 ani din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare și zahăr; legume conservate (conservă sau borcan) fără lichidul de conservare; sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- suc de fructe îndulcit;
- legume și fructe prăjite în baie de ulei/ pane;
- compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
- legume și fructe ambalate cu sos;
- piure de fructe cu adaos de zahăr;
- mâncare pentru copii 1-3 din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.
Fulgi de ovăz și hrișcă sau quinoa, da, pizza, popcorn gata ambalt sau rondele de orez aromate, nu
Tabelul conține și cereale, produse din cereale și amidonoase, iar aici cele mai servite măncăruri pot fi, printre altele, pe lângă pâine și chifle, și lipie, tortilla sau aluat de pizza, din cereale integrale.
Cartofii vor putea fi doar piure sau fierți, în niciun caz prăjiți în baie de ulei. De asemenea, se recomandă doar produse din făină integrală și cereale integrale.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- pâine îndulcită sau sau aromată; pizza congelată.
- cereale, orez sau paste aromatizate/ condimentate și preambalate (de exemplu cu: usturoi, ierburi, pui, legume), orez instant
- cartofi prăjiți în baie de ulei
- cartofi ambalați (de exemplu: chipsuri)
- prăjituri din comerț, plăcinte, produse de patiserie, cornuri, gogoși;
- biscuiți, prăjiturele graham, brioșe cu ciocolată sau bucăți de bomboane;
- batoane de granola sau de cereale glazurate.
- popcorn ambalat pentru cuptor cu microunde;
- rondele de orez aromate; rondele din orez alb.
- cereale cu ciocolată/miere;
- fulgi de ovăz îndulciți preambalați.
Mai jos vedeți tabelul de alegeri alimentare:
Foto: pixabay.com