ACTUALITATE
VIDEO FOTO. De la PITĂ la PALINCĂ. SlanăFest, locul unde rețetele TRADIȚIONALE și porcul cu cel mai mic COLESTEROL se întâlnesc
A zecea ediție SlanăFest are loc pe terasa Bulgakov Café din Cluj-Napoca în acest sfârșit de săptămână. Mai mulți producători de mezeluri, brânzeturi și alte alimente tradiționale au participat la eveniment.
„Începând de vineri la prânz și până duminică seara așteptăm tot publicul doritor la un târg al produselor locale tradiționale ca să-și facă provizii îndestulătoare din variate feluri de slănină, șunci, brânzeturi savuroase și numeroase alte delicatețuri”, anunță organizatorii.
Potrivit lui Kovacs Ferenc de la Bulgakov Café, la ediția aceasta au participat în jur de 10-15 producători.
„La concurs vin alți oameni, noi încurajăm să vină civili, nu persoane din cadrul unor firme, nu vrem să fie un concurs între marii producători”, spune el.
Ediția a X-a propune un concurs pentru o gamă mai largă de mezeluri, nu doar slănină, unde transparența este garantată.
„Sunt jurat de 10 ani, mulți dintre participanți mi-au devenit prieteni și nu ar fi ok să știu ale cui sunt produsele, mai exact. Prin urmare, sunt anonime, nu ni se precizează din partea cărui producător vin”, explică bărbatul.
Regele Ciolanelor este prezent și anul acesta la SlanăFest.
„Cu toții îl apreciem pentru constanța sa în ceea ce privește calitatea produselor. E un om serios și muncitor”, completează el.
Pâine pe vatră și cozonaci
Vizitatorii pot cumpăra pâine de casă integrală, cozonaci și alte bunătăți de patiserie.
Prețul per kilogram la pâine este de 10 lei, iar un cozonac costă 50 de lei.
„Avem cozonaci cu nucă, pâine albă de casă, făcută pe vatră, în cuptor cu lemne și pâine integrală. 70% e integrală și 30% e faină albă”, spune vânzătorul.
Calitatea pâinii este un record despre care un prieten de-al său, Dan Limbășan, va povesti mai multe.
Mezeluri tradiționale de la Mangalița
Echipa Mangalița de la Racovița s-a prezentat cu produse făcute după rețetele tradiționale ale bunicilor. Cele afumate sunt făcute în afumătoare cu lemn de fag, fum rece și fum cald.
„Toate produsele sunt din Mangalița. Mulți ne-au spus să ne extindem, la Cluj ne-au cerut și magazin, dar în momentul în care o faci industrial, se pierde calitatea.
Noi lucrăm natural, nu punem aditivi și dorim să rămânem așa. Avem cârnați, dintre care cei ușor picanți, cu chilli, merg foarte bine pe grătar.
Slănina afumată e cu sare și boia dulce, mai avem și ciolan, piept – celebrul kaiser, cum e cunoscut în comerț – dar și untură, pate de ficat, șoric de porc și alte semenea”, spune un reprezentant.
90 de zile de făcut cârnați și 6 săptămâni de slănină
Cârnații premium nu au lipsit, prețul per kilogram fiind de 100 de lei.
Aceștia au fost ținuți 90 de zile într-o cămară rece, la uscat.
„Se taie subțire și se mănâncă așa. Poate fi folosit și la sandwich-uri”, completează el.
Slănina neafumată a fost ținută 6 săptămâni într-o saramură cu varză, boabe de muștar, de piper, sare, cimbru, mărăr rozmarin și alte condimente.
Porcul cu cel mai mic colesterol
Potrivit spuselor sale, la Mangalița este un tip de porc cu cel mai mic colesterol, atestat internațional, care e renumit pentru carnea roșiatică.
„Ei cresc în formă liberă, în coteț doar dorm, deci se mișcă foarte mult. Slănina e groasă. Următorul e porcul vietnamez, din punct de vedere al colesterolului”, spune bărbatul.
Predominanți în crescătorie sunt porcii Mangalița, care au păr lung și creț.
Dan, crescătorul de la Mangalița: „Respectăm rețetele bunicilor, din secolul trecut”
Dan Limbășan împărtășit cu Cluj24 mai multe despre activitatea pe care o desfășoară în calitate de crescător la Mangalița de la Racovița. Fiind foarte pasionat, pe lângă Drept, a absolvit Facultatea de Agronomie de la București, având și un Master în alimentație publică și agro-turism.
„Sunt crescător de 10 ani, de 9 ani procesez și fac asta cu pasiune. Niciodată nu mă abat de la rețetele pe care le-am moștenit de la bunicii mei din secolul trecut, nici de la calitate sau de la procesul tehnologic, care e unul mai greoi față de produsele făcute industrial.
Nu voi renunța la celebra afumătoare cu fum cald și fum rece”, povestește acesta.
Produse livrate la domiciliu. Calitate recunoscută la nivel european
Face parte din Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România, iar de la data de 1 decembrie 2020, a deschis un magazin nou al Mangaliței de la Racovița, unde urmează să introducă opțiunea de comenzi online.
Acolo vinde lapte de măgăriță, brânzeturi, preparate din pește, vinuri, sucuri procesate natural, conserve, gemuri și multe altele.
Dintre produsele sale, 6 sunt atestate ca produse tradiționale și 12 sunt atestate pe scheme de calitate, aspecte recunoscute la nivel european.
Limbășan nu a ezitat să-și laude colegii, povestind despre cum pâinea colegului său Maftei a ajuns la cel mai mare târg de alimentație din lume, ținut în fiecare ianuarie la Berlin și vizitat de aproximativ 500 de mii de oameni din toată lumea.
„Pâinea lui rezistat senzațional timp de 10 zile”, precizează crescătorul.
Îi place să participe la evenimente cu astfel de tematici, mai ales alături de un prieten de-al său care l-a însoțit și la SlanăFest, deși are o altă profesie.
Participanți cu diplomă
Gâscă Aurora, participantă veche în cadrul SlanăFest, a revenit și anul acesta cu produse de carmangerie. Diplomele sale din anii anteriori au fost expuse în dreptul standului.
Aceasta a obținut locul I la concursul de Produse Tradiționale de Carmangerie organizat de festival în mai mulți ani la rând.
Brânzeturi de la clujeni
De la SlanăFest nu au lipsit nici brânzeturile producătorilor clujeni Caseus.
„Am aici brânzeturi maturate de două feluri, Trapist și Gouda. Doar din lapte de vacă produc și le maturez 3-4 luni sau și mai mult”, spune reprezentantul.
Trapistul este 86 de lei pe kilogram, iar Gouda 90. Nu este prima dată când Caseus când participă la SlanăFest.
„Primul târg la care am participat a fost acum 3 ani”, adaugă el.
Atelierul se află în satul Gheorghieni din județul Cluj.
Săpunuri naturale, lumânări și spume de corp
La târg a participat și o reprezentantă a Mindig Kecsketejes szappan, brand de cosmetică și îngrijire personală din Miercurea Ciuc, unde principalele produse au fost săpunuri, lumânări, sare de baie, spume de corp hidratante și alte asemenea.
„Eu am altă meserie dar mă ocup și de realizarea acestor produse, fiind pasionată. Uneori fac săpunuri, alteori diverse creme hidratante, în funcție de ce mă inspiră în momentele respective”, spune aceasta pentru Cluj24.
Printre produsele puse spre vânzare, se numără și un săpun natural potrivit pentru cei cu piele sensibilă, care conține lapte de capră de țară și ulei de măsline. Un alt săpun benefic tenului este cel cu eucalipt, care ameliorează acneea.
Alte arome folosite sunt lavanda, cafea, scorțișoară, gălbenele, nelipsind nici cele fructate.
Dulciuri și băuturi alcoolice
Pe lângă mezeluri, cosmetice naturale și brânzeturi, s-au alăturat producători de dulciuri și de băuturi alcoolice, astfel că vizitatorii pot achiziționa ciocolată de casă artizanală, miere, turtă dulce, dulceață și siropuri, precum și vinuri, vișinată, afinată sau pălincă.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Cluj24: Lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă ne face mai puțin competitivi
Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă face România mai puțin competitivă, căci pe investitori îi costă mai mult și le rămân mai puțin bani în firmă pentru salariile oamenilor, pentru inovare, pentru a se extinde, pentru a investi.
Mureșan a declarat într-un interviu pentru Cluj24 realizat la sediul Parlamentului European de la Bruxelles că cu cât țara noastră reușește să termine mai repede cu infrastructura, devenind mai competitivă, ”cu atât și întreprinderile pot investi mai mult, cu cât le rămân mai mulți bani în firmă”.
Siegfried Mureșan este negociator șef al Parlamentului European pentru buget, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE), care este familia de partide politice de centru-dreapta, din care din România face parte Partidul Național Liberal.
”Ca vicepreședinte al grupului PPE, coordonez munca grupului pe tot ce ține de fonduri europene”, a precizat, printre altele, eurodeputatul liberal.
Florin Danciu
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Emil Boc a aprins luminile festive la deschiderea Târgului „Planeta Crăciun” din Cluj-Napoca
Vineri, începând cu ora 19, a avut loc deschiderea oficială a târgului „Planeta Crăciun”, organizat de UNTOLD Universe. Clujenii s-au bucurat la aprinderea luminilor festive, care au transformat Piața Unirii într-o atmosfera de poveste.
Spectacolul de deschidere i-a adus în scena pe Carla’s Dreams, Andreea Șilochi și Kids Sing Academy. Conceptul „Planeta Crăciun” transformă Piața Unirii într-un loc inedit oferind surprize pentru toate vârstele. Printre acestea se numără roată panoramică, caruselul pentru cei mici, sania lui Moș Crăciun în versiunea VR.
De asemenea, căsuțele cu bunătăți locale și produse handmade, oferă vizitatorilor o multitudine de gusturi cu care se pot delecta, dar și o varietate de cadouri pe care le pot achiziționa pentru cei dragi.
Au fost aprins iluminatul festiv din centrul Clujului
De pe scena amenajată în Piața Unirii, primarul Emil Boc a transmis un mesaj participanților la deschiderea Târgului de Crăciun.
„Sunt mândru că sunt primarul unui asemenea oraș, sunt mândru de dumneavoastră și cu toții suntem mândri că suntem clujeni, în primul rând prin ceea ce faceți dumneavoastră în fiecare zi pentru Cluj. Vă mulțumesc, dragi clujeni”, a transmis edilul publicului.
În cadrul evenimentului de vineri seară a avut loc și un moment special, aprinderea luminițelor în Piața Unirii. Primarul Emil Boc, înconjurat de mai mulți tineri și copii, au apăsat butonul pentru aprinderea iluminatului festiv.
20 de lei un pahar de vin, 35 de lei kürtos-urile
Prețurile, deși puțin modificate față de ediția anterioară, sunt în continuare considerate ca fiind ridicate.
Băuturile calde: vinul fiert, ceaiul și ciocolata caldă, au prețuri variate între 15-20 lei. Totodată, la mare căutare sunt și kürtos-urile și plăcintele pe lespede, ale căror prețuri se încadrează între 20-35 lei.
Ce puteți vizita la Târgul de Crăciun?
Printre căsuțele lui Moș Crăciun se evidențiază „Căsuța binelui”, care oferă la prețuri accesibile lumânări naturale și cărți în limba engleză pentru copii, având ca scop strângerea de fonduri pentru copiii din medii defavorizate, incluși în programul caritabil „Something New”.
Târgul din Piața Unirii va rămâne deschis până pe 1 ianuarie 2025, iar pe 1 decembrie se va inaugura și Târgul de Iarnă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, ambele parte din conceptul „Planeta Crăciun”.
Bianca Matei
Timeea Morocoj
EVENIMENT
Aeroportul Cluj, în CEAȚĂ. „Vom UPGRADA sistemul actual de aterizare instrumentală dar doar în 2025”
Ceața a fost, este și se pare că va mai fi o problemă pentru traficul aerian de pe aeroportul din Cluj. Sistemul de balizaj sau, așa cum i se spune corect, sistemul de aterizare instrumentală achiziționat în 2014 se pare că nu face față ceții ardelene. Acesta ar fi influențat și de apropierea Someșului Mic care ar crea interferențe.
Există sisteme mai performante și se pare că actualul sistem va fi upgradat până anul viitor. Cluj24 a cerut lămuriri Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca legat de această problemă.
Aeroportul Cluj, în CEAȚĂ. „Vom UPGRADA sistemul actual de aterizare instrumentală dar doar în 2025”
„Sistemul de aterizare instrumentală (ILS) de Categoria 2 este utilizat pe durata efectuării procedurilor de apropiere de precizie și de aterizare în condiții de vizibilitate redusă. Sistemul ILS CAT II are următoarele valori minime de operare: distanta vizuală în lungul pistei nu mai mică de 300m; vizibilitatea verticală nu mai mică de 30m.
Cu toate acestea, existenta unui astfel de sistem nu garantează efectuarea aterizărilor. Pe lângă echipamentele existente la sol, sunt și alți factori implicați care trebuie luați în considerare.
Având în vedere influența pe care râul Someș poate să o aibă asupra performanțelor acestui sistem, dorim să vă aducem la cunoștință că, pentru asigurarea condițiilor de desfășurare în deplină siguranță a activității de aviație pe Aeroportul International Cluj, toți parametrii de funcționare ai acestui sistem sunt verificați din zbor în mod regulat.
În ceea ce priveşte sistemul ILS CAT III, la fel ca în cazul ILS CAT II, nu există garanția efectuării aterizărilor până la o anumită valoare a vizibilității orizontale și verticale. În plus, limita de operare pentru un astfel de sistem este stabilită de către autoritatea competentă, în funcție de un cumul de factori.
Totodată, dorim să vă aducem la cunoștință că Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a întreprins demersuri pentru upgrade-ul sistemului ILS actual de la CAT II la CAT III, dar din cauza complexității implementării unui astfel de sistem, acesta va deveni operațional (la standard CAT III) în anul 2025”, a comunicat Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.
EDUCATIE
UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România. Proiect ambițios de 130 de milioane de euro
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).
Acest proiect ambițios, anunțat de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, joi, 21 noiembrie 2024, are o valoare de 130 de milioane de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene.
UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România
”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen.
Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă.
Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul lansării oficiale a proiectului.
Rectorul UTCN: ”Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului”
Din partea UTCN au participat la eveniment prof. dr. ing. Adrian Groza, Infrastructură Informatică și Digitalizare și conf. dr. ing. Vlad Burnete, Relaţii Internaţionale, Comunicare și Imagine, prorectori ai universității.
”UTCN este pregătită să joace un rol central în HUB-ul de hidrogen, fiind renumită pentru ecosistemul său de cercetare, laboratoarele avansate și expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi.
Am demonstrat deja angajamentul față de durabilitate și soluții inovatoare pentru societate, prin proiectele care vizează eficiența energetică, rețele inteligente și tehnologii cu emisii reduse de carbon. Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național și vom dezvolta colaborări internaționale cu părțile interesate”, a menționat rectorul UTCN, prof dr. ing. Vasile Țopa.