Connect with us

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Găină umplută pentru nuntă, cu strigăturile aferente, cici fierți și pizza românească, la un festival al USAMV Cluj

Publicat


Zeci de studenți de anul IV din 12 județe de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, produsele pregătite după rețete vechi de sute de ani, în cadrul Festivalul Produsului Tradițional.

Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, a declarat că, evenimentul, aflat la a 18-a ediție, își propune descoperirea, din cămara bunicilor, a rețetelor autentice, cu o vechime de minimum 30 de ani, care ar putea fi atestate la nivel național sau european ca produse tradiționale sau cu protecție de origine geografică.

”Nu prezentăm neapărat rețete ci povești, iar studenții noștri devin ambasadori ai bunicii la nivel național sau mondial. Este o formă prin care încercăm să recuperăm și să permitem României să aibă un tezaur care să se păstreze și să nu fie pierdut pentru anii care vin.

Noi, în România, avem o gastronomie extraordinar de bogată, dar dacă nu este recunoscută la nivel national și European, nu poți construi elemente de turism, de magnet turistic pentru România”, a spus Fițiu.

Acesta a explicat că România are un număr redus de turiști străini, iar aceștia nu vin în țara noastră dacă nu li se oferă din punct de vedere gastronomic produse autentice.

Cici fierți în zeamă de fasole

Printre cele 40 de produse prezentate de studenți îmbrăcați în costume populare se numără și ”cici fierți în zeamă de fasole”, gătit de studentul Remus Horja după o rețetă din Șimleul Silvaniei, veche de 300 de ani.

”Este o mâncare de post, făcută din făină, apă sare, din care se prepară un aluat, răsucit în mână, și ies ca niște paste, numite cici. Acestea se amestecă cu cartofi răntăliți, cu ceapă călită, sare, piper și boia, și puțin ulei.

Cici se fierb într-o zeamă de fasole uscată, care le dă un gust deosebit. Este o mâncare simplă, din ingrediente simple, dar care este foarte gustoasă și sățioasă.

Pe vremuri, oamenii erau săraci, iar femeile trebuiau să inventeze mâncarea din produsele pe care le avea în casă, ce avea în cămară”, a spus Horja.

Pizza românească reinterpretată

O altă studentă a prezentat ”langalău”, o pizza românească reinterpretată, din aluat de pâine, cu cartofi zdrobiți, iar ca toping include ceapă roșie, ardei gras, cârnați de casă și slănină.

”Rețeta este din județul Satu Mare și are o vechime de peste 60 de ani. Acest produs se gătea pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a sau la sărbători religioase, ca un aperitiv”, a precizat Danaris Miel.

Găină umplută pentru nuntă

Valentina Rednic, din comuna Bârsana, județul Maramureș, a gătit o găină umplută pentru nuntă, ornată cu frunze verzi, care are în spate o tradiție de 150 de ani.

”Găina este umplută cu ceapă călită, măruntaie, cu pâine de casă, și este adusă în fața nașilor de către fetele tinere și este însoțită de strigături, cum este, de exemplu, <<Săracă găina me, rău îmi pare după ie. C-o fost tare- ascultătoare și s-o ouat în picioare>>”, a precizat studenta.

Produsele au fost degustate de membrii juriului, care au dat note studenților.

Lista studenților și a produselor prezentate

  1. Crăciun Anca Laura Maria – Pălăneț din Sânpetru de Câmpie, jud. Mureș
  2. Kinal Orsolya-Gabriella – Celtă șvăbească, sat Moftinu Mare, jud. Satu Mare
  3. Rontea Diana-Maria – Urdoici dulci, comuna Rodna, jud. Bistrița-Năsăud
  4. Druță Cristina – “Mosocoarne” din comuna Motiș, jud. Sălaj
  5. Ștefanca Loredana-Mariana Oana – Vărzar de Maramureș, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  6. Marinca Vlăduț-Petru – Miel umplut, sat Breb, jud. Maramureș
  7. Bunea Ioana Maria – Pupuri cu varză, Blaj, jud. Alba
  8. Cosma Patrick-Valentin – Mălai dulce cu prune uscate, comuna Budești, jud. Maramureș
  9. Elekes Deborah Gertrude-Alice – Strudli cu silvoiță din satul Sanislău, jud. Satu Mare
  10. Hada Andrei – Virșli de oaie, comuna Ighiu, jud. Alba
  11. Horja Remus-Adrian – Cici fierți în zeama de fasole, Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj
  12. Kallai Lorand – Bulz, sat Arpașul de Sus, jud. Sibiu
  13. Kovács Márk-Ferencz – Cozonac dulce, sat Izvorul Crișului, jud. Cluj
  14. Lukacs Henrietta – Aranygaluska (Găluște aurii), comuna Craidorolț, jud. Satu Mare
  15. Miel Danaris Georgiana – Langalău, sat Lucăceni, jud. Satu Mare
  16. Prașca Ionuț-Andrei – Pături cu brânză, sat Colibița, jud. Bistrița-Năsăud
  17. Rednic Ioana-Valentina – Găină umplută de nuntă, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  18. Rusu Bianca-Raluca – Turtă dulce, comuna Vișinelu, jud. Mureș
  19. Sebaș Valentin – Plăcinte în cuptor cu lemne, sat Țelna, jud. Alba
  20. Szanto Rares Vasile – Zamă de verze, sat Rona, jud. Sălaj
  21. Vancea Ovidiu – Gomboți cu prune, Ocna Mureș, jud. Alba
  22. Vlaicu Gabriela-Maria – Bulgărași de zăpadă, comuna Sânmihaiul-Almașului, jud. Sălaj
  23. Cifu Andreea – Alivencă de Bilbor, comuna Bilbor, jud. Harghita
  24. Brîndușan Florin-Junior – Burger tradițional, jud. Satu Mare
  25. Cheregi Izabela – Palențe împletite cu brânză, Cehei, jud. Salaj
  26. Turc Renata-Natalia – Zacuscă de Tihău, jud. Sălaj
  27. Varga Paula – Brânză telemea – Bârsana, jud. Maramureș
  28. Bunea Diana Nicoleta – Sfinți (Mucenici moldovenești) – Piatra Neamț, jud. Neamț
  29. Oprea Mihaela Rodica – Chișcă de porc cu păsat – sat Chechiș, jud. Sălaj
  30. Gabor Adela – Pancove ardelenești, Nadășu, jud. Cluj
  31. Pop Simona Raluca – Gomboți cu poame, Tiha Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud
  32. Strajescu Mihai-Bogdan – Carne de porc în cir, Turda, jud. Cluj
  33. Dan Andreea Alexandra – Plăcinte cu lobodă și brânză de oaie – Iara, jud. Cluj
  34. Bucureștean Adrian – Balmoș moțesc din Marna Nouǎ, comuna Sanislǎu, jud Satu Mare
  35. Tamaș Ioan Eugen – Mălai dulce de Dej, jud. Cluj
  36. Lucaciu (Pop) Cosmina Maria – Cocă cu prune, varză și brânză, Urmeniș, jud. Bistrița-Năsăud
  37. Carpineanu Călin – Cozonac bucovinean de Suceava, jud. Suceava
  38. Scurtea Andrei – Magiun de prune Topoloveni, jud. Argeș
  39. Șerban Dorothea – Balmoș, Mediaș, jud. Sibiu
  40. Nemeș Septimiu Sever – Drob de miel în prapure cu leurdă și urzici, Cojocna, jud. Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BMW de lux, dat la schimb pe… un tractor Renault

Publicat

Dacă mai aveați nevoie de vreo dovadă că la Cluj, hărnicia nu e doar vorbă, tocmai ați primit-o. Un clujean a postat în secțiunea de vânzări de pe Facebook că își oferă BMW-ul de lux la schimb pe un tractor Renault.

Un clujean din zona Ceanu Mare își oferă BMW-ul de lux la schimb pentru un tractor Renault de 80 de cai putere. Sau, dacă nu se găsește niciun gospodar dispus la troc, îl vinde direct, cu 11.750 de euro.

„Schimb cu tractor Renault de 80 cai putere sau îl vând la 11.750 euro”, sună anunțul.

Într-o lume în care toți vor cai putere ca să impresioneze la semafor, clujeanul nostru îi vrea pentru arat și urcat dealul. El dovedește că BMW-ul poate fi și o monedă de schimb pentru un viitor agricol.

Vremuri grele, soluții creative

Pe fondul scumpirilor și a crizei economice iminente, poate că omul știe ceva ce noi nu știm. Până una-alta, schimbul rămâne valabil: BMW pe tractor.

Și poate, cine știe, avem nevoie de mai mulți șoferi care să dea „liniuțele” pe brazde. Mai puțin fum pe străzi, mai multă muncă în câmp. Mai puțin claxonat, mai mult zgomot de motor la semănat.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Ce se întâmplă cu centura metropolitană, metroul și trenul metropolitan. Viceprimarul Dan Tarcea explică tot

Publicat

Tarcea

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a fost prezent la podcastul ”Test de sinceritate” de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean, unde  oferit detalii despre lucrările majore de investiții derulate în municipiu: centura metropolitană, metrou, trenul metropolitan, HUB-ul educațional din Borhanci.

”Tronsoul I al centurii metropolitane este o lucrare extrem de importantă pentru tot ecosistemul care îl avem în Florești și în Cluj-Napoca. Pentru că acest tronson Cluj-Napoca-Florești este cel mai aglomerat tronson din întreaga Românie.

Peste 70.000 de mașini circulă zilnic pe această bucată de drum.

De asemenea, este de o importanță extraordinară pentru că va face legătura Spitalului Regional de Urgență cu municipiul Cluj-Napoca. Pentru că nu vei putea să ajungi la Spitalul Regional mergând pe actualul drum, adică discutăm de un Spital Regional de Urgență unde se tratează urgențele și dacă discutăm de urgență asta înseamnă că ambulanța trebuie să ajungă într-un timp record acolo.

Ori prin lăgirea acestui drum se realizează două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens, pentru mașinile de urgență. Fie că discutăm de salvare, de pompieri, de poliție și foarte important, o bandă pentru transportul public. Deci, practic, vom reuși să facem acea bandă dedicată transportului public din Florești în municipiul Cluj-Napoca, prin care cei care folosesc alternative de transport pentru ca oamenii să poată să ajungă mai repede”.

Întârzieri la tronsonul I

”Noi avem o problemă cu ritmul lucrărilor, nu cu faptul că nu se lucrează acolo. Acolo este problema noastră. Sper că totuși, până la sfârșitul anului, cel care a câștigat licitația să poată să recupereze aceste întârzieri.

Știm că are capacitatea să recupereze aceste întârzieri, pentru că este o firmă serioasă și a făcut multe lucrări la nivelul României. Și dacă se mobilizează, are această capacitate să termine în termenul contractual, care este începutul anului 2026.

Noi le-am solicitat să ne dea un grafic de recuperare a acestor întârzieri, pentru că sunt câteva întârzieri acolo, sunt evidente. Așteptăm să ne dea acest grafic de recuperare, pentru că acolo se stabilesc clar etape, toate elementele care trebuie să fie”.

Tronson de un miliard de euro

”Am reușit să dăm ordinul de începere a lucrărilor și pentru tronsonul 2 a centurii metropolitane. Data este de 23 iunie, deci practic săptămâna viitoare de luni încep să curgă termenele pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Este acel tronson care depășește un miliard de euro. Se începe cu procedurile de autorizare pentru că trebuie să fie făcut proiectul pentru această bucată de centură.

Confort contractului, la începutul anului viitor ar trebui să fie gata acest proiect. Dar eu cred cu tărie că la începutul anului 2026 vor putea începe lucrările în teren și la tronsonul 2 al centurii metropolitan”.

”Pe lângă aceste lucrări noi am reușit să aprobăm studiile de fezabilitate la trei din cele opt drumuri de legătură. Lucrări pe care le vom face cu RADP-ul.

Suntem în proceduri de achiziții că trebuie să facem câteva achiziții pentru anumite elemente. Trebuie demarate și procedurile de expropriere pentru că trebuie să facem expropriere astfel încât în anul 2026 să începem și la aceste trei drumuri de legătură”.

Licitație pentru garniturile trenului metropolitan

”Am lansat prima licitație a trenului metropolitan. Termenul de depunere a ofertelor este 1 septembrie. Deci, practic, pentru prima etapă a trenului metropolitan, ceea ce înseamnă stații, ceea ce înseamnă linii suplimentare, ceea ce înseamnă infrastructură feroviară, avem o singură licitație și 1 septembrie este termen de depunere.

Sunt câțiva interesați deja pentru această licitație, am primit deja semnale de la constructori și întrebări. Deci asta înseamnă că există interes pentru acest proiect.

Iar în luna iulie vom lansa cea de-a doua licitație pentru cele șapte trenuri efective care vor opera și vor merge pe această cale ferată. Adică garniturile în sine. De aceea am împărțit această licitație în două.

Suntem cei mai avansați din România pe proiectul trenului metropolitan. Nu există nici o altă autoritate publică care să fi demarat vreun proiect pe trenul metropolitan. Suntem primii din România.

A fost și complicat pentru că a trebuit să fim deschizători de drumuri. A trebuit să facem anumite proceduri, pentru că nu existau proceduri din partea statului român, nemaifăcându-se astfel de obiective.

Peste 200 de milioane de euro este valoarea pentru licitația de trenuri”.

Cârtițele, montate ca piesele de Lego

”Proiectul de metrou este cel mai mare proiect pentru noi, pentru Cluj,  cel mai complex. Dacă ar fi să lea într-o ordine, ar fi centura metropolitană, trenul metropolitan și după aceea metroul.

Este, de departe, cel mai greu și cel mai complicat proiect la care eu am asistat.

Mai avem foarte puțin până când vom putea avea calendarul, să spun așa, clar pentru toate stațiile, astfel încât să putem să-l afișăm pe perete.

Avem o imagine a acestui calendar și nu vreau să avansez încă niște date până nu avem și confirmarea din partea antreprenorului general.

Urmează în foarte scurt timp ca să putem lansa și calendarul pentru lansarea cârtițelor și pentru tunel, pentru că este foarte important. Puțul unde vor fi coborâte cârtițele poate să aibă 20 de metri adâncime, în momentul în care au intrat cârtițele, acolo discutăm de un avans de 8-10 metri pe zi.

Cârtițele se montează în interiorul acelui puț, se ia bucată cu bucată și se asamblează ca un Lego în interiorul acelui puț.

Acolo se va lucra 24 de ore din 24, fără întrerupere. Pericolul, dacă nu facem ceea ce trebuie, este să rămână cârtița blocată”.

Citește mai departe

EDUCATIE

Nicio medie de 10 la BAC, în județul Cluj, înainte de contestații

Publicat

De

Rezultate BAC Cluj

Au fost publicate rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2025.

În județul Cluj, niciun candidat nu a obținut media 10, înainte de contestații. Totuși județul este primul pe țară, în ceea ce privește promovabilitatea.

BAC 2025: Care este cea mai mare medie în județul Cluj

Cea mai mare medie obținută la examenul de Bacalaureat în județul Cluj este 9,98 — foarte aproape de 10 curat. Rezultatul aparține unui candidat de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, promoția curentă, specializarea Matematică-Informatică.

De asemenea, alți 5 candidați au obținut media generală 9,95.

Premieră la BAC 2025: Vizualizarea lucrărilor înainte de contestații

După afișarea rezultatelor inițiale, elevii au posibilitatea, în premieră, să vizualizeze lucrările corectate, astăzi, în intervalul orar 14:00 – 18:00. Ulterior, pot depune contestații.

Contestațiile se mai pot depune și luni, 23 iunie, respectiv marți, 24 iunie.

Care este procentul de promovare a candidaților din promoția curentă

În județul Cluj, rata de promovare la BAC pentru candidații din promoția curentă este de 89,5%. Rezultatele sunt surprinzătoare și la nivel național. În acest an, s-a înregistrat cel mai mic număr de candidați cu media 10 din 2015 încoace, doar 24 de elevi, niciunul din Cluj, județ aflat constant în top în ultimii ani.

Totuși, județul Cluj rămâne pe primul loc, având în vedere că rata de promovare este mai mare decât cea la nivel național, care este de 74,3%.

UPDATE

Rata de promovare mai mică decât anul trecut, la nivel național

La nivel național, rata cumulată de promovare, respectiv pentru toate promoțiile, este în scădere față de anul trecut, când a fost de 76,4%, potrivit reprezentanților Ministeru;ui Educației.

Potrivit datelor înregistrate în aplicația de examen, au promovat, în total, 77.805 candidați dintre cei 104.675 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 73.859 sunt din promoția curentă, iar 3.946 din promoțiile anterioare.

Pentru promoția curentă, rata de succes este de 79,9% (față de 81,5% anul trecut), în timp ce pentru promoțiile din anii anteriori, procentul este de 32,1% (față de 31,9% anul trecut).

Anul acesta, doar 24 de candidați au încheiat probele scrise cu media generală 10 (unul dintre ei a susținut examenele în sesiunea specială). Cei mai mulți elevi, 13.598 din toate promoțiile, au obținut medii situate pe segmentul 9 – 9,49.

De asemenea, 3.281 de candidați nu s-au prezentat la examen, iar 64 de candidați au fost eliminați din examen.

Notele de 10 obținute pe probe/discipline la nivel național sunt următoarele:

  • Limba și literatura română: 220 note de 10;

  • Limba și literatura maternă: 24 note de 10;

  • Proba obligatorie a profilului: 3.700 note de 10 (Matematică – 2.551, Istorie – 1.149);

  • Proba la alegere a profilului și a specializării: 3.221 note de 10, cele mai multe fiind la disciplina Logică și argumentare (914), au mai transmis reprezentanții ministerului.

Condiții pentru promovarea examenului de Bacalaureat

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2025, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 30 iunie.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

  • Să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

  • Să susțină toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea;

  • Să obțină cel puțin media 6 la probele scrise (media notelor).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru concesiunea Aquapark-ului Grigorescu. Investiție estimată la 3,9 miliarde de lei

Publicat

Municipalitatea a lansat procedura de concesiune pentru realizarea și operarea Complexului de Agrement Aquapark Ștrand Grigorescu, o investiție majoră derulată exclusiv cu fonduri private.

Contractul vizează concesiunea pe o perioadă de 49 de ani (588 luni) și are o valoare estimată de aproape 4 miliarde de lei (3.989.997.910,64 lei). Proiectul va fi finanțat integral de concesionar, în baza unui parteneriat public-privat ce lasă terenul în proprietatea orașului, dar transferă responsabilitatea implementării și operării către sectorul privat.

Ce presupune contractul

Licitația are ca obiect proiectarea, execuția, operarea, întreținerea și mentenanța unui aquapark modern, amplasat pe un teren de 50.560 mp, situat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 140A, în cartierul Grigorescu. Terenul aparține U.A.T. Municipiul Cluj-Napoca, iar obiectivul va fi realizat în conformitate cu Studiul de Fezabilitate aprobat prin HCL nr. 67/2025 și documentația PUZ aprobată prin HCL nr. 11/2025.

Proiectul prevede dezvoltarea unui complex cu zonă interioară funcțională tot timpul anului, incluzând vestiare, zone de alimentație publică, spații Wellness & Spa, sală de fitness, aerobic și cycling, precum și bazine acoperite. În sezonul cald, se va deschide și o zonă exterioară de agrement, cu piscine pentru copii și adulți, plajă, zone comerciale și alimentație publică, dar și o parcare subterană cu 249 de locuri.

Criterii de selecție

Data limită pentru depunerea ofertelor este 8 septembrie 2025, iar operatorii economici pot solicita clarificări cu cel mult 20 de zile anterior acestei date. Autoritatea contractantă va răspunde clarificărilor cu cel puțin 11 zile înainte de termenul limită.

Oferta câștigătoare va fi selectată pe baza celui mai bun raport calitate – preț, cu o structură de punctaj detaliată:

  • Redevență fixă anuală (50%) – minimum 4% din valoarea de piață a terenului;
  • Redevență variabilă și plan de afaceri (30%) – minimum 3% din cifra de afaceri și reduceri tarifare de minimum 20% pentru elevi, pensionari și persoane cu dizabilități;
  • Metodologie de operare cu amprentă de carbon zero (20%) – accent pe sustenabilitate, inovație și digitalizare, cu obligația prezentării unui raport realizat de un expert ESG.

Pentru a fi eligibili, participanții trebuie să demonstreze experiență relevantă în realizarea de proiecte similare în ultimii 10 ani, în valoare cumulată de cel puțin 81,5 milioane lei fără TVA, din surse proprii.

Potrivit studiului de fundamentare, aquapark-ul va aduce venituri totale de peste 210 milioane de lei (fără TVA) la bugetul local, pe întreaga durată a concesiunii. Estimările indică o cifră de afaceri totală de 735 milioane lei, generată pe parcursul celor 49 de ani.

Complexul va avea o capacitate de deservire de aproximativ 3.000 de persoane pe zi în sezonul estival: 800 în zona interioară și 2.200 în cea exterioară. Proiectul este gândit să ofere clujenilor și turiștilor o experiență completă de relaxare și divertisment, cu infrastructură modernă și accesibilitate pentru toate categoriile de public.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate