Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. De la PITĂ la PALINCĂ. SlanăFest, locul unde rețetele TRADIȚIONALE și porcul cu cel mai mic COLESTEROL se întâlnesc

Publicat


A zecea ediție SlanăFest are loc pe terasa Bulgakov Café din Cluj-Napoca în acest sfârșit de săptămână. Mai mulți producători de mezeluri, brânzeturi și alte alimente tradiționale au participat la eveniment.

„Începând de vineri la prânz și până duminică seara așteptăm tot publicul doritor la un târg al produselor locale tradiționale ca să-și facă provizii îndestulătoare din variate feluri de slănină, șunci, brânzeturi savuroase și numeroase alte delicatețuri”, anunță organizatorii.

Potrivit lui Kovacs Ferenc de la Bulgakov Café, la ediția aceasta au participat în jur de 10-15 producători.

„La concurs vin alți oameni, noi încurajăm să vină civili, nu persoane din cadrul unor firme, nu vrem să fie un concurs între marii producători”, spune el.

Ediția a X-a propune un concurs pentru o gamă mai largă de mezeluri, nu doar slănină, unde transparența este garantată.

„Sunt jurat de 10 ani, mulți dintre participanți mi-au devenit prieteni și nu ar fi ok să știu ale cui sunt produsele, mai exact. Prin urmare, sunt anonime, nu ni se precizează din partea cărui producător vin”, explică bărbatul.

Regele Ciolanelor este prezent și anul acesta la SlanăFest.

„Cu toții îl apreciem pentru constanța sa în ceea ce privește calitatea produselor. E un om serios și muncitor”, completează el.

Pâine pe vatră și cozonaci

Vizitatorii pot cumpăra pâine de casă integrală, cozonaci și alte bunătăți de patiserie.

Prețul per kilogram la pâine este de 10 lei, iar un cozonac costă 50 de lei.

„Avem cozonaci cu nucă, pâine albă de casă, făcută pe vatră, în cuptor cu lemne și pâine integrală. 70% e integrală și 30% e faină albă”, spune vânzătorul.

Calitatea pâinii este un record despre care un prieten de-al său, Dan Limbășan, va povesti mai multe.

Mezeluri tradiționale de la Mangalița

Echipa Mangalița de la Racovița s-a prezentat cu produse făcute după rețetele tradiționale ale bunicilor. Cele afumate sunt făcute în afumătoare cu lemn de fag, fum rece și fum cald.

„Toate produsele sunt din Mangalița. Mulți ne-au spus să ne extindem, la Cluj ne-au cerut și magazin, dar în momentul în care o faci industrial, se pierde calitatea.

Noi lucrăm natural, nu punem aditivi și dorim să rămânem așa. Avem cârnați, dintre care cei ușor picanți, cu chilli, merg foarte bine pe grătar.

Slănina afumată e cu sare și boia dulce, mai avem și ciolan, piept – celebrul kaiser, cum e cunoscut în comerț – dar și untură, pate de ficat, șoric de porc și alte semenea”, spune un reprezentant.

90 de zile de făcut cârnați și 6 săptămâni de slănină

Cârnații premium nu au lipsit, prețul per kilogram fiind de 100 de lei.

Aceștia au fost ținuți 90 de zile într-o cămară rece, la uscat.

„Se taie subțire și se mănâncă așa. Poate fi folosit și la sandwich-uri”, completează el.

Slănina neafumată a fost ținută 6 săptămâni într-o saramură cu varză, boabe de muștar, de piper, sare, cimbru, mărăr rozmarin și alte condimente.

No photo description available.

Porcul cu cel mai mic colesterol

Potrivit spuselor sale, la Mangalița este un tip de porc cu cel mai mic colesterol, atestat internațional, care e renumit pentru carnea roșiatică.

„Ei cresc în formă liberă, în coteț doar dorm, deci se mișcă foarte mult. Slănina e groasă. Următorul e porcul vietnamez, din punct de vedere al colesterolului”, spune bărbatul.

Predominanți în crescătorie sunt porcii Mangalița, care au păr lung și creț.

Dan, crescătorul de la Mangalița: „Respectăm rețetele bunicilor, din secolul trecut”

Dan Limbășan împărtășit cu Cluj24 mai multe despre activitatea pe care o desfășoară în calitate de crescător la Mangalița de la Racovița. Fiind foarte pasionat, pe lângă Drept, a absolvit Facultatea de Agronomie de la București, având și un Master în alimentație publică și agro-turism.

„Sunt crescător de 10 ani, de 9 ani procesez și fac asta cu pasiune. Niciodată nu mă abat de la rețetele pe care le-am moștenit de la bunicii mei din secolul trecut, nici de la calitate sau de la procesul tehnologic, care e unul mai greoi față de produsele făcute industrial.

Nu voi renunța la celebra afumătoare cu fum cald și fum rece”, povestește acesta.

Produse livrate la domiciliu. Calitate recunoscută la nivel european

Face parte din Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România, iar de la data de 1 decembrie 2020, a deschis un magazin nou al Mangaliței de la Racovița, unde urmează să introducă opțiunea de comenzi online.

Acolo vinde lapte de măgăriță, brânzeturi, preparate din pește, vinuri, sucuri procesate natural, conserve, gemuri și multe altele.

Dintre produsele sale, 6 sunt atestate ca produse tradiționale și 12 sunt atestate pe scheme de calitate, aspecte recunoscute la nivel european.

Limbășan nu a ezitat să-și laude colegii, povestind despre cum pâinea colegului său Maftei a ajuns la cel mai mare târg de alimentație din lume, ținut în fiecare ianuarie la Berlin și vizitat de aproximativ 500 de mii de oameni din toată lumea.

„Pâinea lui rezistat senzațional timp de 10 zile”, precizează crescătorul.

Îi place să participe la evenimente cu astfel de tematici, mai ales alături de un prieten de-al său care l-a însoțit și la SlanăFest, deși are o altă profesie.

Participanți cu diplomă

Gâscă Aurora, participantă veche în cadrul SlanăFest, a revenit și anul acesta cu produse de carmangerie. Diplomele sale din anii anteriori au fost expuse în dreptul standului.

Aceasta a obținut locul I la concursul de Produse Tradiționale de Carmangerie organizat de festival în mai mulți ani la rând.

Brânzeturi de la clujeni

De la SlanăFest nu au lipsit nici brânzeturile producătorilor clujeni Caseus.

„Am aici brânzeturi maturate de două feluri, Trapist și Gouda. Doar din lapte de vacă produc și le maturez 3-4 luni sau și mai mult”, spune reprezentantul.

Trapistul este 86 de lei pe kilogram, iar Gouda 90. Nu este prima dată când Caseus când participă la SlanăFest.

„Primul târg la care am participat a fost acum 3 ani”, adaugă el.

Atelierul se află în satul Gheorghieni din județul Cluj.

Săpunuri naturale, lumânări și spume de corp

La târg a participat și o reprezentantă a Mindig Kecsketejes szappan, brand de cosmetică și îngrijire personală din Miercurea Ciuc, unde principalele produse au fost săpunuri, lumânări, sare de baie, spume de corp hidratante și alte asemenea.

„Eu am altă meserie dar mă ocup și de realizarea acestor produse, fiind pasionată. Uneori fac săpunuri, alteori diverse creme hidratante, în funcție de ce mă inspiră în momentele respective”, spune aceasta pentru Cluj24.

Printre produsele puse spre vânzare, se numără și un săpun natural potrivit pentru cei cu piele sensibilă, care conține lapte de capră de țară și ulei de măsline. Un alt săpun benefic tenului este cel  cu eucalipt, care ameliorează acneea.

Alte arome folosite sunt lavanda, cafea, scorțișoară, gălbenele, nelipsind nici cele fructate.

Dulciuri și băuturi alcoolice

Pe lângă mezeluri, cosmetice naturale și brânzeturi, s-au alăturat producători de dulciuri și de băuturi alcoolice, astfel că vizitatorii pot achiziționa ciocolată de casă artizanală, miere, turtă dulce, dulceață și siropuri, precum și vinuri, vișinată, afinată sau pălincă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea: Până în 2031 modernizăm Termoficarea. Va fi un transfer natural la sistemul centralizat, cu Gigacalorie mai ieftină

Publicat

De

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, marți, că Primăria Cluj-Napoca și-a propus ca, până în 2031, să modernizeze compania Termoficare Napoca SA astfel încât să fie mai simplu și mai nepoluant pentru clujeni să fie racordați la sistemul centralizat de termoficare, care va oferi un preț mai scăzut al Gigacaloriei.

”Până în 2031 ne-am propus să modernizăm tot ce înseamnă componentă de Termoficare, astfel încât să fie mai ieftin și mai nepoluant să fii racordat la sistemul centralizat, mai ales că există posibilitatea contorizării individuale, adică fiecare plătește cât consumă.

Nu este nicio obligativitate ca cineva să revină la sistemul centralizat și cred că va fi un transfer natural, în momentul în care cetățenii vor vedea avantajele pe care le oferă acest sistem, inclusiv un preț mai mic la Gigacalorie.

Acolo se va vedea că este mult mai eficient, poți plăti cât ai consumat și plătești mai puțin”, a spus Tarcea.

Proiect de 50 de milioane de euro

Compania Termoficare Napoca SA, care este subordonată Primăriei clujene, derulează un proiect bazat pe pompe de căldură, care reprezintă o soluție la componenta verde, nepoluantă.

”Am semnat la București un contract de 50 de milioane de euro pentru Termoficare. Pompele de căldură sunt complementare panourilor fotovoltaice, pentru că cel mai eficient este să produci energie electrică din panouri fotovoltaice și s-o treci în consum, nu în rețea.

În momentul în care ai pus în rețea, ai pierdut o parte din componente și cu cât trece prin mai multe mâini cu atât este mai avantajoasă.

Produci energie electrică din panouri fotovoltaice, folosești pompa de căldură să transformi în Gigacalorie și vinzi Gigacaloria, atunci ai cea mai mare eficiență când folosești energie solară, și asta facem la Cluj-Napoca, iar rezultatele se vor vedea în viitor”, a precizat Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc și viceprimarii Dan Tarcea și Olah Emese au prezentat, marți, cele 115 panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul Parkingului Hasdeu, pe o clădire publică a municipalității.

Investiția a fost de un milion de lei și a fost asigurată din fonduri norvegiene și locale.

Citește mai departe

EDUCATIE

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Publicat

De

Examen titularizare

84,62% este rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare.

242 de candidați clujeni care s-au prezentat la proba scrisă nu au obținut note de 5 sau peste 5. Rezultatele au fost publicate marți, 23 iulie, iar candidații pot depune contesații.

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat pe site-ul titularizare.edu.ro rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj care au susținut proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, sesiunea 2024, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor.

Procentul de 50,32% al notelor peste obținute de către candidații care au susținut proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar situează județul Cluj pe primul loc în clasamentul național.

5 cadre didactice au obținut nota maximă

În județul Cluj 5 candidați au obținut nota 10, un procent de 0,32%.

Potrivit reprezentnților Inspectoratului Școlar Cluj, 535 de candidați (34,30%) au obținut note cuprinse între 5-6,99, iar 780 de candidați (50%) au obținut note între 7 și 9,99.

La proba scrisă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, desfăşurată miercuri, 17 iulie 2024, în 6 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj, s-au prezentat 1.562 de candidaţi, reprezentând 86,44%, dintre cei 1.807 candidați cu drept de participare la această probă scrisă.

La ce discipline au fost notați candidații cu 10

În județul Cluj s-au înscris pentru susținerea concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar un număr de 1.874 de candidați, dintre care 384 candidați sunt din promoția curentă.

Cele 5 note de 10 au fost obținute de către candidații clujeni la disciplinele:

  • educație fizică și sport-profesori (2 note),
  • educație muzicală specializată (2 note)
  • educație socială – gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică (1 notă).

Șefa IȘJ: La Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate

Rezultatele obținute la examenul de titularizare aduce din nou județul Cluj pe primul loc în țară.

,,Rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj la concursul național pentru pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar reconfirmă ceea ce am declarat la afișarea rezultatelor elevilor la exemenele naționale de Evaluare Națională și Bacalaureat, faptul că la Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate.

În această vară am reușit performanța de a ne menține pe primele locuri în clasamentele naționale, fie că vorbim despre examenele elevilor sau ale profesorilor clujeni, fapt care ne onorează și ne responsabilizează, în egală măsură.

Îi felicit astăzi pe toți, pentru aceste rezultate la concursul național de titularizare și le urez mult succes, pe mai departe, în cariera didactică. Mulțumesc tuturor celor implicați în comisiile județene și apreciez eforturile colegilor inspectori, ale directorilor și ale tuturor cadrelor didactice implicate în gestionarea examenelor naționale, în județul Cluj”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Contestațiile se pot depune până miercuri, la ora 12.00

Contestațiile se depun în scris la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj sau se transmit prin poștă electronică (scanat) la adresa de e-mail: contact@isjcj.ro , astăzi, 23 iulie 2024, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 24 iulie 2024, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se vor afișa la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și pe site-ul ministerului AICI http://titularizare.edu.ro, în data de 31 iulie 2024.

Nota minimă 7, necesară pentru titularizare

Pentru angajarea pe durată nedeterminată (titularizare) candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe durată determinată (suplinire), minimum nota 5.

Repartizarea candidaților pe posturi, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice, organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în perioada 1–30 august 2024.

Toate informațiile, precum și calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar, sunt disponibile și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Daria Motogna, elevă din Dej, a luat locul I la Olimpiada Meșteșugurilor: Avem tradiții care trebuie păstrate

Publicat

De

Daria Motogna

Daria Motogna, elevă ân clasa a IX-a la Liceul “Alexandru Papiu Ilarian” din Dej a obținut locul I la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice tradiționale, care a avut loc la Sibiu.

Chiar dacă studiază la profulul mate-info, ea are o “relație” specială cu tradiția și arta, în general.

Daria Motogna, elevă din Dej, a luat locul I la Olimpiada Meșteșugurilor: Avem tradiții care trebuie păstrate

La Muzeul Astra din Sibiu, acolo unde s-a desfăurat faza națională a olimpiadei, Daria a participat la secțiunea Podoabe din mărgele.

“Am purtat un costum popular din Țara Lăpușului, zona Chiuiești și acolo am lucrat la un model găsit pe un clop, tot în aceeași zonă”, a spus Daria Motogna pentru Cluj24.ro.

Juriul, în fața căruia elevii au trebuit să explice la ce lucrează și ce materiale folosesc, a fost impresionat de ce a prezentat Daria Motogna.

O pasiune transmisă din mamă în fiică

Daria povestește că atunci când era foarte mică, mama ei, aflată în concediu de maternitate, a început să împletească coșuri din ziare făcute ca nuielele.

“Am început și să eu să fac obiecte prin aceeași tehnică. Făceam suporturi de creioane, dar am și pictat și desenat.

Când aveam vreo 9 ani, m-am înscris împreună cu mama la un curs de cusut/țesut la Școala Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca, și așa am ajuns să merg la olimpiade”, spune Daria.

Locul II la olipiada de anul trecut

Daria Motogna a reușit anul trecut să obțină locul II la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice tradiționale.

Sub îndrumarea Elvirei Gavriș, de la Școala Populară de Arte Tudor Jarda, ea a participat atunci la secțiunea cusături.

“Eu în pandemie am început să lucrez și cu mărgele și mi-a plăcut mai mult decât cusătura.

În ultimii ani am lucrat cu profesoara Dana Katona la Clubul Copiilor din Dej și din Gherla, care ne-a și însoțit la olimpiadă”, a mai spus Daria.

Încerc să păstrez tradiția

Daria Motogna este o iubitoare a tradiției românești și nu se oprește aici.

E pasionată de portul tradițional și a făcut deja câteva obiecte de îmbrăcăminte împreună cu mama ei.

“Acum chiar ne-am instalat un război de țesut, care era al bunicii.

Încerc mult să păstrez tradițiile. Asta pentru că avem tradiții foarte frumoase, dar și simboluri care au o poveste în spatele lor”, a mai spus Daria Motogna.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu din Cluj-Napoca. Investiție

Publicat

Panouri fotovoltaice în Hașdeu

Primarul Clujului, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea prezintă, marți, primele panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu, de pe strada Păstorului din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program finanțat cu fonduri norvegiene(85%) de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.

“Acest proiect, face parte din rândul celor 4 cladiri pe care am amplasat panouri fotovoltaice. Panorurile de pe cele 4 clădiri reprezintă echivalentul a 3.300 de copaci plantați pe an sau a peste 2 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice…Practic, ar fi trebuit să plantăm 3,300 de copaci ca să absoarbă gazele cu efect de seră“, a spus primarul Emil Boc.

Acesta a precizat că o obiectivul este acela ca orașul Cluj-Napoca să fie primul oraș din România și printre primele 100 din Europa neutru din punct de vedere climatic.

“Vrem să montăm panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș.

În acest moment, panouri fotovoltaice sunt amplasate pe 13 clăditi publice din Cluj-Napoca.

Emil Boc a mai precizat că la Cluj-Napoca nu se vor mai putea monta centrale individuale de apartament, pentru că și acestea poluează.

Astfel, la blocurile noi vot fi montate centrale care vor deservi toate apartamentele pentru a reduce emisiile.

La parkingul Hașdeu au fost instalate 115 panouri fotovoltaice, care au o putere de 395 de kilowați.

„Prin ceea ce am făcut aici am eliminat gaze cu efect de seră”, a mai spus Emil Boc.

Investiția în montarea, în acest an, de panouri fotovoltaice pe 4 clădiri publice, ultima fiind parkingul Hașdeu, este de peste un milion de lei.

Banii provin din fonduri norvegiene și fonduri locale.

Emil Boc a mai explicat faptul că acum sunt 13 clădiri publice cu astfel de panouri și 2 parcuri fotovoltaice în Cluj-Napoca.

“Cele 15 entități, în acest moment, reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de copaci pe an sau a 12,5 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice sau consumul a 915 apartamente din municipiu”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a încurajat clujenii să monteze panouri fotovoltaice pe case.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax