Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. De la PITĂ la PALINCĂ. SlanăFest, locul unde rețetele TRADIȚIONALE și porcul cu cel mai mic COLESTEROL se întâlnesc

Publicat


A zecea ediție SlanăFest are loc pe terasa Bulgakov Café din Cluj-Napoca în acest sfârșit de săptămână. Mai mulți producători de mezeluri, brânzeturi și alte alimente tradiționale au participat la eveniment.

„Începând de vineri la prânz și până duminică seara așteptăm tot publicul doritor la un târg al produselor locale tradiționale ca să-și facă provizii îndestulătoare din variate feluri de slănină, șunci, brânzeturi savuroase și numeroase alte delicatețuri”, anunță organizatorii.

Potrivit lui Kovacs Ferenc de la Bulgakov Café, la ediția aceasta au participat în jur de 10-15 producători.

„La concurs vin alți oameni, noi încurajăm să vină civili, nu persoane din cadrul unor firme, nu vrem să fie un concurs între marii producători”, spune el.

Ediția a X-a propune un concurs pentru o gamă mai largă de mezeluri, nu doar slănină, unde transparența este garantată.

„Sunt jurat de 10 ani, mulți dintre participanți mi-au devenit prieteni și nu ar fi ok să știu ale cui sunt produsele, mai exact. Prin urmare, sunt anonime, nu ni se precizează din partea cărui producător vin”, explică bărbatul.

Regele Ciolanelor este prezent și anul acesta la SlanăFest.

„Cu toții îl apreciem pentru constanța sa în ceea ce privește calitatea produselor. E un om serios și muncitor”, completează el.

Pâine pe vatră și cozonaci

Vizitatorii pot cumpăra pâine de casă integrală, cozonaci și alte bunătăți de patiserie.

Prețul per kilogram la pâine este de 10 lei, iar un cozonac costă 50 de lei.

„Avem cozonaci cu nucă, pâine albă de casă, făcută pe vatră, în cuptor cu lemne și pâine integrală. 70% e integrală și 30% e faină albă”, spune vânzătorul.

Calitatea pâinii este un record despre care un prieten de-al său, Dan Limbășan, va povesti mai multe.

Mezeluri tradiționale de la Mangalița

Echipa Mangalița de la Racovița s-a prezentat cu produse făcute după rețetele tradiționale ale bunicilor. Cele afumate sunt făcute în afumătoare cu lemn de fag, fum rece și fum cald.

„Toate produsele sunt din Mangalița. Mulți ne-au spus să ne extindem, la Cluj ne-au cerut și magazin, dar în momentul în care o faci industrial, se pierde calitatea.

Noi lucrăm natural, nu punem aditivi și dorim să rămânem așa. Avem cârnați, dintre care cei ușor picanți, cu chilli, merg foarte bine pe grătar.

Slănina afumată e cu sare și boia dulce, mai avem și ciolan, piept – celebrul kaiser, cum e cunoscut în comerț – dar și untură, pate de ficat, șoric de porc și alte semenea”, spune un reprezentant.

90 de zile de făcut cârnați și 6 săptămâni de slănină

Cârnații premium nu au lipsit, prețul per kilogram fiind de 100 de lei.

Aceștia au fost ținuți 90 de zile într-o cămară rece, la uscat.

„Se taie subțire și se mănâncă așa. Poate fi folosit și la sandwich-uri”, completează el.

Slănina neafumată a fost ținută 6 săptămâni într-o saramură cu varză, boabe de muștar, de piper, sare, cimbru, mărăr rozmarin și alte condimente.

No photo description available.

Porcul cu cel mai mic colesterol

Potrivit spuselor sale, la Mangalița este un tip de porc cu cel mai mic colesterol, atestat internațional, care e renumit pentru carnea roșiatică.

„Ei cresc în formă liberă, în coteț doar dorm, deci se mișcă foarte mult. Slănina e groasă. Următorul e porcul vietnamez, din punct de vedere al colesterolului”, spune bărbatul.

Predominanți în crescătorie sunt porcii Mangalița, care au păr lung și creț.

Dan, crescătorul de la Mangalița: „Respectăm rețetele bunicilor, din secolul trecut”

Dan Limbășan împărtășit cu Cluj24 mai multe despre activitatea pe care o desfășoară în calitate de crescător la Mangalița de la Racovița. Fiind foarte pasionat, pe lângă Drept, a absolvit Facultatea de Agronomie de la București, având și un Master în alimentație publică și agro-turism.

„Sunt crescător de 10 ani, de 9 ani procesez și fac asta cu pasiune. Niciodată nu mă abat de la rețetele pe care le-am moștenit de la bunicii mei din secolul trecut, nici de la calitate sau de la procesul tehnologic, care e unul mai greoi față de produsele făcute industrial.

Nu voi renunța la celebra afumătoare cu fum cald și fum rece”, povestește acesta.

Produse livrate la domiciliu. Calitate recunoscută la nivel european

Face parte din Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România, iar de la data de 1 decembrie 2020, a deschis un magazin nou al Mangaliței de la Racovița, unde urmează să introducă opțiunea de comenzi online.

Acolo vinde lapte de măgăriță, brânzeturi, preparate din pește, vinuri, sucuri procesate natural, conserve, gemuri și multe altele.

Dintre produsele sale, 6 sunt atestate ca produse tradiționale și 12 sunt atestate pe scheme de calitate, aspecte recunoscute la nivel european.

