Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Gala de toamnă ,,Sigismund Toduță”, prima ediție la Cluj-Napoca. Tinerii alină sufletele prin muzica clasică

Publicat


Colegiul de Muzică ,,Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, în parteneriat cu asociația ,,Viva Talent”, a organizat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Gala de Toamnă ,,Sigismund Toduță”, eveniment aflat la prima ediție prin care s-a dorit marcarea începutului unei serii de spectacole de muzică, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea instituției școlare.

Colegiul ,,Sigismund Toduță”, o instituție de prestigiu din România

Colegiul ,,Sigismund Toduță” a fost înființat în anul 1949, iar până astăzi reprezintă un nume sonor din învățământul vocațional din România. Liceul dispune de următoarele specializări: muzică instrumentală, canto clasic și canto tradițional, la nivelul celor trei cicluri de învățământ, fiind cea mai mare instituție de acest tip din România.

Tinerele genii muzicale ale României

Spectacolul a oferit posibilitatea tinerelor talente muzicale să își expună munca și experiența acumulată până acum. Pe scenă au performat în următoarea ordine: Lorand Kerckes, clasa a X-a, la fagot, Vulca Ștefan, clasa a V-a la pian, Rozalia Tinc, clasa a X-a, canto, Jessica Bara, clasa a IV-a, la violoncel, Tudor Torge, clasa a XII-a, la chitară, Sava Gheju, clasa a VII-a, la pian, Filip Cușmir, clasa a XII-a, la vioară, Tristean Turdean, clasa a XI-a, canto, Patric Miclea și Natalia Gânj, clasa a VIII-a, percuție, iar în final, Formația de Alamă, dirijată de prof. Francisc Mureșan, a interpretat ,,Halleluja” și ,,Pirații din Caraibe”.

Muzicieni cu ambiții mari

Astfel, acești tineri dedicați își dedică timpul în slujba muzicii, conștientizând că acesta este drumul lor în viață.

Un exemplu în acest sens este Dan Boancă, elev în clasa a XI-a A și cântăreț la pian. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată tânărului de către mama sa, Elena Boancă, profesoară la Academia de Muzică din Cluj-Napoca.

,,Când eram mic mama voia să cânt la violoncel, însă eu îi răspundeam că vreau să cânt la pian”, a explicat Dan pentru Cluj24.

Pe viitor tânărul muzician dorește să se dezvolte pe cât mai multe planuri posibile.

O altă poveste asemănătoare cu cea a lui Dan este povestea lui Tudor Torge, chitarist și elev în clasa a XII-a A. Tudor mergea să o ia pe sora lui de la lecțiile de vioară. Profesoara surorii lui Tudor a încercat să îl convingă pe băiat să încerce acest instrument. Tudor însă nu era atras de acest instrument, așa că a ales chitara, alături de care participă astăzi la spectacole.

Tânărul dorește să devină solist, iar pentru aceasta este decis să participe la cât mai multe competiții pentru a acumula experiență. După terminarea liceului Tudor are în plan să urmeze cursurile unei facultăți din străinătate.

Implicarea Viva Talent – burse de performanță

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorilor de la asociația ,,Viva Talent”. Eva Andreea Bodea, președintele asociației ,,Viva Talent” a declarat că totul a început în anul 2020, când un grup de profesori de la liceul de muzică, s-a gândit să susțină financiar activitățile elevilor, ”activități care nu pot fi susținute doar din finanțare publică”.

Prin urmare, a avut loc o strângere de fonduri în colaborare cu clubul Rotary Cetățuie, iar anul acesta vor fi acordate burse de performanță.

Scopul asociației este acela de a promova cultura dar și de a susține financiar performanța.

Dacian Cesa-Goje, directorul Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduță”, s-a declarat mulțumit de eveniment.

,,A fost un eveniment deosebit, un eveniment pe care noi l-am dorit de mult timp, un eveniment dedicat sponsorilor, care ne sprijină în măsura posibilităților”, a spus acesta.

Directorul a scos în evidență problema expunerii muzicii clasice în defavoarea sportului, care este mult mai mediatizat, pledând pentru ca munca acestor tineri muzicieni să fie și ea pusă în valoare.

Alexandru-Ionuț Mocan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Publicat

De

Căutări bărbat dispărut Iara

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.

Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara

Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a Primăriei. La operațiune participă și polițiști, jandarmi, angajați ai ISU și ai Ocolului Silvic Turda.

Dacă îl vedeți pe Dani,  sau aveți informații despre el, sunați la 112. Are 1.86 metri, greutate aproximativă 96 de kilograme și ochi verzi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

De

Accident la Turda

Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața la ieșirea din Turda Săndulești, în județul Cluj.

Un tânăr a fost recuperat de pe camp de pompieri și transportat la spital.

Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier petrecut la ieșire din Turda, spre comuna Săndulești.

Apelul de urgență a venit la ora 07.00. Pompierii au găsit la fața locului un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.

Un tânăr a suferit multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de către echipajul SAJ și transportat de urgență la spital în stare de conștiență. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Publicat

De

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:

  • 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
  • 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
  • 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
  • 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
  • 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.

Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Citește mai departe

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate