ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Cum arată satele din Polonia față de cele din România. Sunt niște BIJUTERII verzi
Un cadru didactic la UBB Cluj-Napoca a călătorit, recent, la Congresul de Ştiințe Istorice de la Poznań (Polonia), cu maşina, și spune că a mai vizitat locuri din această țară şi cu alte ocazii, dar parcă niciodată nedumerirea sa nu a fost atât de mare ca acum.
”Am venit dinspre Borş, trecând prin Ungaria, Slovacia şi mergând spre nord (încă 200 km şi aş fi ajuns la Berlin)! N-am putut să nu mă întreb ce anume facem noi greşit de lucrurile merg aşa cum merg în țara noastră?
Las la o parte prețurile la combustibil, neplafonate, dar cu 7 zloți motorina (ieri am făcut plinul la Cluj cu 420 de lei, azi, undeva lângă Cracovia, cu puțin peste 300, tot plin), las la o parte că în magazine prețurile sunt cam la 70% din ale noastre (la un venit minim cam cu 200 de euro mai mare la ei), dar mă opresc la felul în care aratā satele, orăşelele, localitățile situate de-a lungul drumurilor: bijuterii verzi, nu alta!
Nu sunt buruieni și noroaie
Nu vezi şanțuri destupate, nici buruieni, nici noroaie, în cel mai rău caz e pietriş dacă nu e pavat, nu vezi nici case dărăpănate, nici pustii, conceptul de „centru” are un farmec anume, chiar dacă e în satul de la cucuieții din deal, de care probabil nimeni n-a auzit la Varşovia!
Cum de la alții se poate şi noi îl luăm mereu în brațe pe „las’ că merge şi aşa”?
Cum de? Ce facem greşit?
Mereu ne raportăm la vest şi ni se pare că vestul e departe..nu ne uităm în ograda vecinului, că doare!”, a explicat Luminița Dumănescu.
Aceasta a precizat că paritatea leu-zlot este aproximativ 1:1 (1.023 lei un zlot).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.
”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.
Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.
Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.
Restricții până în septembrie
Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.
Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.
Dacă se simte miros de gaz
Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

Prețul biletelor
Adulți – 40 lei
Copii – 25 lei
Seniori – 25 lei
Tarif după ora 17 – luni – joi – adulți – 25 lei
Tarif după ora 17 luni – luni – joi – copii, seniori – 18 lei
Abonament adulți 7 zile – 250 lei
Abonament copii și seniori 7 zile – 150 lei
Tarif șezlong – 15 lei
Copiii sub 3 ani vor intra gratuit.
Potrivit regulamentului de vizitare si acces seniorii vor prezenta actul de identitate pentru a putea beneficia de reducerea de seniori.
Se considera senior persoanele care au implinit varsta de 65 ani. Copiii vor prezenta certificatul de naștere/pașaportul/carnetul de elev sau orice alt document care le atestă vârsta.
EVENIMENT
Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.
În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.
Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.
Ce înseamnă asta pentru români?
- Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
- Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
- Prețurile la alimente vor crește.
- Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
- România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.
Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.
Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.
Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.
România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.
EVENIMENT
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.
Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.
David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa
Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.
Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.
La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.
Un aeroport regional de referință
Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.
„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Despre ACI Europe
ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.