Limbășan nu a ezitat să-și laude colegii, povestind despre cum pâinea colegului său Maftei a ajuns la cel mai mare târg de alimentație din lume, ținut în fiecare ianuarie la Berlin și vizitat de aproximativ 500 de mii de oameni din toată lumea.

„Pâinea lui rezistat senzațional timp de 10 zile”, precizează crescătorul.

Îi place să participe la evenimente cu astfel de tematici, mai ales alături de un prieten de-al său care l-a însoțit și la SlanăFest, deși are o altă profesie.

Participanți cu diplomă

Gâscă Aurora, participantă veche în cadrul SlanăFest, a revenit și anul acesta cu produse de carmangerie. Diplomele sale din anii anteriori au fost expuse în dreptul standului.

Aceasta a obținut locul I la concursul de Produse Tradiționale de Carmangerie organizat de festival în mai mulți ani la rând.

Brânzeturi de la clujeni

De la SlanăFest nu au lipsit nici brânzeturile producătorilor clujeni Caseus.

„Am aici brânzeturi maturate de două feluri, Trapist și Gouda. Doar din lapte de vacă produc și le maturez 3-4 luni sau și mai mult”, spune reprezentantul.

Trapistul este 86 de lei pe kilogram, iar Gouda 90. Nu este prima dată când Caseus când participă la SlanăFest.

„Primul târg la care am participat a fost acum 3 ani”, adaugă el.

Atelierul se află în satul Gheorghieni din județul Cluj.

Săpunuri naturale, lumânări și spume de corp

La târg a participat și o reprezentantă a Mindig Kecsketejes szappan, brand de cosmetică și îngrijire personală din Miercurea Ciuc, unde principalele produse au fost săpunuri, lumânări, sare de baie, spume de corp hidratante și alte asemenea.

„Eu am altă meserie dar mă ocup și de realizarea acestor produse, fiind pasionată. Uneori fac săpunuri, alteori diverse creme hidratante, în funcție de ce mă inspiră în momentele respective”, spune aceasta pentru Cluj24.

Printre produsele puse spre vânzare, se numără și un săpun natural potrivit pentru cei cu piele sensibilă, care conține lapte de capră de țară și ulei de măsline. Un alt săpun benefic tenului este cel  cu eucalipt, care ameliorează acneea.

Alte arome folosite sunt lavanda, cafea, scorțișoară, gălbenele, nelipsind nici cele fructate.

Dulciuri și băuturi alcoolice

Pe lângă mezeluri, cosmetice naturale și brânzeturi, s-au alăturat producători de dulciuri și de băuturi alcoolice, astfel că vizitatorii pot achiziționa ciocolată de casă artizanală, miere, turtă dulce, dulceață și siropuri, precum și vinuri, vișinată, afinată sau pălincă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Publicat

De

Sângeorzul în satele clujene din vechime

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Sângeorzul în lumea satului clujean

Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.

Purificarea prin rouă de Sângeorz

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.

”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.

Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.

În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.

FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund

Publicat

u-bt

U-BT Cluj a întâlnit, miercuri în deplasare, pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea. Cele două echipe aveau același bilanț și anume 22 de victorii, respectiv 6 înfrângeri, cu un total de 50 de puncte. În consecință, cine se impunea azi avea șanse mari să obțină locul secund la finalul stagiunii regulate. Pe terenul oltenilor, campioana en-titre a României a reușit să se impună cu scorul de 92-88, după o repriză de prelungiri. 

Succesul clujenilor este decisiv pentru adjudecarea locului secund la finalul sezonului regulat din LNBM.

Cele mai multe puncte au marcat Hudson pentru Vâlcea (31) și Hankins pentru U-BT (18).

CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund

CS Vâlcea: Ta’Lon Cooper, Kadre Gray, Cornelius Hudson, Eral Penn, Rareș Uță

U-BT Cluj: Patrick Richard, Adam Mokoka, Sasu Salin, Mareks Mejeris, Zach Hankins

În ultima etapă a sezonului regulat, U-BT Cluj joacă acasă cu CSA Steaua, în timp ce CS Vâlcea are parte de un nou meci de foc, cu CSM Oradea.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Publicat

cupa 1

Cupa României reprezintă cea mai rapidă cale spre Europa League. Câștigătoarea se califică în primul tur al competiției. Miercuri se joacă Hermannstadt – Rapid, prima semifinală, în timp ce joi are loc cea de-a doua, CFR Cluj – Farul Constanța.

În cazul în care CFR Cluj câștigă Cupa României, clubul ar urma să fie cap de serie, ținând cont de parcursul european pe care l-a avut în ultimii ani. Formația lui Dan Petrescu ar putea avea parte de adversari mult mai accesibili, scrie GSP.

Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Spartak Trnava (Slovacia)
FC Ballkani (Kosovo)
Puskas Akademia (Ungaria)
Hammarby (Suedia)
Levski Sofia (Bulgaria)
Zira (Azerbaidjan)
Ilves Tampere (Finlanda)
FK Aktobe (Kazahstan)

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert

Publicat

furtuna

A fost transmis mesaj RO-Alert de avertizare, cod portocaliu de vreme rea, care vizează mai multe orașe și localități din sud-estul județului Cluj.

Printre acestea se află Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Căianu.

AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert

Conform ISU Cluj, sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice sau vânt puternic. Avertizarea este valabilă până la ora 19.40, iar până acum nu s-au înregistrat solicitări din partea cetățenilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate