Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. În loc să toaleteze un nuc din Cluj-Napoca după furtună, au vrut să îl taie de tot. Revolta vecinilor

Publicat


Mai mulți clujeni care locuiesc pe strada București în zona blocului ”Spray” au făcut o sesizare la 112 pentru după ce, în urma furtunii de marți seară, o creangă dintr-un nuc s-a rupt și stătea să cadă.

La fața locului s-au prezentat angajații unei firme de profil pentru toaletarea nucului, dar vecinii au constat, de fapt, că în acest caz s-a dat dispoziție de tăiere a nucului, nu de toaletare, deși copacul nu era uscat și avea și fructe.

Asta după ce, miercuri, susțin vecinii, în zonă și-a făcut apariția o comisie formată din 3 persoane care au făcut poze și au decis că arborele trebuie tăiat, nu toaletat.

Aflând ce urmează să se întâmple cu nucul din zonă, oamenii s-au revoltat și au chemat Poliția Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Din primele informații, se pare că angajații care au venit să taie nucul nu au putut prezenta nici un document pentru această operațiune.

Cum arată nucul acum

După intervenția vecinilor și a Poliției Locale, nucul a rămas în picioare, dar având în vedere cum arată, un trunchi golit aproape de crengi și frunze, nu va dura mult și se va usca, astfel că cei care i-au pus gând rău vor putea să îl taie…

Nucul este o specie de copac protejată de lege în România, astfel încât nu se poate tăia niciun un exemplar fără o autorizație. Amenda pentru tăiere ilegală este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

nuc 2

nuc 3

nuc 4



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Sistem de semaforizare bazat pe Inteligența Artificială, cu senzori și algoritmi la Cluj. Ajută la fluidizarea traficului rutier

Publicat

De

Cluj-Napoca va implementa un sistem de semaforizare inteligentă, bazat pe senzori și algoritmi avansați, care va permite monitorizarea în timp real a traficului și ajustarea semafoarelor pentru fluidizarea circulației. 

Cluj-Napoca se pregătește să intre într-o nouă eră a mobilității urbane sustenabile, prin implementarea proiectului european ZERO-MOVE – Zero Emission Mobility Initiatives, recent aprobat de Consiliul Local.

Cu un buget de aproape 300.000 de euro alocat exclusiv din fonduri nerambursabile europene, municipiul va instala sisteme inteligente de monitorizare și optimizare a traficului, menite să reducă semnificativ emisiile și timpul petrecut în trafic.

Tehnologie pentru un oraș inteligent

Proiectul, finanțat prin programul Horizon Europe, urmărește să transforme radical gestionarea mobilității urbane prin implementarea de senzori digitali în intersecțiile majore și la intrările în oraș. Aceste dispozitive vor colecta în timp real date despre volumul de trafic, viteza și tipul vehiculelor, furnizând informații esențiale pentru optimizarea semafoarelor și a fluxurilor rutiere, cu ajutorul tehnologiilor 5G și IoT.

De asemenea, va fi introdus sistemul „green wave”, care va permite semafoarelor să se sincronizeze astfel încât vehiculele să oprească cât mai rar, reducând astfel emisiile poluante și timpul de așteptare.

Colaborare între orașe europene

Proiectul este implementat în parteneriat cu orașele Pécs (Ungaria) și Velenje (Slovenia). Coordonat de Pécs, proiectul are o valoare totală de 1,5 milioane de euro și propune soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor din transportul urban.

La Cluj, inițiativa va fi susținută de Centrul de Inovare și Imaginație Civică, care va organiza ateliere, consultări publice și campanii de conștientizare privind mobilitatea verde. Vor fi promovate mersul pe jos, ciclismul și transportul public, inclusiv prin activități educaționale în școli.

Un model european replicabil

Rezultatele vor fi integrate într-un model de mobilitate urbană replicabil, menit să devină exemplu de bune practici pentru alte orașe europene. În plus, proiectul presupune și crearea unei Coaliții pentru Mobilitate Durabilă în fiecare oraș partener și dezvoltarea unui Policy Lab dedicat transportului urban durabil, inclusiv pentru transportul de marfă.

Proiectul ZERO-MOVE va avea o durată de 18 luni, timp în care Cluj-Napoca va pune bazele unui sistem de mobilitate urbană eficient, curat și adaptat nevoilor reale ale cetățenilor. Este un pas concret în direcția unui oraș mai inteligent, mai verde și mai aproape de obiectivele climatice europene.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Locuitorii din Dezmir amenință cu proteste: „Nu mai suportăm”. Și felecanii sunt nemulțumiți

Publicat

Dezmir

Locuitorii din Dezmir, județul Cluj, sunt revoltați de întreruperile zilnice în alimentarea cu apă potabilă. Probleme cu lipsa apei sunt și în Feleacu.

Oamenii spun că au toate plățile făcute la zi, dar, cu toate acestea, nu au apă între orele 9.00 și 20.00 și nu au primit niciun fel de explicații.

Locuitorii din Dezmir nu au apă

Situația din satul Dezmir durează deja de mai mult timp, iar nemulțumirea locuitorilor crește.

„Nu mai suportăm! De dimineața până seara nu avem pic de apă. Plătim facturile la timp, dar suntem tratați ca și cum am fi niște cetățeni de mâna a doua. Nu e normal să se ia apa zilnic, fără nicio explicație clară”, a declarat o localnică.

Compania de Apă Someș, care asigură serviciile de alimentare în zonă, nu a oferit până în prezent o explicație concretă pentru aceste întreruperi repetate, spun oamenii. De asemenea, nici pe site-ul oficial sau pe alte canale de comunicare ale companiei nu apar anunțuri privind sistarea apei potabile, spun aceștia.

Oamenii din Dezmir amenință cu proteste

Astfel, din cauza acestei situații, mai mulți locuitori iau în calcul organizarea unor proteste publice și cer intervenția autorităților locale și județene.

„Dacă nu se rezolvă urgent, ieșim în fața Primăriei Apahida. Avem copii, bătrâni, oameni bolnavi. Nu putem trăi fără apă!”, spun localnicii.

Oamenii au sunat la Primăria comunei Apahida, iar reprezentanții instituției au spus că sunt la curent cu această situație și că au solicitat un răspuns oficial de la Compania de Apă Someș.
„Înțelegem nemulțumirea oamenilor și vom face presiuni pentru o soluție cât mai rapidă”, a declarat un reprezentant al administrației locale.

Locuitorii din Dezmir cer o comunicare mai transparentă și măsuri imediate pentru restabilirea unui serviciu de bază, respectiv apa potabilă, furnizată constant și corect, așa cum prevede legea.

Situație revoltătoare în Feleacu

Și în Feleacu ni s-a semnalat o situație revoltătoare, care afectează în mod repetat mai multe familii din localitate: lipsa alimentării cu apă în timpul verii.

”Locuința mea, situată în comuna Feleacu, nu are apă curentă timp de zile întregi în fiecare sezon cald. Racordarea se face printr-un sistem de cădere, iar bazinul de apă este vizibil insuficient. Compania de Apă Someș oferă scuze constante (cum că „se udă grădinile”) fără a lua măsuri concrete.
Fiecare vară aduce aceleași probleme: lipsa apei timp de mai multe zile, explicații insuficiente din partea Companiei de Apă Someș SA și absența unor investiții în extinderea sau modernizarea sistemului de distribuție.
Locuințele noastre sunt alimentate prin cădere, ceea ce duce la întârzieri în alimentare și dependență de reumplerea bazinului comunal – vizibil subdimensionat”, precizează un locuitor al comunei.
Reprezentanții Companiei de Apă Someș nu au putut fi contactați. Revenim cu poziția companiei imediat ce o vom avea.

Citește mai departe

EVENIMENT

A apărut noul număr din newsletterul de umor „No bine, Cluj!”

Publicat

No bine Cluj Boc kickbox

No bine, Cluj! este un newsletter de umor produs de Cluj24 care apare în fiecare marţi. Te poţi abona gratuit AICI ca să primeşti știri comentate cu umor, recomandări culturale, sfaturi pentru părinți și agenda evenimentelor clujene.

Dintre subiectele de astăzi pe No bine, Cluj!

🟠 Emil Boc a alergat, a făcut flotări şi un scurt antrenament de arte marţiale la Sports Festival. Primarul i-a invitat pe toți clujenii să facă sport pentru a se menține sănătoși, că Spitalul regional mai durează.

🟠 Consilierii locali au aprobat construirea unui tronson care ar lega direct cartierul Mănăştur de centură şi apoi de autostradă, de parcă cineva ar vrea să plece vreodată din Mănăştur.

🟠 O clujeancă de 52 de ani a terminat şefă de promoţie la Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB, probabil după ce s-a motivat singură în fața oglinzii: „Pune mâna și învață, că mă spetesc muncind să te țin în facultate!”

🟠 Universitatea Craiova și Universitatea Cluj își află mâine numele echipelor care merg mai departe în cupele europene. Echipele astea stau în Europa cât stau românii în Thassos: cel mult o săptămână!

🟠 Mecanicii de la un atelier auto din Cluj au găsit un pachet cu droguri lipit sub maşina unui senator USR. Colegii lui din partid s-au panicat că li s-ar fi putut întâmpla şi lor acelaşi lucru, dar s-au uitat şi n-au găsit nimic sub trotinete.

Ştiri din Cluj şi alte oraşe cu metrou

🟠 Un urs a fost văzut aseară în orașul Mediaș. Locuitorii au fost avertizați prin Ro-alert să evite zona, la fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD, însă până la urmă nu s-au semnalat incidente, probabil ursul ieșise fiindcă îl trimisese nevastă-sa la Lidl după zmeură.

🟠 Cinci zile a rezistat în funcție noul șef al armatei iraniene, înainte ca Israelul să-l trimită și pe el la Allah. Probabil singura soluție pentru iranieni în momentul ăsta e să bage E-uri în generali ca să țină mai mult.

Recomandări culturale, ştiri pozitive şi agenda evenimentelor pe No bine, Cluj!

FILM ŞI TEATRU

🎞️ TIFF continuă până în 23 iunie – program

🎬 Festival Universitar de Teatru şi Film | FRAME – 19-29 iunie, Facultatea de Teatru şi Film, str. Mihail Kogălniceanu nr.4 – program şi rezervări

MUZICĂ

🎶 Concerte unplugged la Muzeul de Artă – 17-22 iunie, ora 20, acces gratuit – program.

🎤 Karaoke Party | Give me some Spaţiu – vineri, 20 iunie, ora 21, Spaţiu Music Pub, Piaţa Muzeului 3 (Bardot, la etaj) – detalii.

🎻 Concert simfonic | Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii Transilvania – duminică, 22 iunie, ora 20, la Auditorium Maximum (Kogălniceanu 5) – detalii

🪄 Cine-Concert | Amadeus Live – duminică, 22 iunie, ora 18, BT Arena – detalii

MIŞCARE

🚗 Raliu Retro | Carpathian Classic – 19-21 iunie, Parc Tehnic la Cluj Arena – detalii

🏎️ Raliul Clujului – 20-22 iunie, start la Cluj Arena (sâmbătă, ora 20) – program

PRIN CLUJ

🥖🥕 Târg „Produs de România” – 20-22 iunie, 12-22, Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – detalii

📷 Expoziţie foto „PLECAT” | Migranţi români | Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu – 13-22 iunie, orele 10-18, Muzeul de Artă

Abonează-te şi citeşte newsletterul complet No bine, Clujla acest link.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe vrea echitate salarială în sistemul public. Niciun bugetar să nu câștige mai mult decât președintele României

Publicat

alin tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cere echitate salarială în sistemul public și aplicarea unei reguli simple: niciun salariat din sectorul public nu va avea un venit mai mare decât președintele României.

”Aceasta include salarii de bază, sporuri, indemnizații, prime, bonusuri sau alte venituri de natură salarială – orice alt posibil venit, de orice natură. Se aplică în mod obligatoriu în toate instituțiile publice, autoritățile autonome, companiile de stat, regiile și consiliile de administrație.
La nivel județean, niciun angajat al entităților aflate în subordinea Consiliului Județean nu poate depăși, ca venit lunar total, salariul președintelui Consiliului Județean.
Aceasta include tot ce am precizat la punctul anterior.

Fără sporuri ascunse

La nivel local, niciun salariat al instituțiilor, serviciilor sau societăților subordonate Primăriei nu va putea avea un venit mai mare decât cel al primarului localității respective. Fără excepții. Fără portițe. Fără sporuri ascunse!
Această măsură este despre responsabilitate bugetară, respect față de contribuabil și repararea unei nedreptăți cronice în salarizarea sistemului public.
Nu este admisibil ca funcționari, directori sau membri în consilii de administrație să câștige dublu sau triplu față de liderii aleși ai statului, ai județului sau ai comunității!

Fără cumul salariu -pensie

Fără cumul salariu – pensie!
Nu mai mult de un CA!
Nu mai angajăm la stat pe cineva ieșit la pensie (care are un venit de la stat)!
Nu dați oamenii afară pe baza unor procente inventate!
Limitați fondul de salarii, iar fiecare conducător de instituție va decide cu câți funcționari se încadrează în acest buget!
Evaluarea fiecărui funcționar public să fie realizată o dată la 3 ani, de către o facultate cu profil de Drept sau Administrație Publică”, arată Tișe.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate